Deel dit bericht

Fietsband oppompen: Hoe moet dit en welke soorten ventielen zijn er?

Je fietsband oppompen lijkt een simpele handeling, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet en niet op een te zachte fietsband rondfietst. Een zachte of platte fietsband wil je voorkomen omdat het slecht is voor je wiel en het kan ervoor zorgen dat je snelheid verliest. Het is dus goed om je fietsband regelmatig op te pompen. Hoe je het beste je fietsband kunt oppompen en welke ventielen er zijn, lees je in deze blog.

Wil je lang met je materiaal doen en zorgen dat het in goede conditie blijft? Dan moet het onderhouden worden. Alles daarover lees je in deze blog. Een belangrijk aandachtspunt van jouw fiets zijn onder andere de fietsbanden. Te weinig of juist te veel lucht in een fietsband kan gevaarlijke situaties opleveren.

Daarom lees je in deze blog alles over ventielen en fietspompen om jouw fietsbanden op de juiste manier op te pompen en om de juiste bandenspanning te bepalen. Ook handig om te weten wanneer je met een lekke fietsband langs de weg komt te staan.

In dit soort situaties wil je natuurlijk precies weten hoe je je fietsband moet oppompen.

Hoe je je fietsband moet oppompen is afhankelijk van het soort ventiel dat je hebt. Het ventiel dat je fiets heeft is vaak afhankelijk van hoe oud je fiets is en wat voor soort fiets je hebt. Racefietsen en mountainbikes hebben namelijk vaak een ander soort ventiel dan stadsfietsen en e-bikes.

Verschillende fietsventielen

Er zijn een aantal verschillende fietsventielen. Het is handig om daar het verschil tussen te weten. Op die manier weet je welke fietspomp nodig is en hoe je de band oppompt.

Er zijn drie soorten ventielen:

verschillende soorten fietsventielen: dunlop, het frans ventiel, en het autoventiel
Per ventiel is er een andere methode om je fietsband goed op te pompen.

Stadsfiets / E-bike band oppompen -Hollands ventiel (Dunlop)

Dit is een veel voorkomend ventiel, vaak zie je deze terug op een stadsfiets of e-bike. Het voordeel bij een Hollands ventiel is dat het eenvoudig is om op te pompen. Daarvoor volg je het volgende stappenplan: 

 

  1. Rol je wiel met het ventiel naar beneden

  2. Haal het dopje van het ventiel af

  3. Wanneer het ventieldopje eraf is hoef je verder niet aan het ventiel te draaien

  4. Bekijk voordat je gaat pompen wel even hoeveel bar er maximaal in de band kan

    Het is belangrijk dat je de band niet te vol pompt, er is een maximaal aantal bar. Die kun je meestal vinden op de band zelf. Op deze band zie je bijvoorbeeld dat er minimaal 3 en maximaal 5 bar in de band mag.

  5. Begin met pompen

    Voor dit ventiel kun je een aantal verschillende fietspompen gebruiken. Een fietspomp die je klikt op het ventiel of een type die op het ventiel wordt geschroefd/geklemd. In dit geval wordt de klassieke Hollandse pomp gebruikt.

  6. Klaar? Draai het dopje er weer op en stap weer op de fiets

Racefiets of MTB band oppompen – Frans ventiel (Presta)

Dit type ventiel komt vaak voor bij sportieve fietsen zoals racefietsen. Bij een Frans ventiel zijn er iets meer handelingen belangrijk. Zoals te zien is op de foto is het Frans ventiel smaller en heeft het nog een extra draaidopje.

1. Rol je wiel met het ventiel naar beneden

2. Draai het ventieldopje eraf


3. Draai het kleine draaidopje open
Om het pompen nog wat makkelijker te maken kun je ook het borgmoertje van het ventiel dat bij de velg zit iets losdraaien.

Kijk bij het oppompen uit voor het pennetje dat aan de bovenkant uitsteekt. Dit is namelijk erg fragiel. Als je de fietspomp er iets te hard opdoet of afhaalt, kan het zijn dat deze verbuigt.

4. Pomp nu de band op
Gebruik hiervoor het onderste kleinste gaatje van deze fietspomp. Bepaal het aantal bar in je racefietsband op de volgende manier: deel je lichaamsgewicht door tien.

LET OP: kijk altijd wel goed op je fietsband wat het maximaal aantal bar is wat erin kan. Ook voor sportieve fietsbanden is er namelijk  een maximaal aantal bar voor in de fietsband. Houd dit goed in de gaten! 

5. Gelukt? Draai het dopje weer aan. Zet de borgmoer weer vast en draai eventueel het ventieldopje er weer op. 

Nu je fietsband weer goed is opgepompt, ben je helemaal klaar om weer de weg op te gaan. Check wel regelmatig de bandenspanning, want een band kan snel leeglopen en dat veroorzaakt gevaarlijke situaties. Bij een sportieve fiets zorgt het bovendien voor meer rolweerstand en dat maakt het fietsen zwaarder.

Auto ventiel (Schräder)

Het Schräder ventiel is een populair ventiel in de autobranche. Dit type ventiel werd veel toegepast bij mountainbikes. Tegenwoordig zie je dit soort ventielen steeds minder terug bij mountainbikes. 

Nu zie je het ventiel nog vaak terug op oudere mountainbikes. Het grote voordeel van dit ventiel is dat je bijna in elk dorp je fietsband kunt oppompen. Het enige wat je moet doen is het ventieldopje verwijderen en een pompstation vinden.

1. Rol je wiel met het ventiel naar beneden

2. Haal het dopje van het ventiel af

3. Pomp je fietsband nu op
Voor het auto ventiel gebruik je het grote gat van de fietspomp. Natuurlijk kan je ook een compressor gebruiken. Kijk ook hier weer goed op je fietsband hoeveel bar er maximaal in kan.

4. Band hard genoeg? Draai het dopje er weer op en ga op weg.

Verschillende fietspompen

Sta je thuis met een zachte band of loopt onderweg juist je band leeg? Er is voor elke gelegenheid een passende fietspomp. Eerder in deze blog is uitgelegd welke fietspomp werkt per fietsventiel. Ter verduidelijking wordt er nog iets meer ingegaan op dit onderwerp.

De Hollandse fietspomp: iedereen heeft er ooit wel een keer eentje in de schuur gehad.

De klassieke Hollandse pomp, deze staat waarschijnlijk in elke schuur of garage in Nederland. Het is de perfecte pomp voor het Hollands ventiel, maar niet de meest multifunctionele pomp.

Wil je met één fietspomp alle verschillende fietsventielen kunnen oppompen ga dan voor de moderne variant van de klassieke Hollandse pomp. Het liefst een fietspomp met drukmeter, op die manier kun je precies het juiste aantal bar bepalen. Dit is erg handig omdat je op die manier kunt testen en spelen met de bandendruk.

Een goede fietspomp met drukmeter, geschikt voor alle fietsventielen.

Ben je onderweg en heb je ineens een zachte of platte fietsband? Dan kan een mini fietspomp of CO2 patroon uitkomst bieden. Deze tools zijn klein en makkelijk mee te nemen. Kies bij voorkeur een mini fietspomp met pompslang. Hierdoor oefen je niet direct druk uit op het ventiel waardoor deze verbogen kan worden.

Een minipomp met pompslang om zo min mogelijk druk uit te oefenen op het ventiel.

Kun je geen keuze maken tussen CO2 patronen en een minipomp, dan is er ook nog de CO2 pomp. Hierbij heb je de mogelijkheid om patronen te gebruiken, maar ook om het zelf met de hand te doen.

Bekijk ook onze video

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees

Mees

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 fietsers over “Fietsband oppompen: Hoe moet dit en welke soorten ventielen zijn er?”

