Deel dit bericht

Beginnen met mountainbiken - Waar moet je op letten?

12 Mei 2020

Mountainbiken wordt door veel mensen gezien als een echte wintersport. Maar niets is minder waar. Sterker nog, mountainbiken is juist een sport die heel geschikt is voor in de lente en de zomer. Nu het steeds mooier weer wordt, is het de perfecte periode om te beginnen met mountainbiken. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten als je voor het eerst op de MTB wilt stappen!

Mountainbikes voor mannen en vrouwen

Als je wilt beginnen met mountainbiken kun je voor je eerste rit een MTB lenen, maar misschien koop je wel gelijk je eigen mountainbike. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is dat je een mountainbike uitzoekt met de juiste framemaat. Ook voor mannen en vrouwen bestaan er verschillende soorten fietsen.

Steeds meer merken verkopen tegenwoordig dames mountainbikes zodat iedereen comfortabel kan beginnen met mountainbiken.
Steeds meer merken verkopen naast mountainbikes voor mannen ook dames mountainbikes.

Het belangrijkste verschil zit in de geometrie. Een dames MTB heeft bijvoorbeeld een iets kortere bovenbuis dan een heren MTB. Daardoor staat het zadel dichterbij het stuur. Dit omdat vrouwen in verhouding lange benen en een korter bovenlichaam hebben. Door deze aanpassing hoeft een vrouw niet helemaal naar voren te reiken voor het stuur maar ligt het precies op een fijne afstand. Dat geeft betere grip en maakt het sturen een stuk comfortabeler.

De verschillen tussen dames en heren mountainbikes

Het zadel op een dames mountainbike is vaak net iets breder omdat de zitbotjes van vrouwen nu eenmaal verder uit elkaar staan. Maar ook de handgrepen worden net iets smaller gemaakt zodat je ook met smalle handen goed grip houdt.

Een speciaal vrouwenframe voor de mountainbike hoeft niet, maar kan in veel gevallen wel een stuk lekkerder fietsen.
Een speciaal vrouwenframe voor de mountainbike is niet per se nodig, maar kan in veel gevallen wel een stuk lekkerder fietsen.

Het stuur is ook iets minder breed en de remgrepen staan dichter bij het stuur. De vering (voor en achter) zijn allebei ook weer lichter afgesteld om onnodig rondstuiteren op veel te stugge vering te voorkomen. Ook de cranks (daar waar de pedalen aan vast zitten) zijn vaak wat korter zodat je als vrouw niet helemaal over het zadel schuift bij iedere trap. Kortom: alles is echt afgestemd op het vrouwenlichaam om het mountainbiken voor vrouwen ook zo comfortabel mogelijk te maken.

Mountainbiken voor vrouwen
Links een mountainbike voor mannen, rechts een voor vrouwen. Zie jij de verschillen?

De framemaat zelf kan relatief eenvoudig worden bepaald aan de hand van je lichaamslengte. Daaruit komt meestal wel het goede frame rollen. Zit je net tussen twee maten in? Dan is meestal de kleinere maat beter. Maar het beste weet je het natuurlijk als je even gaat proefrijden. Daarom kun je in een van onze superstores daar alle tijd voor nemen. Als je dan nog steeds twijfelt, helpt een van onze MTB-specialisten je graag verder! Natuurlijk kun je onze MTB´s ook online bekijken. In onze blog vind je alles over de 2020 MTB-collectie.

Welke wielmaat is geschikt voor jou?

Het is begrijpelijk dat je als je gaat beginnen met mountainbiken je geen idee hebt welke wielmaat je moet kiezen. 26 inch wielen zijn al bijna niet meer te krijgen, dus daar hoef je eigenlijk niet naar te kijken. De drie gangbare maten van dit moment zijn 27,5 inch, 29 inch en het relatief nieuwe 27,5+ inch. Maar welke maat moet je dan hebben?

De 29´er is erg populair bij mountainbikers.
De 29´er is erg populair bij mountainbikers.

