Deel dit bericht

NIEUW: 12-speed en elektronisch schakelen met de nieuwe Shimano 105 Di2 groepset!

29 Juni 2022

Nadat Shimano Ultegra en Dura-Ace vorig jaar al een update hebben gekregen, is Shimano 105 nu ook helemaal vernieuwd. De nieuwe Shimano 105 groepset zal voor het eerst overgaan naar elektronisch schakelen en krijgt er een extra versnelling bij: 12-speed dus! Veel van de technieken die in de Dura-Ace en Ultegra groepsets zijn verwerkt, vind je ook terug in deze nieuwe elektronische Shimano 105 Di2 R7100 groepset. Dankzij deze nieuwe update zal elektronisch schakelen met Di2 nu nog toegankelijker worden voor veel fietsers. In deze blog geven we je alle ins- en outs over deze nieuwe groepset!

Waar de Shimano Ultegra en Dura-Ace groepsets vorig jaar al een mooie update hebben gekregen, krijgt nu het kleinere broertje een flinke boost: de Shimano 105 Di2 groepset

Shimano 105 Di2 - Eindelijk elektronisch schakelen met Shimano 105
Shimano 105 Di2 - Eindelijk elektronisch schakelen met Shimano 105!

12-speed: nu nog meer versnellingen

Voor het eerst krijgt de Shimano 105 groepset er een extra versnelling bij. Zo is er bij de Shimano 105 Di2 groepset nu een extra kransje bijgekomen op de cassette achter. Met de overgang van 11 naar 12-speed krijg je een nog groter schakelbereik, want je hebt nu 24 in plaats van 22 schakelopties. En over dat schakelbereik gesproken; er is ruimte voor een grotere cassette tot maar liefst 36 tandjes. Concreet betekent dit dat wanneer je bergop rijdt in de lichtste versnelling en met een 34-tands voorblad, je met 80 omwentelingen per minuut ongeveer 9,5 km/h rijdt. Zelfs de steilste stukken kom je nu nog makkelijker op!

page?image_id=782
Een extra groot schakelbereik voor nog steilere beklimmingen.

Elektronisch schakelen: nu ook bij Shimano 105

Shimano 105 wordt voor het eerst een elektronische groepset met het Di2 systeem van Shimano. Waar je in het verleden schakelde met schakelkabels, gaat dat nu via een elektronisch signaal vanuit de shifters naar de derailleurs. Hiermee oogt je cockpit een stuk strakker, want die kabels zijn er niet meer. Maar dat is niet het enige voordeel. Je hoeft maar één keer de groepset af te stellen en daarna mag je vertrouwen op het schakelen met Di2, wat veel scheelt onderhoud. Vergeet alleen niet om de batterij op te laden! 

Vloeiender schakelen

De schakelprestaties van de Shimano 105 Di2 groepset zijn ook een stuk beter dan de mechanische 105. De overgang naar elektronisch schakelen zorgt ervoor dat je een stuk soepeler schakelt. Dit is bijvoorbeeld handig als je een sprint aan het doen bent of bergop gaat rijden. Je kunt dan namelijk onder druk blijven schakelen. Op deze manier komt geen enkele berg meer als een verassing en kan jij altijd je gewenste verzet blijven fietsen. 

Shimano 105 Di2 - Sprint
Probleemloos schakelen in de sprint - heerlijk!

Shimano E-TUBE PROJECT smartphone app

Het schakelen met de Shimano 105 Di2 groepset is helemaal naar eigen wens in te stellen met de Shimano E-TUBE PROJECT app. Wanneer je deze app op je telefoon hebt geïnstalleerd en je verbindt met je groepset kun je bijvoorbeeld kiezen wanneer deze naar het buitenblad schakelt of met welke knoppen je de voor- of achterderailleur bedient. Je kunt in deze app ook het batterijniveau terugvinden, de software up-to-date houden en uit verschillende schakelmodi kiezen. Je schakelt dus helemaal zoals je dat zelf wil.

Synchronized Shift en Semi-Synchronized Shift

Via de E-TUBE PROJECT app of de function button op de achterderailleur kun je ervoor kiezen of je de voor- of achterderailleur mee laat schakelen wanneer je opschakelt of afschakelt. De automatische versnellingskeuze voorkomt plotse veranderingen in de krachtoverbrengingsverhouding, waardoor je efficiënt trapt en zorgeloos kunt schakelen. Dit systeem zorgt ervoor dat je kettinglijn dus nooit scheef komt te staan.

Met Synchronized Shift schakelt de voorderailleur automatisch mee wanneer met de achterderailleur geschakeld wordt. Schakel je naar een zwaardere versnelling? Dan zal na een paar keer schakelen de voorderailleur naar het grote blad opschakelen. Bij Semi-synchronized Shift gaat dit precies andersom. Wanneer je met de voorderailleur schakelt, wordt de achterderailleur automatisch bijgesteld zodat je geen grote verschillen ervaart in de trapfrequentie. 

Opladen was nog nooit zo makkelijk

Net zoals de andere elektronische groepsets van Shimano zit de batterij van de groepset in het frame van de fiets bevestigd. De cilindervormige batterij schuif je zo in je zadelpen of frame. Voor het opladen van de batterij hoef je deze batterij niet uit je fiets te halen. Opladen gaat namelijk via de oplaadpoort op de achterderailleur van de shimano 105 Di2 groepset. De magnetische oplaadkabel bevestig je gemakkelijk op de achterderailleur. Een volle batterij gaat ongeveer 1000 kilometer mee. Hier kun je dus wel even mee vooruit! 

Vergeten wanneer je voor het laatst de batterij hebt opgeladen? Geen probleem. Door op een knopje op de achterderailleur te drukken kun je met de LED-indicator zien hoeveel energie nog in de batterij zit. Je kunt de batterijstatus ook in de Shimano E-TUBE PROJECT app zien.

Aandrijfsysteem

Met de overgang naar elektronisch hebben alle componenten van de Shimano 105 groepset een flinke update gehad. Hieronder vind je alle nieuwe features.

Shifters

De shifters zijn een flinke verandering ondergaan ten opzichte van de oudere mechanische Shimano 105 shifters. De ergonomie is namelijk flink verbeterd en je cockpit veranderd aanzienlijk. De shifters zijn namelijk een stuk kleiner geworden, je kunt beter je vingers kwijt onder de shifters en de shifter covers zijn voorzien van meer grip. Daarnaast is de voorkant iets schuiner naar binnen geplaatst, waardoor je minder kans hebt op een dof gevoel in je handen tijdens een lange rit. De shifters hebben dezelfde ergonomie als de duurdere Ultegra en Dura-Ace shifters.

page?image_id=786
Met de nieuwe shifters ziet je cockpit er nog mooier uit

Ook is het gemakkelijker om verschillende handposities aan te nemen. De slag van de remhendels is instelbaar, waardoor de remmen ook geschikt zijn voor fietsers met kleinere handen. Tussen de schakelknoppen van deze shifters is 1,5 mm hoogteverschil aangebracht. Hierdoor kun je ook met handschoenen aan de knoppen gemakkelijker bedienen.

Het schakelen met de shifters gaat volledig draadloos. Met een simpele klik verander je van versnelling. Er loopt alleen nog een hydraulische remleiding om je tot stoppen te brengen. De shifters zijn voor de aansturing voorzien van twee knoopcel batterijen. Deze gaan ongeveer 3 jaar mee, daar hoef je dus bijna niet naar om te kijken.

Achterderailleur

De nieuwe Shimano 105 achterderailleur is er in twee varianten. Een met korte kooi, geschikt voor cassettes tot 32T en een derailleur met lange kooi, geschikt voor cassettes tot 36T. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog. Waar vroeger de aansturing van de Di2 groepsets in een aparte 'junction box' zat, zit dit nu verwerkt in de Shimano 105 RD-R7150 achterderailleur zelf. Een nog slanker systeem dus. Verder vind je een LED-indicator en een oplaadpoort terug op de achterderailleur.

De prestaties van deze achterderailleur zijn super, de achterderailleur schakelt even snel als zijn grotere broertjes van Ultegra en Dura-Ace Di2. Je kunt zelfs onder hoge belasting blijven schakelen zonder problemen. Dat kan net het verschil zijn tussen winst en verlies!

Voorderailleur

De nieuwe Shimano 105 FD-R7150 voorderailleur heeft een slank design, het ontwerp van deze derailleur is hetzelfde als die van de huidige Ultegra R8170 Di2 voorderailleur. Via de Shimano E-TUBE PROJECT app is de positie van de voorderailleur nauwkeurig af te stellen, zodat je nooit meer een aanlopende voorderailleur hebt.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om met Synchronized Shift de voorderailleur automatisch mee te laten schakelen wanneer je met de achterderailleur schakelt. Dit pas je aan door de Synchronized Shift modus te kiezen in de Shimano E-TUBE PROJECT app. Ook gaat het schakelen met deze voorderailleur ontzettend snel. De derailleur kan een capaciteit aan van voorbladen met 50-34T en voorbladen met 52-36T.

page?image_id=787

Cassette

De Shimano 105 12-speed cassette wordt geplaatst op dezelfde cassettebody als een Shimano 11-speed cassette. Je hoeft dus geen nieuwe wielen of bodies aan te schaffen. De Shimano 105 cassette komt in twee varianten. Er is keuze uit een 11-34 of 11-36 cassette voor het vlakke, de heuvels en het hooggebergte. De 11-36 cassette komt pas later beschikbaar. Met de overgang naar 12-speed en de grotere cassettes heb je kleinere stappen tussen de versnellingen zitten, waardoor je gemakkelijker de juiste versnelling vindt. De tanden op de cassette zijn geslepen volgens de Shimano Hyperglide techniek. Dit is dezelfde techniek die bij de 11-speed cassettes gebruikt wordt en waarmee je dus snel en soepel kunt schakelen.

De Ultegra en Dura-Ace 12-speed cassettes zijn met de Hyperglide+ techniek geslepen, waarmee je nog sneller schakelt. Deze cassettes zijn ook met je Shimano 105 12-speed derailleur te gebruiken. Wie weet is dit dus een mooie upgrade! De eerste vier tandwielen van de cassette zijn op een spider geplaatst. Hierdoor is de cassette stijver en slijt deze minder snel op de body in. De overige tandwielen worden, net zoals bij 11-speed cassettes, op de body geschoven met spacers ertussen en aangedraaid met een sluitring.

Ketting

De fietsketting die bij de Shimano 105 R7100 12-speed groepset gebruikt wordt, is dezelfde ketting als in de SLX M7100 mountainbike groepset gebruikt wordt. Op mountainbikes is deze ketting dus al uitgebreid getest, dus je kunt ervan uitgaan dat dit goed zit. De ketting heeft de degelijkheid, duurzaamheid en de schakel eigenschappen die je van Shimano 105 gewend bent. En wil je upgraden naar een Ultegra of Dura-Ace ketting, dan is dat geen probleem. Deze onderdelen zijn onderling uitwisselbaar.

page?image_id=788
Zie jij jezelf al rondrijden met Shimano 105 Di2?

Crankstel

Met het Shimano 105 R7100 crankstel geniet je van sneller en preciezer schakelen. Ook is de krachtoverbrenging efficiënt en is het gewicht relatief laag, dankzij Shimano's HOLLOWTECH II technologie. Dit is een technologie waarbij de crank aan de binnenkant hol is, waardoor de crank lichter wordt maar wel zijn stijfheid behoudt. Hierdoor blijf je altijd precies schakelen ongeacht de druk die je uitoefent op de crank. Anders dan bij de elektronische Ultegra en Dura-Ace groepset komt de Shimano 105 crank niet beschikbaar met een powermeter upgrade. De crank komt beschikbaar in de lengtes 160, 165, 170, 172,5 en 175 mm.

Kettingblad

De 105 kettingbladen zijn er in een 50-34T en 52-36T verhouding. De 52-36 verhouding geeft een groot bereik en is geschikt voor ritten op zowel vlak als heuvelachtig terrein en wanneer je zo nu en dan aan een wedstrijd meedoet. Het crankstel met 52-36 kettingbladen komt later beschikbaar. De 50-34 verhouding geeft je juist de mogelijkheid om lichter te kunnen trappen. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je Alpencols gaat bedwingen of dichter bij huis een steile klim meepakt.

105 Remsysteem

Het Shimano 105 R7100 remsysteem heeft een flinke upgrade gekregen. De belangrijkste vooruitgang is dat de ruimte tussen remschijf en remklauw vergroot is met 10%. Dit zorgt ervoor dat de remschijf veel minder snel aan gaat lopen, bijvoorbeeld als je aanzet of in de regen fietst.

Een andere verbetering is dat het gemakkelijker gemaakt is om het remsysteem te ontluchten en te servicen. Je hoeft namelijk de remklauw niet meer te demonteren van je fiets. Zo heb jij (of je fietsenmaker) minder werk aan het perfect afstellen van de remmen. Want de remkracht en de dosering van de 105 R7100 schijfremmen zijn verbeterd ten opzichte van de vorige serie. En die wil je het liefste zo optimaal mogelijk werkend hebben. Wil je leren hoe je zelf je remmen kunt servicen? Lees dan deze blog.

Shimano 105 R7170 Di2 Disc

Vanaf € 1.129,-
page?image_id=789
Ook het servicen en ontluchten van je remmen wordt makkelijker bij de Shimano 105 Di2 groepset!

Andere nieuwe producten

Naast de lancering van een nieuwe Shimano 105 Di2 groepset, lanceert Shimano ook een aantal andere nieuwe producten. Zo komen er remschijven en een nieuwe wielset beschikbaar.

Shimano WH-RS710 carbon wielsets

Naast de carbon Shimano Dura-Ace en Ultegra wielen is er nu ook een carbon wielset op een lager prijsniveau beschikbaar. De nieuwe Shimano RS710 Carbon wielset wordt de meest betaalbare versie van de Shimano carbon wielen. Deze nieuwe wielset komt in een C32 en C46 variant.

De C32 wielset heeft velgen van 32 mm hoog en de C46 heeft velgen van 46mm hoog. De C32 wielset weegt 1504 gram en de C46 weegt 1612 gram. Met een interne velgbreedte van 21 mm passen hier banden op vanaf 28 mm breed. Beide wielen zijn tubeless-ready en worden geleverd met het Shimano logo op de velg.

Nieuwe remschijven: RT-CL900 & RT-CL800

Ook komen er twee nieuwe remschijven op de markt van Shimano Ultegra en Dura-Ace. De RT-CL800 (Ultegra) en RT-CL900 (Dura-Ace). De belangrijkste update? Een verbeterde warmteafvoer en materiaalgebruik, waardoor vervorming van je remschijven verleden tijd is.

Geen aanlopende remmen meer dus! Deze nieuwe remschijven komen in een diameter van 140 en 160 mm. Naast de verbeterde hitteafvoer zijn deze schijfremmen stiller en hebben ze betere remprestaties dan de vorige Ultegra en Dura-Ace remschijven. Beide schijven zijn te monteren met een centerlock ring. Lees in deze blog hoe je makkelijk je remschijven kunt vervangen. 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Dennis Hobbenschot

Dennis Hobbenschot

In de zomer ben ik veel op de racefiets te vinden. In de winter stap ik over naar mijn cyclocross fiets. Gekoerst op de weg bij de nieuwelingen, junioren en amateurs. Daarna ben ik in een rustiger tempo gaan genieten van het fietsen. Mijn mooiste ervaring tot nu toe? Het rijden van la Marmotte in de Franse Alpen. Je vindt mij vooral in de heuvels bij het Rijk van Nijmegen of tijdens mijn woon-werk ritten tussen Brabant en ons kantoor in Arnhem.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...