Deel dit bericht

Vergelijking 29er voorvorken

13 Maart 2014

Ben je opzoek naar een 29er voorvork en wil je een upgrade van je huidige vork zonder de hoofdprijs te betalen? De modellen net onder de topmodellen zijn voorzien van geavanceerde techniek maar voor een goede prijs. Wat kan je van ze verwachten? In deze vergelijking duiken we dieper in de gebruikte technieken, wat dit in de praktijk oplevert en er wordt ingegaan op de onderhoudsmogelijkheden. Het uitgangspunt is een 29er mountainbike met 100 mm veerweg, tapered balhoofd en een 15 mm steekas. Een relatief standaard type fiets dat zeer populair is, omdat hij voor de omstandigheden in Nederland zeer geschikt is.

In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld de Magura TS8, Rock Shox Sid RCT3 en Suntour Axon RL-RC CTS

Voorvork_MTB_Review_Compleet_DSC_7874-edit

Magura TS8

De meeste mensen zullen Magura kennen van hun hydraulische remmen, maar Magura maakt al 15 jaar verende voorvorken. Genoeg tijd om ervaring op te doen en dat zie je ook terug in de vork. De Magura TS8 maakt gebruik van het zogenaamde DLO²-systeem. DLO² staat voor Dynamic Lock Out van de tweede generatie. Het DLO² systeem geeft de mogelijkheid om de demping aan en uit te zetten, de zogenaamde lock-out stand. Bij deze stand blijft de vork wel inveren bij een grotere impact, voor een goed contact met de ondergrond. Bij versnellen uit het zadel blijft de vork wel stug, zodat alle energie omgezet wordt in snelheid. Het gevoel dat alle energie wordt omgezet in snelheid komt ook door de stijfheid van de gehele constructie. Magura maakt gebruik van een dubbele vorkkroon die de veerpoten met elkaar verbind. Stijfheid in de vork zorgt naast minder energieverlies ook voor een preciezer stuurgedrag. De productontwikkelaars van Magura weten deze constructie te combineren met een relatief laag gewicht van 1655 gram. Onderhoud van de vork is met het juiste gereedschap en een beetje handigheid goed zelf te doen. Magura heeft op zijn Youtube-kanaal een duidelijke instructiefilm staan voor klein onderhoud. Voor groot onderhoud en servicebeurt kun je uiteraard terecht bij ons.

Voorvork_Margura_Detail_DSC_7930

Kort samengevat is het op papier een goed in te stellen vork met een stijve constructie en een laag gewicht, maar de vraag is natuurlijk hoe de vork het in de praktijk doet. Om met de conclusie te beginnen: goed! Als de vork op goede druk is gezet, rijd je er zo op weg. Het nastellen van de rebound is mogelijk, maar bleek niet nodig. Wat opvalt is dat de vering heel soepel aanspreekt. Zowel grote als kleine oneffenheden worden soepel weggewerkt. In combinatie met de hoge stijfheid geeft het in bochten met sporen en gaten veel vertrouwen. Ook al is de werking van de demping niet in te stellen, blijft het voorwiel heel mooi contact houden met de ondergrond. Een voorwaarde is hem goed instelt op het gewicht van de berijder.

Voor het demonteren van het voorwiel moet de 15 mm steekas worden losgedraaid met een Torx 25 millimeter sleutel. Deze sleutel wordt meegeleverd en heeft een opbergplek in de steekas. Zo heb je altijd de goede sleutel bij je en het levert een cleane look op. Daarnaast is voor de vork een Elect upgrade beschikbaar om de het veergedrag elektronisch aan te laten passen door rekening te houden met hellingshoek en schokken. Bij het klimmen blokkeert de vork en in afdalingen staat hij weer 'open'. De Magura TS8 is als Elect verkrijgbaar bij Mantel.

Rock Shox SID RCT3

De tweede vork die we onder de loep nemen is de Rock Shox SID RCT3. Deze vork geeft je ten opzichte van de Magura vork een instelling die tussen volledige vering en lock-out in zit. Naast volledig open waarbij zowel grote als kleine oneffenheden worden weggewerkt, heeft de RCT3 een halfopen stand waarbij de vork alleen reageert op grotere impacten en een derde stand waarbij de vering nog stijver is maar niet volledig blokkeert. Dit verklaart ook gelijk de 'RCT3' in de naam. De R staat voor het kunnen instellen van de rebound, de C voor het instellen van de Low Speed Compresssion en T3 voor de drie verschillende standen. Kort gezegd betekent dit dat je met de Rebound kunt instellen hoe snel de vork terug gaat naar zijn normale stand. Met de instelmogelijkheden voor Low Speed Compression heb je de vrijheid om het veergedrag op harde klappen te beïnvloeden. Deze instelmogelijkheden lijken ingewikkeld, maar dankzij het Solo Air Systeem kun je de vork op de voor druk zetten met een voorvorkpomp en direct ervaren dat de SID RCT3 van zichzelf al een hele soepele voorvork is. Naast dat het Solo Air systeem de vork eenvoudiger af te stellen is dan het 'oude' Dual Air, is het ook een stuk lichter. De complete vork komt op 1673 gram, een net gewicht in deze prijsklasse. Het 2014 model is voorzien van een zwarte coating op de schachten, deze coating in combinatie met de nieuwe afdichtingen zorgen ervoor dat de vork nog soepeler zijn werk doet. De nieuwe afdichtingen hoeven daarnaast ook minder vaak ingevet te worden.

Voorvork_Rockshox_DSC_7898

Al rijdend kom je er achter dat de vork een kei is in het verwerken van snel achtereenvolgende klappen. Hij staat na elke obstakel weer voor je klaar om de volgende op te vangen. Rijders met een agressieve rijstijl of een hoger gewicht zullen ervaren dat het niet de meest stijve vork is in deze vergelijking. De vork met al zijn instelmogelijkheden maakt hem zeer geschikt voor de veeleisende rijder, maar ook als je gewoon wilt gaan rijden en niet te veel wilt instellen en een soepele vork wilt is de RCT3 een goede keus.

Voor onderhoud aan de SID RCT3 kun je bij ons aankloppen voor een servicebeurt of zelf aan de slag gaan. Voor de handige hobbymonteur heeft Mantel oliën in grote verpakking of kleine verpakking.
Een overzicht voor welke dikte en de hoeveelheid olie je nodig hebt is te vinden in een handig document van Rock Shox. Hierin staat alle nuttige informatie voor andere Rock Shox voorvorken, dempers, en dropperposts.

Suntour Axon RL-RC CTS

Suntour zal bij de meeste mensen bekend staan om hun voorvorken die standaard op fietsen in een lagere prijsklasse zitten. Wat minder bekend is, is dat Suntour al enkele jaren kwaliteitsvorken maakt. Zo heeft Suntour al meerdere Worldcup overwinningen, een WK-titel en Olympisch goud behaald met hun materiaal. De Suntour Axon RL-RC CTS is de goedkopere versie van de AXON-Werx RL-RC 15QLC-Ti CT. Ze zijn voorzien van dezelfde techniek, alleen hebben een ander jasje. De vorkbuizen zijn uitgevoerd in magnesium in plaats van carbon. De mooie overwinningen die met deze voorvorken zijn behaald, scheppen in ieder geval hoge verwachtingen!

De Suntour Axon RL-RC CTS maakt gebruik van een eenvoudig, maar doeltreffend lock-out-systeem met een aan en uit stand. Standaard wordt er een lockout-bedieningshendel voor op het stuur meegeleverd. De mate van blokkeren is wel in te stellen, zodat je de keuze hebt om hem bij hardere klappen toch te laten inveren. De snelheid van reageren (compressie) en terugkomen (rebound) is ook in te stellen. Hier komen ook de letters in de naam van daan, RL van Remote Lock-out en RC van Rebound en de Compressie bij lage snelheden. CTS staat voor de tapered vorkbuis.

Wat opvalt bij het monteren is dat de klem van de lock-outbediening op het stuur niet open kan klappen, maar over het stuur geschoven moet worden. Dit betekende bij mij dat ik nieuwe handvatten moest aanschaffen omdat de oude eraf gesneden moesten worden. Iets om op te letten!. Wat in positieve zin opviel is de steekasconstructie. Het Q-loc systeem werkt zonder schroefdraad maar met een popnagelachtige constructie.

Voorvork_Suntour_Detail_DSC_7913

Tijdens het rijden met de vork valt op dat de vork zeer stijf is, hij stuurt zeer strak en geeft geen krimp tijdens het aanzetten. De grote stijfheid heeft als keerzijde een iets hoger gewicht dan de andere twee vorken, namelijk 1725 gram. Met betrekking tot veergedrag doet de deze vork niets onder voor de Magura of Rock Shox vorken. Hij spreekt misschien iets minder direct aan op kleine oneffenheden, maar als de hobbels elkaar opvolgen blijft het voorwiel heel goed contact houden met de grond. Zowel bij hard remmen als bij snel opeenvolgende traptreden. Laat je dus zeker niet afschrikken door de naam Suntour. Ze hebben inmiddels ruimschoots bewezen goede vorken te kunnen bouwen en dat voor een zeer goede prijs.

Het onderhoud van de Suntour vork is erg eenvoudig. Het binnenwerk van de vork is verpakt in een cartridge. Het gesloten systeem is goed bestand tegen indringen van vuil. Mocht het binnenwerk toch versleten of defect raken kan er eenvoudig een nieuwe cartridge gemonteerd worden. Op hun demonstratiefilm is dit goed te zien. Deze cartridges kun je bij Mantel bestellen, deze kunnen snel geleverd worden. De vork is ook te krijgen in 27,5/650B variant. Neem voor het bestellen van de vork of cartridges contact op met onze klantenservice of kom langs in onze winkel.

Voorvork_Suntour_Axon_Accesoires_DSC_7905

 Conclusie voorvorken 2014

Een upgrade van je voorvork kan voor een merkbaar beter rijgedrag van je mountainbike zorgen. Mocht je dus in je fiets willen investeren is dit zeker iets om over na te denken. Met de drie bovenstaande vorken hebben we een aantal interessante opties in het middenklasse segment behandeld. Mocht je nog vragen hebben over deze voorvorken, of eventuele andere opties, kun je uiteraard contact met ons opnemen!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Tim Schoonrok

Tim Schoonrok

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...