Shimano Ultegra R8100 en Dura Ace R9200 12 Speed racefiets groepsets!
Wielrennen is altijd in ontwikkeling. Grote merken zijn continu bezig om het fietsen voor jou als wielrenner leuker te maken. Shimano loopt hier als grootste merk al jaren in voorop. Zij komen deze keer met de vernieuwde, verbeterde en elektronisch schakelende 12 speed Shimano Ultegra R8100 en Dura Ace R9200 groepsets. Dankzij vele verbeteringen zijn de nieuwe groepsets nu nog geavanceerder. Met deze gloednieuwe groepsets maakt Shimano het wielrennen voor jou weer net wat leuker en makkelijker. Wat er allemaal verbeterd is en de verschillen tussen de Shimano Ultegra R8100 en de Shimano Dura Ace R9200 groepsets lees je in deze blog!
Zowel de nieuwe Shimano Dura Ace als de Ultegra groepset zijn op vele punten verbeterd ten opzichte van hun voorgangers. Er zijn verbeteringen aangebracht aan de groepsets op basis van de volgende punten:
- Het Di2 elektronische schakelsysteem
- Control interface: een strakke cockpit en volledig vernieuwde shifters
- Geoptimaliseerde aandrijving: snelste schakelen ooit!
- Remsysteem: muisstille en krachtige schijfremmen
- Wielsysteem: gloednieuwe Shimano Wielen
Elektronisch schakelsysteem: met de Shimano Ultegra R8100 en Dura Ace R9200 schakel je sneller dan ooit tevoren!
De nieuwe Shimano Ultegra R8100 en de Dura Ace R9200 groepsets schakelen volledig elektronisch met de Di2 achter- en voorderailleur. Als fietser kun je je afvragen wat hier nou de meerwaarde van is. Daarom worden de voordelen van elektronisch schakelen hieronder kort uitgelicht.
De voordelen van elektronisch schakelen
Elektronisch schakelen zorgt ervoor dat je enorm vloeiend schakelt, onder welke belasting dan ook. Het synchronized shifting principe, waarbij de voorderailleur automatisch mee schakelt voor de ideale kettinglijn, is hier een mooi voorbeeld van.
Een ander belangrijk voordeel van elektronisch schakelen is dat het onderhoud aan je fiets tot een minimum beperkt wordt. Je hoeft je derailleur namelijk maar één keer af te stellen, en je bent klaar voor de rest van de levensduur van je racefiets!
Het afstellen van je groepset zoals het toekennen van schakelindeling, de manier van schakelen of het aanpassen van de schakelsnelheid kan allemaal via de Shimano Di2 app. Alles is dus makkelijk naar je eigen wens in te stellen.
Een elektronisch schakelsysteem draagt ook bij aan de look van je racefiets. Dankzij het Di2 systeem wordt het gebruik van kabels tot een minimum beperkt. Dit, in combinatie met interne kabelgeleiding, zorgt ervoor dat je racefiets een heel strak uiterlijk heeft.
Fors verbeterde schakelprestaties
Een van de belangrijkste kwaliteiten van een racefiets zijn de schakelprestaties. Als je op een zware Alpencol net even wat lichter wilt schakelen, dan wil je natuurlijk dat dit zo soepel mogelijk gaat. Met de aanzienlijk verbeterde Di2 derailleurs stelt Shimano de wielrenner hiermee helemaal tevreden. Dankzij verbeteringen in de communicatie tussen de shifters en de derailleur schakel je met de nieuwe R8100 en de R9200 een stuk sneller en soepeler.
Om precies te zijn, schakel je met de nieuwe Ultegra en Dura Ace achterderailleurs nu 58% sneller dan de vorige Di2 Dura Ace achterderailleur. Ook de voorderailleurs van de nieuwe Shimano groepsets schakelen 45% sneller dan de Dura Ace voorganger. Op deze manier schakel je sneller en efficiënter dan al je fietsvrienden!
Control interface: nog meer controle dankzij vernieuwde shifters
De shifters ofwel remgrepen van de gloednieuwe Shimano groepsets zijn ook sterk verbeterd. De shifters liggen prettiger in de hand, omdat de vorm en ergonomie sterk verbeterd zijn. In elke handpositie kun je je vingers beter kwijt en je hebt minder snel last van een dof gevoel in je handen.
Een andere verbetering is de positie en de grootte van de schakelhendels/knoppen. De knoppen staan iets verder (1,5 mm) naar buiten, waardoor je er ook met handschoenen aan gemakkelijker bij kunt. Daarnaast zijn de knoppen 5,1 mm groter gemaakt, daardoor kun je er ook vanuit de beugels of stuurbocht gemakkelijker bij. Al deze veranderingen maken jouw ritje van langer dan 3 uur toch een stuk aangenamer!
Strakke look
De shifters staan in een draadloze verbinding met de voor- en achterderailleur. Naast een makkelijke installatieprocedure, zijn deze shifters ook nog eens zonder schakelkabels in het frame of op het stuur bevestigd. In combinatie met de interne kabelgeleiding, geeft dit jouw racefiets een zeer strakke look. Want zeg nou zelf: hoe minder kabels, hoe beter toch?
