Deel dit bericht

MTB banden voor elk terrein – Welke mountainbike banden heb je nodig? [Koopgids]

Een goede MTB band kan het verschil maken, ongeacht of je nu voor je plezier in het bos fietst of in een wedstrijd. Elke mountainbike band is speciaal gemaakt voor specifieke omstandigheden. De ene MTB band is perfect voor droge, zanderige ondergrond en de ander is weer perfect voor zuigende modder. En dan heb je ook nog banden die voor meerdere ondergronden geschikt zijn. Maar hoe weet je nu welke mountainbike band het best is voor welk terrein? We vertellen het je in deze mountainbike banden koopgids.

Eerst kijken we welke MTB band voor welke ondergrond geschikt is. Daarna kijken we naar hoe een MTB band in elkaar steekt. Want het is meer dan wat rubber alleen. Het type rubber, tubeless of niet en ook het aantal draden per inch (TPI) zijn allemaal belangrijke aspecten.

Kies de juiste mountainbike band voor de ondergrond!

Nadat je je eerste ritjes op je mountainbike hebt gemaakt, wordt het tijd om een keuze te gaan maken over welk type MTB band bij jou past. Het belangrijkste aspect is de ondergrond waar jij op gaat rijden. Die moet uiteindelijk bepalend zijn voor welke band je kiest.

Losse blaadjes, kombochten en een beetje modder? Dan is grip op de voorband van belang en kun je achter overwegen om voor een wat snellere band te gaan.

Als je gaat voor een optimale combinatie van grip, een laag gewicht en een lage rolweerstand dan kun je overwegen om voor en achter een andere MTB band te monteren. Schwalbe heeft hiervoor een specifieke MTB banden combinatie gemaakt. De Racing Ray en de Racing Ralph combinatie zijn inmiddels niet meer weg te denken binnen het mountainbike circuit. 

Waarom een verschillende voor- en achterband op de mountainbike beter is

Bij mountainbike banden is het gebruikelijk om met verschillende banden voor en achter te rijden. Hier is een simpele uitleg voor te geven. Omdat je voorband de band is waarmee je instuurt, moet deze extra grip hebben. De achterband krijgt daarentegen weer een hele andere belasting omdat een groot deel van je gewicht op deze band leunt. Hierdoor wil je een achterband die snel rolt maar ook voldoende grip met remmen heeft.

Met de juiste banden combinatie hoef je niet meer onderuit te glijden. Dat fietst toch een stuk fijner!

De keuze voor een bepaalde MTB banden combinatie hangt ook sterk samen met de ondergrond waar je meestal op fietst. De ene MTB banden combinatie is bijvoorbeeld ideaal voor een droge bosgrond, waar de andere combinatie weer meer geschikt is voor nattere omstandigheden.

Om duidelijkheid te scheppen hebben wij de populairste MTB banden combi’s op een rij gezet voor cross country (XC) moutainbiken. Zo is het helemaal duidelijk welke banden jij nodig hebt voor die ultieme rit!

MTB banden voor alle dagen

Om te beginnen de allround MTB banden. Deze hebben op het loopvlak noppen met variërende hoogte, relatief dicht bij elkaar. De noppen aan de zijkant zijn net iets hoger voor wat meer grip in de bochten.

De zijnoppen in het profiel van de Schwalbe Racing Ray zijn net wat hoger dan de noppen in het midden voor meer grip in de bochten.

Het gewicht en de rolweerstand zijn relatief laag, zonder dat je veel grip verliest. Zit je regelmatig op de MTB en hoef je niet, weer of geen weer, elke week je PR aan te scherpen? Dikke kans dat je met een allround band prima de trails aankunt.

Voorband

Achterband

MTB banden voor een droge bosgrond

Semi-slick banden zijn beste voor een droge bosachtige of zanderige ondergrond. Een semi-slick heeft vrijwel geen of hele lage noppen op het loopvlak. De wang van de MTB band heeft iets hogere, maar nog steeds hele bescheiden noppen.

Droge bosgrond of aangestampte schelpenpaden kun je op semi-slicks nemen. Lekker snel, maar wel veel minder grip als het toch nat of modderig wordt.

De rolweerstand is dus erg laag. En in de bochten heb je wel grip dankzij de noppen aan de zijkant van de band. Maar op een natte ondergrond kan een band die puur voor droge bosgrond is wel tekortkomen.

Voorband

Achterband

MTB banden voor een natte bosgrond

Rijd je in het bos vaak op een natte ondergrond? Dan zijn MTB banden met grovere noppen op het loopvlak en de zijkant van de band een betere keuze. De noppen staan ook hier vrij dicht bij elkaar om de rolweerstand zo laag mogelijk te houden.

Natte bosgrond, maar is het niet een grote modderpoel? Dan is het fijn om een lagere rolweerstand te kiezen met hogere noppen bij de wang. En op het loopvlak noppen die iets dichter bij elkaar staan.

Maar er is wel ruimte genoeg voor modder om ook weer los te komen zodat je band niet binnen de kortste tijd ‘vol is gelopen’ met modder.

Voorband

Achterband

MTB banden voor echte modder

Echte modderbanden zijn een stukje smaller en hebben grove noppen met relatief veel ruimte ertussen. Dankzij de smallere band snijd je als het ware door de modder en krijg je grip op de nog harde laag onder de modder.

Echte modder vraagt om echte modderbanden.

Nadeel is wel dat de echte modderbanden niet echt geschikt zijn om met een lage bandenspanning te rijden. De rolweerstand is verder ook vrij hoog en op een droge harde ondergrond heb je zelfs minder grip dan met andere banden.

Voorband

Achterband

MTB banden voor rotsachtig terrein

Op rotsachtig terrein en op tracks met veel stenen ben je het beste af met een brede band met hoge noppen. De brede mountainbike band vergroot het contactoppervlak. De hoge noppen geven goede grip op losse stenen en rulle bosgrond of modder.

Natte rotsafdalingen? Dan kun je het beste een band met flinke noppen monteren

Fiets je veel op trails en tracks met (losse) stenen? Dan is het ook te overwegen om een MTB band te kiezen met verstevigde wangen. Dan is daar extra nylon in verweven om de lekbestendigheid te vergroten.

Voorband

Achterband

MTB banden combinaties

Mocht je door de banden het bos niet meer kunnen zien, niet getreurd.  We hebben de bovengenoemde MTB banden combinaties voor je in een overzichtelijke tabel gezet:

VoorbandAchterbandOndergrondVoordelen van deze combinatie
Schwalbe Racing RaySchwalbe Racing RalphEen veelzijdige banden combinatie waarmee je zowel op een droge als natte bosgrond uit de voeten kunt.De door Schwalbe speciaal ontworpen combinatie voor Cross country (XC) mountainbiken. Het agressieve profiel van de voorband zorgt voor perfect stuurgedrag. En de supersnelle maar oersterke achterband zorgt voor snelheid met behoud van grip.

Maxxis Ardent

Maxxis Ikon
Een veelzijdige banden combinatie waarmee je zowel op een droge als natte bosgrond uit de voeten kunt.Fijne combinatie van grip en een lage rolweerstand. Echt een ideale allround combinatie. De Ardent geeft goede grip en de Ikon heeft goede clearance en houdt eventuele modder niet vast.
Schwalbe Nobby NicSchwalbe Rocket RonUltieme banden combinatie voor natte omstandigheden of modderWanneer de ondergrond modderig wordt, heb je ook meer grip nodig. Het Rocket Ron profiel achter is open van aard en neemt niet te veel modder mee. De Nobby Nic voor bijt zich vast in alles wat hij tegenkomt. Zo heb je meer dan voldoende grip en duik je ook op natte dagen met vertrouwen een bocht in!
Vittoria Mezcal G2 TLRVittoria Terreno G2 SkinwallEen snelle banden combinatie voor op een droge bosgrondDe Vittoria Mezcal G2 TLR is sneller dan snel. De noppen op het loopvlak zijn laag en dicht op elkaar geplaatst voor ultieme snelheid. Combineer je deze band met een Terreno G2 voor dan krijg je voldoende grip met het hoge noppenprofiel aan de zijkant. Dit is de ultieme banden combinatie voor de snelheidsduivel in de droge zomermaanden.
Continental Cross KingContinental Race KingEen snelle banden combinatie voor op een droge bosgrondZeer snelle combinatie van Continental. De Cross King heeft een vrij open profiel waardoor de voorband niet snel volloopt met modder en zijn grip houdt. De Race King rolt enorm snel maar in natte omstandigheden zit de band sneller aan zijn limiet. Daarom is deze banden combinatie ideaal voor de droge zomermaanden
Maxxis Minion DHFMaxxis Minion DHR IIGeschikte banden combinatie voor een modderige en rotsige ondergrondEen mooie combinatie tussen twee banden met zichtbare verschillen. De Minion DHR zorgt door zijn design voor veel controle met remmen. De hoge zij-nop geeft controle in de bocht. De Minion DHF voorop is juist wat opener van aard, dit zorgt voor een consistente hoeveelheid grip in de bochten. Of het nou nat of droog is, de zij-nop van deze band sleurt je er wel doorheen.
Maxxis Assegai 3C MaxxTerra EXO+ TRMaxxis Minion DHR IIGeschikte banden combinatie voor een modderige en rotsige ondergrondEen echte enduro combi van Maxxis. De achterband heeft goede grip in de bochten, een snel loopvlak, zachte compound en voldoende grip met remmen. De voorband is grover van aard en bijt zich vast in de bochten. Zo gaat je fiets zelfs op de meest technische trails waar jij wilt!

De opbouw van een MTB band

Een mountainbike band bestaat uit allerlei verschillende componenten. Het loopvlak is het gedeelte van de band waarmee je contact maakt met de grond. De wang is de zijkant van de band. De casing bestaat uit nylon die ook weer heel specifiek is per band. In die casing kan een lekbestendige laag zijn verwerkt. Hieronder zie je hoe een MTB band in elkaar steekt.

Een doorsnede van een MTB buitenband.

De bead of hiel tenslotte is het gedeelte van de band waarmee hij zich vastgrijpt aan de velg van je mountainbike wiel. De hiel kan een stevige en stugge stalen draad bevatten, dan spreken we over een draadband. Heeft de bead meerdere kleine draden of vezels en kun je deze vouwen? Dan spreken we over een vouwband. Het voordeel van een vouwband ten opzichte van een draadband is het gewicht. Een vouwband is aanzienlijk lichter.

Het rubber van een MTB band

Nu we de globale samenstelling van een mountainbike band weten, werken we van buiten naar binnen toe om het belang van elk onderdeel te belichten.

We beginnen met de buitenkant van de band. Dan kijken we dus naar het rubber. Dat wordt door de fabrikanten ook de compound genoemd. De compound bepaalt de hardheid van het rubber en daarmee ook de slijtagegevoeligheid.

Het rubber van een band zegt veel over de eigenschappen. Zacht rubber geeft veel grip, maar slijt sneller. Hard rubber slijt minder snel, maar geeft minder grip.

Je kunt stellen dat harde rubbers minder slijtagegevoelig zijn en zachte rubbers eerder slijten. En dat is het lastige bij het samenstellen van een goede mountainbike band. Een band met veel grip slijt sneller, maar een band die erg slijtvast is, heeft weer minder grip.

De oplossing van de mountainbike bandenfabrikanten is om op een band verschillende soorten rubber te gebruiken. Het is veelvoorkomend dat ook op het loopvlak zelf verschillende rubbers worden gebruikt. Vooral op de uiterste zijnoppen wordt vaak ander rubber gebruikt dan op het midden van het loopvlak, met name voor in de bochten. De Addix compound is de high-tech rubber compound lijn van Schwalbe.

De Addix compound is de nieuwste high-tech rubber compound lijn van Schwalbe.

Sommige fabrikanten gebruiken zelfs 3 soorten rubber in een enkele mountainbike band. De compound van een mountainbike band is vaak het resultaat van een zoektocht naar de ideale verhouding tussen grip, soepelheid, gewicht en rolweerstand.

Merken als Schwalbe, Maxxis en Continental hebben behoorlijk veel verschillende compounds. Afhankelijk van het terrein waar de band voor gemaakt is krijg je een afgemeten combinatie aan verschillende soorten rubber.

Wat houdt TPI in?

Na het rubber is het karkas van je band ook essentieel voor de eigenschappen. Het karkas kan bestaan uit een enkele laag nylon, katoen of aramide, of uit meerdere lagen over elkaar heen. Mocht een band extra lekbescherming hebben zit die trouwens vaak tussen twee lagen van het karkas in.

Een stuk van een karkas met een hoog TPI. Er zit weinig ruimte tussen de relatief dunne draden.

De kwaliteit van het karkas wordt gemeten in TPI. Dat betekent Threads Per Inch en staat voor het aantal draden dat het karkas per inch heeft. Hoe hoger dit getal, hoe soepeler een MTB band is en hoe lager de rolweerstand.

Maar helaas heeft een hoog TPI ook nadelen. Hoe hoger namelijk de TPI, hoe lager de lekbestendigheid. Om een hoger TPI te krijgen worden namelijk meer, maar dunnere, nylondraden gebruikt. En die zijn dus weer minder goed bestand tegen scherpe voorwerpen. En er is dan ook minder ruimte voor lekbestendig rubber tussen de nylon draden.

Een stuk karkas met een laag TPI: de individuele draden zijn wat dikker en er is aardig wat ruimte tussen de draden.

Over het algemeen wordt gezegd dat banden met een TPI van onder de 60 minder goede mountainbike banden zijn. Maar dat is misschien wat kort door de bocht. Want ook veel goede downhill mountainbike banden hebben een relatief lage TPI. De rolweerstand is relatief hoog en de band stug.

Een TPI tussen de 60 en 90 wordt gezien als een goede allround MTB band. De lekbestendigheid is vaak goed, en de rolweerstand is acceptabel. Dit is voor de meeste mountainbikers de ideale band. Voor wedstrijdrijders of competitief ingestelde amateurs is een TPI van boven de 90 en zelfs ruim daarboven een optie. Prestaties gaan dan voor duurzaamheid.

De voordelen van tubeless rijden

Nu je weet hoe een mountainbike band ongeveer in elkaar zit, moet je nog een keuze maken. Ga je voor tubeless of niet en kies je voor een vouwband of een draadband?

We beginnen met de keuze voor een vouwband of draadband. De vouwband is vaak een stuk soepeler en heeft een lagere rolweerstand. Maar deze banden zijn wat duurder om te maken omdat er in de hiel van de band soepele dunne draden worden gebruikt om de hiel te verstevigen.

Deze Schwalbe Racing Ray band is Tubeless Ready. Je kunt hem dus met en zonder binnenband monteren als je wiel ook tubeless ready is of gemaakt kan worden.

In een draadband heeft de hiel een enkele dikke staaldraad. Dat maakt de band stevig, maar ook stug en wat lastiger om in de velg te krijgen. De algehele tendens is dat steeds meer, ook goedkopere MTB banden, vouwbanden worden.

Naast de optie voor vouwband of draadband is vooral de keuze om tubeless te gaan rijden belangrijk. Het tubeless rijden is in ieder geval steeds populairder omdat het eigenlijk alleen maar voordelen heeft. Je kunt er meestal alleen maar bij vouwbanden voor kiezen om tubeless te gaan rijden.

Tubeless maken van een mountainbike wiel is niet erg moeilijk. Met een velglint en een tubeless ventiel ben je al klaar.

Zo is de rolweerstand lager en zijn ze ook nog eens veel lekbestendiger. Het enige nadeel is eigenlijk dat tubeless MTB banden een stukje duurder zijn dan een niet-tubeless variant. Verder moeten je mountainbike wielen wel tubeless ready zijn of gemaakt kunnen worden.

Het monteren van tubeless MTB banden is relatief eenvoudig, als je het trucje eenmaal door hebt. Je hebt naast een tubeless MTB band dan ook vloeibare latex, tubeless ventielen en een tubeless pomp nodig, dus houd daar wel rekening mee bij de aanschaf.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 fietsers over “MTB banden voor elk terrein – Welke mountainbike banden heb je nodig? [Koopgids]”

 1. maakt de velg. breedte ook nog uit bijv 1.9 velgbreedte van DT velg of 2.2 velgbreedte. passen de genoemde banden op beide velg breedtes? Ik heb daar geen kijk op en vraag om uitleg.

  1. Hoi, voorafgaand aan m’n vraag een korte intro; afgelopen weekend gefietst op de mtb in Zwitserland. In een lange afdaling over asfalt ca. 70 km/h gehaald. Op een gegeven moment merkte ik tijdens het afdalen dat m’n achterwiel licht slingerde wat aan het begin van de afdaling niet zo was. Bij thuiskomst samen met de fietsenmaker bekeken en het wiel is helemaal recht. Conclusie, de slag zit in de band. Volgens de fietsenmaker is de mtb band niet echt geschikt voor dit soort snelheden; het karkas krijgt het te zwaar te verduren. De slag ontstond na het stevig remmen voor een haarspeld bocht. Er was niets vreemds aan de band te zien en ik heb tijdens het remmen ook niet geslipt.
   Wat kan volgens jullie de oorzaak zijn van de slag in de band?
   En, welke Mtb band kan dit soort snelheden / remkracht prima hebben?

   1. Goedendag,

    Ik zit met het volgende dilemma. Woon aan de kust en ik vind de combinatie door de duinen fietsen en op het strand het leukste om te doen. De verschillende ondergronden kunnen niet groter zijn. Welke banden zouden jullie me adviseren zodat ik grip heb in de duinen en mezelf niet gelijk ingraaf op het strand?!

   2. Hey Jeroen,

    Met dergelijke snelheden kan bij hard remmen het karkas van een band vervormen waardoor er een slag ontstaat.
    Ik weet niet met welk type band je rijdt, voor dergelijke snelheden op het asfalt is een band met zo min mogelijk profiel de beste keuze.
    Maar ook hierbij geldt dat de band er niet voor gemaakt is en kan gaan vervormen.

    Robbert|Mantel

   1. Hoi, voorafgaand aan m’n vraag een korte intro; afgelopen weekend gefietst op de mtb in Zwitserland. In een lange afdaling over asfalt ca. 70 km/h gehaald. Op een gegeven moment merkte ik tijdens het afdalen dat m’n achterwiel licht slingerde wat aan het begin van de afdaling niet zo was. Bij thuiskomst samen met de fietsenmaker bekeken en het wiel is helemaal recht. Conclusie, de slag zit in de band. Volgens de fietsenmaker is de mtb band niet echt geschikt voor dit soort snelheden; het karkas krijgt het te zwaar te verduren. De slag ontstond na het stevig remmen voor een haarspeld bocht. Er was niets vreemds aan de band te zien en ik heb tijdens het remmen ook niet geslipt.

    Wat kan volgens jullie de oorzaak zijn van de slag in de band?

    En, welke Mtb band kan dit soort snelheden / remkracht prima hebben?

 2. Nuttig artikel, bedankt!
  Ik vraag me nog af welk type band zich het beste leent voor een ondergrond van aangereden zand, met daarop een laagje los zand en fijn grind.
  Deze omstandigheden kom je veel tegen op de tracks op de Utrechtse Heuvelrug en mijn ervaring met 29″ Rocket Ron voor (2.25) en Racing Ralph (2.35) achter en druk 1.9 bar is dat je in de bochten vrij makkelijk gaat glijden.

  1. Zelfde ervaring hier.
   NN voor gaf nog meeste grip , RR Voor is duidelijk onderstuur en wegglijden.
   Beste combi op HV zoek ik nog, en ik ga hard door de bochten!

 3. Ik rijd veel mtb ritten, daarbij is de keus van banden niet zo eenvoudig.
  Ik kies altijd voor een compromis tussen gewicht en grip, maar op een track zijn altijd verschillende ondergronden te nemen. Dus bij mij geeft nat of droog de doorslag. De breedte en spanning van de band zijn daarbij ook belangrijk. Tubeles rijd ik niet omdat het te veel gedoe en plakzooi geeft bij het wisselen van de banden, daarom rij ik met mijn 27,5 inch 26 inch latex binnenbandjes.
  Overigens prima te plakken als je de te plakken plek alleen met wasbenzine schoonmaakt, en vervolgens de normale procedure volgt.

 4. Is er ook nog een combinatie te adviseren voor omstandigheden als Schoorl/MTB zandvoort in de zomer ? Dus echt zanderig en droog.
  Nu rijd ik maar niet op deze tracks in de zomer.

  1. Hoi Daniel,

   Voor echte zandgrond is het vooral fijn om tubeless te rijden. Omdat je dan met lekker lage bandenspanning kunt rijden. Ook kan het helpen om dan met relatief dunnen banden te rijden. Daarmee zak je wel wat dieper in het zand, maar maakt je band beter contact met de wat hardere ondergrond onder het zand.

   groetjes, Olle

 5. Ik zocht eigenlijk welke band ik het beste voor asfalt kan gebruiken. Ik heb een 26″ velg.
  Kan iemand mij daar afvies over geven?

  1. Hallo Arjan, ik heb me hier ook pas in verdiept. Ik heb gekozen voor de schwalbe durano. Echter krijg je dan wel erg kleine diameter van je band en doordat je ze erg hard oppompt minder comfort. Kleinere banden betekend dat je ze vaker rond moet trappen voor dezelfde afstand. Schiet dus minder. Aangezien we beiden een 26 inch mtb hebben hebben we wat dat betreft al een achterstand tov een 29 inch mtb. De Schwalbe big Apple is een strandband. Deze zorgen voor een lage rolweerstand, grote diameter, minder snel lek en veel meer comfort. Ik zou je dus de big Apple aanraden. 26 inch is 559 ETRT ( Europese maat) deze 559 banden kan je krijgen in diktes 50, 55 en 60 mm. Succes met je keuze.

 6. Hi, Ik rijd op Curaçao. Flinke rotsen, ook scherpe rotsen en vooral veel gravel. En dan bedoel ik niet grind maar meer steenschilfers. Dus ook scherp. Uphill heeft mijn achterband dan veel moeite met grip. Ik heb de Smart Sam waarbij de noppen aan de zijkant nog maar aan draadjes hangen, helemaal afgeragd dus. De Smart Sam kan dit dus niet aan. Welke band wel?

  1. Hey Eelco,

   Ik ben niet helemaal bekend met het terrein, maar als ik het zo lees zou de volgende combinatie goed zijn:
   Voorband: Maxxis Ardent
   Achterband: Maxxis Ikon

   Fijne vakantie alvast!

   Robbert|Mantel

 7. Goeie avond
  Zou de set:
  Schwalbe Racing Ray SpeedGrip (2019) Schwalbe Racing Ralph Speed TLE (2019)
  Kwa breedte ook op mijn trek x caliber 8 uit 2020 passen? (29inch)
  Er zitten nu bontrager XR3 29 x 2.20 op
  Mvg
  Wouter

  1. Hallo Wouter, mooi dat je jouw mountainbike wil voorzien van nieuwe rubber. De ruimte die overblijft is bij de achtervork vaak krapper dan bij de voorvork.
   Als er weinig ruimte overblijft kan je hebben dat bij veel belasting het wiel net een beetje buigt naar de frame zijde. Hierdoor zal het rubber in aanraking komen met de achtervork. 2.25 breedte is geen groot verschil al raad ik jou wel aan om goed op het zicht te beoordelen of deze ruimte nog over is in jou frame. Antoine I Mantel

 8. Hi,

  Ik ben op zoek naar een goeie combinatie banden voor mijn MTB, maar kom er niet helemaal uit. Het moet een combinatie zijn van trail in het buitenland en XC in herfst-wintertijd. We gaan een paar keer per jaar het buitenland en rijden o.a. trails (Zuid TIrol, Dolomieten, Ardennen, Eifel, Luxemburg) En de band moet geschikt zijn voor het slechte weer in Nederland (modder in de bossen, gladde stronken e.d.). Ik zit te kijken naar Maxxis, de voorbanden wat groffer, de achterbanden wat fijner, tubeless ready, maar met niet te zware rolweerstand. Enige suggesties? Dank voor het antwoord alvast.

  1. Hey Richard,

   Als je graag Maxxis wilt rijden raadt ik je de volgende combinatie aan:
   -Voorband: Maxxis Ardent
   -Achterband: Maxxis Ikon

   Een andere optie is de Schwalbe Nobby Nic voor en de Racing Ray of Ralph achter.
   Dit is de combinatie zoals die door de meeste collega’s gebruikt wordt.

   Robbert|Mantel

 9. Hoi! Ik ben op zoek naar allround banden voor de MTB, ik rij regelmatig op de Utrechtse Heuvelrug of andere MTB tracks maar fiets ook wel 100 km op de weg, ik ben echter op de sites het spoor vaak bijster. Heb jij een advies!?

  1. Hey Lucas,

   Een combinatie die voor beide goed geschikt is is er helaas niet.
   Om beide te kunnen doen zou een compromis de Racing Ray voor en Thunderburt achter zijn.
   Beide banden vind je in ons en het assortiment van Schwalbe.

   Robbert|Mantel

 10. Ik rij nu met mijn strandfiets voornamelijk op de weg en gravel, mijn huidige banden zijn de 2.35 Schwalbe Big Apple.
  De banden bevallen goed, maar ik vraag me af of er geen betere (smallere banden) zijn om sneller mee te gaan op de stukken asfalt en ook grip te houden op het de gravel routes

 11. dit is vreemd als je naar de site gaat dan zie je

  minpunten

  – Door de harde dual compound is deze band minder geschikt voor natte / modderige omstandigheden.

   1. Hey Sander,

    Ik weet niet waar je dat precies ziet staan, maar de Forekaster is een goede band om je weg door de modder mee te vinden!

    Robbert|Mantel

 12. Ik woon aan de kust en ik vind de combinatie door bos en duinen fietsen en op het strand het leukste om te doen. Dat zijn echter heel verschillende ondergronden. Welke banden zouden jullie me adviseren zodat ik grip heb in bos en duin en mezelf niet gelijk ingraaf op het strand?

  1. Hoi Harry,
   Het is een beetje afhankelijk waar je de nadruk op legt. Maar je hebt in ieder geval een band met een laag profiel nodig. In ideale omstandigheden zou ik een Schwalbe Thunder Burt of een Vittoria Terreno adviseren. Als het nat wordt verlies je al snel grip in het bos met deze banden. Voor een iets meer allround band kan je ook voor een Schwalbe Racing Ralph kiezen, deze band zal in het bos meer grip hebben, ook bij wat nattere omstandigheden. Je zou ook nog voor een combinatie van de Racing Ralph en Thunder Burt kunnen kiezen. Dan behoud je wat meer grip op je voorband, maar behoud je de lage rolweerstand van de Thunder Burt achter, daardoor graaf je jezelf ook een stuk minder in.
   Erik | Mantel

  1. Hallo George,
   Mooi dat jij de Dolemieten gaat bedwingen op jouw fiets. Om daar goed de dag door te komen met het harde gesteente zou ik kiezen voor een band die de nodige bescherming bied. Naast bescherming is het natuurlijk ook fijn dat je voldoende grip behoud op de los liggende stenen.
   Ik zou de Schwalbe Nobby nic Addix TwinSkin TLR buitenband aanraden voor de Dolemieten. https://bit.ly/3w88Lfn
   Ik wens je een fijne vakantie vol mooie singletracks.

   Antoine I Mantel

 13. Goedendag,

  Zouden jullie het artikel kunnen updaten vwb geadviseerde banden? Er zitten namelijk diverse banden tussen waarvan jullie in de webshop aangeven dat ze uitverkocht zijn en ook niet opnieuw geleverd zullen gaan worden, op die manier hebben we natuurlijk ook niks aan het advies ;)
  Alvast dank.

   1. Hoi Joris, bedankt voor je vraag! We hebben zojuist de blog een update gegeven. Voor een modderige en rotsige ondergrond zou de combinatie van de Maxxis Minion DHF en Maxxis Minion DHR II een optie voor je kunnen zijn. ^Dennis

Gerelateerde berichten


Meest gelezen