Deel dit bericht

Fietsbril op sterkte – Fietsbrillen geschikt voor brildragers [Koopgids]

Een fietsbril op sterkte. Heel handig, maar welke fietsbrillen zijn eigenlijk geschikt voor brildragers? En wat zijn de beste fietsbrillen op sterkte? We hebben de fietsbrillen die je kunt gebruiken als je brildragend bent voor je op een rij gezet. En wist je dat een sportbril op sterkte voor wielrenners namelijk helemaal niet duur hoeft te zijn?

Allereerst is het goed om te weten dat je fietsbrillen op sterkte kunt krijgen in meerdere varianten. Zo kan de lens van de fietsbril zelf op sterkte zijn geslepen of je krijgt een losse insert die je achter de lens van je fietsbril kunt monteren.

Veel modellen van de fietsbrillen van Oakley kunnen op sterkte geslepen worden.
Veel modellen van de fietsbrillen van Oakley kunnen op sterkte geslepen worden.

Het voordeel van een geslepen lens die bij je fietsbril past is dat je nooit je fietsbril op sterkte kunt vergeten. Maar een fietsbril met geslepen lens is wel een stuk duurder dan een insert.
Een insert is ideaal als je een leesbril nodig hebt en die bijvoorbeeld alleen gebruikt voor langere ritten met fietsnavigatie.

Welke fietsbrillen voor brildragers zijn er?

Fietsbrillen met leesgedeelte in standaard sterktes

Heb jij in het dagelijks leven een leesbril nodig? Dikke kans dat je dan ook wel een fietsbril met leesgedeelte kunt gebruiken. Een fietsbril die als leesbril is geslepen is perfect voor als je moeite hebt om je fietsnavigatie goed af te lezen, maar veraf nog prima zien.

Je hoeft voor de meest voorkomende sterktes niet eens naar de opticien. Dan kun je kiezen voor een van de standaard sterktes van BBB Cycling Impress fietsbrillen. Je hoeft de bril dan dus ook niet te laten slijpen, maar kunt meteen de weg op of het bos in.

Met een fietsbril met leesgedeelte kun je weer alle routes op je fietsnavigatie aflezen.
Met een fietsbril met leesgedeelte kun je weer alle routes op je fietsnavigatie aflezen.

Je kunt diverse voorgeslepen fietsbrillen met leesgedeelte krijgen. Heb je niet alleen een leesbril nodig maar zie je veraf ook niet optimaal? Of heb jij een sterkere correctie nodig dan de standaardwaardes? Dan is een fietsbril die je door je opticien op sterkte kunt laten slijpen waarschijnlijk een betere keuze.

Fietsbrillen met geslepen lenzen (ook multifocaal)

Een fietsbril waarvan de lens zelf kan worden geslepen is erg handig. Je kunt met een leesbril waarvan de lenzen te slijpen zijn veel sterktes compenseren. Ook multifocaal is geen probleem.

Een fietsbril die multifocaal geslepen is kun je gebruiken voor veraf en dichtbij, wel zo handig!
Een fietsbril die multifocaal geslepen is kun je gebruiken voor veraf en dichtbij, wel zo handig!

De Oakley fietsbrillen zijn allemaal op sterkte te slijpen, op de EV Zero na. Die laatste heeft lenzen die vast zitten in het frame en kunnen daarom niet geslepen worden.

Zo krijg je dus een hele degelijke fietsbril die er ook nog eens mooi uit ziet. Nadeel is wel dat het slijpen van de lenzen door een opticien moet gebeuren, en dat komt dus bovenop de aanschafprijs van de fietsbril zelf. Een variant op de fietsbril met lens op sterkte is een fietsbril met een insert die op de juiste sterkte geslepen wordt.

Wil jij je Oakley op sterkte laten slijpen? Dat kan bij een opticien die Oakley brillen verkoopt. Houd hierbij wel rekening met een flink prijskaartje aangezien de gehele lens op sterkte wordt geslepen. In de dealerlocator kun je jouw dichtstbijzijnde opticien vinden.

Fietsbrillen met insert op sterkte (ook multifocaal)

Fietsbrillen met een insert op sterkte zijn erg handig als je bijvoorbeeld niet altijd een sterkte nodig hebt. Een insert is een apart mini-brilletje dat je achter de glazen van je fietsbril kunt klemmen.

De insert van een fietsbril op sterkte met is vaak erg klein en licht. Tijdens het fietsen merk je er niets van.
De insert van een fietsbril op sterkte met is vaak erg klein en licht. Tijdens het fietsen merk je er niets van.

Die insert kun je vrij makkelijk vastzetten en weer loshalen. Even achter een andere fietsbril plaatsen is dus een optie. Shimano en BBB hebben allebei fietsbrillen met inserts. Nadeel van een fietsbril met insert is dat de insert vaak alleen op bepaalde modellen van één enkel merk passen.

Voordeel van een insert is dat het een heel stuk goedkoper is dan een fietsbril met geslepen lenzen op sterkte. En raak je de insert of je hele bril kwijt? Dan is het vervangen dus een stuk voordeliger. Krijg je een andere sterkte? Dan hoef je alleen de insert en niet de hele fietsbril te vervangen.

Kies je voor een fietsbril met insert? Let er dan wel op dat die niet altijd meegeleverd worden met een nieuwe fietsbril. Je moet deze dus eventueel apart kopen en vervolgens door je eigen opticien laten slijpen.

Fietsbril op sterkte met meekleurende glazen

Voor brildragers kan een fietsbril met fotochromatische lenzen erg handig zijn. Deze lenzen verkleuren namelijk automatisch naar de felheid van het licht. Bij donker weer worden ze helder, bij felle zon helemaal donker.

De fietsbrillen van Oakley zijn mede zo populair omdat ze veel mogelijkheden bieden voor brildragers.
De fietsbrillen van Oakley zijn mede zo populair omdat ze veel mogelijkheden bieden voor brildragers.

Vooral als je onder wisselende omstandigheden fietst kan een fietsbril op sterkte mét meekleurende glazen, interessant zijn. Je kunt hier kiezen voor een fietsbril waar dan de lenzen geslepen worden, maar ook voor een fietsbril met een insert.

Het voordeel is dat je dan meer één fietsbril hoeft te kopen voor alle weersomstandigheden. Sommige fietsbrillen met insert hebben trouwens standaard meerdere brillenzen in de verpakking zitten. Daarmee kun je dus makkelijk en snel zelf de ideale lens voor je rit kiezen, dan is een fietsbril met meekleurende glazen niet altijd nodig.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 fietsers over “Fietsbril op sterkte – Fietsbrillen geschikt voor brildragers [Koopgids]”

  1. Jullie geven aan dat bijna alle Oakley brillen op sterkte te verkrijgen zijn, echter zie ik er geen als ik ‘ Geschikt voor Brildragers’ aanvink in het productoverzicht. Doe ik iets verkeerd of is er in 1 maand zoveel veranderd?

    1. Ik zocht een fietsbril met lenzen op sterkte en met meekleurende glazen. Via doorklikken krijg ik 3 resultaten, maar geen van allen met de mogelijkheid om glazen op sterkte te krijgen. Ik heb dus hetzelfde.

  2. Shimano wordt in de tekst vermeld, maar er worden geen producten vermeld.
    Klopt het dat de Shimano rx insert niet meer leverbaar is en dat Shimano ook geen brillen meer maakt met dit systeem? En is er dan wel een ander systeem? Of laat Shimano cdeze markt liggen?
    N.B. ik heb tot nu toe met dit systeem gereden maar moet nu vervanging zoeken.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen