Beginnen met mountainbiken – Waar moet je op letten?
Mountainbiken wordt door veel mensen gezien als een echte wintersport. Maar niets is minder waar. Sterker nog, mountainbiken is juist een sport die heel geschikt is voor in de lente en de zomer. Nu het steeds mooier weer wordt, is het de perfecte periode om te beginnen met mountainbiken. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten als je voor het eerst op de MTB wilt stappen!
Mountainbikes voor mannen en vrouwen
Als je wilt beginnen met mountainbiken kun je voor je eerste rit een MTB lenen, maar misschien koop je wel gelijk je eigen mountainbike. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is dat je een MTB uitzoekt met de juiste framemaat. Ook voor mannen en vrouwen bestaan er verschillende soorten fietsen.
Het belangrijkste verschil zit in de geometrie. Een dames MTB heeft bijvoorbeeld een iets kortere bovenbuis dan een heren MTB. Daardoor staat het zadel dichterbij het stuur. Dit omdat vrouwen in verhouding lange benen en een korter bovenlichaam hebben. Door deze aanpassing hoeft een vrouw niet helemaal naar voren te reiken voor het stuur maar ligt het precies op een fijne afstand. Dat geeft betere grip en maakt het sturen een stuk comfortabeler.
De verschillen tussen dames en heren mountainbikes
Het zadel op een dames mountainbike is vaak net iets breder omdat de zitbotjes van vrouwen nu eenmaal verder uit elkaar staan. Maar ook de handgrepen worden net iets smaller gemaakt zodat je ook met smalle handen goed grip houdt.
Welke wielmaat is geschikt voor jou?
Het is begrijpelijk dat je als je gaat beginnen met mountainbiken je geen idee hebt welke wielmaat je moet kiezen. 26 inch wielen zijn al bijna niet meer te krijgen, dus daar hoef je eigenlijk niet naar te kijken. De drie gangbare maten van dit moment zijn 27,5 inch, 29 inch en het relatief nieuwe 27,5+ inch. Maar welke maat moet je dan hebben?
Groter wiel voor behendige mountainbikers
Denk je voornamelijk te gaan rijden op een relatief vlak parcours? Dan kun je, ook als je wat kleiner bent goed, uit de voeten met een 29 inch. Daarmee is het wel net iets zwaarder om snelheid te maken, maar als je eenmaal op gang bent houdt dit grote wiel je snelheid beter vast.

Een andere afweging die belangrijk is voor de keuze van de wielmaat is de inschatting van hoe behendig jij bent. Gooi jij je fiets makkelijk elke bocht door en ben je daar heel zeker van? Dan is de 29 inch weer een goede keuze. Vind je het wat moeilijk om een technisch parcours te rijden? Dan is een kleiner wiel waarschijnlijk een betere keuze. Daarmee kun je namelijk net iets makkelijker en sneller sturen.
Heb jij een relatief klein frame nodig? Dan zul je al snel met een 27,5 inch wiel rondrijden. Heb jij een groot frame, dan krijg je automatisch 29 inch wielen.
MTB pedalen met of zonder kliksysteem?
Als je de framemaat en wielmaat van je nieuwe MTB hebt bepaald, mag je nieuwe pedalen uitzoeken. Die zitten namelijk niet standaard op een mountainbike (of racefiets). Je hebt de keuze uit twee soorten pedalen, namelijk klikpedalen of platform pedalen.
Klikpedalen geven houvast
Die pijn voel je niet of veel minder met klikpedalen. Daarbij zit in de zool van je schoen een kliksysteem waarmee je je voet vastklikt op de pedalen. Je kunt beter kracht zetten en zelfs bij het omhoogtrekken van je been maak je een beetje snelheid.
Ook loop je vrijwel geen kans dat in een ruigere afdaling ineens je voet van de pedaal afschiet. Dat is dan wel weer een veilig idee. Er is heel veel keuze in soorten kliksysteem, maar SPD van Shimano is een systeem waar heel veel mensen mee werken en wat prima is voor de beginnende fietser.
Het nadeel van klikpedalen ten opzichte van platform pedalen is dat je er even aan moet wennen. Om een voet aan de grond te zetten moet je even uitklikken. In het begin zul je daar ongetwijfeld wel een keer een foutje mee maken, met een (hopelijk bescheiden) valpartij tot gevolg. Een ander nadeel van klikpedalen is dat je er toch echt speciale schoenen bij moet kopen. Die heb je al voor een paar tientjes tot honderden euro’s. Dus je kan het zo gek maken als je zelf wilt.
Kun je niet kiezen? Dan kun je ook kiezen voor combinatiepedalen. Waarbij je aan een kant het kliksysteem van Shimano hebt, terwijl het pedaal aan de andere kant plat is.
Mountainbiken met een rugzak of bidons?
Nu je MTB compleet is, moet je nog een keuze maken voor een bidonhouder of voor een fietsrugzak. Het voordeel van een fietsrugzak is dat je naast een handige watervoorraad vaak ook nog ruimte heb voor een reserveband en wat gereedschap. Drinken is bovendien extra makkelijk via een slangetje dat je op je schouder vastzet. Geen gezeul met bidons dus. Nadeel is wel dat je het systeem regelmatig goed schoon moet maken en je altijd een rugzak om hebt. Met hele hete dagen kan dat best zweterig aanvoelen.

Kies je voor losse bidons dan heb je naast bidonhouders waarschijnlijk ook een zadeltasje nodig om die reserve-binnenband en het gereedschap in te doen. Die zadeltassen zijn er al onder de twintig euro en dat is een stuk goedkoper dan een fietsrugzak. Bedenk ook dat de meeste fietsshirts al wel een aantal vakken aan de achterzijde hebben om spullen in te doen. Dus voor je telefoon en wat eten hoef je de rugzak niet per se te kopen.
Bescherm jezelf met een fietshelm!
Voordat je het bos in kunt op je nieuwe MTB, is het belangrijk dat je een goede fietshelm uitzoekt. Een veilige fietshelm is heel belangrijk en zorgt ervoor dat je hoofd beschermd wordt. Er zijn speciale MTB helmen te koop, maar als je toevallig nog een racefietshelm hebt liggen kun je die prima gebruiken.
Speciale mountainbike kleding
Om je outfit helemaal af te maken, kun je mountainbike kleding aanschaffen. MTB kleding heeft als voordeel dat het wat steviger is dan de meeste wielrenkleding. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je bij de eerste de beste tak je je kleren kapot scheurt.
Ten opzichte van reguliere sportkleding ademt fietskleding vaak beter en heb je in de meeste broeken een fijne zeem zitten. Dat maakt het fietsen net wat comfortabeler. MTB broeken zijn wijder qua pasvorm dan wielerbroeken. Je moet dus zelf bepalen of je voorkeur uitgaat naar mountainbike kleding of dat je liever voor wielerkleding gaat.
De eerste rit op je mountainbike
Nu je je set helemaal compleet hebt, kun je voor het eerst een rit maken. Kies hiervoor niet meteen een super uitdagende trail met tig hoogtemeters maar ga voor een vlak bos. Laat jezelf eerst wennen aan je MTB en hoe hij stuurt en remt.
Na de eerste kilometers – bandenwissel!
Na het maken van je eerste kilometers heb je inmiddels al wel een beetje door wat je sterke en zwakke punten zijn. Sommige punten moet je vooral trainen om beter te worden. Maar sommige punten kun je aan je fiets aan (laten) passen.

Een van de beste upgrades is het veranderen van banden. De standaardbanden op de meeste mountainbikes zijn vaak prima voor de eerste kennismaking. Maar als je meer wilt, dan kun je helemaal losgaan. Allereerst moet je weten of je met of zonder binnenbanden wilt gaan fietsen. Het lijkt tegenstrijdig, maar zonder binnenband, het zogenaamde tubeless, verlaag je de kans op lekrijden. Wil je meer lezen over tubeless rijden en hoe je je eigen MTB wielen tubeless kunt maken? Lees dan onze blog.
Ga jij elke week een keer het bos in ongeacht het weer? Ook daarvoor is dan weer een goede allround-band te vinden. Qua prijs maakt het eigenlijk niet heel erg veel uit welke band je wilt hebben. Kijk dus vooral naar de omstandigheden waarin je fietst en laat je niet door de prijs leiden. In onze blog lees je welke MTB banden het best bij jou passen.
Meer weten? Kom naar een van de Mantel superstores!
Wil jij meer weten over mountainbiken? Kom dan langs bij onze superstores in Arnhem, Utrecht of Den Bosch. Daar staan onze MTB-specialisten voor je klaar. Zij kunnen je helpen met het maken van een keuze.
Ja, ik zie altijd 3 grote verschillen bij damesfietsen (ook hierboven) 1. De zithouding. Bij de heren staat het zadel hoger dan het stuur, bij de dames is het stuur hoger dan het zadel. In mijn beleving fietst dat beroerd. 2. De suffe kleuren die leveranciers altijd weer op de damesfietsen moeten leveren. I’m done with shrink it and pink it! 3. De prijs. Een damesfiets in dezelfde prijsklasse is vaak lager afgemonteerd. Wil je gelijkwaardige afmontage dan is de prijs hoger dan het herenmodel. Ergo: ik fiets op een herenmodel zowel race als MTB en dat werkt perfect!
Hoi Snuitje,
Bedankt voor je reactie. Het kiezen van een fiets is altijd erg persoonlijk. De zithouding is ook iets waar iedereen zijn eigen voorkeur voor heeft. Het kan heel goed dat sommige dames op dat gebied veel beter af zijn met een herenfiets. Als dat zo is dan raden we dat ook zeker aan. De kleuren kunnen we helaas niets aan doen. En de prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de afmontage. Hier moeten ook de dames een keuze maken tussen hoe intensief ze de fiets willen gebruiken en welke eisen ze er aan stellen. Daarom hebben we een groot aanbod aan verschillende damesmodellen.