Deel dit bericht

De juiste bandbreedte – Welke banden passen op de velgen van mijn racefiets?


De laatste jaren was het veel wielrenners vast al opgevallen dat racefiets banden steeds breder worden. Waar een jaar of 10 geleden een breedte van 23 mm nog de standaard was, was dat 5 jaar geleden al 25 mm. En deze trend zet zich voort. Door de introductie van schijfremmen kunnen er namelijk steeds bredere banden gebruikt worden. Een te brede band had voorheen namelijk niet door de remklauw van de velgrem gepast. Je kunt stellen dat een bandbreedte van 28 mm de standaard begint te worden. Je kunt als fietser niet zomaar kiezen voor bredere banden. De bandbreedte moet namelijk wel in je velg passen. Het is daarom goed om eerst je velgbreedte te weten voordat je een nieuw setje banden gaat kopen. In deze blog lees je hier meer over en krijg je een compleet overzicht van de grootste bandenfabrikanten en hun band- en velgbreedte combinaties.

Je hebt al kunnen lezen dat 28 mm de standaard begint te worden binnen de racefiets banden. Al hebben veel racefiets wielen tegenwoordig ook al de mogelijkheid om banden te monteren van 32 mm of breder. Bandbreedtes is een onderwerp waar niet alleen wielrenners zich mee bezig houden. We kunnen hierbij niet om de gravel bikers heen. Gravelbanden zijn vaak een stuk breder dan racefiets banden. Gravelbanden zijn namelijk vaak 35 mm, 40 mm of zelfs 47 mm breed.

Deze Vittoria racefiets band heeft met 28 mm de standaard bandbreedte van tegenwoordig.

Om deze bredere banden goed op de velg te laten vallen, is er een bredere velg nodig. De band past daar beter op en krijgt een mooiere ronding. Hierdoor kun je met minder druk in de banden fietsen, zonder dat de rolweerstand hoger wordt. Dit betekent in de praktijk dat je minder trillingen voelt en dus comfortabeler fietst.

Bredere banden en bredere velgen horen dus bij elkaar. Dit betekent ook dat op een bredere velg, ook alleen maar bredere banden gemonteerd kunnen worden. Op veel nieuwe wielen moeten dan ook al banden van minimaal 25 mm breed gemonteerd worden, en op sommigen al minimaal 28 mm of 30 mm.

Met de juiste bandbreedte kun je hier met een lagere bandenspanning fietsen waardoor je minder trillingen ervaart. Dat komt op deze kasseien wel van pas!


Een aantal jaar geleden is er door de Europese vereniging van band- en wielfabrikanten (ETRTO) een standaard opgesteld over welke bandbreedte op welke velgbreedte past. Maar ondertussen zijn bij een aantal bandenfabrikanten de ontwikkelingen alweer zoveel verder gegaan, dat de bandenfabrikant zelf een andere bandbreedte voor een bepaalde velgbreedte aan kan raden. Dit maakt het verhaal weer iets ingewikkelder. De ETRTO is niet per se de standaard waar je je op moet blindstaren. 

Daarom kun je in onderstaande tabel kijken, per bandenfabrikanten, welke bandbreedtes zij aanraden per interne velgbreedte. De interne velgbreedte is de velgbreedte aan de binnenzijde van de velg, dus waarbinnen de band komt te liggen. Die staat aangegeven in de specificaties van het wiel en staat vaak ook op de velg. De bandenfabrikanten die in deze tabel voorkomen zijn:

S = Schwalbe
C = Continental
Ch = Challenge
V = Vittoria
M = Maxxis
Mi = Michelin
P = Pirelli

LET OP: de cijfers op de horizontale as van deze tabel is de interne velgbreedte en de cijfers op de verticale as de bandbreedte.

 131517192123252729
23S, C, V, CH, M, Mi, PS, C, V, CH, M, Mi, PS      
25S, C, V, CH, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PSS   
28 S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PSSS  
30 S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
32 S, C, V, Ch, M, MiS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
33 S, C, V, Ch, M, MiS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiSS  
35  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, MiS  
38  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS  
40  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS  
42  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, V, Ch, M, Mi, PS,C  
45  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi  
48  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, PS
50  S, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, V, Ch, M, Mi, PS, C, PS

Heb je de juiste bandbreedte gevonden? Mooi! Er is nog wel één belangrijk punt om rekening mee te houden. Kijk voordat je nieuwe banden aanschaft goed of ze wel goed in je frame passen! 

Nieuwe fietsbanden monteren

Het monteren van een racefiets band op een bredere velg kan soms wat meer moeite kosten. De band moet namelijk verder uitrekken om op de bredere velg te passen.  Om blaren op je handen en pijnlijke, verzuurde duimen te voorkomen, zijn er gelukkig hulpmiddelen. Je kunt hiervoor onder meer bandenlichters gebruiken, die je op de velg kunt zetten. De buitenband kan er dan niet meer afschieten op de plekken waar die al in de velg zit. Ook kun je een bandentang gebruiken om de band over de velg te tillen.

Wil je nog wat extra hulp met het monteren van je nieuwe fietsbanden? Bekijk hier hoe onze monteur het voordoet:

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees

Mees

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 fietsers over “De juiste bandbreedte – Welke banden passen op de velgen van mijn racefiets?”

 1. Goed artikel, maar ik mis helaas de instap 622×13 wielen. Ik heb een carbon Mavic wielset met 13mm velgbreedte die toen best gangbaar was. Hier wordt al met 15mm begonnen.

  1. Hoi!

   Ik heb de velgen van mijn racefiets opgemeten, die lijken 11,4mm breed te zijn intern. Ik heb er nu 23mm banden op liggen maar ik twijfel of 25mm zou passen omdat 11mm in geen enkele tabel vermeld staat. Iemand die hier ervaring mee heeft? Boven de band en onder de voorvork heb ik een centimeter speling.

  2. Hey Sander,

   De fabrikanten geven de maten op vanaf de velgen van 15 mm, om die informatie terug te koppelen naar wielen van 13 mm is wat lastig.
   Met 23/25 mm zou je in ieder geval goed moeten zitten.

   Robbert|Mantel

 2. Ik heb wielen met een velgbreedt van 15mm (uit 2009, bontrager race op trek 1.9). Ik twijfel tussen het aanschaffen van 25 of 28 mm banden. Het frame lijkt voldoende ruimte te hebben. Ik meet ruim meer dan 5 mm speling tussen huidige 23 mm band met frame en met remhoef. Hoeveel speling zou je tussen frame/remhoef en huidige 23 mm band aanbevelen om naar 25 mm en hoeveel om naar 28 mm te gaan?

  1. Hallo Karel, mooi dat je al wat afmetingen hebt opgenomen van jouw fiets.
   Je zou zowel links als rechts toch nog wel 2,5 mm ruimte over moeten houden om er voor te zorgen dat er niks aanloopt.
   Voor de rem geld dat deze in in geknepen stand ook een vergelijkbare ruimte nodig heeft.
   Voor 28 mm lijkt me de stap behoorlijk groot maar dit alles hangt af van de ruimte die overblijft.
   Je mag altijd een bezoek brengen aan onze superstores om hier door een specialist naar te laten kijken.

   Antoine I Mantel

   1. Bedankt voor het advies Antoine. Ik heb nog eens gemeten en met de huidige 23mm band houd ik bij gesloten remhoeven, voor- en achtervork zo’n 11mm speling aan beide kanten van de band. Daar waar de achterband bij het frame komt is het minder, zo’n 8mm speling. Als ik de stap van 23 naar 28mm zou maken, dan houd ik nog 5 mm over op de krapste plek.

    Ik neem aan dat een band van 28mm niet alleen 5mm breder is, maar ook iets dikker? Qua dikte heb ik ook 8-11mm speling.

    Kortom ik denk dat het zou passen, eens?

    Echter levert het echt zoveel meer comfort op dan 25mm en wordt de rolweerstand niet veel groter (omdat de band niet op een brede maar een smalle velg zit)?

    1. Hallo Karel, mooi dat je het nog even nagemeten hebt.
     Het klinkt alsof je nog voldoende ruimte overhoud. Het voordeel van een 28 mm band is dat je nog meer met de bandenspanning kan spelen.
     Zo kan je op slecht wegdek met een lagere druk rijden waardoor dit meer demping bied. Voor snelheid en direct stuur gedrag zou ik het bij 25 mm houden,dit is ook waar de profs voor kiezen. Maar mocht je zo nu en dan een kasseienstrook mee pakken, dan kan je de 28 mm zeker waarderen.

     Antoine I Mantel

     1. Ik wil hier graag nog aan toevoegen dat het bovenstaande geldt bij velgen met ene relatief smalle interne velgbreedte van 15mm of 17mm. Wanneer je daar 28mm banden op legt, gaan die zich vormen als een soort ballon. Dit is comfortabel, maar kan wel minder direct stuurgedrag geven.
      De meeste nieuwe wielen hebben nu een interne velgbreedte van minstens 19mm. De nieuwste Shimano Ultegra en Dura Ace wielen hebben zelfs al een interne velgbreedte van 21mm. 28mm of 30mm banden vallen hier een stuk mooier op, en vormen minder een ballon. Hierdoor heb je zowel het comfort van een bredere band, als de snelheid en het directe stuurgedrag zoals je dat gewend bent. Het is niet voor niets dat bij brede velgen, ook de profs steeds vaker kiezen voor 28mm of 30mm brede banden.
      Je moet wel goed kijken of deze bredere banden en velgen in je fiets gaan passen. Want oudere modellen kunnen deze maten soms niet aan.

 3. Ik heb wielen met een interne velgbreedte van 15mm passen daar gravelbanden van 38 of 40 mm in?Het frame en vork zijn breed genoeg.

  1. Hey Frans,

   Op een velg van 15 mm past een band van maximaal 33 mm.
   Zie voor al deze gegevens het schema in het artikel.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Jan,

   Helaas bieden wij die niet meer aan, de standaard banden beginnen nu bij 23 mm.
   De grotere aanbieders in Nederland en Duitsland hebben ze ook niet meer voorradig.
   Wellicht dat een speciaalzaak in de buurt nog wat voor je heeft liggen.
   Succes met de zoektocht!

   Robbert|Mantelk

 4. Ik snap niets van het overzicht. Ik heb zelf een racefiets velg 622×19.
  Ik zoek daar gravel banden bij van 32
  Ik kom er niet uit welke band ik dan zou kunnen kopen.
  (Volgens mij worden horizontale as en verticale as verwisseld.)

  1. Hey Chris,

   16 mm is een niet gebruikelijke maat voor een velg.
   Mocht je een speciaal geval hebben waarin je wel een dergelijke velg hebt, ga dan tussen de 15 en 17 inzitten.
   Pak voor de smalste band de smalste optie van de 17 en voor de breedste de breedste optie van de 15.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Sacha,

   Dit past niet op elke fiets, dit is per fiets verschillend.
   Oudere fietsen kunnen vaak niet meer dan 25mm en de meeste moderne fietsen niet meer dan 30.
   Dit is dus verstandig om na te meten of na te laten kijken.

   Robbert|Mantel

 5. Die tabel is heel aardig, maar bij veel wielen wordt gewoon geen interne afmeting van de breedte vermeld. Dat schiet dan niet op. Ook komt jullie aanbeveling vaak niet overeen met wat er in de tabel staat. Zo wordt bij een velg met binnendiameter van 19mm door jullie een band van maximaal 28mm aanbevolen. Dat komt dan echt niet overeen met de range in de tabel in deze post

 6. Hallo,

  Dank voor de handige tabel!
  Ik heb een Trek Domane gekocht met 21mm binnen breedte velg en 32 mm buitenbanden. Ik zou als eerste graag de standaard Bontrager buitenbanden upgraden naar Conti 5000 in dezelfde maat. Uit de tabel blijkt dat 32mm Conti’s niet compatibel zijn met een 21 mm velg binnenbreedte, maar met maximaal 19 mm. Hoe nauw luistert dit? Dwz is er een risico om toch 32mm Conti’s te monteren?
  Op den duur wil ik de velgen ook upgraden. Het voelt onlogisch om naar een smallere velg te gaan maar als gebruik van de gewenste Conti’s leidend blijft dan moet dat maar?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen