Deel dit bericht

Fietsbril koopgids – Wat is de beste fietsbril voor mij?

Een fietsbril is niet meer weg te denken bij je fietsoutfit. Een goede fietsbril zit niet alleen lekker, maar beschermt ook nog eens je ogen tegen allerlei elementen, zoals zon, regen en wind. Maar wat is nou de beste fietsbril voor jou? In deze blog leggen we het belang van een goede fietsbril uit en waar je allemaal op kunt letten tijdens het kopen van je nieuwe bril.

Waarom draag je een fietsbril?

Een fietsbril is zeker aan te raden wanneer je een rit maakt op de racefiets of mountainbike. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste beschermt een fietsbril je ogen tegen UV-straling. Wanneer je geen fietsbril draagt, zijn de effecten ervan niet meteen merkbaar. Maar op latere leeftijd kun je zeker last krijgen wanneer je je ogen niet voldoende hebt beschermd tegen zonlicht.

Maar ook tijdens andere weersomstandigheden is een fietsbril erg prettig, denk maar eens aan wind, regen en sneeuw. Maar ook stof, zand, modder, insecten en pollen wil je niet in je ogen krijgen. Heb je last van hooikoorts? Dan is een fietsbril ook zeker een aanrader. Door het dragen van een goede fietsbril houd je altijd goed zicht op de weg en kun je gevaarlijke situaties voorkomen.

fietsbril tegen hooikoorts
Het dragen van een fietsbril is een goede tip wanneer je last hebt van hooikoorts.

Ook een zonnebril kan jouw ogen beschermen tegen de verschillende elementen, maar deze brillen zijn minder geschikt voor je fietsritjes. Een goede fietsbril is zo ontworpen dat je bril prettig en veilig blijft zitten tijdens al je ritten. En tegenwoordig zijn fietsbrillen echt niet alleen meer functioneel. De meeste fietsbrillen zorgen er namelijk voor dat jij gesoigneerd op de fiets zit!

Mountainbike brillen

Fiets jij regelmatig een rondje op de mountainbike? Dan kun je ook kiezen voor een mountainbike bril. Een MTB bril is geschikt om te fietsen in een schaduwrijke omgeving, zoals in het bos. Met deze fietsbrillen heb je een groot gezichtsveld en ze beschermen je ogen tegen onder andere insecten, modder en takken. Beoefen je een mountainbike discipline zoals downhill, enduro of freeride? Dan is het verstandig om voor een goggle te kiezen. Een goggle beschermt je gezicht optimaal tegen onder andere modder, takken en andere obstakels. Deze brillen hebben een grote en doorlopende lens en een robuust montuur, zodat je een ruim gezichtsveld hebt.

MTB brillen

In deze blog leggen we uit waar je als wielrenner of mountainbiker allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuwe fietsbril. Vervolgens kun je een keuze maken uit fietsbrillen van BBB Cycling, Trivio, AGU, 100% of Fox Racing of ga je voor het populairste merk: de Oakley fietsbril.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbril?

Welke fietsbril voor welke weersomstandigheid?

Ten eerste kun je je afvragen tijdens welke weersomstandigheden je het meeste fietst. Voor ieder weertype heb je namelijk een ander soort lens met een bepaalde hoeveelheid lichtdoorlatendheid nodig. De kleur van de lens bepaalt hoeveel zonlicht wordt weggefilterd. Hoe meer zonlicht, hoe donkerder de lenzen moeten zijn. Hoe groter het contrast, hoe meer zicht je hebt tijdens het fietsen. Fiets je vaak in de schaduw (van bomen of wolken) of ´s avonds? Dan kun je het beste kiezen voor een fietsbril met lichte lenzen, zoals lichtgeel of oranje.

fietsbril voor bewolkt weer
Ga je fietsen als het bewolkt is? Kies dan voor een fietsbril met lichte lenzen, zo verhoog je het contrast!

Fiets je graag tijdens donkere omstandigheden? Kies dan voor een transparante fietsbril. Deze bril beschermt je ogen tegen insecten en wind een heeft een hoge lichtdoorlatendheid. Fiets je het liefst als de zon volop schijnt? Kies dan juist voor donkere lenzen. Zit jij het liefst iedere dag op de fiets ongeacht het weer? Dan is een fotochromatische lens een goede keuze. Hier komen we later op terug in deze blog.

In onderstaande tabel vind je hoeveel procent licht de lenzen van je fietsbril mogen doorlaten per weersomstandigheid.

Lichtdoorlatendheid lenzen(%)Hoeveelheid zonlichtWanneer gebruik je deze lenzen?
Ongeveer 9 – 18%Zomerse, zonnige dagSchijnt de zon erg krachtig tijdens je fietsrit? Dan beschermen deze lenzen je ogen tegen de grote hoeveelheid UV-straling.
Ongeveer 18 – 44%Zonnige lentedagTijdens een mooie zonnige dag beschermen deze lenzen je ogen tegen UV-straling.
Ongeveer 44 – 80%Bewolkte dagTijdens een bewolkte dag beschermen deze lenzen je ogen tegen de minimale hoeveelheid UV-straling.
Ongeveer 80 – 100%Regenachtige of donkere dagTijdens regenachtige ritten of wanneer je gaat fietsen in de late avonduren.

Lenstype op je fietsbril

Je kunt verschillende type lenzen krijgen op je fietsbril. We leggen ze voor je uit!

Standaard lens

Een standaard type lens vind je voornamelijk terug in de basic fietsbrillen en beschermt je ogen simpelweg tegen UV-straling.

Lenzen met extra coating

Lenzen met een extra coating beschermen je ogen nog net wat beter tegen de zon en schitteringen dan de standaard lens. Ook wordt de lens krasbestendig door de extra coating en stoot de lens water en olie goed af. Hierdoor heb je altijd goed zicht, omdat druppels niet op je lens blijven zitten.

fietsbril lenzen met extra coating
Een coating aan de binnenzijde van de lens zorgt ervoor dat deze niet beslaat.

Fotochromatische lens: fietsbril met meekleurende glazen

Fiets je tijdens verschillende weersomstandigheden? Dan is een fietsbril met fotochromatische lenzen, oftewel een fietsbril met meekleurende glazen een goede optie. Deze lenzen passen zich namelijk aan aan de verschillende omstandigheden. In zonlicht wordt de lens donkerder. Fiets je weer in de schaduw? Dan wordt de lens weer een stuk lichter. Deze lenzen zijn vrijwel altijd blank van kleur.

Fietsbril met polarized lens

Een polarized lens beschermt je ogen tegen schitteringen. Dat houdt in dat weerspiegelingen van oppervlaktes niet door de lens heen komen. Dit zorgt voor een beter onderscheid van kleuren, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken. Ideaal wanneer je langs water of op asfalt rijdt.

Fietsbril met polarized lenzen
Polarized lenzen helpen je om kleuren beter te onderscheiden, waardoor je minder snel last krijgt van vermoeide ogen.

Contrast lens

Een contrast lens zorgt ervoor dat lichtinval beter wordt gereguleerd. Dit zorgt voor een helderder zicht, waardoor je een perfect zicht op de weg heb en alle obstakels goed kan zien.

Fietsbril met verwisselbare glazen

Bij de aankoop van sommige fietsbrillen worden meerdere lenzen meegeleverd. Je kunt dan zelf kiezen welke set lenzen je gebruikt. Dit hangt natuurlijk van de weersomstandigheden af. De manier van wisselen van de lenzen is per fabrikant verschillend. Wees altijd voorzichtig wanneer je je lenzen omwisselt. Je wilt natuurlijk niet dat ze beschadigen of dat ze vuil worden.

Het frame van je fietsbril

Je kunt kiezen uit drie verschillende frames, namelijk een full frame, een half frame of voor een no frame. Iedere fietser heeft z’n persoonlijke voorkeur wat betreft het frame.

Full frame fietsbril

Bij full frame fietsbrillen is de lens volledig omrand door het frame. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan. Ten eerste wordt met een full frame een groter deel van je gezicht beschermd tegen alle elementen. Je hebt zo dus een groot gezichtsveld zonder onderbrekingen. Een ander voordeel is de stevigheid van de bril. Maar juist door deze stevigheid wordt het gewicht van de bril ook gelijk iets zwaarder.

full frame fietsbrillen
Een full frame bril is vaak een stuk minder kwetsbaar, maar daardoor ook gelijk wat zwaarder.

Heb je een smal gezicht? Dan kan het zijn dat een full frame bril iets te groot is voor je. Een ander nadeel van een full frame fietsbril is dat de lenzen vaak vastzitten in het frame. Hierdoor is het niet mogelijk om de lenzen om te wisselen. Of je full frame fietsbrillen mooi vindt is een kwestie van smaak. Sommige fietser vinden het frame van dit model fietsbril te groot, terwijl anderen de bril juist stijlvol vinden.

Half frame fietsbril

Bij half frame fietsbrillen zijn de lenzen voor de helft of voor een deel omringd door het frame. De pootjes van een half frame fietsbril zijn verbonden aan elkaar. Ten opzichte van een no frame bril is deze fietsbril dan ook een stuk steviger. Een ander voordeel van een half frame bril is het gewicht, doordat het frame niet helemaal doorloopt is de bril lichter dan een full frame fietsbril.

half frame fietsbrillen
Een half frame fietsbril heeft minder gewicht dan een full frame.

No frame fietsbril

Ten slotte kun je nog kiezen voor een no frame fietsbril. Dit zijn fietsbrillen waarbij de pootjes van de bril vastzitten aan één lens. Het voordeel hiervan is dat je veel zicht hebt zonder dat je last hebt van een frame. Vanzelfsprekend zijn deze fietsbrillen dan ook erg licht, omdat het gewicht van een frame ontbreekt. Het nadeel ervan is dat een frameless fietsbril een stuk minder stevig is.

no frame fietsbrillen
Met een no frame fietsbril heb je een optimaal gezichtsveld tijdens het fietsen!

Afneembaar frame

Kun je niet kiezen tussen een bril met of zonder frame? Er zijn ook fietsbrillen te koop waarbij je het frame los kan klikken. De lens zit dan nog vast aan de pootjes. Zo kun je iedere rit kiezen of je met of zonder frame wilt rijden!

Fietsbril op sterkte

Heb je een fietsbril op sterkte nodig? Dan heb je een fietsbril nodig die geschikt is voor brildragers. Met deze brillen kun je langs de opticien om de lens op de gewenste sterkte te laten slijpen. In sommige gevallen heb je een extra inzetstuk nodig waar de opticien lenzen in kan zetten. Ook zijn er fietsbrillen te koop met een leesgedeelte op sterkte. Deze zijn geschikt voor fietsers die verziend zijn. Zo kun je onderweg goed je fietscomputer of sporthorloge aflezen.

fietsbrillen met insert
De insert van een fietsbril op sterkte is vaak erg klein en licht, waardoor je deze amper voelt.

Ten slotte kun je nog kiezen voor een fietsbril met insert. Een insert is een soort mini brilletje dat je achter de glazen van je fietsbrillen kunt klemmen. Dit kan handig zijn als je niet altijd een sterkte nodig hebt of als je regelmatig van fietsbril wilt wisselen. Wil je meer lezen over fietsbrillen voor brildragers? Lees dan onze fietsbril op sterkte koopgids.

Ventilatie van je fietsbril

Een belangrijk punt bij het uitzoeken van je fietsbril is de mate van ventilatie. Niets is zo vervelend als wanneer er condens op je bril komt en je bril beslaat. Dat vermindert je zicht en is dus nog gevaarlijk ook. Let er dus altijd op of een bril wel voldoende ventilatiegaten heeft. Ook kun je de glazen van je fietsbril behandelen met anti fog spray.

Pasvorm van je fietsbril

Heb je een fietsbril uitgekozen? Kijk dan altijd of de pasvorm van de bril goed is voor jou. Je wilt natuurlijk niet rondfietsen met een te kleine knellende fietsbril of juist met een te groot model dat niet blijft zitten en van je neus afglijdt. Vergeet ook niet om een fietshelm op te zetten wanneer je fietsbrillen gaat passen. Een voordeel is dat je tegenwoordig bij de meeste brillen de pootjes en neusbrug kunt afstellen. Zo kun je je fietsbril perfect passend maken.

Niet iedere fietsbril heeft de juiste pasvorm voor jouw gezicht.
Niet iedere fietsbril heeft de juiste pasvorm voor jouw gezicht.

Een fietsbril voor dames is er momenteel niet. Wel zijn er tegenwoordig genoeg fietsbrillen voor kinderen, dames of heren met een smal gezicht.

Keuzehulp fietsbrillen

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet welke fietsbril het beste bij jou past? Doe dan de fietsbrillen keuzehulp op onze website. Na het beantwoorden van een aantal vragen krijg je een selectie fietsbrillen die aan jouw wensen voldoet.

Rondrijden met een goede fietsbril maakt fietsen nog leuker!
Rondrijden met een goede fietsbril maakt fietsen nog leuker!
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva

Eva

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen