Deel dit bericht

Fietskleding voor beginners – Voor je eerste ritten op de racefiets of mountainbike

13 April 2021

Als je je eerste meters gaat maken op een racefiets of mountainbike heb je meer nodig dan alleen een goede fiets. Sterker nog, met de juiste fietskleding fiets je een stuk fijner. Iedere beginnende fietser weet dat je fietsschoenen en een fietshelm nodig hebt, maar er zijn nog veel meer kledingitems die je fietstocht een stuk aangenamer kunnen maken. In deze blog zetten we de fietskleding voor beginners voor je op een rijtje.

Welke fietskleding heb je nodig als beginnende fietser?

Veilig op de fiets met een goede fietshelm

Een veilige fietshelm is niet meer weg te denken bij een wieleroutfit. Gelukkig zijn de helmfabrikanten daar ook handig op ingesprongen en kun je tegenwoordig hele mooie fietshelmen krijgen die bij je fietskleding passen. Maar waar let je nu op bij het uitzoeken van een fietshelm? Als eerste moet je weten op wat voor fiets je gaat fietsen. Per fietsdiscipline heb je namelijk verschillende fietshelmen. Zo heb je racefiets helmen, mountainbike helmen en full face helmen.

race fiets helm op mountainbike
Wil je zowel gaan mountainbike als gaan wielrennen? Een racefiets helm kun je prima gebruiken voor het mountainbiken.

Elke type fietshelm is veilig en je kunt de verschillende fietshelmen prima gebruiken voor de verschillende disciplines. Je hoeft dus niet meteen een heel assortiment aan fietshelmen te kopen als je meerdere takken van de fietssport wilt beoefenen. De enige uitzondering is de full face helm, deze zet je natuurlijk niet snel op wanneer je op de racefiets stapt. Wil je weten welke fietshelm het beste bij jou past? Dat vind je in onze fietshelmen koopgids.

Fietshelmen voor elk budget

Zodra je weet welke fietsdiscipline(s) je gaat beoefenen, kun je een fietshelm uitzoeken. Fietshelmen zijn er in verschillende prijsklassen. Vaak heb je een budget in je hoofd voor je fietshelm en kun je in deze prijsklasse gaan zoeken. Hoe duurder een helm, hoe lichter en hoe beter deze ventileert. Ook hebben duurdere helmen vaak een wat betere bescherming. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de goedkopere fietshelmen niet beschermen. Al onze helmen zijn goedgekeurd volgens de Europese normen en zijn dus veilig.

MIPS fietshelm
Met een MIPS fietshelm kun je de kans op hersenschade bij een val aanzienlijk verminderen.

Wil je weten welke veiligheidssystemen er allemaal zijn? Dat lees je in onze blog over veilige fietshelmen. Het belangrijkste is dat een fietshelm ook echt goed op je hoofd zit. Het kiezen van de juiste maat doe je door je hoofdomtrek op te meten. Het aantal centimeters dat je meet kun je gebruiken als jouw helmmaat. Per fietshelm hebben we onder de maat gezet voor welke hoofdomtrek de helm geschikt is. Zo weet je zeker dat je fietshelm ook echt goed past.

Je fietshelm afstellen

Een helm mag je iets voelen zitten maar moet niet te strak zijn, dan heb je zeker weten hoofdpijn aan het einde van je rit! Zit je fietshelm te los dan is dit ook niet goed. Naast dat het heel irritant is als je fietshelm beweegt tijdens het fietsen, is het ook niet veilig. In deze blog lees je precies hoe je je fietshelm veilig kunt afstellen.

fietshelm goed afstellen
Zorg er altijd voor dat je fietshelm op de juiste manier is afgesteld.

Een fijne fietsbril

Een fietsbril is voor veel fietsers een must. Een goede fietsbril zit niet alleen lekker, maar beschermt je ogen ook nog eens tegen allerlei elementen. Hierbij kun je denken aan zon, wind, regen en vuil. Fietsbrillen zijn er in alle soorten en maten en de daarbij behorende prijzen. Zo zit er zo´n €200 prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste bril. Is de duurdere dan zo veel beter? Ja, maar dat wil niet zeggen dat een goedkopere bril voor jou niet goed genoeg is. Draag je een bril? Lees dan onze fietsbril op sterkte koopgids.

Verschillende type lenzen

Wat een bril duur maakt zit vooral in de lens. Lenzen zijn er in verschillende tinten en uitvoeringen. Een fietsbril met meekleurende glazen is bijvoorbeeld erg populair onder fietsers. Deze fotochromatische lenzen kleuren automatisch mee met de weersomstandigheden. Schijnt de zon? Dan kleurt de lens donker. Wordt het bewolkter? Dan wordt de lens automatisch wat lichter. Hierdoor heb je nog maar één lens nodig die je dus het hele jaar door kunt gebruiken. Deze techniek is lastig te maken waardoor de bril gelijk een heel stuk duurder wordt.

fotochromatische lenzen fietsbril
Een fietsbril met fotochromatische lenzen kun je in verschillende weersomstandigheden gebruiken.

Wat je bij veel brillen ziet is dat er verschillende lenzen meegeleverd worden. Een donkere lens voor zonnig weer, een gele lens voor bewolkt weer en nog een doorzichtige lens voor als je met echt slecht weer de fiets pakt. Ideaal als je niet gelijk de hoofdprijs wilt betalen maar niet alleen een mooi weer fietser bent.

De pasvorm van je fietsbril

Welk frame of model fietsbril het beste bij je past is afhankelijk van de vorm van je hoofd. Niet elke fietsbril zit bij iedereen gelijk goed. Bij de meeste fietsbrillen kun je nog wel wat afstellen door de neusvleugeltjes iets te buigen, zodat hij goed op je neus blijft zitten. Het blijft een kwestie van proberen en kijken welke fietsbril het beste bij jou past. Zorg er tenslotte voor dat je fietsbril goed stevig zit zodat deze niet van je neus kan glijden bij een hobbeltje in de weg. Naast de pasvorm en het lenstype van je fietsbril zijn er nog een aantal andere eigenschappen van een fietsbril. Waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een fietsbril lees je in de fietsbril koopgids.

full frame fietsbril
Heb je een smal gezicht? Dan kan het zijn dat een full frame fietsbril niet helemaal de juiste pasvorm voor je heeft.

Fietsshirts voor verschillende omstandigheden

Fietsshirts zijn een belangrijk onderdeel van je wieleroutfit en heb je in allerlei soorten en maten. De verschillen in kwaliteit en prijs zijn soms groot, zonder dat je aan de buitenkant ziet wat de verschillen zijn. Toch zit er vaak wel degelijk verschil in. Je hebt namelijk waterafstotende, winddichte of extra ventilerende wielershirts. Je kunt hier alles over lezen in onze koopgids over fietsshirts.

Fiets ondershirts

Doordat je gaat zweten kan je fietsshirt al snel koud aanvoelen. Doordat je shirt direct op je huid zit koel je hierdoor snel af en door de rijwind wordt het alleen maar nog kouder en onaangenamer. Deze kou kun je gelukkig voorkomen door naast een goed fietsshirt ook een ondershirt te dragen. Een ondershirt zorgt ervoor dat jouw transpiratievocht niet op je huid blijft, maar naar de buitenste laag van de ondershirt wordt getransporteerd. En daar kan jouw zweet dan – zonder dat je het koud krijgt - verdampen.

ondershirt - fietskleding voor beginners
Een ondershirt is gemaakt om de temperatuur van je lichaam te reguleren.

Een ondershirt draag je op zowel warme als koude dagen. Op de koude dagen is het een extra laagje isolatie en zal het er ook voor zorgen dat je zweet snel afgevoerd wordt, waardoor je het niet koud krijgt. Op de warme dagen houdt het je lichaam koel. Door het zweet snel van je lijf af te voeren zorgt dit voor verkoeling. Het houdt je temperatuur op peil en zorgt er ook weer voor dat je door de rijwind niet zult afkoelen.

Een functioneel fietsshirt

Een fietsshirt is speciaal gemaakt om mee te fietsen. Er zit namelijk best een groot verschil tussen een fietsshirt en een standaard sportshirt. Een fietsshirt heeft een bepaalde pasvorm die nodig is voor als je in de fietshouding zit. Ook heeft hij een rits waarmee je tijdens het fietsen voor extra ventilatie kunt zorgen. De grote achterzakken zijn ideaal om bijvoorbeeld sportvoeding mee te nemen of een windjack.

achterzakje fietsshirt
Een achterzakje op je fietsshirt dat je kunt afsluiten is altijd handig om waardevolle spulletjes in op te bergen.

Let bij het kopen van je shirt en ondershirt wel op de pasvorm. Een ondershirt moet goed aangesloten zitten om goed zijn functie te kunnen doen. Ook je fietsshirt moet goed zitten. Er zijn namelijk verschillende pasvormen: strak, aansluitend en comfortabel.

Op de racefiets zijn de meest voorkomende pasvormen strak en aansluitend. Op de mountainbike heb je vaak een comfortabele pasvorm. Verder kun je nog letten op de achterzakken. Sommige shirts hebben namelijk ook een afsluitbaar zakje met rits om bijvoorbeeld waardevolle spullen als telefoon, sleutels, sieraden etc. in op te bergen.

Windjacks en regenjacks voor minder goed weer

Wat je verder echt in je fietsgarderobe moet hebben is een windjack of regenjack. Een windjack is ideaal wanneer het hard waait, het weer omslaat of wanneer er onverwachts een beetje regen uit de lucht valt. Want ook daar is een windjack ideaal voor. Het fietsjack is erg klein op te vouwen en makkelijk mee te nemen in je achterzakken van je fietsshirt. Daarmee is een windjack ook ideaal bij een vroege start om warm te blijven. Ben je eenmaal warm of breekt de zon door, dan prop je hem zo in je achterzakje.

windjack - fietskleding voor beginners
Het voordeel van een windjack is dat je deze erg klein kunt opvouwen en in het achterzakje van je fietsshirt kunt stoppen.

Let wel even op dat je een windjack niet te groot koopt. Een fladderend jack om je heen tijdens het fietsen is niet heel prettig. Wordt er echt regen voorspeld? Dan heb je een regenjack nodig met getapete naden. Meer informatie over fiets regenkleding vind je in deze blog. Ben je van plan om in het najaar door te blijven fietsen? In de winter fietskleding koopgids lees je welke fietskleding je nodig hebt bij welke temperatuur.

Koop een goede fietsbroek met zeem

Een fietsbroek met zeem is net zo belangrijk als een goed fietszadel. Een fietsbroek is een belangrijk onderdeel van jouw fietsoutfit. Je hebt voor heren en dames verschillende broeken. Dit komt doordat de zeem een andere vorm heeft. Vrouwen en mannen hebben namelijk een andere stand van hun bekken en daar is de zeem op aangepast. Het bekken van vrouwen staat verder naar buiten. Daarom is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van de heren. De zitbotten van dames staan namelijk breder.

fietsbroek dames en fietsbroek heren
Hoewel je het niet ziet aan de buitenkant hebben fietsbroeken voor dames een andere zeem dan fietsbroeken voor heren.

Dikte van de zeem

Verder is er verschil in de diktes van de zemen. De dikte van een zeem is zeer persoonlijk en hangt samen met de hardheid van je zadel. Heb je bijvoorbeeld een heel zacht zadel? Dan is een dunnere zeem het beste. Heb je een hard zadel? Dan is een dikke zeem vaak de beste keuze. Waarom dat verschil tussen de zeemdiktes? Als je zadel zacht is en je zeem dik, dan wordt het effect van je zachte zadel een beetje weggenomen door je zeem. De kans op pijn aan je zitbotjes of zelfs zadelpijn wordt hierdoor juist verhoogd.

fietsbroek zeem
Door te fietsen met een fietsbroek met een goede zeem kun je zadelpijn voorkomen.

De combinatie van een hard zadel met een dikke zeem werkt beter. Dan zak je mooi in het zeem, maar door het harde zadel zak je niet te ver door. Een hard zadel met een dunne zeem kan ook, maar dat is erg persoonlijk. Experimenteer dus met het soort zeem dat jij fijn vindt.
Naast de juiste zeem kun je nog op veel meer aspecten letten bij het kopen van een fietsbroek. Dat leggen we allemaal uit in onze fietsbroek koopgids.

Armstukken en beenstukken

Een goede tip voor beginnende fietsers is het aanschaffen van armstukken en beenstukken. Met been- en armstukken maak je van je korte fietsbroek een lange fietsbroek en van je korte fietsshirt een lang fietsshirt. Zo hoef je als beginner niet meteen meerdere fietsbroeken en fietsshirts aan te schaffen. Het voordeel van arm- en beenstukken is dat je ze snel aan en uit kunt trekken als de temperatuur verandert. Ook kun je ervoor kiezen om kniestukken te dragen als je beenstukken te warm vindt.

armstukken
Krijg je het warm tijdens het fietsen? Dan kun je gemakkelijk je armstukken uittrekken.

Fietshandschoenen

Ook fietshandschoenen mag je tot je standaard wieleroutfit rekenen. Met goede fietshandschoenen voorkom je een doof gevoel in je handen tijdens het fietsen. Hoewel je kunt kiezen voor racefiets handschoenen of voor MTB handschoenen kun je ze voor beide disciplines gebruiken.

fietshandschoenen in de zomer - fietskleding voor beginners
Ook tijdens de warmere maanden van het jaar kan het heel prettig zijn om fietshandschoenen te dragen.

Maar ze zijn wel verschillend. Racefiets handschoenen hebben vaak een padding voor extra comfort op ruw wegdek, terwijl de meeste MTB handschoenen juist geen padding hebben. Zo heb je op de mountainbike de meeste controle over het stuur. Ook zie je vaak extra bescherming bij bijvoorbeeld de knokkels. Tijdens de koudere of winterse ritten kun je ook kiezen voor warme winddichte of zelfs waterdichte fietshandschoenen. Zo blijven je handen altijd warm.

Je fietskleding wassen

Natuurlijk wil je lang kunnen genieten van je nieuwe fietskleding. Fietskleding is vaak van speciale stoffen gemaakt, bijvoorbeeld van waterafstotende. Het is dan ook belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan het wassen van je wielerkleding. In onze blog geven we tips hoe je het beste je fietskleding kunt wassen, zodat het langer mooi, schoon en fris blijft.

fietskleding wassen - fietskleding voor beginners
Heb je nieuwe fietskleding? Let dan altijd op hoe je deze het beste kunt wassen.

Fietsschoenen maken je outfit af

Welke fietsschoenen je moet hebben hangt mede van jouw pedalen af. Heb je racefiets pedalen of MTB pedalen? En als je mountainbike pedalen hebt, zijn dat dan klikpedalen of platform pedalen? Bekijk eerst welke pedalen je hebt voordat je op zoek gaat naar fietsschoenen. Zodra je dat weet kun je gericht zoeken naar de juiste fietsschoen.

fietsschoenen - fietskleding voor beginners
Je fietsschoenen maken je outfit helemaal af, maar moeten natuurlijk ook lekker zitten.

Wielren schoenen hebben onder de zool 3 gaatjes in een driehoek staan. Hier passen racefiets schoenplaatjes op. Heb je een mountainbike pedaal? Dan heb je twee gaatjes naast elkaar onder de zool van je MTB schoenen. Hiervoor heb je MTB schoenplaatjes nodig. Bij flatpedals heb je geen schoenplaatjes nodig en heb je de keuze uit onze flat pedal schoenen collectie. Wil je alles lezen over fietsschoenen? Bekijk dan onze racefietsschoenen koopgids of MTB schoenen koopgids.

De zool van je fietsschoenen

Bij het kiezen van een fietsschoen is het goed om te weten dat de zool van de schoen heel veel uitmaakt voor het rijgedrag. De instapmodellen hebben een zool die gemaakt is van vooral nylon. Hoe duurder de schoen, hoe meer carbon in de zool verwerkt is. De topmodellen hebben zelfs een een volledig carbon zool. Door het gebruik van carbon in de zool wordt de schoen een stuk lichter, maar vooral ook een stuk stijver. Hierdoor buigt de zool niet door wanneer je veel kracht zet op de pedalen.

fietskleding voor beginners.
Een stijve carbon zool is misschien nog niet ideaal voor de beginnende fietser.

Toch heeft dit ook nadelen. Zo rijdt het minder comfortabel, iets waar zeker een beginnende fietser erg aan moet wennen. Fiets je nog niet zo lang? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een fietsschoen die een combinatie zool heeft van nylon en carbon. Zo heb je het beste van twee werelden. Als je een fietsschoen aantrekt moet deze gelijk lekker zitten. Een drukpunt in de schoen betekent dat je de schoen niet moet kopen. Als je dit nu al voelt, dan wordt dat niet beter tijdens het fietsen.

De juiste maat fietsschoen

Het is van belang dat je de juiste breedtemaat en lengtemaat kiest om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt fietsen. Wanneer je de schoen aan hebt moet je iets ruimte over hebben bij de tenen, tot ongeveer 0,5 á 1 centimeter. Een goede test is om als je je fietsschoenen aan hebt op je tenen te gaan staan. Komt je teen tegen de voorkant aan is deze net iets te klein. Slip je uit de schoen of schuif je erin? Dan is de schoen te groot.

maatadvies fietsschoenen - fietskleding voor beginners
Door ons maatadvies voor fietsschoenen te gebruiken, kun je gemakkelijk online jouw ideale fietsschoen vinden.

De breedte is iets persoonlijks, dit moet gewoon lekker zitten. Dus niet te ruim en zeker niet te strak. Als je gaat fietsen en je krijgt het warm zetten je voeten iets uit. Dus dan zit een schoen die al aan de strakke kant zat echt niet lekker meer. Om je op weg te helpen zou je ons maatadvies voor fietsschoenen kunnen gebruiken. Zo is de kans groot dat je in 1 keer de juiste schoen kiest.

Fietskleding voor beginners: jouw fietsoutfit compleet!

Heb je bovenstaande fietskleding allemaal in huis? Dan is het tijd voor je eerste ritten op de racefiets of mountainbike! Wil je meer tips over waar je op moet letten als je voor het eerst op de racefiets of mountainbike stapt? Lees dan onze beginnen met mountainbiken of beginnen met wielrennen blogs!

Heb jij nog een goede fietskleding voor beginners tip? Laat hem dan achter in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...