Hoe stel ik mijn voorvork af?
Deel dit bericht

Hoe stel ik mijn voorvork af?

7 December 2016

In bijna elke mountainbike zit een geveerde voorvork. De meeste daarvan zijn luchtgeveerd. Die kun je goed instellen en afstellen op het gewicht van de rijder, het terrein waarin gereden wordt en op de persoonlijke rijstijl. Daarom krijgen we vaak de vraag; Hoe stel ik mijn voorkvork af? Onze Maurice legt het je graag uit in het techcenter-blog 'Voorvork afstellen'.

Een goed ingestelde voorvork draagt bij aan een betere handling van de fiets en verhoogt het comfort. Toch denken veel mensen dat het afstellen van de voorvork een ingewikkelde klus is die alleen de fietsenmaker kan.

Hoe stel ik mijn voorvork af? voorvork afstellen
Het gereedschap voor deze klus, een voorvorkpomp.

Maar niets is minder waar. Het enige dat je nodig hebt is een passende voorvorkpomp en wat geduld. Met de juiste materialen kun je binnen tien minuten je voorvork goed afstellen.

Te hard of gelocked

Vaak staat de vork te hard afgesteld of, nog erger, constant 'gelocked'. Je doet daarmee jezelf en de fiets daarmee veel tekort. Een veelvoorkomende denkfout is dat een verende voorvork alleen maar energieverlies geeft.

voorvork afstellen - lockout op vork
Controleer altijd of je de lockout op je voorvork wel uit hebt staan. Bij sommige voorvorken heb je een remote lockout op het stuur zodat je deze knop op je stuur kan bedienen.

Maar wat er dan vergeten wordt is dat juist een goed werkende, geveerde voorvork méér snelheid geeft door een verhoogde controle en comfort!

Voorvork afstellen

Maar hoe stel je een voorvork goed af? Allereerst heb je een goed afleesbare voorvorkpomp nodig. Daarnaast is het handig om de handleiding met een tabel over de geadviseerde druk van je voorvork te hebben. In sommige gevallen staat er een tabel op je voorvork die je kunt raadplegen.

Voorvork tabel instellingen
Op de meeste voorvorken staat een tabel met de juiste instellingen voor elk gewicht.

Zo’n tabel geeft dus al een advies over de juiste druk aan de hand van het rijdersgewicht. Dat is jouw eigen gewicht als je al je fietskleren en eventuele bepakking aan hebt.

Afdekkapje luchtventiel voorvork
Het ventiel om de voorvork op te pompen wordt meestal goed beschermd door een dopje.

Met de voorvorkpomp kun je je voorvork op de juiste druk brengen. Je stelt dan de zogenaamde 'sag' in. Sag staat voor de negatieve veerweg. Dat geeft aan hoe ver de voorvork in wordt gedrukt door alleen maar op de fiets te zitten.

Voorvorkpomp aansluiten
Heb je het dopje verwijderd? Dan kun je de voorvorkpomp vastzetten.

In totaal moet je voorvork ongeveer twintig procent van de totale lengte inveren als je op de fiets stilzit. Dat wil zeggen dat je voorvork ongeveer 20mm in moet veren als je een vork hebt met een totale veerweg van 100mm.

Check het zelf!

Dit kun je heel goed checken. Ga rustig op je zadel zitten en stap daarna voorzichtig achterwaarts af. Het rubber ringetje om een van de vorkpoten laat zien hoe ver de voorvork ingeveerd was. Je kunt ook even een tie-wrap om je vork doen als je gaat testen.

Voorvorkrubber sag
Het rubber ringetje om je voorvork laat makkelijk zien hoe ver je inveert. Links op de foto is het niet ver genoeg, rechts te ver en in het midden precies goed.

In sommige gevallen staat er op de vorkpoot aangegeven hoeveel procent sag en millimeter een vork in moet veren als je op de fiets zit. Die zogenaamde negatieve veerweg is erg belangrijk.

Voorvorkrubber tiewrap
Geen rubber ringetje om je voorvork (meer)? Doe er dan tijdelijk een tie-wrap om zodat je hem toch goed kan instellen. Wees wel voorzichtig met verwijderen! Beschadig de veerbuis niet.

Je wilt namelijk ook dat een vork ook weer goed uitveert als je door een kuil heenrijdt. Dan hou je namelijk het beste contact met de grond en dus ook de beste controle over je mountainbike.

Contact is belangrijk!

Verliest je voorwiel namelijk het contact met de grond, met name in een bocht, heb je dus ook geen controle! Met negatieve veerweg blijft je voorwiel dus ook in een kuil aan de grond en houd je dus grip in de bocht.

Voorvork oppompen
Pompje aangesloten? Pomp je voorvork dan op druk. Hou de drukmeter op de pomp in de gaten.

Maar je kunt ook te weinig druk in de voorvork hebben. Dit resulteert in een slecht sturende fiets door een te steile balhoofdhoek én je vork komt te snel en met een te harde klap aan het einde van de veerweg. Dus een juiste druk is essentieel voor de manier waarop een fiets rijdt en reageert!

Hoe stel je je rebound in?

Naast een juiste druk is er nog een instelling die goed moet worden gezet. Namelijk de rebound, oftewel de snelheid waarmee een vork weer terug uitveert. Te snel en hij werkt als een soort pogostick, te langzaam en hij is nog niet klaar om de volgende oneffenheid te verwerken.

Bovenop, maar meestal onderaan de (rechter) vorkpoot zit een draaiknop voor de rebound demping. Hoe vaster je de demping instelt, des te langzamer de vork terugkomt in zijn oorspronkelijke stand. Hoe lichter hoe sneller.

Reboundknop voorvork draaien

Stel de rebound nu zo licht mogelijk af en laat de vork inveren door op de vork te gaan hangen zoals op het video'tje hieronder. Haal de druk van de vork af door snel het stuur (bijna) los te laten. De vork zal nu snel weer terugveren.

voorvork demping testen

De meest ideale stand voor dit terugveren is dat de voorvork zo snel mogelijk terugveert, zonder dat het voorwiel van de grond afkomt. Draai de rebound steeds iets vaster en herhaal de handeling uit het filmpje.

Pas als je voorwiel niet meer loskomt van de grond staat je voorvork goed afgesteld en kun je gaan proeffietsen voor de fine-tuning.

Testritje

Fiets nu even op je fiets om te kijken of alles goed staat. Duw met je volle gewicht de voorvork in met een pompende beweging. De vork moet snel terugveren om daarna niet meer in te veren of na te deinen.

Blogs fietsonderhoud en -montage IMG_2498
Fiets even een stukje voor je echt op stap gaat en controleer of alles fijn staat afgesteld.

Deint de vork nog een beetje? Draai dan je rebound nog een heel klein beetje strakker.

Pompje mee op de eerste rit!

Zo stel je dus je voorvork op een juiste manier in. Neem tijdens je eerste ritje wel een vorkpompje mee zodat je indien nodig je vork nog wat fijner af kunt stellen. Onze vrienden van GMBN laten je in deze video nog even zien hoe het moet.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Maurice Reurich

Maurice Reurich

Op vijfjarige leeftijd begonnen met BMX racen en als achtjarige ook een wielrenlicentie gekregen. Tegenwoordig persoonlijke records najagend via Strava op zowel de mountainbike als racefiets.

Gerelateerde berichten

Je fiets meenemen op vakantie? Zo vervoer je je fiets het makkelijkste met de auto of in de bus, trein of vliegtuig!

3 Juli 2024

Een vakantie wordt nóg leuker als je je fiets mee kunt nemen ...

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...