Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? [Koopgids]
Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? [Koopgids]

16 Mei 2022

Een goede fietsbroek is van groot belang als je op pad gaat met de racefiets. Een verkeerd zittende fietsbroek kan zorgen voor ondere andere zadelpijn. Als je de juiste fietsbroek draagt zit je dus lekkerder én langer op de fiets. In deze blog leggen we uit waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een goede fietsbroek.

De eerste beste bibtight of bibshort kopen die je tegenkomt is geen goed idee. Een verkeerde fietsbroek zorgt er namelijk voor dat je niet comfortabel kunt fietsen, met zadelpijn of schuurplekken tot gevolg. We hebben een groot aanbod aan zowel dames fietsbroeken als heren fietsbroeken. Maar welke is nou geschikt voor jou? Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop van een fietsbroek:

Goed zittende fietsbroek
Met een goed zittende broek kun je nog veel meer genieten van je fietsritten.

De lengte van je fietsbroek

Fietsbroeken zijn er in verschillende lengtes, namelijk ¾ broeken, korte broeken en lange broeken. Welke lengte jij moet hebben hangt een beetje af van de (gevoels)temperatuur wanneer je op de fiets wilt stappen. Voor elke weersomstandigheid is er wel een perfecte fietsbroek.

De 3/4 fietsbroek

De ¾ fietsbroek is het meest geschikt voor de tussenseizoenen, waarbij het te koud is voor een korte broek en te warm voor een lange. Met deze fietsbroeken blijven ook je knieën lekker warm tijdens je fietstocht. Zowel voor heren als dames hebben we een aantal 3/4 broeken te koop.

De bibshort

Een korte fietsbroek wordt ook wel een bibshort genoemd en kun je het best tijdens de warmere lentedagen en in de zomer dragen. In combinatie met beenstukken kun je je korte fietsbroek natuurlijk ook tijdens de koudere dagen dragen. Zowel ons aanbod van korte fietsbroeken voor heren als voor dames wordt steeds groter.

korte fietsbroek
De bibshort is ideaal voor de warmere dagen.

De bibtight

Een lange fietsbroek wordt ook wel een bibtight genoemd. Deze broek wordt meestal gedragen bij temperaturen onder de 15 graden. Let er altijd op dat je gevoelstemperatuur een stuk hoger of lager kan liggen dan de werkelijke temperatuur bij het uitkiezen van de juiste lengte. Bij lange fietsbroeken zijn er verschillende keuzes voor ieder weertype. Kijk daarom goed of een broek bescherming tegen de kou biedt en of een bibtight waterdicht of windproof is. Bij deze fietsbroeken kun je ook kiezen voor reflecterende elementen, zodat je ook tijdens de donkerste winterdagen goed te zien bent. We hebben een breed assortiment aan bibtights voor zowel dames als heren.

lange fietsbroek
Je kunt kiezen voor een bibtight met reflecterende elementen, waardoor je ook tijdens donkere dagen goed zichtbaar bent.

De pasvorm van je fietsbroek

Een fietsbroek kan verschillende pasvormen hebben. Een strakke pasvorm zit aangesloten en voelt aan als een soort tweede huid. Deze broeken zijn daarom het meest aerodynamisch. Als je liever gaat voor een minder strakke, maar toch goed aangesloten fietsbroek, kun je kiezen voor een aansluitende pasvorm. Ten slotte zijn er nog baggy shorts. Deze loszittende fietsbroeken zijn meer geschikt voor mountainbikers, downhillers en endurorijders die zich vrij willen bewegen.

strakke pasvorm fietsbroek
Een fietsbroek met een strakke pasvorm sluit goed aan op je lichaam.

Een fietsbroek met of zonder bretels?

Voor mannen is een fietsbroek met bretels zeker aan te raden. Zowel je fietsbroek als de zeem blijven dan op de juiste plaats zitten. Vrouwen hebben over het algemeen wat bredere heupen, waardoor een fietsbroek zonder bretels beter blijft zitten dan bij mannen. Ook vinden sommige vrouwen bretels niet fijn zitten bij hun borsten. Een ander nadeel is dat je bij deze broek eerst een groot deel van je wieleroutfit uit moet doen bij een toiletbezoek. Of je als vrouw voor bretels moet kiezen is dus erg persoonsafhankelijk.

bretels zijn voor een man altijd aan te raden
Je zult zelf moeten ondervinden of je liever met of zonder bretels fietst.

Kwaliteit van de fietsbroek

De meeste fietsbroeken zijn gemaakt van lycra. Lycra is heel rekbaar en daarom een comfortabele stof voor op de fiets. Toch is er wel verschil in kwaliteit. Duurdere fietsbroeken slijten bijvoorbeeld minder snel en zijn eerder wind- en waterdicht dan de goedkopere varianten. Ook qua afwerking is er een verschil. Een duurdere broek heeft namelijk vaak platte naden of de naden zijn zelfs helemaal weggewerkt.

Een fietsbroek met zeem

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een goede fietsbroek is de zeem. Een fietsbroek met zeem is net zo belangrijk als een goed fietszadel. Bij een goede kwaliteit zeem kan het zweet goed afgevoerd worden. Ook moet een zeem goed aansluiten op het lichaam en de zeem en broek mogen zeker niet schuren.

zeem
Een goede zeem kan voorkomen dat je last hebt van zadelpijn.

Een zeem ziet er voor mannen anders uit dan voor vrouwen. Vrouwen en mannen hebben namelijk een andere stand van hun bekken en daar is de zeem op aangepast. Het bekken van vrouwen staat verder naar buiten. Daarom is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van de heren. De zitbotten van vrouwen staan wat verder uit elkaar.

Een goede zeem voor iedere rit

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel zemen op de markt gebracht. Maar hoe weet je nou welke zeem geschikt is voor jou? Ten eerste is het belangrijk om je af te vragen hoe lang je gemiddeld op de fiets zit. Als je vaak langere fietstochten maakt kun je het best de kwaliteit van de zeem meenemen in je beslissing. Hoe beter de kwaliteit van de zeem, hoe langer je comfortabel kunt fietsen.

Maak je gemiddeld het liefst een fietsrit van maximaal een uur? Dan kun je het best een fietsbroek aanschaffen voor korte ritten. Zit je over het algemeen liever wat langer (tussen de 60 en 120 minuten) op de fiets? Kies dan voor een fietsbroek voor middellange ritten. Ben je vaak langer dan twee uur van huis? Dan kun je het best voor de meest comfortabele zeem gaan en kiezen voor een fietsbroek voor lange ritten.

Fietsbroeken voor korte ritten (Mannen)

Rogelli Core

€ 39,06

Fietsbroeken voor middellange ritten (Mannen)

Fietsbroeken voor lange ritten (Mannen)

Zijn je ritten eigenlijk nooit langer dan een uur, maar wil je wel zo comfortabel mogelijk op de fiets zitten? Dan kun je natuurlijk ook voor een fietsbroek gaan voor middellange of lange ritten!

fijne fietskleding
Hoe comfortabeler je fietskleding zit, hoe meer je kunt genieten van je fietsavonturen!

Fietsbroeken voor korte ritten (Vrouwen)

Rogelli Laura

€ 43,31

Fietsbroeken voor middellange ritten (Vrouwen)

Fietsbroeken voor lange ritten (Vrouwen)

Castelli Velocissima 2

€ 99,95

Castelli Prima

€ 84,96

Op de fiets zonder zeem?

Een fietsbroek zonder zeem is niet geschikt voor wielrenners, maar wel voor MTB-ers of triatleten. Deze laatste groep wil liever geen zeem (of een kleiner formaat zeem), aangezien een fietsbroek met zeem niet prettig zit wanneer ze moeten zwemmen of hardlopen. Voor zowel dames als heren hebben wij fietsbroeken zonder zeem in ons assortiment.

De juiste maat fietsbroek

Om te zorgen dat je de perfecte maat fietsbroek kiest, hebben we voor alle merken gekeken welke maat het beste bij jou past. Veel fietsbroeken vallen namelijk groter of kleiner uit. Daarom kun je op onze website jouw jeansmaat aanvinken. Vervolgens zie je gelijk de juiste maat voor jou. Natuurlijk kun je ook altijd terecht in onze superstores, waar onze experts je kunnen helpen bij het vinden van de perfecte fietsbroek.

je bent altijd welkom in één van onze superstores
Voor advies ben je altijd welkom in een van onze Superstores.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Aerodynamisch én licht: de nieuwe Trek Madone Gen 8 biedt het beste van twee werelden

27 Juni 2024

Het nieuwe paradepaardje van Trek is zojuist gelanceerd, een combinatie van zowel het snelste als het lichtste model ...

Garmin lanceert de gloednieuwe Garmin Edge 1050 fietscomputer

25 Juni 2024

Twee jaar na de lancering van zijn voorganger, de Garmin Edge 1040, komt Garmin met het nieuwste model uit de complete ...

Tour de France 2024: Hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?

21 Juni 2024

De Tour de France, of simpelweg 'de Tour', blijft de grootste en meest prestigieuze wielerkoers ter wereld ...