  1. mevrouw, mijnheer,
    In september 2018 (factuurnummer MA00948724) kocht ik bij jullie een fietspomp Topeak Joe Blow Sport iii.
    Nu ik de banden met een Dunlop ventiel van mijn ebike wil oppompen lukt dat niet met deze pomp, terwijl ik toch de aanwijzingen goed gevolgd heb.
    Hebben jullie een tip voor mij?
    Met vriendelijke groet
    Gerda Versteeg-Eggen

  2. Ik heb een wat oudere normale fiets voor school met 28 inch banden. Bij het vervangen van de binnenband bleek, dat het nieuwe Dunlop-ventiel te kort was.
    Het bleek dat de velg van het wiel dubbelwandig was met een tussenruimte van meerdere mm. Het ventiel van de nieuwe band was net iets te kort om het ventieldopje strak genoeg aan te kunnen draaien.
    Vraag is dus: bestaan er Dunlop-ventielen van verschillende lengte en kan daar iets over vermeld worden het het bovenstaande artikel (dat ik verder met die foto’s er bij zeer verhelderend vond)?

  3. Ik draai het wiel altijd zo dat het ventiel helemaal boven staat. Vind ik gewoon prettiger. Is tot nu toe altijd goed gegaan. Loop ik grote risico’s?

    1. Hoi Aart,
      Nee, dat is geen probleem.
      Wel raden we aan het ventiel dan vast te houden, zodat deze niet naar binnen kan schuiven.
      Brigitte l Mantel

  4. Hi,

    Ik heb twee fietsen met schrader ventielen. Nu is het bij beide fietsen zo dat als ik de pomp aansluit dat de band leegloopt. Ik heb twee verschillende pompen gebruikt: de ouderwetse met houten plaatje en een verloopnippeltje naar stadsventiel. En 1 pomp waarbij je zo’n klemmetje moet omzetten. Zeer vreemd
    Kan het zijn dat het ventiel kapot is? Wel gek dan dat dit bij twee compleet andere fietsen is (mtb, en kinderfiets)

    1. Hallo Kevin,
      De wereld van de ventielen lijkt verwarrend. Ik denk dat de pomp met het houten plankje bedacht is voor Dunlop (Hollandse) ventielen.
      De Schrader (auto) ventielen kun je met zo’n pomp eigenlijk niet oppompen, je moet de kern van het ventiel namelijk los draaien om er lucht langs te krijgen.
      Bij veel pompen met een hendeltje kun je de kop aanpassen (ring losdraaien en rubber omdraaien dat er in zit) zodat je er wél Schrader ventielen mee op kunt pompen.
      Hopelijk helpt dit je om beide banden wel op te kunnen pompen.

  5. Goedenavond,

    Ik heb zo’n mooie blauwe Pump It Up fietspomp voor het oppompen van mijn banden van mijn MTB (frans ventiel).
    Wat ik ook probeer, maar de pomp blokkeert in het oppompen. Zuigt lucht aan maar pompt de lucht niet in de band. Ja, ik heb alle instructies gevolg maar geen resultaat. Iets blokkeert in de pomp.

    1. Hallo Frank, ik begrijp dat jij bang bent dat de band overspannen raakt :) ?
      Zolang je in de gaten houd, of er de juiste hoeveel Bar lucht naar binnengaat, hoef je je geen zorgen te maken.
      Mogelijk geeft jouw pomp hier goed inzicht in en heb je alles onder controle.

      Antoine I Mantel

  6. Ik fiets ca 10000km per jaar, het meest op een Koga traveler. Naar mijn ervaring is er maar 1 goede fietspomp voor onderweg. Dat is de Topeak Morph, met of zonder manometer. Hij heeft een slangetje voor een Frans ventiel en bovenal, je kunt hem net als een normale fietspomp op de grond zetten zodat je de band goed op kunt pompen. Het enige verschil met de pomp thuis is het slagvolume. Ik zou deze zeker aanbevelen als ik zelf een fietsenwinkel had.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen