De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]
Deel dit bericht

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee Garmins met veel nieuwe en bijzondere extra's. In deze blog kijken we naar de nieuwe en verbeterde functies van deze nieuwe Garmin fietscomputers.

Wat zit er in de doos van de Garmin Edge 1040 (Solar)?

Zoals altijd wordt er bij elke nieuwe Garmin fietscomputer een out-front mount meegeleverd, net als een mount voor op je stuur en de nodige stukjes rubber en rubber bandjes om alles mooi en krasvrij te kunnen monteren. Ook zit er een USB-C oplaadkabel bij en een gebruiksaanwijzing.

Garmin Edge Solar

Naast de normale out-front mount zit er bij de Edge 1040 Solar ook een Garmin Edge mountainbike stuurhouder en een siliconen hoes, zodat jouw Garmin beschermd is bij bijvoorbeeld een valpartij. Daarnaast zit er in de doos een elastiek om je Garmin vast te maken aan je stuur of stuurpen zodat je hem niet kan verliezen. Mocht je voor de Garmin Edge 1040 Performance Bundel kiezen zit er ook een hartslag-, snelheids- en cadanssensor bij. Net als de Edge 1030 Plus heeft de Edge 1040 een opslagruimte van 32 GB. De Solar daarentegen heeft een opslagruimte van maar liefst 64 GB. Hierdoor kun je nog meer ritten, routes en workouts opslaan.

Het design van de Garmin Edge 1040 en Garmin 1040 Solar

Als we gaan kijken naar het uiterlijk van de gloednieuwe Garmin Edge modellen valt ons meteen de rand aan de zijkant van de fietscomputer op. Waar er bij de Edge 1040 een witte rand zit, zit er bij de Edge 1040 Solar een grijze rand om de fietscomputer. Bij de Solar, die oplaadbaar is op zonne-energie, zie je boven en onder het scherm een rand met een zonnepaneel zitten, maar het scherm blijft net als bij de gewone Edge 1040 3,5 inch.

garmin fietscomputer

Daarnaast is aan de onderkant het deel waarmee je de Garmin in de houder draait nu van aluminium. In tegenstelling tot de 1030 en andere eerdere modellen, waarbij gebruik werd gemaakt van plastic. Ook de achterkant is anders dan voorgaande modellen, waar de vorige modellen een strakke gladde achterkant hadden, hebben zowel de 1040 als de 1040 Solar een geribbelde achterkant. Deze kleine aanpassingen zorgen voor een strak, degelijk en fris design.

Navigeren met de Worldwide Garmin Cycle Map

Uiteraard hebben de Edge 1040 en 1040 Solar navigatiemogelijkheden. De modellen maken gebruik van een nieuw soort kaart, dit is de Worldwide Garmin Cycle Map in plaats van de Garmin Cycle Map waar eerdere modellen gebruik van maken. De kaart die op het 3,5 inch scherm zichtbaar is, is zo aangepast dat je nog beter kunt navigeren. Hierbij maakt het niet uit of je nou op de weg, door het bos of over gravel aan het fietsen bent. Ook maken de nieuwe modellen gebruik van de nieuwe multi-band satelliettechnologie. Hierdoor heb je het beste GPS-ontvangst, ook als je in dichte bebossing of een drukke stad fietst. Mede hierdoor is de rerouting functie verbeterd, jouw Garmin zal nu nog sneller een vervangende route geven als je verkeerd rijdt.

garmin edge 1040 solar

Nog langer fietsen met de verbeterde batterij

Door een verbeterde batterij bij de 1040 kun je tot 35 uur in normale stand en 70 uur in besparingsmodus nog vaker gaan fietsen zonder deze op te hoeven laden. Bij de 1040 Solar is dit zelfs 45 uur in de normale stand en 100 uur in de besparingsmodus. Hierdoor zal je onderweg je niet snel met een lege Garmin komen te staan. Is dat denk je nog niet voldoende? Dan kun je eens naar de Garmin Charge™ Power Pack gaan kijken. Met deze powerbank kun je tijdens je rit je Garmin gewoon opladen. Met deze Power Pack kun je nog eens 24 uur extra door, ideaal voor bijvoorbeeld tijdens het bikepacken of voor je fietsvakantie!

Je Garmin Edge 1040 Solar opladen op zonne-energie

Als je naar de Garmin Edge 1040 Solar kijkt valt je meteen op dat er boven en onder het scherm een kleinere zwarte rand zit. In plaats daarvan zie je een iets lichtere kleur, dit is het zonnepaneel. Bij genoeg zon kan de batterijduur van de Edge 1040 Solar nog langer worden. Dit komt omdat deze Garmin een 3,5 inch Power Glass™ heeft. Hierin zit een zonnepaneel verwerkt waardoor tijdens je rit de Garmin nog opgeladen wordt. Ook is er een functie waar je kunt zien hoeveel tijd je erbij opgeladen hebt. Volgens Garmin zelf is het zo dat als je een uur in de zon rijdt de Garmin 42 minuten langer meegaat. De Garmin Edge 1040 Solar kun je natuurlijk ook gewoon opladen via een USB-C kabel.

Vooraf je activiteitenprofiel inladen

Wie gewend is aan de menustructuur van Garmin kan alle vertrouwde functies, maar ook de nieuwste functies, vrij eenvoudig vinden ondanks een hele nieuwe software. Het koppelen van mijn sensoren gaat probleemloos, maar dat is bij Garmin eigenlijk nooit een issue. Of je nou op je racefiets, gravel bike, mountainbike of indoor gaat fietsen, voor elk soort rit kun je een apart profiel aanmaken. Bij elk profiel kun je instellen welke infovelden je wilt zien zodat je precies de data te zien krijgt die jij bij die activiteit wil hebben. Erg handig is dat je niet per profiel de sensoren hoeft te selecteren. Je Garmin detecteert zelf welke sensoren aan staan en koppelt die automatisch, als je die tenminste ooit al eens eerder hebt toegevoegd aan je Garmin fietscomputer.

garmin edge 1040 solar

Nieuwe en verbeterde functies van de Garmin Edge 1040

De nieuwe Garmins verzamelen ook nog meer data. Zo is er de Power Guide waarmee je beter kunt trainen op vermogen. Daarnaast is er de Real-Time Stamina, met deze functie kun je inzien hoe lang je nog door kunt gaan op een bepaalde inspanning. Wil je gebruikmaken van deze functies, dan heb je wel een vermogensmeter nodig. Naast deze nieuwe functies zijn er ook bestaande functies die verbeterd zijn zoals Training Plans. Met deze functie kun je nog beter je vooraf ingeladen training uitvoeren. Je Garmin Edge 1040 geeft precies aan wanneer je in de juiste zone fietst en wanneer je interval begint en eindigt.

1040

Conclusie

Ben je op zoek naar de beste en meeste complete Garmin fietscomputer die op dit moment op de markt is? Dan is de Garmin Edge 1040 perfect voor jou. Wil je dat je fietscomputer tot wel 45 uur mee kan gaan en ook nog eens kan opladen onderweg op zonne-energie? Dan is de Garmin Edge 1040 Solar de juiste keuze. Ben je er nog niet over uit na het lezen van deze blog? Lees dan onze onderstaande plus- en minpunten of onze Garmin Edge koopgids.

Garmin Edge 1040

Adviesprijs 599,99
Vanaf 499,95

Garmin Edge 1040 Solar

Adviesprijs 749,99
649,95

Garmin Edge 1040 Performance bundel

Adviesprijs 699,99
Vanaf 569,95

Pluspunten Garmin Edge 1040

  • Indrukwekkende batterijduur tot wel 35 uur bij intensief gebruik (of tot wel 70 uur in batterij besparende modus).
  • Door de nieuwe Multi-band satelliettechnologie heb je de beste GPS-ontvangst, ook als je in dichte bebossing fietst of in de drukke stad.
  • De Edge 1040 geeft je inzicht in je VO2 max, hersteltijd, trainingsbelasting en leer hoe je lichaam reageert op training..

Minpunten Garmin Edge 1040

  • Ondanks de goede afleesbaarheid, is de Edge 1040 aan de grote kant voor een fietsnavigatie.

Pluspunten Garmin Edge 1040 Solar

  • Indrukwekkende batterijduur tot wel 45 uur bij intensief gebruik (of tot wel 100 uur in batterij besparende modus).
  • Door de nieuwe multi-band satelliettechnologie heb je de beste GPS-ontvangst, ook als je in dichte bebossing fietst of in de drukke stad.
  • De Edge 1040 Solar geeft je inzicht in je VO2 max, hersteltijd, trainingsbelasting en leer hoe je lichaam reageert op training..
  • De Garmin is tijdens je rit oplaadbaar door zonnepaneel in het scherm, voor een batterijduur van maximaal 42 minuten per uur tijdens het rijden overdag.

Minpunten Garmin Edge 1040 Solar

  • Ondanks de goede afleesbaarheid, is de Edge 1040 Solar aan de grote kant voor een fietsnavigatie.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Joppe de Heij

Joppe de Heij

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

Met de Garmin Rally powermeter haal je echt alles uit je training! [Review]

29 November 2021

De Garmin Rally powermeter is een slimme en accurate powermeter die in het pedaal zit ingebouwd ...