Deel dit bericht

Schwalbe performance line – Mountainbikebanden voor intensief gebruik

De Schwalbe Performance Line is een relatief goedkope serie banden waarbij vooral de levensduur van de banden centraal staat. Je levert volgens Schwalbe iets in aan grip, maar daar krijg je duurzaamheid voor terug. Kees legt het verschil uit tussen deze bandenlijn en de Evolution-lijn van Schwalbe en testte de Rocket Ron variant van de Schwalbe Performance Line ook nog even voor je.

De Schwalbe Performance Line wordt aangeboden als een band waarbij je de meeste waar voor je geld krijgt. Een excellente kwaliteit en bedoeld voor intensief gebruik.

Kees gooide de Rocket Ron variant van de Schwalbe Performance line graag op zijn fiets voor een test.
Kees gooide de Rocket Ron variant van de Schwalbe Performance line graag op zijn fiets voor een test.

Persoonlijk hou ik van het allerbeste, maar het bedrag dat je besteedt moet wel in verhouding staan tot de kwaliteit en duurzaamheid van de band.

Met die gedachte was ik erg benieuwd naar de Schwalbe Rocket Ron Performance Line. Al jaren rijd ik met de verschillende Schwalbe banden, maar altijd met de Evolution Line. Wat is er nu eigenlijk anders aan de Performance banden en wat ga ik daar van merken?

Verschillen Schwalbe Rocket Ron Performance Line en Evolution Line

Om het een beetje overzichtelijk te houden deel ik de band op in verschillende onderdelen:

  • Profiel
  • Rubbercompound
  • Karkas

Profiel

Het profiel van beide banden is gelijk. De band is zeer breed inzetbaar en stelt veel mountainbikers tevreden. Het profiel kenmerkt zich door agressieve noppen die ver uit elkaar staan.

Het noppenpatroon is aggressief en geschikt voor bosgrond
Het noppenpatroon is aggressief en geschikt voor bosgrond

Het loopvlak van de band is rond (klinkt logisch maar er zijn genoeg banden met een vlak of een meer puntig profiel). Deze band is bij uitstek geschikt voor bosondergrond.

Rubbercompound

Het rubbermengsel of compound van de Performance Line is Dual. Dat betekent dat er twee soorten rubber zijn gebruikt: één voor de zijkanten en één voor het loopvlak.

Het loopvlak heeft een andere rubbersoort dan de wangen.
Het loopvlak heeft een andere rubbersoort dan de wangen.

Hierdoor kan Schwalbe goed gebruik maken van de optimale eigenschappen van deze rubbersoorten. Het ene vervormt gemakkelijk of je over een boomwortel rijdt en het andere geeft veel grip in de bochten.

De Evolution Line gaat nog een stapje verder met een derde compound. Bij deze banden is het karkas van een rubber dat makkelijk vervormt.

De middelste noppen zijn heel zacht om extreem veel grip te geven. De buitenste noppen zijn iets harder voor een goede grip in de bocht.

Performance line karkas

Een groot deel van de rijeigenschappen van een band worden bepaalt door het karkas. Er zijn 4 gradaties en het verschil zit hem in de Treads Per Inch (TPI).

Het karkas bestaat namelijk uit geweven draden en hoe fijner deze draad des te soepeler het karkas.

De Schwalbe Performance Rocket Ron's hebben een TPI van 67
De Schwalbe Performance Rocket Ron’s hebben een TPI van 67

De goedkoopste banden hebben een TPI van 20 of 24. Dit is zeer grof en daar kan je niet lekker mee in het bos rijden. In een stadsfiets band voldoet het overigens weer prima.

De meeste standaardbanden van Schwalbe hebben een karkas van 50 TPI. Dit zijn meestal de draadbanden die op de goedkopere mountainbikes zitten bij aflevering.

De Performance Line banden hebben een karkas van 67 TPI en de Evolution Line 127 TPI. Deze laatste raadt Schwalbe aan voor wedstrijdgebruik.

Mijn ervaring met Schwalbe Performance

De montage verliep heel soepel. De band laat zich makkelijk op de velg leggen en ligt ook direct na het oppompen helemaal goed.

De banden zijn niet Tubeless ready, dus bij de eerste montage heb ik binnenbanden gemonteerd. De montage verliep zo snel dat ik de binnenbanden toch graag wilde vervangen voor latex.

De prestaties van de performance line deden niet vele onder voor de evolution serie
De prestaties van de performance line deden niet vele onder voor de evolution serie

Dit ging wel maar zeker niet zo snel als bij de banden die daar echt voor gemaakt zijn. Bij de eerste rit merkte ik direct dat de Performance Line banden in een nat bos helemaal niet onderdoet ten opzichte van zijn duurdere broer.

Veel grip is het belangrijkste kenmerk van deze banden. En dat bij een lage rolweerstand en een uitstekend gewicht. Bij de ritten daarop heeft de band me nooit teleurgesteld.

Kees was uiterst tevreden over de prestaties van de Rocket Ron banden uit de Schwalbe Performance lijn.
Kees was uiterst tevreden over de prestaties van de Rocket Ron banden uit de Schwalbe Performance lijn.

Ja, ik merk wel verschil met de Evolution Line. Maar onder aan de streep denk ik dat Schwalbe een correcte slogan heeft voor de Performance Line: Een uitstekende band voor intensief gebruik en veel waar voor je geld.

Was ik nou maar niet zo’n liefhebber van het allermooiste, want dan zou dit zeker de band zijn die altijd op mijn fiets zou liggen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42679

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …