Deel dit bericht

Fietsen met hooikoorts - 7 tips om door te fietsen tijdens het hooikoortsseizoen

29 Mei 2020

Fietsen met hooikoorts is voor sommige fietsers al geen optie meer. Al die pollen in de lucht kunnen namelijk bij een hooikoortspatiënt voor flink wat klachten zorgen. En dat is zonde, want juist deze maanden van het jaar is het heerlijk weer om te fietsen. In deze blog hebben een aantal hooikoorts tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij misschien toch weer kan genieten van je fietstocht.

Het hooikoortsseizoen loopt van ongeveer mei tot en met augustus, waarbij de piek in juni plaatsvindt. Dan kunnen de hooikoortssymptomen zoals tranende en jeukende ogen, niezen en een verstopte neus je fietstocht aardig verzieken. Wie al langer last heeft van hooikoorts weet inmiddels wel een beetje van welke pollen hij of zij het meeste last heeft.

Fietsen met hooikoorts
Niet voor iedere fietser is dit een fijne plek om uit te rusten...

Heb je geen idee welke pollen er zijn die jouw hooikoorts verergeren? Met speciale hooikoorts-apps kun je precies zien welke pollen wanneer actief zijn en hoe de algemene hooikoortssituatie in jouw regio is. Ook kun je de pollenkalender raadplegen. Deze kalender geeft duidelijk aan wanneer een bepaald(e) gras, boom of onkruid bloeit.

7 tips om te kunnen blijven fietsen met hooikoorts

Om te zorgen dat jij als hooikoortspatiënt ook tijdens de zonnigste maanden van het jaar kunt genieten op de fiets hebben we een aantal tips voor je.

1. Houd de weersvoorspelling in de gaten

Kijk goed naar de weersvoorspelling. Het hooikoortsweerbericht laat je snel en duidelijk zien of het geschikt is om de deur uit te gaan voor een intensieve of lichte training. Voor de actuele verwachting kun je ook de pollenradar bekijken

fietsen met hooikoorts
Fietsen in de regen vervelend? Niet voor hooikoortspatiënten!

Waait het hard buiten? Dan kun je het best even binnen blijven. Als het hard waait zitten er vaak meer pollen in de lucht. Heb je meteen een goed excuus om niet tegen de wind in te hoeven vechten. Is er regen voorspeld? Grijp je kans! Tijdens en direct na een regenbui zijn de meeste pollen even uit de lucht en kun je mooi wat kilometers maken.

2. Sta vroeg op!

Zet je wekker vroeg in de ochtend en spring op je fiets. In de ochtend waait het namelijk minder en wordt het stuifmeel minder verspreid. Zo heb je en minder last van hooikoorts en ben je je dag meteen goed begonnen. Ben je niet zo'n ochtendmens? Dan kun je ook 's avonds laat een rondje gaan fietsen.

3. Draag altijd een fietsbril

Door het dragen van een fietsbril zorg je ervoor dat het stuifmeel minder makkelijk in je ogen terecht kan komen. Dat bespaart jou weer jeukende ogen.

Kies voor een bril die goed aansluit op je gezicht, waardoor je ogen beschermd zijn tegen stuifmeel.
Kies voor een bril die goed aansluit op je gezicht, waardoor je ogen beschermd zijn tegen stuifmeel.

4. Smeer vaseline

Het klinkt misschien een beetje gek, maar probeer eens om een klein beetje vaseline aan de binnenkant van je neus te smeren. Het stuifmeel zal eraan vast blijven plakken in plaats van dat het in je neus terecht komt.

5. Zoek de zee of de bergen op

Aan de kust en in de bergen vind je vaak veel minder pollen in de lucht. Een ideaal excuus dus voor een fietsvakantie aan zee of in de bergen! Voor een vakantie aan zee hoef je trouwens echt niet ver te reizen. De Nederlandse kust is juist een perfecte plek voor hooikoortspatiënten omdat de wind hier vaak vanaf zee komt.

mountainbiken op het strand
Mountainbiken op het strand is niet alleen heel erg gaaf, maar je zult er ook nog eens weinig pollen tegenkomen!

6. Vermijd weilanden en bossen

Ben je eigenwijs en wil je toch fietsen wanneer jou dat uitkomt? Kies dan voor een rit waar je zoveel mogelijk weilanden en bossen vermijdt.

Fietsen met hooikoorts? Dan is de natuur niet de meest ideale plek.
Het is een goed idee om hier voorlopig even niet te fietsen als hooikoortspatiënt.

7. Neem een douche na je rit

Spring na het fietsen meteen onder de douche en was je sportkleren ook meteen. De pollen hechten zich aan het zweet op je lichaam en op je kleren. Als deze pollen opdrogen kunnen ze weer vrijkomen en heb je in huis ook nog last van je hooikoorts! Droog je (fiets)kleding daarom ook altijd binnen in plaats van buiten.

De was kun je het beste binnen laten drogen.
Je was buiten laten drogen? Geen goed idee, de pollen nestelen zich dan in je fietskleding.

Is fietsen met hooikoorts na deze tips nog steeds geen optie voor je? Ga dan eens langs de huisarts of apotheek. Er zijn diverse medicijnen die je kunnen helpen. Hopelijk zit ook jij dan straks weer vrolijk op de fiets tijdens het hooikoortsseizoen!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...