Deel dit bericht

Tacx fietstrainers – Welke Tacx moet jij hebben? [Koopgids 2021-2022]

Tacx fietstrainers zijn al jaren populair bij veel fietsers. Van een simpele rollerbank of wheel-on smart fietstrainer tot en met superstille high-tech direct drive fietstrainers. Bij Tacx hebben ze zelfs voor elke fietser een goede fietstrainer in het assortiment. Maar welke Tacx fietstrainer past bij jou? En welke Tacx trainers zijn geschikt om te gebruiken met bijvoorbeeld Zwift? We zetten het graag voor je op een rij in onze Tacx fietstrainers koopgids.

Wil je alle Tacx fietstrainers zien? Bekijk dan de onderstaande video.

De fietstrainers van Tacx kun je grofweg indelen in twee typen. Allereerst heb je de basic fietstrainers. Die zijn niet interactief en kun je niet met een ingebouwde afstandsbediening bedienen. Hier vallen ook de rollerbanken onder.

Alle Tacx modellen staan uitgesteld in onze Superstores.

Het tweede type fietstrainer is de interactieve fietstrainer of smart fietstrainer. Deze fietstrainers kun je verbinden met speciale software en trainingsprogramma’s.

Op een Tacx fietstrainer kun je het virtueel tegen je fietsvrienden opnemen.

Jouw prestaties op de fietstrainer krijg je dan direct te zien op je computerscherm. Hoe harder je trapt, hoe harder je op het scherm voorbijgaat. Hieronder vind je een overzicht van de soorten fietstrainers die Tacx in het assortiment heeft.

Tacx fietstrainers

Basic fietstrainer van Tacx

De basic fietstrainers van Tacx maken allemaal gebruik van een remrol. Je hangt jouw fiets met het achterwiel in de fietstrainer. Achterop de fietstrainer zit een metalen remrol. Door die tegen de band aan te klemmen ontstaat de weerstand.

Die weerstand kun je bij de basic fietstrainers alleen met de hand instellen. Daarvoor heb je een speciale bekabelde afstandsbediening die je op je stuur monteert.

Met een basic fietstrainer zoals de Tacx Booster moet je voor je eigen entertainment zorgen tijdens het trainen.

De Tacx Boost is het echte instapmodel. Deze fietstrainer is makkelijk en snel op te zetten. Omdat je geen elektriciteit nodig hebt kun je de Tacx Boost altijd en overal gebruiken. Deze fietstrainer is dus ideaal als je bijvoorbeeld voor de tv de nodige kilometers wilt maken.

Wat bijzonder is aan de Tacx Boost is dat deze fietstrainer aardig wat weerstand kan leveren. Daarmee is deze wheel-on fietstrainer ideaal voor de wat meer ervaren wielrenner.

Het is wel aan te raden dat je een speciale Tacx trainerband in een wheel-on fietstrainer hangt. Dit komt omdat je band over de remrol schuurt en deze daarom extra snel slijt. Een Tacx trainerband gaat langer mee en is hier dus speciaal voor ontworpen.

Een Basic fietstrainer kun je niet koppelen met Zwift of andere trainersoftware, maar dat betekent niet dat je echt naar een blinde muur hoeft te kijken. Netflix aan en gaan!

De Tacx Boost kan niet verbonden worden met een computer. Als je niets geeft om fietsen in virtuele werelden zoals Zwift, maar liever Netflix aanzwengelt, dan is een stand alone fietstrainer waarschijnlijk de juiste keuze.

Onze basic fietstrainers van Tacx

Smart fietstrainers van Tacx

Een interactieve smart fietstrainer kun je koppelen met je computer, smartphone of tablet. Het vermogen dat jij trapt op de fiets wordt dan draadloos via ANT+ of bluetooth doorgegeven. De interactieve fietstrainers van Tacx kunnen wel de feedback van trainersoftware verwerken.

Zwift
Koppel je jouw fietstrainer met Zwift? Dan wordt het fietsen op de fietstrainer lekker interactief. Plezier gegarandeerd.

Hoe harder jij trapt, hoe harder jouw poppetje op het beeldscherm zal gaan. De meeste modellen kunnen, als het (steil) omhoog gaat, automatisch de weerstand van je fietstrainer aanpassen.

De fietstrainers staan klaar om gebruikt te worden. Alle interactieve Tacx fietstrainers zijn te gebruiken in combinatie met Zwift.

Dat is vooral leuk als je werkt met interactieve software zoals Zwift of de eigen fietstrainer software van Tacx, de Tacx Desktop App. Daarmee maak je fietstrainingen nog realistischer. Wanneer de weg op je beeldscherm omhoog gaat, wordt het juiste vermogen automatisch ingesteld.

Met de Tacx Desktop App kun je real video’s downloaden. Hiermee waan je je op de heuvels van de Ronde van Vlaanderen.

Met de Tacx Flow Smart haal je het basismodel van de interactieve fietstrainers in huis. Met een stijgingspercentage tot maximaal 6 procent kan deze wheel-on fietstrainer voor de geoefende wielrenner misschien wat aan de lichte kant zijn.

Een bijkomend voordeel van interactieve fietstrainers is dat ze ook als stand alone fietstrainer te gebruiken zijn. Je hoeft dus niet perse een programma als Zwift te gebruiken om deze fietstrainer te gebruiken.

Onze wheel-on smart fietstrainers van Tacx

Direct drive Tacx fietstrainers

De meest precieze en allerstilste fietstrainers zijn de direct drive fietstrainers van Tacx. Bij een direct drive fietstrainer hang je je fiets met de achterbrug op de fietstrainer. Je hoeft dus alleen je eigen achterwiel eruit te halen. Die fietstrainer heeft een eigen cassette en je hebt dus ook geen trainerband meer nodig.

De Tacx Neo 2T is de stilste fietstrainer met direct drive. Geen slippend achterwiel meer op een rol.

Een direct drive fietstrainer is zo stil en precies omdat de cassette rechtstreeks op de rem van de fietstrainer is aangesloten. Er is dus geen speling tussen een achterwiel en remrol. Zo worden de krachten direct overgebracht naar de fietstrainer.

LET OP: de cassette wordt bij deze fietstrainers vaak niet meegeleverd. Deze zul je dus nog extra aan moeten schaffen! 

De fiets wordt zonder achterwiel gemonteerd op de fietstrainer. Hierdoor ontstaat er een ongekend realistisch gevoel.

De Tacx Flux S kan een hellingspercentage tot maximaal 10 procent simuleren. Deze direct drive fietstrainer is geschikt voor racefietsen met een lange kooi. Ook racefietsen en mountainbikes met een steekas passen op de Tacx Flux S, je hebt er alleen wel adapters voor nodig. Deze adapters zijn los verkrijgbaar.

Bekijk hier hoe jij je fiets het beste in een Tacx direct drive trainer kunt plaatsen:

De steilste hellingen met de Flux 2 en Neo 2T

De Tacx Flux 2 is net dat beetje beter dan de Tacx Flux S. Allereerst kan hij een stijgingspercentage simuleren van maximaal 16%. Verder is de Tacx Flux 2 ook geschikt voor fietsen met een lange kooi. En fietsen met steekassen zijn ook geen enkel probleem.

De Tacx Neo 2T is een krachtpatser en kan een hellingspercentage tot maar liefst 25% simuleren. Extra bijzonder aan de Tacx Neo 2T is dat deze ook versnelt bij een afdaling en een wegdek kan simuleren. Fiets je over kasseien? Dan trilt de Tacx Neo 2T lekker mee!

Het is een overduidelijk verschil tussen de wheel-on en direct drive fietstrainers. Geen achterwiel, of een achterwiel met trainerband.

Je kunt de Tacx Neo 2T trouwens ook gebruiken zonder hem in het stopcontact te steken. Je kunt dan alleen niet gebruik maken van de afdalings-functie of Road-feel. Het verbinden met je computer, smartphone of internet kan dan wel gewoon. Daarnaast krijg je in de doos de nodige adapters voor steekassen zodat je daar niet meer naar op zoek hoeft.

De Tacx Neo 2T is perfect voor iedere fietser die echt alles wil meten. Met de dubbelzijdige cadansmeting en een afwijking van minder dan 1 procent ben je er in ieder geval zeker van dat je alle data krijgt die je nodig hebt..

Onze direct drive Tacx fietstrainers

Tacx Neo smart bike

Naast alle bovenstaande fietstrainers van Tacx hebben ze bij Tacx ook een hele bijzondere fietstrainer in huis, namelijk de Tacx Neo smart bike.

Dit is het topmodel fietstrainer van Tacx, de Tacx Neo, maar dan helemaal over-the-top compleet. Je krijgt dan namelijk een complete fietstrainer met alles erop en eraan. Je hebt geen eigen fiets meer nodig!

De Tax Neo smart bike is echt de crème de la crème onder de fietstrainers.

Daarnaast zitten er zelfs controleerbare ventilatoren op. Het schakelen zit ook in de Tacx Neo Smart Bike verwerkt en werkt net zoals je het schakelen op je fiets gewend bent. Er zit gewoon een fietsstuur op!

Met de Tacx Neo Smartbike kun je zelfs rijwind simuleren!

Je kunt dat namelijk zelf ook nog eens helemaal naar eigen wens instellen. Je telefoon en andere apparaten kun je tijdens het fietsen opladen met de ingebouwde USB-poorten.

Rollerbanken

De rollerbanken zijn erg geschikt voor simpele trainingen. Denk hierbij aan een warming-up voor een wedstrijd of bijvoorbeeld duurtrainingen. De weerstand is bij sommige modellen instelbaar via een stuurschakelaar.

Een Tacx rollerbank is ideaal om te gebruiken voor een warming-up, maar ook als training voor je core.

Rollerbanken zijn overigens ook erg geschikt om aan je core stability te werken. Omdat de fiets op een rollerbank los staat, en jij er zelf voor moet zorgen dat je overeind blijft, kan een training op een rollerbank toch behoorlijk intensief zijn.

Onze Tacx rollerbanken

Handige accessoires voor een Tacx fietstrainer

Naast de fietstrainer zelf heb je vaak ook extra’s nodig. Om je fietstrainer met je computer te verbinden is een ANT+ ontvanger of bluetooth ontvanger namelijk essentieel.

En wil je de buren of je eigen familie tevreden houden? Dan is een goede fietstrainermat ook geen overbodige luxe. Die houdt naast geluid ook nog eens je vloer vrij van jouw zweet.

Accessoires voor jouw Tacx fietstrainer

Alle Tacx fietstrainers op een rijtje

FietstrainerMax %VermogenAfwijkingInteractiefDirect DriveWheel-onBikePrijs
Tacx Neo Bike25%2200W1%
Tacx Neo 2T25%2200W1%
Tacx Neo 2 25%2200W1%
Tacx Flux 216%2000W2,5%
Tacx Flux S10%1500W3%
Tacx Flow Smart6%800W<5%
Tacx Boost9%1050Wn.v.t.

Test alle Tacx fietstrainers in onze Superstores

Een fietstrainer is best een flinke aanschaf. Twijfel je, of wil je gewoon de fietstrainers eens een keer in het echt proberen? Dat kan! In oktober en november organiseren we onze Fietstrainer Techweekenden. Tijdens deze weekenden kun je alle fietstrainers uitproberen en helpen we je samen met de fabrikanten van de fietstrainers om de beste keuze te maken! Ook hebben we hele mooi winacties in de Superstores. Komen deze weekenden je niet uit?

In onze Superstores in Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Rotterdam hebben we het hele fietstrainerseizoen uitgebreide testopstellingen staan. Daar kun je elke dag terecht om al onze fietstrainers te testen. En om het leuk te maken hebben we ze natuurlijk ook aangesloten op Zwift en Tacx Desktop App.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 fietsers over “Tacx fietstrainers – Welke Tacx moet jij hebben? [Koopgids 2021-2022]”

 1. De waarden bij ‘Nauwkeurigheid’ bij alle trainers zijn verwarrend: ik wil geen (duur) apparaat dat een nauwkeurigheid heeft van 99% ‘ van maken, óf ‘Nauwkeurigheid’ veranderen in ‘Afwijking’ of iets dergelijks, en natuurlijk een soortgelijke aanpassing doen bij de andere trainers!

  1. Er is helaas een deel van mijn bericht weggevallen: het luidde:

   De waarden bij ‘Nauwkeurigheid’ bij alle trainers zijn verwarrend: ik wil geen (duur) apparaat dat een nauwkeurigheid heeft van < 1%, zoals staat vermeld bij de Neo… Ik zou daar óf 99% van maken, óf ‘Nauwkeurigheid’ veranderen in ‘Afwijking’ of iets dergelijks, en natuurlijk een soortgelijke aanpassing doen bij de andere trainers!

  1. Ik overweeg de Nei Smart Bike, maar lees in reviews dat men problemen ervaart met de versnellingen.
   Quote:” A number of us on the Neo Bike FB group are seeing significant shifting delays when there’s a rapid grade change. Shifting is immediate on flats and steady or gradually changing climbs. I’ve seen delays as long as 5 seconds.” Unquote

   Wanneer wordt dat verholpen?
   Kan de bike ingesteld worden om een Specialized Roubaix Pro 2021 met SRAM Force eTap AXS na te bootsen?

   1. Hey Will,

    Als er bekende problemen mee zijn zal Tacx ongetwijfeld met een softwareupdate komen.
    Wanneer dat is kan ik helaas niet inzien.
    Het is mogelijk de fiets af te stellen zoals jij wilt met een door jou gekozen groepset.

    Robbert|Mantel

  2. Heb nu een Tacx Genius Multiplayer T2000. Omdat Tacx niet alle functies ondersteund kan ik de hometrainer niet meer optimaal gebruiken.
   Overweeg een andere hometrainer aan te schaffen. Echter, welke het moet worden is mij niet helemaal duidelijk.
   Heb een zestal video’s in de kast liggen, zijn deze bij aanschaf van een andere Tacx nog te gebruiken.
   Kortom de volgende vragen:
   * Welke trainer zou ik aan moeten schaffen?
   * Zijn de video’s nog te gebruiken?
   * Worden er bij de huidige generatie hometrainer wel weer updates door Tacx aangeleverd?

   1. Hallo Gerard,

    In onze superstores in Arnhem, Den Bosch en Utrecht kun je elke dag terecht om al onze fietstrainers te testen.
    Ook kun je altijd met je vragen terecht bij de medewerkers in onze winkels. Ik denk dat je oude video’s helaas niet meer te gebruiken zijn. Wel heeft Tacx updates voor de nieuwste fietstrainers.

    Groetjes, Eva

  3. Hoi Ronald,

   in onze superstores staan er opstellingen waar de verschillende fietstrainers getest kunnen worden. Hier zijn ook altijd medewerkers aanwezig die al je vragen kunnen beantwoorden.

   Groet, Remi

 2. Kun je een carbon racefiets ook op een trainer (direct drive) plaatsen? Hoor daar verhalen over dat de carbon fiets niet tegen dergelijke krachten zou kunnen.

  1. Hallo Stan,

   bij twijfel kun je altijd de garantievoorwaarden van je racefiets raadplegen. Steeds vaker wordt er hierin iets vermeld over het gebruik op een trainer.

   Buiten de garantievoorwaarden om zijn er geen voorbeelden van het falen van een carbon frame op een trainer. Wel is het belangrijk om zeker te weten dat de fiets goed bevestigd is op de trainer. Verder is het ook aan te raden om iets van een zweetdoek te gebruiken zodat je balhoofd niet beschadigd door het zweten (oxidatie)

   Groet, Remi

 3. Ik zou mij graag een tacx of wahoo willen kopen maar had graag deze even komen testen.
  Ik zie dat jullie fietstrainers hebben om te komen testen. Moet je hier een afspraak voor maken ?
  Mijn adres is ossenwegstraat 34 3440 zoutleeuw Belgie.
  Welke winkel is het dichts bij voor mij
  Zijn er ook winkels in Belgie waar je deze kan gaan testen
  Vriendelijke groeten
  Wim

 4. Mijn belangrijkste vraag; is naast de “zwaarte-instelling” op de Tacx, ook de versnellingen van de fiets nog te gebruiken?
  Ik denk voor deze periode nl aan de goedkopere (twist) optie. Maar wil niet steeds van de fiets hoeven voor een zwaardere versnelling.

  Ik ben van origine geen fietser, maar heb wel lang spinning gegeven. Nu het voetbalseizoen, door Corona, helaas stil ligt, wil ik het fietsen weer oppakken om toch mijn cardio te blijven doen.

 5. goede middag,kan iemand mij vertellen welke voor een middelmatige recreatie fietser de beste tacx is.
  wil hem in mijn garage zetten,deze is inpandig.
  heb een cube race fiets
  groetjes henk
  tel 0612 949 992

  1. Dag Henk, dank voor je vraag! In jouw geval zou je de “basic” fietstrainers kunnen overwegen: de Tacx Satori Smart T2400 of de Tacx Booster T2500. Je kunt natuurlijk ook altijd (met fiets!) langs een van onze winkels komen, daar helpen ze je ook graag en kijken ze met jou mee naar de opties die er zijn.

 6. Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik overweeg de Taxc Neo 2T maar ik zit met volgende uitdaging. Mijn zoon gebruikt tegenwoordig ook de Tacx (nu een Genius maar die lijkt stuk te zijn). Echter, hij heeft maat 50 en ik maat 57 dus dat betekent wisselen van fiets. Onze beide fietsen zijn dermate verschillend qua groep dat we dan iedere keer de cassette moeten wisselen. is dat werkbaar en eenvoudig te doen?

  mvg. Bart

  1. Hey Bart,

   Op zich is het niet heel moeilijk om een cassette te wisselen.
   Dit werkt echter alleen als de groep dezelfde body gebruikt.
   Als dit niet zo is moet je ook de boy erbij vervangen.
   Ook dat is wel te doen, maar behoorlijk tijdrovend.

   Robbert|Mantel

 7. Goedemiddag,

  Ik ben van plan om een Tacx Neo of een Flux2 aan te schaffen, maar nu ving ik op dat het niet kan op een tripple cassette, die van mij heeft 50/39/30 voor en 28 tm 13 achter.
  Past deze cassette? of moet ik er iets anders op zetten?

  1. Hey Alex,

   Als je achter 9,10 of 11 kransjes op je cassette hebt kun je deze gewoon plaatsen.
   De triple voor blijft op je fiets, dus dat levert geen problemen op.

   Robbert|Mantel

 8. Hallo, ook ik overweeg aanschaf van een direct drive. Op mijn fiets zit echter een campa Veloce 10 derailleur, op die van mijn vrouw een Shimano Tiagra 10. Omdat het wisselen van cassette én body nogal een gedoe is, ben ik op zoek naar een compatible cassette voor beide derailleurs. Wat adviseer je mij? Of toch beter voor een goede wheel-on trainer te gaan?

 9. Goede avond,
  Ik ben 72 jaar en fiets af en toe op mijn spinning fiets in mijn huiskamer. Deze fiets is niet voorzien van een scherm waarop allerlei info te zien is.
  Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om mijn fietstochten interessanter te maken. Ik zoek dus iets wat ik kan koppelen aan mijn huidige spinning fiets waarbij ik via mijn tablet beeld heb van de omgeving. Kan dit met mijn huidige spinning fiets óf moet ik een “modernere” aanschaffen?

  1. Hallo Hans,

   Helaas is het niet mogelijk een spinningfiets te koppelen aan een trainingsprogramma, tenzij de fiets al over een cadans en snelheidssensor of een vermogensmeter beschikt. Het achteraf plaatsen van deze sensoren is door de bouw van de fiets niet mogelijk.
   Echte spinningfietsen verkopen wij niet, alleen fietstrainers.
   Hiervoor is een racefiets of mountainbike noodzakelijk om te kunnen trainen.
   Compleet met fiets verkopen wij ook, deze zijn hier te vinden: https://www.mantel.com/smart-bikes
   Er bestaan ook spinningfietsen die met dergelijke programma’s te gebruiken zijn, deze kunnen wij helaas niet aanbieden.

   Robbert|Mantel

 10. ik twijvel over welke Tacx ik moet kopen. Ik wil graag op afstand tegen mijn vriend fietsen die een Tacx Neo heeft.
  moet ik dan ook Neo kopen of is een Flux ook geschikt.

  1. Hi Piet,
   Zolang je met dezelfde software fietst, maakt het type trainer bijna niets uit. Het enige verschil merk je wanneer het stijgingspercentage meer wordt dan de trainer kan simuleren.
   Floris | Mantel

  1. Hallo Kees,

   Met de nieuwe Tacx is dit niet meer mogelijk, Tacx ondersteund dit niet meer.
   De video’s zijn wel via de software te gebruiken, maar niet de originele DVD’s.

   Robbert|Mantel

 11. Ik ben in bezit van een Tax trainer met software3.0 . Mijn probleem: ijk heb een andere computer aan geschaft omdat de vorige niet meer opstarten en niet meer te herstellen was. de toegangscode van de cd wordt niet meer aanvaard door de pc dus moet ik zorgen voor een nieuwe codenr. Ik gebruik hem ofline Wat is hieraan te doen of welke stappen moet in nemen om mijn trainer opnieuw te kunnen gebruiken?

  1. Hoi Karel, mooi dat jij al langere tijd geniet van jouw Tacx trainer.
   Voor deze vraag kan je het best even contact opnemen met Tacx/Garmin.
   Ik weet niet of ze jou hier nog mee kunnen helpen maar het is het vragen waard. https://bit.ly/3uuSn8M

   Antoine I Mantel

 12. Wat zijn de ervaringen met carbonfietsen op een fietstrainer (direct drive)? De achtervork staat ‘vast’ op de fietstrainer (en kan hierdoor niet meebewegen), waardoor ik mij kan voorstellen dat dit problemen kan geven voor het frame.

  Is er iets te zeggen over bovenstaande?

  1. Hey Nico,

   Zowel Tacx als de framefabrikanten geven inmiddels aan dat het gewoon kan.
   Vooral de nieuwere trainers hebben wat vering in de pootjes, zodat het niet helemaal stilstaat.
   Mocht je echt boven de 2500 Watt sprinten wordt dit wellicht een ander verhaal, maar voor algemeen gebruik is dit gewoon goedgekeurd.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen