Deel dit bericht

Fietspomp koopgids - Van fietspomp met drukmeter tot mini fietspomp

2 Juli 2021

Een fietspomp is essentieel om je banden op de juiste spanning te houden of om de banden van je fiets helemaal op te pompen. Tegenwoordig zijn er fietspompen in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt je dus afvragen wat nu de beste fietspomp is voor jouw fiets(en). In deze blog zetten we de verschillende fietspompen voor je op een rijtje en leggen we de verschillen voor je uit!

Verschillende fietsventielen

Voor we het over de verschillende fietspompen gaan hebben, is het eerst handig om te weten dat er verschillende fietsventielen zijn. Niet iedere fietspomp is geschikt voor elk ventiel namelijk. Ieder fietsventiel heeft weer een andere pompaansluiting. Welk ventiel je hebt hangt van het type binnenband, dat vaak weer samenhangt met je type fiets.

fietsventielen
Zo kun je de verschillende fietsventielen herkennen.

Er zijn drie soorten ventielen. Ten eerste is er het Hollands ventiel. Dit wordt ook wel het Dunlop ventiel genoemd en vind je voornamelijk terug op stadsfietsen en elektrische fietsen. Daarnaast is er het Frans ventiel, oftewel Presta ventiel. Dit type ventiel vind je op sportieve fietsen zoals racefietsen of mountainbikes. Ten slotte is er nog het Auto ventiel. Dit type ventiel wordt ook wel Schräder ventiel genoemd en vind je terug op auto´s. Heb je nog een oude mountainbike? Dan is er een kans aanwezig dat je hier ook nog een Schräder ventiel op terugvindt. Wil je weten hoe je je fietsband met Hollands, Presta of Schräder ventiel het beste kunt oppompen? Dat lees je in deze blog.

Uit welke soorten fietspompen kan ik allemaal kiezen?

Welke fietspomp jij nodig hebt, is afhankelijk van voor welke fiets(en) je de pomp wilt gebruiken en waar je de pomp wilt gebruiken. Wil je gewoon thuis af en toe je fietsbanden oppompen als het nodig is? Dan kun je het beste kiezen voor een vloerpomp. Met een vloerpomp kun je gemakkelijk en snel lucht in je banden pompen. Ook zijn er tegenwoordig fietspompen met drukmeter. Hiermee kun je zorgen dat je altijd rondfietst met de juiste bandenspanning. Rijd je met tubeless banden? Met een tubeless pomp kun je gemakkelijker je tubeless banden oppompen.

Veel mensen zullen wel eens de banden van hun stadsfiets hebben opgepompt met deze bekende vloerpomp!
Veel mensen zullen wel eens de banden van hun stadsfiets hebben opgepompt met deze bekende vloerpomp!

Ook zijn er fietspompen die je tijdens het fietsen mee kunt nemen. Ten eerste is dat de mini fietspomp. Met deze kleine fietspomp kun je zowel fietsbanden met een Frans ventiel als een Auto ventiel oppompen. Ideaal dus als je eropuit gaat met de racefiets of mountainbike. Ook kun je kiezen om met een CO2 pomp op pad te gaan. Met deze handige fietspomp heb je je band supersnel weer opgepompt. Ten slotte zijn er nog voorvorkpompen, waarmee je je geveerde voorvork of achterdemper op druk kunt houden.

Vloerpompen

De bekendste pomp is waarschijnlijk wel de vloerpomp. Deze fietspomp heeft een voet die op de grond staat, oftewel op de vloer. Op deze manier kun je veel kracht zetten, waardoor je je fietsbanden snel en makkelijk oppompt. Vloerpompen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, maar welke heb je nodig? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

Voor welke fiets wil je de vloerpomp gebruiken?

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen voor welk type fiets je de vloerpomp nodig hebt en welk type ventiel er op deze fiets zit. Maar de meeste nieuwe vloerpompen zijn geschikt voor meerdere ventielen. Deze pompen beschikken over een dual pompkop, waarmee je zonder adapters, verschillende ventielen kunt oppompen. Ook zijn er fietspompen die geschikt zijn voor slecht één type ventiel of juist voor alle typen ventielen. Het is dus verstandig om bij het uitzoeken van een vloerpomp te bedenken voor welke ventielen je de pomp wilt gebruiken.

Een dual head pompkop is geschikt voor alle type fietsventielen: Presta, Hollands en Schräder.
Een dual head pompkop is geschikt voor alle type fietsventielen: Presta, Hollands en Schräder.

High pressure of high volume vloerpomp?

Wanneer je weet voor welke fietsen en ventielen je de vloerpomp wilt gebruiken, mag je een keuze maken voor het type pompdruk. Kies je voor een high pressure pomp of een high volume pomp?

Heb je een racefiets? Dan is een high pressure pomp het meest geschikt. Deze pomp heeft een smalle luchtkamer, waardoor een hoge pompdruk gegenereerd kan worden. Dit is perfect voor dunne banden die hard opgepompt moeten worden, zoals je racefiets banden. Heb je bredere fietsbanden? Ook dan kun je een high pressure pomp gebruiken, maar door het beperkte pompvolume heb je veel pompslagen nodig om je band op de gewenste druk te krijgen.

Ook team Jumbo-Visma maakt gebruik van een high pressure fietspomp voor alle racefietsen.
Ook team Jumbo-Visma maakt gebruik van een high pressure pomp voor alle racefietsen.

Heb je een mountainbike of stadsfiets? Dan kun je het beste kiezen voor een high volume pomp. Deze pomp heeft een brede luchtkamer, waardoor een grote hoeveelheid lucht per pompslag in de band wordt gepompt. Heb je een racefiets? Dan kun je wel een high volume pomp gebruiken, maar deze pomp heeft vaak te weinig vermogen om een hoge bandendruk te bereiken.

High pressure fietspompen

Topeak JoeBlow Sport III

€ 38,95

High volume fietspompen

JUMBO Basic, Hollands Ventiel

€ 22,95

Topeak JoeBlow Mountain

€ 49,-

Fietspomp met drukmeter

Wil je zeker weten dat je je banden op de juiste bandenspanning krijgt? Dan kun je het beste gaan voor een fietspomp met drukmeter, oftewel een manometer. Bij een fietspomp met manometer kun je precies aflezen wat de huidige bandenspanning is. Je kunt kiezen voor een fietspomp met analoge drukmeter of voor een digitale drukmeter. De digitale drukmeter geeft de druk cijfermatig weer op een display, op deze manier krijg je dus de meest nauwkeurige weergave. Bij een analoge drukmeter wordt gebruikgemaakt van een wijzerplaat en een wijzer om de druk aan te geven.

fietspomp met drukmeter
Met een fietspomp met drukmeter kun je je banden gemakkelijk op de juiste bandenspanning krijgen.

Fietspompen met digitale drukmeter

Lezyne Mantel Dual Floor Drive

€ 28,75

Bosch EasyPump

€ 69,95

Topeak JoeBlow Sport Digital

€ 59,-

Verschillende soorten materialen

Ten slotte kun je nog de keuze maken uit drie verschillende soorten materiaal: kunststof, staal of aluminium. Deze verschillende materialen hebben allemaal een andere levensduur.

Kunststof fietspomp

Het grote voordeel van kunststof fietspompen is de prijs, ze zijn namelijk relatief goedkoop. Maar er zitten ook twee nadelen aan. Ten eerste heeft een kunststof fietspomp een korte levensduur. Daarnaast kunnen ze minder pompdruk leveren dan de fietspompen van de overige materialen.

Stalen fietspomp

Het voordeel van een stalen fietspomp is dat deze erg sterk is. Wil je de fietspomp regelmatig meenemen dan is deze pomp misschien niet de juiste keuze. Ook zal een stalen fietspomp sneller gaan roesten dan een fietspomp van aluminium.

Aluminium fietspomp

Een fietspomp van aluminium roest minder snel, is sterk en licht. Een aluminium fietspomp is dus ideaal om mee te nemen. Wel is een aluminium fietspomp prijziger dan bijvoorbeeld een kunststof pomp.

Tubeless Pompen

Fiets je met tubeless banden, dan heb je ook een zogenaamde tubeless pomp nodig. Wanneer je tubeless buitenbanden wilt plaatsen, is dat eenvoudiger wanneer er in een korte tijd veel lucht in je band wordt gepompt. Door het luchtreservoir onder druk te zetten, kun je de lucht snel in je band laten pompen door een hendel om te halen. Zo ligt de band goed op je velg en wordt alles gelijkmatig gedicht.

tubeless fietspomp
Voor de montage van tubeless banden is een flinke luchtstoot nodig.

Heb je al een vloerpomp in je bezit, dan kun je een ´airbooster´ aanschaffen. Met dit tankje maak je gemakkelijk van je gewone vloerpomp een tubeless pomp. Heb je nog geen vloerpomp kies dan voor een fietspomp met drukkamer. In deze blogs lees je alles over het monteren van tubeless banden op je racefiets en hoe je je MTB tubeless kunt maken.

Tubeless pompen

Schwalbe Tire Booster

€ 49,95

Mini fietspompen

Een mini fietspomp is ideaal om mee te nemen tijdens je fietsritten. Een mini fietspomp kun je gemakkelijk meenemen en samen met een reserve binnenband ben je altijd voorbereid op een lekke band. Met de meeste mini fietspompen kun je racefiets- of MTB banden oppompen met een Frans of autoventiel. Ook zijn er minipompen die geschikt zijn voor een Hollands ventiel. Tegenwoordig is er een groot aanbod aan mini fietspompen, maar waar moet je nu op letten?

mini fietspomp
Een mini fietspomp kun je altijd overal mee naar toe nemen.

Ten eerste kun je nagaan voor welk soort fiets(en) je de mini fietspomp wil gebruiken en natuurlijk welk ventiel je op deze fiets(en) hebt zitten. Dit heb je eerder kunnen lezen bij de informatie over vloerpompen in deze blog. Wanneer je weet voor welke fiets en welk ventiel je de mini fietspomp wilt gebruiken, kun je de keuze maken voor het type pompdruk. Of je gaat voor een high pressure of high volume mini fietspomp is afhankelijk van het type fiets dat je hebt.

Handpomp of CO2- en handpomp?

Minipompen zijn er in verschillende soorten. De handpomp is altijd al populair geweest, omdat ze eenvoudig in gebruik zijn. Zoals de naam het al zegt, pomp je met een handpomp handmatig lucht in de band. Het nadeel van je band oppompen met een handpomp is dat het relatief veel tijd en energie kost. Een handpomp kun je makkelijk meenemen in het achterzakje van je fietsshirt, in je zadeltas of aan je fiets bevestigen met een meegeleverde clip.

Ook kun je nog kiezen voor een CO2- en handpomp. Met deze pomp kun je je band zowel handmatig als met een CO2 patroon oppompen. Zo kun je onderweg dus altijd je banden vullen met lucht, ook als je patronen op zijn.

Handpompen

Lezyne Pocket Drive Pro

€ 36,95

Lezyne Pressure Drive

€ 27,95

BBB Cycling Samurai

€ 35,95

CO2- en handpompen

Topeak Hybrid Rocket HP

€ 39,95

De ventielaansluiting van je mini fietspomp

Een volgend punt waar je op kunt letten bij de aankoop van een minipomp is de ventielaansluiting. Ten eerste kun je kiezen voor een minipomp met een flexibel pompslang. Hierbij wordt de pompkop via een pompslang aangesloten op het ventiel. Hierdoor krijg je meer bewegingsvrijheid tijdens het pompen en de pompslang zit beter aangesloten op het ventiel. Het voordeel hiervan is dat er minder lucht verloren gaat tijdens het pompen. Ook zorgt de flexibele pompslang ervoor dat je niet te veel druk uitoefent op het ventiel, waardoor het ventiel minder snel af zal breken. Ten opzichte van een minipomp met een directe koppeling is een minipomp met flexibele pompslang wel wat duurder.

fietspomp met directe koppeling
Bij een minipomp met directe koppeling moet je voorzichtig zijn tijdens het pompen.

Zoals hierboven is genoemd kun je ook kiezen voor een mini fietspomp met een directe koppeling. Hierbij wordt de pompkop direct op het ventiel aangesloten. Dit zorgt voor druk op het ventiel, waardoor je dus zeker voorzichtig moet zijn bij het oppompen van je banden. Een ander nadeel is de beperkte bewegingsvrijheid tijdens het pompen.

Lengte van de mini fietspomp

De mini fietspompen die wij verkopen zijn onderverdeeld in 3 verschillende lengtes, namelijk maat S, M en L. Wil je je minipomp graag opbergen in het achterzakje van je fietsshirt? Kies dan voor lengtemaat S. Ga je liever voor een maat groter? Dan kun je kiezen voor een mini fietspomp in M. Het voordeel van deze minipomp is dat de luchtkamer langer is, waardoor je meer lucht per slag in je band kunt pompen. Wil je je banden zo snel mogelijk oppompen? Ga dan voor een mini fietspomp in maat L. Het nadeel van deze pompjes is dat je ze minder gemakkelijk mee kunt nemen.

formaat mini fietspomp
Zoals je ziet is dit formaat mini fietspomp niet veel groter dan een balpen.

Materiaal van de mini fietspomp

Ook minipompen zijn te verkrijgen in verschillende materialen. De voor- en nadelen van deze materialen kun je hier teruglezen.

CO2 pompen

Naast een mini fietspomp kun je ook kiezen voor een CO2 pomp. Met een CO2 pomp kun je met behulp van een CO2 patroon je band binnen een paar seconden oppompen met CO2-gas. Goed om te weten is dat de houders voor CO2 patronen universeel zijn. Elk merk past dus in elke houder. Ook zijn er verschillende patroonvolumes. Hoe lichter het patroon, hoe minder druk de band krijgt.

CO2 pomp
Met een CO2 pomp je jouw banden in een mum van tijd weer op.

CO2 pompen worden steeds populairder en er zitten veel voordelen aan. Ten eerste kun je je band er harder én sneller mee oppompen dan met een handpomp. Daarnaast zijn ze compacter. Maar er zitten ook wat nadelen aan een CO2 pomp ten opzichte van een mini fietspomp. Ten eerste is een CO2 pomp wat prijziger dan bijvoorbeeld een handpomp. Daarnaast kun je een CO2 patroon ook maar één keer gebruiken. Heb je vaak een lekke band of kies je liever voor duurzaamheid? Dan kun je beter kiezen voor een handpomp of een CO2- en handpomp. Wil je weten hoe je een CO2 pomp gebruikt? Dat lees je in deze blog.

CO2 pompen

Lezyne Control Drive

€ 23,95

Trivio CO2

Vanaf € 11,99

Voorvorkpompen

Met een voorvorkpomp kun je je luchtgeveerde voorvork en dempers op de juiste druk houden. De meeste voorvorkpompen beschikken over een Auto ventiel. Door de slang aan te sluiten, kun je je voorvork en demper gemakkelijk van de juiste druk voorzien. Ook hebben voorvorkpompen een knop, waarmee je wat druk uit de vering kan halen.

Voorvorkpompen

Quarq Shockwiz

€ 349,-

RockShox Voorvorkpomp

€ 27,95

Fietspomp onderdelen en accessoires

Heb je al een fietspomp, maar is deze stuk? Met de juiste fietspomp onderdelen wordt je fietspomp weer zo goed als nieuw. Ook kun je nieuwe fietspomp accessoires aanschaffen, zodat je jouw fietsbanden nog gemakkelijker op kunt pompen!

fietspomp accessoires
Met een drukmeter kom je snel achter de bandenspanning van jouw band.

Welke fietspomp moet ik hebben?

Ben je er na het lezen van deze blog nog niet uit welke fietspomp het meest geschikt is voor jouw fiets? Gebruik dan onze vloerpompen keuzehulp of minipomp keuzehulp. Ook kun je natuurlijk altijd langskomen in een van onze Superstores voor het juiste advies!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...