MTB pedalen - Welke mountainbike pedalen passen bij jou? [Koopgids]
Deel dit bericht

MTB pedalen - Welke mountainbike pedalen passen bij jou? [Koopgids]

30 Oktober 2020

MTB pedalen zijn een belangrijk onderdeel van jouw MTB. Maar welke mountainbike pedalen zijn het meest geschikt voor jou? Ga je voor duurzaamheid, een goede prijs-kwaliteitsverhouding of voor de beste krachtoverbrenging? In deze blog leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen klikpedalen voor de MTB, SPD Combi pedalen en flat pedals. Ook lees je alle voor- en nadelen van de verschillende merken MTB klikpedalen.

Flat pedals, SPD Combi pedalen of klikpedalen voor de MTB?

Wanneer je nieuwe MTB pedalen gaat uitzoeken, moet je je eerst afvragen met wat voor soort fietspedalen je wilt rijden. Ten eerste kun je kiezen voor klikpedalen op je MTB. Je klikt dan vast in het pedaal. Het voordeel van klikpedalen is dat je door de directe verbinding de maximale controle hebt over je MTB. Het nadeel ervan is dat je wat minder makkelijk van je pedaal afstapt.

mtb klikpedalen
Met MTB klikpedalen kun je beter en efficiënter je kracht overbrengen tijdens het fietsen.

Als je liever snel van je pedaal afstapt of als je nog nooit met klikpedalen hebt gefietst, kun je kiezen voor flat pedals. Met deze zogenaamde platform pedalen kun je met normale schoenen rijden. Voor de liefhebbers van flat pedals hebben we ook flat pedal schoenen te koop. Daarnaast kun je nog kiezen voor SPD combi pedalen voor je MTB. Een combinatie pedaal is aan de ene kant vlak en aan de andere kant kun je inklikken. Met deze fietspedalen kun je dus zowel met MTB schoenen als met flat pedal schoenen rijden.

Mountainbiken met flat pedals

Het voordeel van flat pedals is dat je je voet snel aan de grond kunt zetten tijdens het fietsen. Dit is zowel ideaal voor beginnende mountainbikers, als voor gevorderde mtb-ers die trucs doen, over schansen springen of lastige parcoursen rijden. Doordat je snel van je pedalen af kunt stappen, heb je minder kans op blessures. Dankzij de pinnen in flat pedals sta je alsnog erg stevig op je pedaal. Ook vergroot fietsen met platform pedalen voor veel fietsers de fun-factor en kun je je techniek trainen.

Platform pedalen met flat pedal schoenen
Het voordeel van mountainbiken met flat pedals is dat je je voet snel aan de grond kunt zetten.

Ook zijn er wat nadelen aan het mountainbiken met flat pedals. De eerste is dat je niet aan je pedaal kunt trekken, waardoor je minder snel kunt klimmen. Daarnaast kun je een minder hoge cadans draaien tijdens het fietsen.

Mountainbiken met SPD Combi pedalen

Wanneer je zowel met MTB schoenen als met normale schoenen wilt fietsen, zijn combinatie pedalen voor de MTB geschikt voor jou. Deze fietspedalen zijn ideaal als je je fiets voor meerdere doeleinden wilt gebruiken. De SPD combi pedalen hebben dezelfde functionaliteit als een normaal klikpedaal, maar een rondje fietsen op je normale schoenen is dus geen probleem. Voor de extra bescherming zit er een kooi om het kliksysteem. Een voordeel ten opzichte van normale klikpedalen voor de MTB is dat de SPD combi pedalen een groter steunoppervlak hebben. Zo kun je nog efficiënter trappen.

SPD Combi Pedalen
Met SPD combinatie pedalen kun je zowel een rondje mountainbiken door het bos of een ritje naar de supermarkt maken op je normale schoenen.

Doordat het combinatie pedaal aan één kant vlak is, kun je maar aan één kant inklikken. Door sommige mountainbikers wordt dit als een nadeel ervaren. Ook is het gewicht van de SPD combi pedalen aan de hoge kant.

Shimano PD-EH500

Adviesprijs 76,99
64,95

BBB Cycling BPD-61 DualChoice Pedalen

69,95

Crankbrothers Double Shot 2

Adviesprijs 99,99
69,95

Klikpedalen voor de MTB

Als je kiest voor MTB klikpedalen ben je er nog niet. Tegenwoordig zijn er namelijk een heleboel verschillende soorten en merken klikpedalen voor de mountainbike. Om je te helpen om een goede keuze te maken, zetten we de plus- en minpunten van de verschillende merken klikpedalen voor de MTB voor je op een rijtje.

mtb klikpedalen
Met klikpedalen voor je MTB loop je geen risico dat je van je fietspedaal afschiet tijdens het aanzetten.

Shimano MTB pedalen

Shimano's SPD klikpedalen zijn de meest gebruikte klikpedalen voor de MTB. Het grote voordeel van deze MTB pedalen is dat je de bijpassende schoenplaatjes bij vrijwel iedere fietsenwinkel kunt krijgen. Een ander voordeel van Shimano is dat je bij alle pedalen de veerspanning naar voorkeur kunt instellen. Zo kun je dus zelf bepalen hoe strak je je schoenen in de pedalen klikt. Verder hebben de MTB pedalen van Shimano een sterke en degelijke constructie, waardoor de mountainbike pedalen over het algemeen erg lang meegaan. Ook heb je er weinig onderhoud aan.

Shimano mountainbike pedaal
Shimano’s SPD klikpedalen zijn bij iedere mountainbiker wel bekend.

Het nadeel van mountainbike pedalen van Shimano is dat modder en vuil minder goed worden afgevoerd dan bij andere merken pedalen. Daardoor is het soms lastiger om in te klikken. Daarnaast zijn de pedalen relatief zwaar.

Shimano PD-M520

Adviesprijs 44,99
34,95

Shimano XT PD-M8100

Adviesprijs 109,99
84,95

Shimano XTR PD-M9100

Adviesprijs 149,99
119,95

Look MTB pedalen

Look MTB pedalen hebben een extra groot contactoppervlak, waardoor je een nog betere ondersteuning hebt. Zo krijg je minder last van je voeten. Door de constructie van carbon en composiet hebben de fietspedalen een laag gewicht en een betere krachtoverbrenging. Ook bij de mountainbike pedalen van Look kun je de veerspanning naar wens instellen. Het merk maakt gebruik van Shimano's SPD kliksysteem. De schoenplaatjes zijn dus bij vrijwel elke fietsenwinkel te verkrijgen.

Het nadeel van Look pedalen is dat de lagers minder goed afgedicht zijn, waardoor ze sneller versleten zijn. Ook worden modder en vuil minder goed afgevoerd, waardoor het niet altijd makkelijk is om in te klikken bij slechte weersomstandigheden.

Look X-Track

Adviesprijs 45,-
44,95

Look X-Track EN-Rage

Adviesprijs 78,-
69,95

Look X-Track Race Carbon

Adviesprijs 120,-
99,95

Ritchey MTB pedalen

Ritchey MTB pedalen hebben een laag gewicht, waardoor je geen grammetje te veel mee naar boven neemt. De afwerking van deze MTB klikpedalen is erg goed. De pedalen hebben dan ook een luxe uitstraling. Een ander voordeel van Ritchey pedalen is de instelbare veerspanning. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoeveel kracht het kost om uit te klikken. Ook Ritchey maakt gebruik van het SPD kliksysteem. Je kunt deze mountainbike pedalen dus gebruiken met de makkelijk verkrijgbare Shimano schoenplaatjes.

Een nadeel van deze mountainbike pedalen is de minder goede afdichting van de lagers. Daardoor vragen je pedalen wat meer onderhoud.

Ritchey Comp XC

Adviesprijs 64,90
54,95

Time MTB pedalen

Time MTB pedalen zijn erg licht en hebben een lange levensduur. Een groot voordeel ten opzichte van andere merken is dat modder en vuil extra goed worden afgevoerd. Inklikken zal dus vrijwel altijd gemakkelijk gaan. Je voeten hebben met Time pedalen veel bewegingsvrijheid, waardoor je ze makkelijk in de ideale positie kunt zetten. Dat voorkomt knieklachten. Ook kun je bij Time mountainbike pedalen de schoenplaatjes omdraaien, om zo meer speling te creëren.

Time mountainbike pedalen
Met Time mountainbike pedalen verklein je de kans op knieklachten enorm.

Het nadeel hiervan is wel dat je voor je gevoel minder strak ingeklikt zit. Een ander nadeel van de Time MTB pedalen is dat de veerspanning bij de goedkopere modellen niet instelbaar is.

Crankbrothers MTB pedalen

Crankbrothers MTB pedalen hebben een laag gewicht. Door de grote openingen in de pedalen is de afvoer van vuil en modder erg goed. Een ander groot voordeel van de MTB pedalen van Crankbrothers is dat je van vier kanten in kunt klikken. Zo kom je dus altijd in je pedaal! Daarnaast kun je dankzij de opvulstukjes het MTB pedaal altijd precies aan laten sluiten op jouw schoen.

crankbrothers mtb klikpedalen
Met de Crankbrothers mountainbike pedalen hoef je niet bang te zijn dat je niet snel kunt inklikken!

Een nadeel van deze mountainbike pedalen is dat ze meer onderhoud vragen. Je zult de assen regelmatig van nieuw vet moeten voorzien. Ook is het contactoppervlak relatief klein, waardoor je sneller last van je voeten kunt krijgen. Ook kunnen de pedalen invreten in de zolen van je MTB schoenen. Met Shoe Shields kun je dit voorkomen.

Crankbrothers Eggbeater 1

Adviesprijs 59,95
49,95

Crankbrothers Eggbeater 2

Adviesprijs 99,99
79,95

Crankbrothers Eggbeater 3

Adviesprijs 149,99
114,95

Klikpedalen voor je MTB met kooi of zonder kooi?

Daarnaast heb je nog de keuze tussen MTB pedalen met kooi of zonder kooi. Een voordeel van deze fietspedalen is dat de kooi bescherming biedt bij het stoten tegen rotsen of stenen. Daardoor zijn je klikpedalen voor de MTB ook meteen een stuk duurzamer. Het nadeel van een kooi is dat je pedaal sneller in de weg zit en dat je fietspedalen zwaarder worden. MTB pedalen zonder kooi zijn een stuk lichter en je kunt er makkelijker mee inklikken.

mountainbike pedaal met kooi
Of een MTB pedaal met kooi bij jou past, hangt helemaal af van wat jij verwacht van je fietspedaal.

MTB klikpedalen met kooi

Look X-Track EN-Rage

Adviesprijs 78,-
69,95

Shimano XT PD-M8120 Trail

Adviesprijs 114,99
89,95

Crankbrothers Candy 3

Adviesprijs 139,99
124,95

Mountainbike pedalen voor verschillende niveaus

Mountainbike pedalen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsniveaus. Er zijn al flat pedals voor onder de 20 euro, maar voor de duurste klikpedalen voor de MTB betaal je al zo’n 300-400 euro. MTB pedalen uit een hogere prijsklasse hebben vaak beter afgedichte en soepelere lagers. Zo verlies je nog minder kracht en gaan ze langer mee. Goedkopere mountainbike pedalen zijn degelijk en eenvoudig in gebruik, maar zijn wel wat zwaarder dan de duurdere varianten. Het is dus maar net wat je vraagt van je nieuwe fietspedalen.

eggbeater mtb pedalen
Met de Crankbrothers Eggbeater 11 pedalen haal je ontzettend lichte MTB pedalen in huis, maar hier betaal je dan ook voor.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Zorg dat je veilig en zichtbaar met je fiets op pad gaat! - Fietsverlichting koopgids

4 September 2024

Fietsverlichting is voor elke fietser van belang. Waarom? Allereerst omdat je zelf wil zien waar je fietst ...

De beste elektrische fietsen van 2024 - Ebike koopgids (2024)

16 Augustus 2024

De e-bike collectie van 2024 is weer beschikbaar in onze online fietsenwinkel ...

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...