Algemeen kun je stellen: hoe groter de band, hoe harder je kunt gaan. Maar een groot wiel kost ook meer energie om rond te trappen. Vooral bergop, dus het vraagt wel meer van een fietser. Over welke wielmaat je moet hebben zijn al veel discussies gevoerd. Allereerst speelt het terrein waar je gaat mountainbiken een grote rol.

Groter wiel voor behendige mountainbikers

Denk je voornamelijk te gaan rijden op een relatief vlak parcours? Dan kun je, ook als je wat kleiner bent goed, uit de voeten met een 29 inch. Daarmee is het wel net iets zwaarder om snelheid te maken, maar als je eenmaal op gang bent houdt dit grote wiel je snelheid beter vast.

Met een klein wiel is het makkelijker sturen. Hoe groter het wiel, hoe beter je techniek moet zijn.
Met een klein wiel is het makkelijker sturen, hoe groter het wiel, hoe beter je techniek moet zijn.

Een andere afweging die belangrijk is voor de keuze van de wielmaat is de inschatting van hoe behendig jij bent. Gooi jij je fiets makkelijk elke bocht door en ben je daar heel zeker van? Dan is de 29 inch weer een goede keuze. Vind je het wat moeilijk om een technisch parcours te rijden? Dan is een kleiner wiel waarschijnlijk een betere keuze. Daarmee kun je namelijk net iets makkelijker en sneller sturen.

Als beginnende mountainbiker ga je misschien nog niet zo zelfverzekerd door de bochten.
Als beginnende mountainbiker ga je misschien nog niet zo zelfverzekerd door de bochten.

Inmiddels zijn er trouwens al wat frames te vinden waarbij door enkele technische aanpassingen het sturen met de grote 29 inch wielen net zo strak gaat als bij kleinere wielen. Een goed punt dus om in de winkel ter sprake te brengen. Veel fietsfabrikanten hebben zich ook al druk gemaakt over deze vraag. Omdat een wielmaat wel bij je moet passen hebben sommigen ervoor gekozen om, vooral bij de beginners-fietsen, de bandenmaat aan de framemaat te koppelen.

Heb jij een relatief klein frame nodig? Dan zul je al snel met een 27,5 inch wiel rondrijden. Heb jij een groot frame, dan krijg je automatisch 29 inch wielen.

MTB pedalen met of zonder kliksysteem?

Als je de framemaat en wielmaat van je nieuwe MTB hebt bepaald, mag je nieuwe pedalen uitzoeken. Die zitten namelijk niet standaard op een mountainbike (of racefiets). Je hebt de keuze uit twee soorten pedalen, namelijk klikpedalen of platform pedalen.

beginnen met mountainbiken tip
Pedalen zitten niet standaard op je MTB. Die zul je zelf uit moeten kiezen.

Platform pedalen ken je al van je stadsfiets en zijn handig voor beginnende mountainbikers. Je hebt namelijk geen speciale fietsschoenen nodig. Het grote voordeel is dat je voet niet vastzit aan het pedaal. Je zet dus zo even een voet aan de grond als het moet. Maar omdat je niet vastzit aan het pedaal is de drukverdeling over je voet niet echt fijn. Je voelt bijvoorbeeld vaak precies waar je voet het pedaal raakt en dat kan best pijn doen bij langere ritten.

Klikpedalen geven houvast

Die pijn voel je niet of veel minder met klikpedalen. Daarbij zit in de zool van je schoen een kliksysteem waarmee je je voet vastklikt op de pedalen. Je kunt beter kracht zetten en zelfs bij het omhoogtrekken van je been maak je een beetje snelheid.

Ook loop je vrijwel geen kans dat in een ruigere afdaling ineens je voet van de pedaal afschiet. Dat is dan wel weer een veilig idee. Er is heel veel keuze in soorten kliksysteem, maar SPD van Shimano is een systeem waar heel veel mensen mee werken en wat prima is voor de beginnende fietser.

Beginnen met mountainbiken - klikpedaal
Met een klikpedaal zit je voet stevig vast.

Het nadeel van klikpedalen ten opzichte van platform pedalen is dat je er even aan moet wennen. Om een voet aan de grond te zetten moet je even uitklikken. In het begin zul je daar ongetwijfeld wel een keer een foutje mee maken, met een (hopelijk bescheiden) valpartij tot gevolg. Een ander nadeel van klikpedalen is dat je er toch echt speciale schoenen bij moet kopen. Die heb je al voor een paar tientjes tot honderden euro's. Dus je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Dit pedaal is handig als je gaat beginnen met mountainbiken.
Twijfel je nog tussen een platform pedaal en een klikpedaal? Met een combinatiepedaal kun je het allebei ervaren.

Kun je niet kiezen? Dan kun je ook kiezen voor combinatiepedalen. Waarbij je aan een kant het kliksysteem van Shimano hebt, terwijl het pedaal aan de andere kant plat is.

Mountainbiken met een rugzak of bidons?

Nu je MTB compleet is, moet je nog een keuze maken voor een bidonhouder of voor een fietsrugzak. Het voordeel van een fietsrugzak is dat je naast een handige watervoorraad vaak ook nog ruimte heb voor een reserveband en wat gereedschap. Drinken is bovendien extra makkelijk via een slangetje dat je op je schouder vastzet. Geen gezeul met bidons dus. Nadeel is wel dat je het systeem regelmatig goed schoon moet maken en je altijd een rugzak om hebt. Met hele hete dagen kan dat best zweterig aanvoelen.

page?image_id=1025
In een fietsrugzak heb je ook ruimte om bijvoorbeeld fietsgereedschap mee te nemen.

Kies je voor losse bidons dan heb je naast bidonhouders waarschijnlijk ook een zadeltasje nodig om die reserve-binnenband en het gereedschap in te doen. Die zadeltassen zijn er al onder de twintig euro en dat is een stuk goedkoper dan een fietsrugzak. Bedenk ook dat de meeste fietsshirts al wel een aantal vakken aan de achterzijde hebben om spullen in te doen. Dus voor je telefoon en wat eten hoef je de rugzak niet per se te kopen.

Bescherm jezelf met een fietshelm!

Voordat je het bos in kunt op je nieuwe MTB, is het belangrijk dat je een goede fietshelm uitzoekt. Een veilige fietshelm is heel belangrijk en zorgt ervoor dat je hoofd beschermd wordt. Er zijn speciale MTB helmen te koop, maar als je toevallig nog een racefietshelm hebt liggen kun je die prima gebruiken.

beginnen met mountainbiken - goede helm
Een mountainbike helm kun je herkennen aan het ´klepje´.

Het belangrijkste verschil is namelijk het klepje voorop de MTB helm. Die houdt net wat meer modder uit je ogen dan een race-helm. Verder kun je als je het echt wild gaat maken in het bos of bijvoorbeeld gaat downhillen, kiezen voor een helm die je hele gezicht beschermt. Maar dat is voor een beginnende mountainbiker waarschijnlijk nog een beetje overdreven. In deze blog vind je alles over de verschillende soorten veiligheidssystemen in fietshelmen.

Speciale mountainbike kleding

Om je outfit helemaal af te maken, kun je mountainbike kleding aanschaffen. MTB kleding heeft als voordeel dat het wat steviger is dan de meeste wielrenkleding. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je bij de eerste de beste tak je je kleren kapot scheurt.

De pasvorm van mountainbike kleding wordt ook wel ‘loose fit’ genoemd.
De pasvorm van mountainbike kleding wordt ook wel ‘loose fit’ genoemd.

Ten opzichte van reguliere sportkleding ademt fietskleding vaak beter en heb je in de meeste broeken een fijne zeem zitten. Dat maakt het fietsen net wat comfortabeler. MTB broeken zijn wijder qua pasvorm dan wielerbroeken. Je moet dus zelf bepalen of je voorkeur uitgaat naar mountainbike kleding of dat je liever voor wielerkleding gaat.

De eerste rit op je mountainbike

Nu je je set helemaal compleet hebt, kun je voor het eerst een rit maken. Kies hiervoor niet meteen een super uitdagende trail met tig hoogtemeters maar ga voor een vlak bos. Laat jezelf eerst wennen aan je MTB en hoe hij stuurt en remt.

beginnen met mountainbiken
Dit is nog wat te hoog gegrepen voor je eerste rit op de mountainbike.

Als je niet gewend bent aan schijfremmen is het echt geen overbodige luxe even de tijd te nemen om te kijken hoe snel je stilstaat en hoe hard je moet remmen. Ook is het brede stuur echt iets waar je mee moet oefenen in een paar scherpe bochten. Heb je het gevoel dat jij en je fiets elkaar begrijpen? Dan houdt niets je meer tegen. Helm op en gaan!

Na de eerste kilometers - bandenwissel!

Na het maken van je eerste kilometers heb je inmiddels al wel een beetje door wat je sterke en zwakke punten zijn. Sommige punten moet je vooral trainen om beter te worden. Maar sommige punten kun je aan je fiets aan (laten) passen.

Een mountainbikeband kan cruciaal zijn in hoe je mountainbike zich gedraagt.
Een mountainbikeband kan cruciaal zijn in hoe je mountainbike zich gedraagt.

Een van de beste upgrades is het veranderen van banden. De standaardbanden op de meeste mountainbikes zijn vaak prima voor de eerste kennismaking. Maar als je meer wilt, dan kun je helemaal losgaan. Allereerst moet je weten of je met of zonder binnenbanden wilt gaan fietsen. Het lijkt tegenstrijdig, maar zonder binnenband, het zogenaamde tubeless, verlaag je de kans op lekrijden. Wil je meer lezen over tubeless rijden en hoe je je eigen MTB wielen tubeless kunt maken? Lees dan onze blog.

Welke buitenbanden je nodig hebt voor je MTB hangt af van het terrein waar je graag rijdt.
Welke buitenbanden je nodig hebt voor je MTB hangt af van het terrein waar je graag rijdt.

Nadat je hebt bepaald of je tubeless gaat of niet, kun (of moet) je ook een andere buitenband op je fiets zetten. Daar is zoveel keuze in afhankelijk van wat jij wilt. Rij je veel met regen en in de modder? Dan moet je een hele andere band erop leggen dan als jij een mooiweerrijder bent.

Ga jij elke week een keer het bos in ongeacht het weer? Ook daarvoor is dan weer een goede allround-band te vinden. Qua prijs maakt het eigenlijk niet heel erg veel uit welke band je wilt hebben. Kijk dus vooral naar de omstandigheden waarin je fietst en laat je niet door de prijs leiden. In onze blog lees je welke MTB banden het best bij jou passen.

Populaire mountainbikes

Mountainbikes variëren van instapmodellen die geschikt zijn voor onverhard gebruik en het ontdekken van de eerste trails tot snelle cross-country modellen voor wedstrijden. Over het algemeen geldt dat hoe duurder de mountainbikes worden, hoe lichter en robuuster de onderdelen worden. Deze duurdere mtb's combineren namelijk innovatieve technologie en duurzame materialen om avontuurlijke rijders te voorzien van betrouwbare prestaties op ruige terreinen. Dat wil overigens niet zeggen dat je met een relatief goedkope mountainbike geen plezier kunt hebben. Je zult alleen af en toe, bijvoorbeeld berg op, wat extra inspanning moeten leveren aangezien deze iets meer gewicht met zich meebrengen.

Instap aluminium mountainbike

Bulls Copperhead 3 29

€ 839,-

Carbon mountainbike voor gevorderden

Cannondale Scalpel HT Carbon 4

€ 1.999,-

Bulls Black Adder RS

€ 2.799,-

Elektrische mountainbike

Scott Strike eRide 930

€ 4.839,-

Meer weten? Kom naar een van de Mantel superstores!

Wil jij meer weten over mountainbiken? Kom dan langs bij onze fietsenwinkels in Arnhem, Rotterdam, Utrecht of Den Bosch. Daar staan onze MTB-specialisten voor je klaar, die je graag helpen met het maken van een keuze.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...