Deel dit bericht

De juiste bandbreedte - Welke banden passen op de velgen van mijn racefiets?

22 Augustus 2021


De laatste jaren was het veel wielrenners vast al opgevallen dat racefiets banden steeds breder worden. Waar een jaar of 10 geleden een breedte van 23 mm nog de standaard was, was dat 5 jaar geleden al 25 mm. En deze trend zet zich voort. Door de introductie van schijfremmen kunnen er namelijk steeds bredere banden gebruikt worden. Een te brede band had voorheen namelijk niet door de remklauw van de velgrem gepast. Je kunt stellen dat een bandbreedte van 28 mm de standaard begint te worden. Je kunt als fietser niet zomaar kiezen voor bredere banden. De bandbreedte moet namelijk wel in je velg passen. Het is daarom goed om eerst je velgbreedte te weten voordat je een nieuw setje banden gaat kopen. In deze blog lees je hier meer over en krijg je een compleet overzicht van de grootste bandenfabrikanten en hun band- en velgbreedte combinaties.

Je hebt al kunnen lezen dat 28 mm de standaard begint te worden binnen de racefiets banden. Al hebben veel racefiets wielen tegenwoordig ook al de mogelijkheid om banden te monteren van 32 mm of breder. Bandbreedtes is een onderwerp waar niet alleen wielrenners zich mee bezig houden. We kunnen hierbij niet om de gravel bikers heen. Gravelbanden zijn vaak een stuk breder dan racefiets banden. Gravelbanden zijn namelijk vaak 35 mm, 40 mm of zelfs 47 mm breed.

page?image_id=2160
Deze Vittoria racefiets band heeft met 28 mm de standaard bandbreedte van tegenwoordig.

Om deze bredere banden goed op de velg te laten vallen, is er een bredere velg nodig. De band past daar beter op en krijgt een mooiere ronding. Hierdoor kun je met minder druk in de banden fietsen, zonder dat de rolweerstand hoger wordt. Dit betekent in de praktijk dat je minder trillingen voelt en dus comfortabeler fietst.

Bredere banden en bredere velgen horen dus bij elkaar. Dit betekent ook dat op een bredere velg, ook alleen maar bredere banden gemonteerd kunnen worden. Op veel nieuwe wielen moeten dan ook al banden van minimaal 25 mm breed gemonteerd worden, en op sommigen al minimaal 28 mm of 30 mm.

page?image_id=2161
Met de juiste bandbreedte kun je hier met een lagere bandenspanning fietsen waardoor je minder trillingen ervaart. Dat komt op deze kasseien wel van pas!


Een aantal jaar geleden is er door de Europese vereniging van band- en wielfabrikanten (ETRTO) een standaard opgesteld over welke bandbreedte op welke velgbreedte past. Maar ondertussen zijn bij een aantal bandenfabrikanten de ontwikkelingen alweer zoveel verder gegaan, dat de bandenfabrikant zelf een andere bandbreedte voor een bepaalde velgbreedte aan kan raden. Dit maakt het verhaal weer iets ingewikkelder. De ETRTO is niet per se de standaard waar je je op moet blindstaren. 

Daarom kun je in onderstaande tabel kijken, per bandenfabrikanten, welke bandbreedtes zij aanraden per interne velgbreedte. De interne velgbreedte is de velgbreedte aan de binnenzijde van de velg, dus waarbinnen de band komt te liggen. Die staat aangegeven in de specificaties van het wiel en staat vaak ook op de velg. De bandenfabrikanten die in deze tabel voorkomen zijn:

S = Schwalbe
C = Continental
Ch = Challenge
V = Vittoria
M = Maxxis
Mi = Michelin
P = Pirelli

LET OP: de cijfers op de horizontale as van deze tabel is de interne velgbreedte en de cijfers op de verticale as de bandbreedte.

 131517192123252729
23S, C, V, CH, M, Mi, PS, C, V, CH, M, Mi, PS      
25S, C, V, CH, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PSS   
28 S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PSSS  
30 S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
32 S, C, V, Ch, M, MiS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
33 S, C, V, Ch, M, MiS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
35  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiS  
38  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS  
40  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS  
42  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS,C  
45  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi  
48  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, PS
50  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, PS

Heb je de juiste bandbreedte gevonden? Mooi! Er is nog wel één belangrijk punt om rekening mee te houden. Kijk voordat je nieuwe banden aanschaft goed of ze wel goed in je frame passen! 

Nieuwe fietsbanden monteren

Het monteren van een racefiets band op een bredere velg kan soms wat meer moeite kosten. De band moet namelijk verder uitrekken om op de bredere velg te passen.  Om blaren op je handen en pijnlijke, verzuurde duimen te voorkomen, zijn er gelukkig hulpmiddelen. Je kunt hiervoor onder meer bandenlichters gebruiken, die je op de velg kunt zetten. De buitenband kan er dan niet meer afschieten op de plekken waar die al in de velg zit. Ook kun je een bandentang gebruiken om de band over de velg te tillen.

Wil je nog wat extra hulp met het monteren van je nieuwe fietsbanden? Bekijk hier hoe onze monteur het voordoet:

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...