Fietsen met hooikoorts - 7 tips om door te fietsen tijdens het hooikoortsseizoen
Fietsen met hooikoorts is voor sommige fietsers al geen optie meer. Al die pollen in de lucht kunnen namelijk bij een hooikoortspatiënt voor flink wat klachten zorgen. En dat is zonde, want juist deze maanden van het jaar is het heerlijk weer om te fietsen. In deze blog hebben een aantal hooikoorts tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij misschien toch weer kan genieten van je fietstocht.
Het hooikoortsseizoen loopt van ongeveer mei tot en met augustus, waarbij de piek in juni plaatsvindt. Dan kunnen de hooikoortssymptomen zoals tranende en jeukende ogen, niezen en een verstopte neus je fietstocht aardig verzieken. Wie al langer last heeft van hooikoorts weet inmiddels wel een beetje van welke pollen hij of zij het meeste last heeft.
Heb je geen idee welke pollen er zijn die jouw hooikoorts verergeren? Met speciale hooikoorts-apps kun je precies zien welke pollen wanneer actief zijn en hoe de algemene hooikoortssituatie in jouw regio is. Ook kun je de pollenkalender raadplegen. Deze kalender geeft duidelijk aan wanneer een bepaald(e) gras, boom of onkruid bloeit.
7 tips om te kunnen blijven fietsen met hooikoorts
Om te zorgen dat jij als hooikoortspatiënt ook tijdens de zonnigste maanden van het jaar kunt genieten op de fiets hebben we een aantal tips voor je.
1. Houd de weersvoorspelling in de gaten
Kijk goed naar de weersvoorspelling. Het hooikoortsweerbericht laat je snel en duidelijk zien of het geschikt is om de deur uit te gaan voor een intensieve of lichte training. Voor de actuele verwachting kun je ook de pollenradar bekijken
Waait het hard buiten? Dan kun je het best even binnen blijven. Als het hard waait zitten er vaak meer pollen in de lucht. Heb je meteen een goed excuus om niet tegen de wind in te hoeven vechten. Is er regen voorspeld? Grijp je kans! Tijdens en direct na een regenbui zijn de meeste pollen even uit de lucht en kun je mooi wat kilometers maken.
2. Sta vroeg op!
Zet je wekker vroeg in de ochtend en spring op je fiets. In de ochtend waait het namelijk minder en wordt het stuifmeel minder verspreid. Zo heb je en minder last van hooikoorts en ben je je dag meteen goed begonnen. Ben je niet zo'n ochtendmens? Dan kun je ook 's avonds laat een rondje gaan fietsen.
3. Draag altijd een fietsbril
Door het dragen van een fietsbril zorg je ervoor dat het stuifmeel minder makkelijk in je ogen terecht kan komen. Dat bespaart jou weer jeukende ogen.
4. Smeer vaseline
Het klinkt misschien een beetje gek, maar probeer eens om een klein beetje vaseline aan de binnenkant van je neus te smeren. Het stuifmeel zal eraan vast blijven plakken in plaats van dat het in je neus terecht komt.
5. Zoek de zee of de bergen op
Aan de kust en in de bergen vind je vaak veel minder pollen in de lucht. Een ideaal excuus dus voor een fietsvakantie aan zee of in de bergen! Voor een vakantie aan zee hoef je trouwens echt niet ver te reizen. De Nederlandse kust is juist een perfecte plek voor hooikoortspatiënten omdat de wind hier vaak vanaf zee komt.
6. Vermijd weilanden en bossen
Ben je eigenwijs en wil je toch fietsen wanneer jou dat uitkomt? Kies dan voor een rit waar je zoveel mogelijk weilanden en bossen vermijdt.
7. Neem een douche na je rit
Spring na het fietsen meteen onder de douche en was je sportkleren ook meteen. De pollen hechten zich aan het zweet op je lichaam en op je kleren. Als deze pollen opdrogen kunnen ze weer vrijkomen en heb je in huis ook nog last van je hooikoorts! Droog je (fiets)kleding daarom ook altijd binnen in plaats van buiten.
Is fietsen met hooikoorts na deze tips nog steeds geen optie voor je? Ga dan eens langs de huisarts of apotheek. Er zijn diverse medicijnen die je kunnen helpen. Hopelijk zit ook jij dan straks weer vrolijk op de fiets tijdens het hooikoortsseizoen!
Eva van den Berg
Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!
Gerelateerde berichten
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?
11 April 2025Het kopen van een elektrische fiets (e-bike) is een spannende investering ...
Alles wat je moet weten over fietsendragers: tips, soorten en advies
9 April 2025Of je nu op vakantie gaat met de caravan, een weekend weg plant met je racefiets of je mountainbike wilt meenemen naar ...
Alles wat je moet weten over elektrische cargofietsen
11 Maart 2025Elektrische cargofietsen zijn dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en efficiënt vervoermiddel ...