Deel dit bericht

Tacx fietstrainers – Welke Tacx trainer moet jij hebben? [Koopgids 2019-2020]

Tacx fietstrainers zijn al jaren populair bij veel fietsers. Van een simpele rollerbank of wheel-on smart fietstrainer tot en met superstille high-tech direct drive fietstrainers. Bij Tacx hebben ze zelfs voor elke fietser een goede fietstrainer in het assortiment. Maar welke Tacx fietstrainer past bij jou? En welke Tacx trainers zijn geschikt om te gebruiken met bijvoorbeeld Zwift? We zetten het graag voor je op een rij in onze koopgids Tacx fietstrainers.

De fietstrainers van Tacx kun je grofweg indelen in twee typen. Allereerst heb je de standaard fietstrainers. Die zijn niet interactief en kun je niet met een ingebouwde afstandsbediening bedienen. Hier vallen ook de rollerbanken onder.

Alle Tacx modellen staan uitgesteld in onze superstores.
Alle Tacx modellen staan uitgesteld in onze superstores.

De tweede type fietstrainer is de interactieve fietstrainer of smart fietstrainer. Deze fietstrainers kun je verbinden met speciale software en trainingsprogramma’s.

Kom je met een paar vrienden naar een van onze superstores? Dan kun je elkaar daar uitdagen voor een wedstrijdje...
Kom je met een paar vrienden naar een van onze superstores? Dan kun je elkaar daar uitdagen voor een wedstrijdje…

Jouw prestaties op de fietstrainer krijg je dan direct te zien op je computerscherm. Hoe harder je trapt, hoe harder je virtuele of echte landschap op het scherm voorbij gaat.

Interactieve fietstrainers

De betere smart fietstrainers kunnen ook nog feedback verwerken van jouw software. Als op jouw scherm het stijgingspercentage hoger wordt, schakelt je fietstrainer automatisch zwaarder. Daarmee wordt trainen op de fietstrainer nog realistischer.

Tacx fietstrainers

Basic fietstrainers van Tacx

De basic fietstrainers van Tacx maken allemaal gebruik van een remrol. Je hangt jouw fiets met het achterwiel in de fietstrainer. Achterop de fietstrainer zit een metalen remrol. Door die tegen de band aan te klemmen ontstaat de weerstand.

Die weerstand kun je bij de basic fietstrainers alleen met de hand instellen. Daarvoor heb je een speciale bekabelde afstandsbediening die je op je stuur monteert.

Met een basic fietstrainer zoals de Tacx Blue Motion Pro moet je voor je eigen entertainment zorgen tijdens het trainen.
Met een basic fietstrainer zoals de Tacx Blue Motion Pro moet je voor je eigen entertainment zorgen tijdens het trainen.

De Tacx Blue Matic en Tacx Blue Motion zijn de echte instapmodellen. Deze fietstrainers zijn makkelijk en snel op te zetten. Omdat je geen elektriciteit nodig hebt kun je ze altijd en overal gebruiken. Ze zijn dus ideaal als je bijvoorbeeld voor de tv de nodige kilometers wilt maken.

De Tacx Booster is ook een stand alone trainer. Maar deze kan aardig wat weerstand leveren. Daarmee is deze wheel-on fietstrainer ideaal voor de wat meer ervaren wielrenner.

Een Basic fietstrainer kun je dan wel niet koppelen met Zwift of andere trainersoftware, maar dat betekent niet dat je echt naar een blinde muur hoeft te kijken. Netflix aan en gaan!
Een Basic fietstrainer kun je niet koppelen met Zwift of andere trainersoftware, maar dat betekent niet dat je echt naar een blinde muur hoeft te kijken. Netflix aan en gaan!

Zowel de Tacx Booster als de Tacx Blue Matic en Tacx Blue Motion kunnen niet verbonden worden met een computer. Als je niets geeft om fietsen in virtuele werelden zoals Zwift, maar liever Netflix aanzwengelt, dan is een stand alone fietstrainer waarschijnlijk de juiste keuze.

Onze basic fietstrainers van Tacx

Smart fietstrainers van Tacx

Een interactieve smart fietstrainer kun je koppelen met je computer, smartphone of tablet. Het vermogen dat jij trapt op de fiets wordt dan draadloos via ANT+ of Bluetooth doorgegeven.

Koppel je jouw fietstrainer met Zwift? Dan wordt het fietsen op de fietstrainer lekker interactief. Plezier gegarandeerd.
Koppel je jouw fietstrainer met Zwift? Dan wordt het fietsen op de fietstrainer lekker interactief. Plezier gegarandeerd.

Hoe harder jij trapt, hoe harder jouw poppetje op de beeldscherm zal gaan. De meeste modellen kunnen, als het (steil) omhoog gaat, automatisch de weerstand van je fietstrainer aanpassen.

De Tacx Satori Smart is de meest simpele versie van de smart fietstrainer. Deze Tacx fietstrainer kan de weerstand niet aanpassen, maar geeft wel door aan de software hoe hard je fietst. Maar hij krijgt, net als de basic fietstrainers, geen feedback. Je moet de weerstand dus altijd zelf instellen met afstandsbediening die je op je stuur kunt monteren.

Interactieve Tacx fietstrainers

De interactieve fietstrainers van Tacx kunnen wel de feedback van trainersoftware verwerken. Jouw computer of smartphone kan dan automatisch het virtuele stijgingspercentage aanpassen aan wat je op je beeldscherm ziet.

De fietstrainers staan klaar om gebruikt te worden. Alle interactieve Tacx fietstrainers zijn te gebruiken in combinatie met Zwift.
De fietstrainers staan klaar om gebruikt te worden. Alle interactieve Tacx fietstrainers zijn te gebruiken in combinatie met Zwift.

Dat is vooral leuk als je werkt met interactieve software zoals Zwift of de eigen fietstrainer software van Tacx, de Tacx Desktop App. Daarmee maak je fietstrainingen nog realistischer. Wanneer de weg op je beeldscherm omhoog gaat, wordt het juiste vermogen automatisch ingesteld.

Met de Tacx Desktop App kun je real video's downloaden. Beklim de echte Stelvio, Finestre, Ventoux of Alpe d'Huez of fiets een voorjaarsklassieker in Vlaanderen!
Met de Tacx Desktop App kun je real video’s downloaden. Beklim de echte Stelvio, Finestre, Ventoux of Alpe d’Huez of fiets een voorjaarsklassieker in Vlaanderen!

Met de Tacx Vortex haal je het basismodel van de interactieve fietstrainers in huis. Met een stijgingspercentage tot maximaal 7 procent kan deze voor de geoefende wielrenner misschien wat aan de lichte kant zijn.

Een bijkomend voordeel van interactieve fietstrainers is dat ze ook als stand alone fietstrainer te gebruiken zijn.

Onze smart fietstrainers van Tacx

Direct drive fietstrainers

De meest precieze en allerstilste fietstrainers zijn de direct drive fietstrainers van Tacx. Bij een direct drive fietstrainer hang je je fiets met de achterbrug op de fietstrainer. Je hoeft dus alleen je eigen achterwiel eruit te halen. Die fietstrainer heeft een eigen cassette en je hebt dus ook geen trainerband meer nodig.

De Tacx Neo 2T is de stilste fietstrainer met direct drive. Geen slippend achterwiel meer op een rol.
De Tacx Neo 2T is de stilste fietstrainer met direct drive. Geen slippend achterwiel meer op een rol.

Een direct drive fietstrainer is zo stil en precies omdat de cassette rechtstreeks op de rem van de fietstrainer is aangesloten. Er is dus geen speling tussen een achterwiel en remrol. Zo worden de krachten direct overgebracht naar de fietstrainer.

De fiets wordt zonder achterwiel gemonteerd op de fietstrainer. Hierdoor ontstaat er een ongekend realistisch gevoel.
De fiets wordt zonder achterwiel gemonteerd op de fietstrainer. Hierdoor ontstaat er een ongekend realistisch gevoel.

De Tacx Flux kan een hellingspercentage tot maximaal 10 procent simuleren. De Deze direct drive fietstrainer is geschikt voor racefietsen met een lange kooi. Ook racefietsen en mountainbikes met een steekas passen op de Tacx Flux, je hebt er alleen wel adapters voor nodig. Deze adapters zijn los verkrijgbaar. De Tacx Flux S is de nieuwe versie van de Flux en is iets stiller.

De steilste hellingen met de Flux 2 en Neo 2

De Tacx Flux 2 is net dat beetje beter dan de Tacx Flux en Flux S. Allereerst kan hij een stijgingspercentage simuleren van maximaal 16 %. Verder is de Tacx Flux 2 ook geschikt voor fietsen met een lange kooi. En fietsen met steekassen zijn ook geen enkel probleem.

De Tacx Neo 2 is een krachtpatser en kan een hellingspercentage tot maar liefst 25% simuleren. Extra bijzonder aan de Tacx Neo 2 is dat deze ook versnelt bij een afdaling en een wegdek kan simuleren. Fiets je over kasseien? Dan trilt de Tacx Neo 2 lekker mee!

Het overduidelijk verschil tussen de wheel-on en direct drive fietstrainers. Geen achterwiel, of een achterwiel met trainerband.
Het overduidelijk verschil tussen de wheel-on en direct drive fietstrainers. Geen achterwiel, of een achterwiel met trainerband.

Je kunt de Tacx Neo 2 trouwens ook gebruiken zonder hem in het stopcontact te steken. Je kunt dan alleen niet gebruik maken van de afdalings-functie of Road-feel. Het verbinden met je computer, smartphone of internet kan dan wel gewoon.

De meest realistische fietservaring op een fietstrainer met de Tacx Neo 2T

De allernieuwste en beste Tacx Direct Drive fietstrainer is de Tacx Neo 2T. Dit is de nieuwste versie van de bekende Tacx Neo 2 fietstrainer. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel veranderd. Maar achter de stevige behuizing zorgt de compleet vernieuwde chipset voor de meest realistische fietservaring die je nu kunt hebben op een fietstrainer.

Naast de erg geliefde functies zoals Road Feel en afdalings-assistentie is de vernieuwde Tacx Neo 2T nog stiller dan zijn voorganger. En je krijgt in de doos natuurlijk ook de nodige adapters voor steekassen zodat je daar niet meer naar op zoek hoeft.

De Tacx Neo 2T is perfect voor iedere fietser die echt alles wil meten. Met de dubbelzijdige cadansmeting en een afwijking van minder dan 1 procent ben je er in ieder geval zeker van dat je alle data krijgt die je nodig hebt.

Onze direct drive fietstrainers van Tacx

Rollerbanken

De stand alone trainers en de rollenbanken zijn erg geschikt voor simpele trainingen. Denk hierbij aan een warming-up voor een wedstrijd of bijvoorbeeld duurtrainingen. De weerstand is bij sommige modellen instelbaar via een stuurschakelaar.

Een Tacx rollerbank is ideaal om te gebruiken voor een warming-up, maar ook als training voor je core.
Een Tacx rollerbank is ideaal om te gebruiken voor een warming-up, maar ook als training voor je core.

Rollenbanken zijn overigens ook erg geschikt om aan je core stability te werken. Omdat de fiets op een rollenbank los staat, en jij er zelf voor moet zorgen dat je overeind blijft, kan een training op een rollenbank toch behoorlijk intensief zijn.

Onze Tacx Rollerbanken

Handige accessoires voor Tacx fietstrainers

Naast de fietstrainer zelf heb je vaak ook extra’s nodig. Om je fietstrainer met je computer te verbinden is een ANT+ ontvanger of bluetooth ontvanger namelijk essentieel.

En wil je de buren of je eigen familie tevreden houden? Dan is een goede fietstrainermat ook geen overbodige luxe. Die houdt naast geluid ook nog eens je vloer vrij van jouw zweet.

Tacx Neo Smart Bike

Naast alle bovenstaande fietstrainers van Tacx hebben ze bij Tacx ook 2 hele bijzondere fietstrainers in huis.

Allereerst de Tacx Neo Smart Bike. Dit is het topmodel fietstrainer van Tacx, de Tacx Neo, maar dan helemaal over-the-top compleet. Je krijgt dan namelijk een complete fietstrainer met alles erop en eraan. Je hebt geen eigen fiets meer nodig!

Daarnaast zitten er zelfs controleerbare ventilatoren op. Het schakelen zit ook in de Tacx Neo Smart Bike verwerkt en werkt net zoals je het schakelen op je fiets gewend bent. Er zit gewoon een fietsstuur op!

Je kunt dat namelijk zelf ook nog eens helemaal naar eigen wens instellen. Je telefoon en andere apparaten kun je tijdens het fietsen opladen met de ingebouwde USB-poorten.

Tacx Magnum rollenbank

De meest onderscheidende fietstrainer van Tacx is de Tacx Magnum. Dit is eigenlijk al bijna geen fietstrainer meer. Het is een rollenbank waar je je eigen fiets op kunt gebruiken. Je fietst dus echt en de ondergrond schiet onder je door.

De Tacx Magnum biedt weer een hele andere fietservaring. In de superstore in Den Bosch kun je hem even proberen met hulp van een van onze medewerkers.
De Tacx Magnum biedt weer een hele andere fietservaring. In de superstore in Den Bosch kun je hem even proberen met hulp van een van onze medewerkers.

Het voordeel is dat je hem ook als loopband kunt gebruiken. Ideaal dus als je zowel fietst als hardloopt. Maar daar staat dan wel een fiks prijskaartje tegenover. In onze superstore hebben we een Tacx Magnum voor je klaar staan. Al koop je er geen, het is toch altijd leuk om het zelf eens te ervaren.

Alle Tacx fietstrainers op een rijtje

Fietstrainer Max % Vermogen Afwijking Interactief Direct Drive Wheel-on Bike Prijs
Tacx Neo Bike 25% 2200W 1%
Tacx Neo 2T 25% 2200W 1%
Tacx NEO 2 25% 2200W 1%
Tacx Flux 2 16% 2000W 2,5%
Tacx Flux S 10% 1500W 3%
Tacx Flux 10% 1500W 3%
Tacx Vortex 7% 950W 5%
Tacx Satori 7% 950W n.v.t.
Tacx Booster 9% 1050W n.v.t.
Tacx Blue Motion 7% 950W n.v.t.
Tacx Blue Matic n.v.t. 700W n.v.t.

Test alle Tacx fietstrainers in onze superstores

Een fietstrainer is best een flinke aanschaf. Twijfel je, of wil je gewoon de fietstrainers eens een keer in het echt proberen? Dat kan! In onze superstores in Utrecht, Arnhem en Den Bosch hebben we het hele fietstrainer seizoen uitgebreide testopstellingen staan.

Daar kun je elke dag terecht om al onze fietstrainers te testen. En om het leuk te maken hebben we ze natuurlijk ook aangesloten op Zwift en Tacx Desktop App.

 

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 fietsers over “Tacx fietstrainers – Welke Tacx trainer moet jij hebben? [Koopgids 2019-2020]”

 1. De waarden bij ‘Nauwkeurigheid’ bij alle trainers zijn verwarrend: ik wil geen (duur) apparaat dat een nauwkeurigheid heeft van 99% ‘ van maken, óf ‘Nauwkeurigheid’ veranderen in ‘Afwijking’ of iets dergelijks, en natuurlijk een soortgelijke aanpassing doen bij de andere trainers!

  1. Er is helaas een deel van mijn bericht weggevallen: het luidde:

   De waarden bij ‘Nauwkeurigheid’ bij alle trainers zijn verwarrend: ik wil geen (duur) apparaat dat een nauwkeurigheid heeft van < 1%, zoals staat vermeld bij de Neo… Ik zou daar óf 99% van maken, óf ‘Nauwkeurigheid’ veranderen in ‘Afwijking’ of iets dergelijks, en natuurlijk een soortgelijke aanpassing doen bij de andere trainers!

  1. Heb nu een Tacx Genius Multiplayer T2000. Omdat Tacx niet alle functies ondersteund kan ik de hometrainer niet meer optimaal gebruiken.
   Overweeg een andere hometrainer aan te schaffen. Echter, welke het moet worden is mij niet helemaal duidelijk.
   Heb een zestal video’s in de kast liggen, zijn deze bij aanschaf van een andere Tacx nog te gebruiken.
   Kortom de volgende vragen:
   * Welke trainer zou ik aan moeten schaffen?
   * Zijn de video’s nog te gebruiken?
   * Worden er bij de huidige generatie hometrainer wel weer updates door Tacx aangeleverd?

   1. Hallo Gerard,

    In onze superstores in Arnhem, Den Bosch en Utrecht kun je elke dag terecht om al onze fietstrainers te testen.
    Ook kun je altijd met je vragen terecht bij de medewerkers in onze winkels. Ik denk dat je oude video’s helaas niet meer te gebruiken zijn. Wel heeft Tacx updates voor de nieuwste fietstrainers.

    Groetjes, Eva

  2. Hoi Ronald,

   in onze superstores staan er opstellingen waar de verschillende fietstrainers getest kunnen worden. Hier zijn ook altijd medewerkers aanwezig die al je vragen kunnen beantwoorden.

   Groet, Remi

 2. Kun je een carbon racefiets ook op een trainer (direct drive) plaatsen? Hoor daar verhalen over dat de carbon fiets niet tegen dergelijke krachten zou kunnen.

  1. Hallo Stan,

   bij twijfel kun je altijd de garantievoorwaarden van je racefiets raadplegen. Steeds vaker wordt er hierin iets vermeld over het gebruik op een trainer.

   Buiten de garantievoorwaarden om zijn er geen voorbeelden van het falen van een carbon frame op een trainer. Wel is het belangrijk om zeker te weten dat de fiets goed bevestigd is op de trainer. Verder is het ook aan te raden om iets van een zweetdoek te gebruiken zodat je balhoofd niet beschadigd door het zweten (oxidatie)

   Groet, Remi

Gerelateerde berichten


Meest gelezen