Deel dit bericht

Review: Kask Protone

Aerohelmen, een rage die al een tijdje bezig is. Naar mijn mening leverde het in het begin vooral eierdoppen op met weinig ventilatie die er niet echt charmant uitzagen. Over smaak valt echter niet te twisten. Inmiddels zijn we een tijdje verder in de aero-rage en hebben de meeste fabrikanten een ‘semi-aerohelm’. Een helm die goed presteert in de windtunnel, maar toch ook goede ventilatie biedt bij temperaturen boven de 30 graden. Inmiddels rijd ik nu al een paar maanden met de Kask Protone tijd voor een review dus.

De meeste mensen kennen Giro en Bell, de geijkte namen op het gebied van helmen. Beide fabrikanten maken dan ook erg goede helmen. Voor iedereen die eens wat anders wil is Kask een goede keuze. Kort samengevat: een helm waar goed over is nagedacht, erg mooi is afgewerkt, licht van gewicht en niet een 13-in-een-dozijn vorm. Een helm voor de gesoigneerde rijder, getuige het feit dat Team Sky hiermee rijdt.

kask_protone_zijvoor

Comfort

Als je de Kask Protone helm in je handen pakt, valt je meteen de kwaliteit van de afwerking op. Dunne lichtgewicht bandjes met een kinband van leer met daarop ‘Made in Italy’. Het mooie van deze kinband is dat de sluiting niet onder je kin zit, maar meer richting je oor. Daarbij vormt het leer zich automatisch in een halfronde band. Bij diverse andere helmen had ik nog wel een last van irritatie door de bandjes onder de kin. Bij de Kask Protone is dat zeker niet het geval. Op het eerste gezicht ontbreekt de mogelijkheid om de bandjes bij de oren af te stellen. Als je de helm echter opzet zitten de bandjes rondom je oren niet in de weg, afstellen is dus niet nodig.

kask_protone_italy

De ‘strap’ achter je hoofd om de helm mee vast te draaien werkt met eenzelfde draaiknop als Giro en Bell. Wel zitten er soort van vleugeltjes aan die mooi achter aan je hoofd aansluiten en die je ook nog eens dichter of juist verder uit elkaar kunt zetten. Daarbij kun je ook de positie van boven naar beneden schuiven.

kask_protone_achterkant

De padding in de helm ziet er dik en comfortabel uit en dat is hij ook. De padding bovenop je hoofd is voorzien van een soort honingraat-profiel en voelt zacht aan. Daarbij heb je aan de voorkant een losse, wat dikkere padding die erg comfortabel aanvoelt. Geen strepen meer op je voorhoofd.

kask_protone_padding

Ventilatie

Inmiddels heb ik de helm ook in warme omstandigheden boven de 30 graden gebruikt. En de ventilatie voldoet prima. De grote openingen laten voldoende lucht door de helm circuleren en gaan ook weer naar buiten via het kleine spoilertje aan de achterkant. De aerodynamische eigenschappen van de helm voel je bijvoorbeeld in een afdaling met flinke wind. Zolang je je hoofd een beetje naar beneden houdt met een goede blik op de weg zoeft de wind erover heen. Kantel je echter je hoofd naar boven om echt naar de lucht te kijken, dan voel je dat de wind via de openingen je helm binnenkomt er deze als het ware een beetje van je hoofd tilt.

kask_protone_zijachter

Prijs

Een Kask Protone heb je al voor 235 euro. Dat is natuurlijk goed aan de prijs, daar moeten we eerlijk over zijn. Daar krijg je dan wel veel voor terug op het gebied van comfort en afwerkingsniveau. Bovendien is dit een exclusievere helm die gemaakt wordt in Italië en deze eigenschappen maken een helm als deze ook vaak duurder in aanschaf.

Plus en minpunten

+ ontzettend comfortabel
+ mooie afwerking
+ goede ventilatie
+ laag gewicht

– prijs
– Kask stickers

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 43054

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …