Tintelende handen bij het fietsen? - Zo los je het op!
Tintelende handen bij het fietsen is erg vervelend. Ook kun je een doof gevoel in je handen krijgen tijdens het fietsen of er ontstaan polsklachten of tintelende vingers. Veel fietsers hebben hier regelmatig last van. Maar er zijn een aantal oplossingen om deze vervelende handklachten tegen te gaan! In deze blog zetten we de mogelijke oplossingen voor je op een rij!
Wat is de oorzaak van tintelende handen bij het fietsen?
De oorzaak van slapende handen, tintelende handen of vingers op de fiets komt over het algemeen doordat je zenuwbaan of bloedvat wordt afgekneld die naar je hand en vingers gaan. Meestal gaat het hier om de zenuw die naar de buitenste twee vingers van je hand loopt (ringvinger en pink), de nervus ulnaris. Op deze vingers komt namelijk het meeste druk te staan tijdens een ritje op de fiets. Ook kan de nervus medianus afgekneld worden, deze zenuw loopt naar de overige drie vingers toe. Om afknelling te voorkomen, zul je dus de druk op je handen moeten verminderen.
Om je te helpen om slapende handen tegen te gaan, hebben we een aantal oplossingen op een rijtje gezet. Fiets je nog niet zo heel erg lang? Dan zijn er een aantal tips die jou als beginner misschien kunnen helpen.
Beginnerstips tegen tintelende handen en tintelende vingers tijdens het fietsen
Als beginnende wielrenner of mountainbiker is de houding op de fiets altijd even wennen. Toch raden we je aan om altijd te proberen om ontspannen op je fiets te zitten. Wanneer je bijvoorbeeld in je stuur gaat knijpen, kunnen er zenuwen bekneld raken of kun je last krijgen van kramp. Denk er ook aan dat je nooit met gestrekte armen moet fietsen. Door je armen licht te buigen vangen je armen de schokken beter op.
Daarnaast is het als fietser ook belangrijk dat je je core gaat trainen. Wanneer je een sterke core hebt, zal je minder zwaar op je stuur gaan steunen. Dit zorgt ervoor dat je een dof gevoel in je handen tegengaat. Heb je nog niet zo'n sterke core? Houd het dan voorlopig bij korte ritjes en probeer ze langzaam op te bouwen. Je zal als beginnende fietser namelijk moeten wennen aan de voorovergebogen fietshouding.
Heb je een racefiets? Dan kun je je handen op drie manieren positioneren, namelijk in de beugels, op de shifters en op het stuur. Om een slechte doorbloeding van je handen tegen te gaan, is het belangrijk om af en toe te wisselen van positie. Zo zorg je ervoor dat er geen zenuwen in je handen bekneld raken.
Upgrade je materiaal en voorkom tintelende vingers
Ben je geen beginnende fietser meer, maar heb je nog steeds last van zere polsen, tintelende vingers of tintelende handen bij het fietsen? Dan kun je overwegen om je materiaal te upgraden.
Ten eerste kun je kiezen voor een dubbel stuurlint of om een extra dik stuurlint aan te schaffen. Zo zorg je dat je handen minder klappen van het wegdek opvangen. De druk wordt zo meer verdeeld, waardoor je handen meer comfort krijgen. In onze How-To lees je stap voor stap hoe je je eigen stuurlint kunt vervangen.
Ook fietshandschoenen met een goede padding kunnen je helpen om de klappen van het stuur op te vangen. Zorg ook altijd dat je met de juiste maat fietshandschoenen rondfietst. Te kleine handschoenen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je vingers afknellen
Ten tweede kun je kiezen om met bredere banden te gaan rijden. Bredere banden hebben een lagere bandenspanning nodig en hoef je dus minder hard op te pompen. Hierdoor worden de trillingen en klappen van een slecht wegdek minder direct aan de fietser doorgegeven. In deze blog lees je per bandbreedte en lichaamsgewicht hoeveel bar geschikt is voor jouw racefietsbanden.
Het aanschaffen van nieuwe fietshandschoenen of een extra dik stuurlint kan ervoor zorgen dat het dove gevoel in jouw handen verdwijnt, maar vaak zijn dit kortetermijnoplossingen. Door te zorgen dat je fiets op de juiste manier is afgesteld, kun je veel klachten aan je handen voorkomen.
Zorg dat je fiets juist is afgesteld
Heb je vaak last van tintelende handen bij het fietsen? Het is belangrijk dat de druk op je fiets verdeeld wordt over drie punten, namelijk op je pedalen, het zadel en het stuur. Ten eerste kun je kijken of je zadel niet te ver naar beneden staat afgesteld. Wanneer je zadel te ver naar beneden staat, kan het namelijk zijn dat je van je zadel afglijdt, waardoor er te veel druk op je handen komt te staan. Hierdoor moeten je handen meer gewicht opvangen. Hoe je de juiste zadelhoogte voor je racefiets bepaalt, lees je in deze blog.
Ten tweede kun je controleren of je stuur wel juist afgesteld is. Het komt namelijk vaak voor bij mensen met handpijn dat het stuur en het zadel vaak te ver en te diep staan. Door het plaatsen van extra spacers kun je je stuur iets hoger zetten. Met een kortere stuurpen kun je je stuur juist dichterbij zetten.
Een andere eenvoudige aanpassing van je fiets is het afstellen van je shifters. Heb je vaak last van tintelende handen? Probeer dan eens om je shifters iets schuin naar binnen te zetten. De ergonomie van je shifters sluit dan beter aan op je handen. Het drukpunt zit dan namelijk niet op de ulnaire zenuw in je handen, maar op de zijkant van je hand. Dit geldt met name voor Shimano of SRAM shifters.
Het afstellen van je shifters doe je door het rubber van de shifter omhoog te doen. Je ziet dan een schroef met inbuspassing. Dit is de schroef van de klemband waar de shifter mee aan het stuur gemonteerd is. Als je deze iets losser draait, kun je de shifter naar binnen zetten. Vergeet daarna natuurlijk niet om de schroef weer vast te draaien!
Daarnaast is het nooit verstandig om op een te grote of te kleine fiets rond te rijden. Rondrijden op een verkeerde framemaat kan namelijk ook veel pijntjes veroorzaken. In deze blog lees je hoe je de stuurhoogte van je racefiets aan kunt passen. Wil je weten welk racefiets stuur het meest geschikt is voor jou? Dat lees je in onze koopgids.
Ten slotte raden we altijd aan om naar een bikefitter te gaan, zodat je zeker weet dat je fiets goed is afgesteld. Door een goed afgestelde fiets kun je ook andere pijntjes tegengaan tijdens het fietsen, zoals kniepijn of zadelpijn.
Ben je een mountainbiker? Dan kunnen de volgende tips je ook helpen om van je tintelende handen of zere polsen af te komen.
Een goed afgesteld stuur op je MTB
Heb je een mountainbike of andere fiets met een recht stuur? Dit kan ook de oorzaak zijn van jouw handklachten of pijn aan je polsen. Wanneer je een MTB stuur kiest met een grotere backsweep kunnen deze klachten verholpen worden.
Met backsweep wordt de hoek bedoeld waarmee het stuur afbuigt naar de achterzijde van de fiets. Bij een recht stuur is deze hoek dus 0 graden. Bij een grotere backsweep hoef je je pols minder te knikken, waardoor je polsgewrichten minder belast worden. Houd er wel rekening mee dat je minder direct kunt sturen bij een grote backsweep.
Ga voor MTB handvatten die bij jou passen
Wanneer je een mountainbike aanschaft zitten daar altijd standaard grips bij. Hierdoor is er een grote kans dat de handvatten of te groot of te klein zijn voor je. Bij een te groot handvat kan je hand het handvat moeilijk helemaal omsluiten. Bij een te klein handvat sluit je hand juist te ver om het handvat, wat kan leiden tot afgeknelde vingers. Zorg dus altijd dat de handvatten geschikt zijn voor de grootte van je handen.
Ergonomische handvatten
Heb je de juiste maat handvatten, maar nog steeds last van een doof gevoel in je handen of tintelende vingers? Dan kun je ook kiezen voor ergonomische handvatten. Deze handvatten zorgen ervoor dat je een groter contactoppervlak hebt. Zo wordt de druk dus beter verdeeld. Omdat je pols en onderarm in één lijn moeten staan, is het wel van belang dat de handvatten ook goed afgesteld staan. Wanneer er geen knik meer in je pols zit, zal je nog comfortabeler op de fiets zitten.
Bar ends
Ten slotte kun je nog bar ends monteren op je mountainbike stuur. Met bar ends heb je meer mogelijkheden om van positie te veranderen tijdens het mountainbiken. Door de wisselende posities van je handen kun je tintelende vingers voorkomen.
Welk MTB grips je moet hebben is erg persoonlijk. In onze koopgids lees je meer informatie over mountainbike handvatten. Ook staan onze medewerkers in de Superstores altijd voor je klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste grips.
Zoals je hebt kunnen lezen in deze blog zijn er veel oplossingen om zere polsen, tintelende handen of tintelende vingers bij het fietsen tegen te gaan. We raden je bij klachten in ieder geval altijd aan om naar een bikefitter te gaan, zodat jouw fiets perfect is afgesteld op jouw lichaam.
Ben jij al van je polsklachten of tintelende handen of vingers afgekomen? En op welke manier? Laat het ons weten in de reacties!
Eva van den Berg
Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!
Gerelateerde berichten
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?
11 April 2025Het kopen van een elektrische fiets (e-bike) is een spannende investering ...
Alles wat je moet weten over fietsendragers: tips, soorten en advies
9 April 2025Of je nu op vakantie gaat met de caravan, een weekend weg plant met je racefiets of je mountainbike wilt meenemen naar ...
Alles wat je moet weten over elektrische cargofietsen
11 Maart 2025Elektrische cargofietsen zijn dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en efficiënt vervoermiddel ...