Deel dit bericht

Fietsen in de winter – 10 tips om als fietser de winter door te komen

Fietsen in de winter klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Toch kan een fietstocht in de winter met de juiste fietskleding en accessoires heel leuk zijn. Of je nu op de mountainbike stapt of je kilometers maakt op de racefiets, tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht. En je weet: winter miles = summer smiles…

Om ook in de winter met een smile op je gezicht te blijven fietsen, geven we in deze blog wat tips om jou als fietser te helpen om de winter door te komen.

fietsen in de winter kan ook heel erg leuk zijn
Fietsen in de winter kan ook heel erg leuk zijn!

Misschien wel de belangrijkste tip om te blijven fietsen in de winter: houd jezelf warm! Als je het koud krijgt, nat wordt of om een andere reden niet comfortabel op de fiets zit, is het zelfs voor de grootste bikkels moeilijk doorzetten. Zorg er daarom voor dat je jezelf van top tot teen warm aankleedt.

Tip 1: Vermijd kou met een warme koerspet, sjaal of muts

Wist je dat je via je hoofd verreweg de meeste warmte verliest? Vocht en wind zorgen ervoor dat je hoofd snel afkoelt. Daarom is het verstandig om met een sjaal en/of hoofddeksel te fiesen. Met een goede koerspet, sjaal of helmmuts houd je je hoofd en nek niet alleen warm, maar ook nog eens droog.

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest via je hoofd.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest via je hoofd.

Tip 2: Trek warme, droge en ademende winter fietskleding aan

Ook voor de rest van je lichaam heb je voldoende isolerende fietskleding nodig. Er valt heel veel te kiezen op het gebied van winter fietskleding. Zorg naast een heerlijk warm fietsshirt of fietsjack ook voor een winter fietsbroek. Welke winter fietskleding je bij welke temperatuur nodig hebt, lees je in onze koopgids.

Valt het wel mee met de kou, maar komt de regen wel met bakken uit de lucht? Dan helpt fiets regenkleding je door elke bui heen. Naast waterdichte kun je ook kiezen voor waterafstotende fietskleding. Het idee dat waterdichte fietskleding alleen maar zweterig is geldt al lang niet meer. Meer over regenkleding voor op de fiets lees je in onze koopgids.

Zorg voor wind- en waterdichte fietskleding
Een goed fietsjack houdt je warm en droog.

Tip 3: Houd je voeten warm met winter fietsschoenen of overschoenen

Ook koude voeten zijn een reden waarom mensen hun fiets liever in de schuur laten staan in de winter. Maar dat is helemaal niet nodig wanneer je warme winter fietsschoenen gebruikt. Winter MTB schoenen en winter racefiets schoenen zijn wind- en waterdicht zodat je gewoon kunt blijven fietsen zonder gevoelloze tenen te krijgen. Er zijn zelfs schoenen die je voeten beschermen tegen temperaturen ver onder het vriespunt. In onze koopgids lees je welke fietsschoenen voor de winter het meest geschikt zijn voor jou.

Overschoenen houden als extra bonus ook nog eens je mooie fietsschoenen schoon.

Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je kiezen voor schoenen over je winter fietsschoenen, namelijk overschoenen. Daarmee houd je water en kou nog beter buiten zodat je voeten nog warmer blijven. Dat je fietsschoenen mooi schoon blijven door het gebruik van overschoenen is een mooi bijkomend voordeel. In onze koopgids lees je alles over de verschillende soorten fietsoverschoenen.

Tip 4: Houd je handen warm en droog met fietshandschoenen

Geen enkele fietser wordt gelukkig van koude handen. Gelukkig bestaan er veel verschillende fietshandschoenen, ook voor in de winter. En net als voor alle andere winterse fietskleding geldt ook hier dat je het echt zo gek kan maken als je zelf wilt. Je kunt gaan voor superwarm en waterdicht zodat je zelfs de ergste sneeuwstorm op de fiets kunt trotseren.

Goede fietshandschoenen houden niet alleen je handen warm en droog, maar geven je ook onder natte omstandigheden goede grip op je stuur. Het voordeel van fietshandschoenen is verder dat ze meer padding hebben dan gewone handschoenen. Ook kun je je vingers wat vrijer bewegen om goede controle te houden. In onze winter fietshandschoenen koopgids lees je wel fietshandschoenen geschikt zijn voor jou.

Let er bij fietshandschoenen wel op dat je je remmen en shifters nog goed kunt bedienen.
Let er bij fietshandschoenen wel op dat je je remmen en shifters nog goed kunt bedienen.

Voor de echte koukleumen onder ons hebben we ook nog fietshandschoenen in het assortiment die zichzelf opwarmen, namelijk de Sealskinz Heated Cycle en de AGU Heated handschoenen.

Tip 5: Draag reflecterende fietskleding

Opvallen tijdens de wintermaanden is essentieel voor een fietser. In deze donkere maanden is een fietser namelijk moeilijk te zien in het verkeer. Daarom is het handig om reflecterende fietskleding te dragen, ook wel Hi-Vis fietskleding genoemd. Zo zorg je ervoor dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Reflectie zorgt er niet alleen voor dat je beter gezien wordt, maar het helpt andere weggebruikers ook om in te schatten hoe hard je gaat. Het is dus voor je eigen veiligheid fijn om jezelf zichtbaar te maken door middel van reflecterende fietskleding.

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers tijdens een winterse fietstocht.

Tip 6: Gebruik goede fietsverlichting

Naast reflecterende fietskleding is goede fietsverlichting ook erg belangrijk voor je veiligheid. Ten eerste is het prettig dat je zelf veel ziet van je omgeving. Zeker als je hoge snelheden rijdt, zoals op de racefiets of mountainbike. Nog belangrijker is dat andere weggebruikers jou ook kunnen zien. Lees in onze koopgids fietsverlichting alles over de verschillende soorten fietsverlichting.

Met goede fietsverlichting kun je ook in de winter veilig de weg op
Met goede fietsverlichting kun je ook in de winter veilig de weg op

Tip 7: Monteer 4 season banden op je racefiets

Ook in de winter kun je met de juiste banden veilig met de racefiets de weg op. Met 4 season banden zorg je tijdens de koude dagen van het jaar voor meer grip en dus voor een verhoogde veiligheid tijdens je fietstocht.

4 season banden hebben meer grip en een hogere lekbestendigheid dan zomerbanden. De verhoogde grip bij 4 season racefietsbanden is te danken aan een zachtere rubbercompound. Deze banden kun je dus prima in de winter gebruiken tijdens koude en natte omstandigheden.

Met 4 season racefiets banden kun je het hele jaar door blijven fietsen.
Met 4 season racefiets banden kun je het hele jaar door blijven fietsen.

Tip 8: Onderhoud je fiets

Als je zo goed voor jezelf zorgt in de winter dan moet je ook zeker je racefiets, gravelbike, cyclocrosser of mountainbike niet vergeten te onderhouden. Houd je een beetje van je fiets, zorg er dan voor dat je je stalen ros goed onderhoudt. Strooizout zorgt er bijvoorbeeld voor dat je fiets sneller roest. Ook je fietsketting kun je het beste regelmatig reinigen en smeren. Wil je je fiets wat langer schoonhouden? Dan kun je heel goed spatborden monteren op zowel je racefiets als je mountainbike. In onze How-To lees je hoe je jouw fiets het beste kunt schoonmaken en onderhouden.

Onderhoud je fiets
Je fiets schoonmaken is misschien niet de leukste klus, maar met de juiste materialen en technieken is het zo gedaan.

Tip 9: Haal je fietstrainer van zolder

Voor de echte koukleumen is er ook nog een optie: de fietstrainer. Of het nou regent, sneeuwt of vriest, met een fietstrainer kan je altijd droog fietsen. Het is niet alleen heel leuk om te trainen op een fietstrainer, maar ook nog eens handig. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk trainen om je FTP verhogen, zodat je in het voorjaar weer fit bent. Beschik je nog niet over een fietstrainer? Je kunt dagelijks terecht in een van onze Superstores om een testritje te maken op alle fietstrainers. Daarnaast lees je alles over fietstrainers in onze fietstrainer koopgids.

fietsen in de winter fietstrainer
Met een fietstrainer kun je het hele jaar door warm en droog blijven fietsen.

Tip 10: Beloon jezelf

Geen fietstrainer in huis? Kom op, even doorzetten en de kou in! Dan mag je jezelf na je fietstocht belonen met een warme douche en een lekkere kop koffie of thee met een stuk appeltaart. Die smaakt vast extra lekker als je er hard voor gewerkt hebt. Ook kun je jezelf trakteren op een fietscadeau. Dan ben je gelijk weer gemotiveerd om snel weer op de fiets te springen. Fietsen in de winter hoeft dus echt geen straf te zijn.

beloon jezelf na een fietsrit in de winter
Beloon jezelf na een fietstocht in de winter met wat lekkers en een kop koffie of warme chocolademelk.

Heb jij nog een tip die niet kan ontbreken in dit rijtje? Laat dan een reactie achter!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 fietsers over “Fietsen in de winter – 10 tips om als fietser de winter door te komen”

  1. Blijf bij langere tochten kleine beetjes eten en drinken maar niet teveel tegelijk; bij kou verstook je extra energie en die moet je aanvullen.
    Gels en repen niet in je rugzak opbergen maar ergens waar het warmer is zodat ze niet koud en hard worden.

      1. Spuit je fiets niet met water af als het vriest. Leidingen en lagers bevriezen waar je bij staat. Afborstelen is voldoende

Gerelateerde berichten


Meest gelezen