Geen junctions en gemakkelijk opladen
Waar Shimano’s Di2 groepen voorheen verschillende junctions hadden, zitten al deze functies nu verwerkt in de achterderailleur. Ook laad je de batterij op via een poort op de achterderailleur. Dat is wel zo handig!
Aandrijfsysteem: Verbeterde aandrijflijn met snelste schakelen ooit!
Cassette
De cassette is een belangrijk onderdeel van de aandrijving van een racefiets. Bij de nieuwe Shimano Ultegra R8100 en Dura Ace 9200 krijg je nu een HYPERGLIDE+ cassette. De Hyperglide+ technologie houdt in dat je nog soepeler en consistenter schakelt op de meest gebruikte tandwielen. Dit zijn het 6e, 7e en 8e tandwiel, door Shimano de 'Sweet Spot' genoemd. Wel houdt de cassette, in tegenstelling tot de 12-speed groepsets van SRAM, de 11 als kleinste tandwiel. Bij de 11-28T (alleen beschikbaar bij Dura Ace) en 11-30T een 16T sprocket is toegevoegd. Bij de 11-34T is een 34T toegevoegd.
Je kunt dus met deze aandrijving zeer soepel blijven schakelen, zelfs onder zware belasting. Ongeacht of je nu omhoog of omlaag schakelt in de cassette. In de praktijk betekent dit dat je niet langer langzamer hoeft te gaan fietsen of een lichte pedaalslag hoeft te timen tijdens je schakeling. Dankzij de HYPERGLIDE + technologie kun je met de Ultegra 8100 en de Dura Ace 9200 nog sneller schakelen met een soepelere cadans en een betere snelheidsovergang!
Achterderailleur
Het is eerder in de blog al aan bod gekomen, maar de Shimano Shadow RD achterderailleur is sneller dan ooit. Het compacte design heeft een bedieningsswitch, een oplader en een wireless unit. Daarnaast is op de achterderailleur een led-indicator aanwezig die de Synchronized Shifting modus, instellingsmodus of oplaad vereisten aangeven. De maximale capaciteit is 34T.
Voorderailleur
Het schakelen wordt nu gedaan door een kleinere, strakkere en lichtere Di2 voorderailleur en een nog geavanceerdere SHIMANO SHADOW RD achterderailleur. De voorderailleur heeft een 33% kleiner frontaal oppervlak, is 96 gram lichter en is geschikt voor grote 50-55T kettingbladen.
Kettingbladen
De Dura Ace kettingbladen zijn er in een 54-40 en 52-36 verhouding. De Ultegra kettingbladen zijn beschikbaar in een 52-36 en 50-34 verhouding. De 54-40 verhouding bij Dura Ace heeft als voordeel dat de weerstand tijdens het trappen een stuk lager is dankzij de grote kettingbladen. De 52-36 verhouding geeft een groot bereik en is voor een grote groep fietsers geschikt voor ritten op zowel vlak, als heuvelachtig terrein, en voor sommigen ook voor in de bergen. De 50-34 verhouding geeft een extra licht verzet, waarmee veel fietsers licht genoeg kunnen trappen om een Alpencol op te komen.
Crankstellen
Het aandrijfsysteem is natuurlijk niet compleet zonder de cranksets. Er zijn twee versies leverbaar, de versie met geïntegreerde vermogensmeter of de versie zonder vermogensmeter, uiteraard met vele verschillende specificaties.
De versie met powermeter maakt gebruik van Bluetooth en ANT+ technologie om gegevens door te geven. De vermogensmeter biedt meer dan 300 uur rijtijd tussen de oplaadbeurten en biedt een 1,5% nauwkeurigheid.
Mocht je ervoor kiezen om de versie te nemen zonder geïntegreerde vermogensmeter, dan kun je er altijd nog voor kiezen om later een powermeter toe te voegen.
Remsysteem: Fijne bediening, muisstil en onderhoudsarm
Voor de remhendels leent Shimano de SERVO WAVE technologie van MTB- en gravel remsystemen. Met deze technologie is de afstand die de remhendel aflegt bij een remactie korter gemaakt, waardoor je een veel directere verbinding tussen je remblokken en je remschijf krijgt. Dankzij deze verbetering krijg je in technische situaties meer vertrouwen omdat je meer gedoseerd en langzamer kan remmen. Dankzij deze verbeterde modulatie kun je het tempo makkelijker en beter aanhouden!
Aanlopende remschijven en luid piepende remmen zijn ook verleden tijd met het nieuwe remsysteem. Het remgeluid is nog verder verminderd door een 10% meer ruimte tussen de rotor en de remblokken. Ook is er gekozen voor een andere, betere RT-MT900 remschijf. Dit alles zorgt voor een stiller remsysteem, wat vooral wordt veroorzaakt door minder warmtevorming (66% minder) van de rotor.
Makkelijker rem onderhoud
Het onderhouden van schijfremmen is bij de Shimano R8100 en R9200 een stuk makkelijker gemaakt. Het is nu mogelijk om de rem te ontluchten zonder de remklauw uit het frame te moeten verwijderen, dankzij een aparte ontluchtingspoort en een draaiventiel. Een nieuwe trechter en afstandshouder voor het ontluchten van de remklauw helpen mee om het ontluchten te verbeteren.
Nieuwe Shimano Carbon Racefiets wielen: aerodynamischer, stabieler en lichter
Naast verbeterde groepsets heeft Shimano nieuwe carbon racefiets wielen. De nieuwe wielen hebben een lager gewicht en hebben een nieuwe Direct Engagement-naaf. De carbon wielen zijn er in een tubeless (ook met gewone clincher banden te gebruiken) en tubular versie.
Shimano heeft drie verschillende soorten wielen met elk verschillende eigenschappen:
- De Shimano C36 (WH-R9270-C36-TL) wielen zijn gericht op klimmers en is met 1338 gram de lichtste wielset in Shimano's assortiment.
- De Shimano C50 (WH-R9270-C50-TL) wielen zijn de nieuwe allround wielen van Shimano. Met een velghoogte van 50mm en gewicht van 1465 gram
- De Shimano C60 (WH-R9270-C60-HR-TL) wielen zijn de nieuwe aero wielen van Shimano. Naast hogere velgen is de nieuwe C60 stijver voor snellere sprints of achtervolgingen. Het gewicht van deze wielen is 1609 gram.
Aerodynamica
Aerodynamica draait helemaal om luchtweerstand. Als je aerodynamisch bent dan heb je zo min mogelijk luchtweerstand. Hierin blinken de nieuwe Shimano C50 wielen vooral bij hogere snelheden uit. Zo wordt de kans toch aanzienlijk groter dat jij met deze nieuwe wielset als eerste over de meet komt!
Stijvere wielen voor betere krachtoverbrenging
De nieuwe carbon wielen bieden een verbeterde krachtoverbrenging. De velgen zijn gemaakt van carbon en met straight-pull spaken verbonden met de naaf. Hierbij hebben de spaken een verbeterde vormgeving en is het spaakpatroon geoptimaliseerd. Dit maakt de wielen extra stijf, waardoor de kracht nog beter overgebracht wordt. De naaf heeft Shimano’s Direct Engagement technologie, wat inhoudt dat de body extra snel aangrijpt als je begint te trappen.
Bredere velg biedt meerdere voordelen
Nieuw aan deze wielen is de bredere interne velgbreedte van 21mm. Dit heeft meerdere voordelen. Als eerste kun je banden met een groter volume plaatsen, namelijk 28mm banden of breder. Dit verbetert het comfort en je voelt minder trillingen tijdens het fietsen. Het tweede voordeel is dat de zijwind minder vat heeft op de velg, zodat je meer controle hebt tijdens het fietsen. Je hoeft dus minder te corrigeren tijdens het fietsen en je wordt minder vermoeid van de trillingen. Hierdoor heb je meer focus om je op het fietsen zelf te concentreren. Wil je hier meer over lezen? Lees dan onze blog over bandbreedtes en velgbreedtes.
Een lager gewicht
Het gewicht van de wielen op je racefiets kunnen een groot verschil maken. Daarom hebben de nieuwe Shimano wielen veel lichtere velgen gekregen. Een setje Dura Ace C50 wielen is 161 gram lichter dan de vorige C40 wielen. Een dusdanig verschil kan net bepalen of jij als eerste of tweede over de streep komt.
Wat zijn de verschillen tussen de Shimano Ultegra 8100 en Dura Ace 9200?
Met beide groepsets haal je een zeer geavanceerde groepset in huis dat gezien kan worden als het beste op de markt op dit moment. Toch zitten er wat kleine verschillen tussen de Ultegra en de betere Dura Ace groepsets, die in de voorgaande tekst al vermeld zijn. Het belangrijkste verschil is dat de materialen van de Dura Ace 9200 groepsets vaak zijn gemaakt van een wat lichter materiaal. Dit resulteert uiteindelijk in het feit dat de Dura Ace groepset lichter is dan de Ultegra groepset.
Zoals eerder vermeld, kunnen kleine gewichtsverschillen in het (professionele) wielrennen een groot verschil maken. Als jij het beste van het beste in huis wilt halen om op de top van je kunnen te presteren, dan is een de Shimano Dura Ace 9200 dé ultieme groepset voor jou!
Mees Janssen
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.
Gerelateerde berichten
10 redenen waarom de herfst het leukste fietsseizoen is!
2 Oktober 2024Het is weer voorbij die mooie zomer. De meeste mensen balen hier als een stekker van en kijken erg op tegen de herfst ...
Bone conduction met een krachtige bas: Shokz lanceert de nieuwste Openrun Pro 2
4 September 2024Het nieuwe flagship model van Shokz, de Openrun Pro 2 is zojuist gelanceerd ...
Haal het maximale uit je woon-werk ritten met Ortlieb fietstassen
27 Augustus 2024Elke dag komen wij, samen met veel van onze collega’s, lekker met de fiets naar het werk ...