Deel dit bericht

Lek rijden voorkomen? 8 tips om minder vaak lek te rijden [Beginners]

16 April 2019

We hebben allemaal wel een vriend of vriendin die geen rit kan maken op de fiets zonder een lekke band te krijgen. En vaak is lek rijden best goed te voorkomen. Niet alleen de juiste materiaalkeuze kan een flink verschil maken, ook de goede bandendruk kan de kans op lek rijden verminderen. We hebben 8 tips voor je op een rij gezet waarmee je lek rijden op de racefiets of mountainbike kunt helpen voorkomen.

1. Vervang je fietsband regelmatig

Het is een open deur, maar als je buitenband versleten is moet je hem vervangen. Op veel racefiets buitenbanden zit een markering waarmee je kan zien of hij aan vervanging toe is.

Bij deze Continental Grand Prix SII kun je het slijtage-gaatje goed zien. Op elke band zitten er twee, een paar centimeter van elkaar af. Allebei versleten? vervangen die band!
Bij deze Continental Grand Prix SII kun je het slijtage-gaatje goed zien. Op elke band zitten er twee, een paar centimeter van elkaar af. Allebei versleten? Vervangen die band!

Die markering bestaat uit twee kleine ronde gaatjes van een paar millimeter in het loopvlak. De gaatjes liggen een paar centimeter van elkaar. Zijn beide gaatjes afgesleten en bijna niet meer te zien? Tijd voor een nieuwe buitenband!

De meeste mountainbikebanden hebben geen markering. Maar daar kun je aan de hand van de noppen goed zien hoe versleten de band is. Zijn die noppen niet meer mooi recht en een beetje onregelmatig en rafelig? Dan is het waarschijnlijk tijd om wat nieuwe banden erop te leggen.

Deze noppen zijn er nog strak uit. Prima band die nog heel wat kilometers kan maken.
Deze noppen zijn er nog strak uit. Prima band die nog heel wat kilometers kan maken.

Ga je voor een nieuwe band? Kijk dan naar de lekbestendigheid. De ene fietsband is de andere niet. Sommige hebben hele goede anti-lek eigenschappen terwijl andere bijvoorbeeld veel meer grip geven, maar wel veel sneller lek kunnen gaan.

2. Controleer je buitenband

Ook al heb je niet lek gereden, toch is het aan te raden regelmatig, liefst na iedere rit, even je banden te controleren. Een beetje fietsliefhebber wast zijn fiets regelmatig, en dan is het een makkie om meteen even je banden na te lopen.

Een klein steentje in je buitenband. Niet meteen een probleem, maar haal hem er gewoon even uit om te voorkomen dat hij nog dieper komt en je binnenband lek prikt.
Een klein steentje in je buitenband. Niet meteen een probleem, maar haal hem er gewoon even uit om te voorkomen dat hij nog dieper komt en je binnenband lek prikt.

Check vooral of er geen scherpe voorwerpen in de band zitten. Minuscule steentjes of andere voorwerpen kun je er dan mooi nog even uithalen. Zitten ze erg vast? Laat dan de lucht even uit de band lopen of haal hem er desnoods helemaal af. Dan kun je de troep er makkelijk uitwurmen.

3. Controleer je velg

Heb je in korte tijd meerdere lekke banden gehad? En lijkt je buitenband nog prima? Kijk dan goed naar de binnenkant van je velg. Je velglint kan bijvoorbeeld kapot of verschoven zijn.

Controleer ook altijd even je velg en velglint als je een paar keer achter elkaar lek hebt gereden.
Controleer ook altijd even je velg en velglint als je een paar keer achter elkaar lek hebt gereden.

Ook een beschadiging aan de velg kan voor een hoop ellende zorgen. Ga voorzichtig met je handen langs de velgranden. Voel je oneffenheden? Kijk dan of je ze kunt verhelpen. Bij twijfel kun je het beste even langs de fietsenmaker.

4. Vervang je binnenband

Je zou het misschien niet verwachten, maar een binnenband kan ook slijten. Het rubber wordt in de loop van de tijd wat brosser.

Een nieuwe band kan nooit kwaad. Deze Schwalbe Marathon Plus zijn ideaal voor trekkingfietsen en ook geschikt voor woon-werk verkeer.
Een nieuwe band kan nooit kwaad. Deze Schwalbe Marathon Plus zijn ideaal voor trekkingfietsen en ook geschikt voor woon-werk verkeer.

Vervang je je buitenband, neem dan ook altijd de binnenband mee. Behalve als er natuurlijk net een nieuwe op zit omdat je lek bent gereden...

5. Plak nooit je binnenband

Het lijkt een goedkope oplossing om je band te plakken. Maar de krachten die vrijkomen bij racefietsen of mountainbiken zijn groter dan je denkt. Vervangen van de band is echt het beste.

Natuurlijk kun je er tijdens je rit voor kiezen om van die handige voorgelijmde plakkertjes te gebruiken in plaats van binnenbanden mee te nemen, maar dan nog is het verstandig om na je rit toch een nieuwe binnenband erin te leggen.

Rijden zonder chainstay protector? Dan kun je schade aan je achtervork krijgen als het erg hevig aan toe gaat. Een oude binnenband is een prima oplossing tegen schade.
Rijden zonder chainstay protector? Dan kun je schade aan je achtervork krijgen als het erg hevig aan toe gaat. Een oude binnenband is een prima oplossing tegen schade. Alles om je dure mountainbike te beschermen toch?

Met oude binnenbanden kun je de mooiste en leukste dingen maken. Dus gooi ze niet weg maar bewaar ze. Ze zijn ook nog eens handig om bijvoorbeeld als chainstay protector te gebruiken voor je racefiets of mountainbike.

6. Controleer je bandenspanning regelmatig

Zorg er altijd voor dat je met de juiste bandenspanning fietst. Met een veel te hoge of lage bandenspanning neemt het risico op lekrijden alleen maar toe. Met de steeds breder wordende racefietsbanden is het tegenwoordig niet eens gek meer om met 5 bar of zelfs nog minder te rijden.

Controleer regelmatig je bandenspanning. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
Controleer regelmatig je bandenspanning. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Bij mountainbikes is een bandenspanning boven de 3 bar al hoog. De meeste mountainbikebanden kun je prima rijden op een bandenspanning van maximaal 2 bar. Je kunt speciale tools krijgen om je bandenspanning te meten.

Mountainbike banden pomp je veel minder hard op dan racefiets banden. Deze Maxxis Ikon mag maximaal tot 60 PSI, dat is ongeveer 4 bar. Maar de meeste mensen rijden met een veel lagere bandenspanning op de MTB.
Mountainbike banden pomp je veel minder hard op dan racefiets banden. Deze Maxxis Ikon mag maximaal tot 60 PSI, dat is ongeveer 4 bar. Maar de meeste mensen rijden met een veel lagere bandenspanning op de MTB.

Maar ook een te lage bandenspanning kan voor problemen zorgen. Bij onverwachte hobbels kan de velg dan tegen de hobbel aan klappen, met de band er dus tussen. Dat staat bij mountainbikers bekend als een snakebite. De beschadiging lijkt namelijk een beetje alsof er een slang in je band heeft gehapt.

7. Ga Tubeless

Bij mountainbikes is het al aardig ingeburgerd, maar tubeless rijden op de racefiets staat nog een beetje in de kinderschoenen. Je rijdt dan met alleen een speciale tubeless buitenband met daarin een vloeibare latex. Die latex dicht eventuele gaatjes tijdens het fietsen.

De Hutchinson Fusion 5 racefietsband is een ideale band om tubeless te rijden.
De Hutchinson Fusion 5 racefietsband is een ideale band om tubeless te rijden.

Maar de gaatjes worden niet alleen vanzelf gedicht. Tubeless rijden heeft namelijk als voordeel dat je ook minder snel een gaatje in je band krijgt. Daarnaast kun je ook nog eens met een lagere bandenspanning rijden. Dat rijdt dan weer een stuk comfortabeler.

Zelf je racefiets tubeless maken? Dat is helemaal geen moeilijke klus. We hebben een uitgebreide how-to geschreven waarmee je makkelijk en snel je eigen racefietsbanden tubeless kunt maken.

8. Gooi wat tubeless latex in je binnenband

Een laatste tip is om wat tubeless latex in je binnenband te gieten. Dan hoef je je band niet tubeless te maken maar heb je wel de extra voordelen van de lekbestendigheid van tubeless. Nadeel is wel dat je als er veel talkpoeder in je band zit dit gaat klonteren. Dan verliest de latex al snel zijn functie.

Lek rijden voorkomen met tubeless latex

  • Haal de ventielkern uit je ventiel
  • Giet net zoveel vloeibare latex in je binnenband als je bij tubeless zou doen
  • Schroef de ventielkern er weer in
  • Pomp je band weer op

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...