Deel dit bericht

Garmin Edge – Welke Garmin fietscomputer is geschikt voor mij? [Koopgids]

Fietsnavigatie en fietscomputers zijn een standaard-onderdeel van de uitrusting geworden bij veel wielrenners, mountainbikers en cyclocrossers. In deze superuitgebreide Garmin Edge koopgids leggen we uit wat je van de verschillende Garmin fietsnavigatie-apparaten kunt verwachten en welke jij moet hebben. Tijd dus voor een overzicht!

Garmin Edge koopgids fietsnavigatie – Vergelijking alle Garmins

Je kunt met een fietscomputer niet alleen je snelheid bijhouden. Fietsnavigatie, het registeren van je gegevens zoals hartslag, cadans en je vermogen, alles kan. En natuurlijk heeft Garmin ook verschillende sensoren om die gegevens allemaal te meten.

Kies de Garmin fietscomputer die bij jou past

Garmin is een van de grootste spelers op het gebied van fietscomputers en fietsnavigatie en ze blijven daarin flink innoveren. Maar door het enorme assortiment is het misschien lastig om een keuze te maken welke fietscomputer voor jou geschikt is.

Welke van deze Garmins moet jij hebben? We leggen het je uit in onze Garmin Edge Koopgids
Welke van deze Garmins moet jij hebben? We leggen het je uit in onze Garmin Edge Koopgids

Daarom hebben we speciaal voor jou een uitgebreide Garmin Edge Koopgids geschreven. Daarin staat precies wat je van welke Garmin kunt verwachten en kun je zelf kijken welke het beste bij jou past.

Sensoren en bundels

Garmin levert naast de fietscomputers en fietsnavigatie zelf veel verschillende accessoires zoals hartslagmeters, cadanssensoren en zelfs een powermeter. Deze zijn, afhankelijk van het de fietsnavigatie die je koopt, koppelbaar met je apparaat.

De meeste geavanceerde Garmin fietscomputers kunnen deze informatie direct weergeven op je scherm, zodat je precies weet hoeveel Watt je wegtrapt, met welke cadans en welke hartslag. Deze extra accessoires, behalve de hartslagmeter, worden vaak gebundeld aangeboden bij de verschillende Garmins.

Met een Garmin kun je direct de gegevens lezen van gekoppelde sensoren. Handig als je op hartslag, wattage of cadans aan het trainen bent.
Met een Garmin kun je direct de gegevens lezen van gekoppelde sensoren. Handig als je op hartslag, wattage of cadans aan het trainen bent.

Je kunt dus zelf kiezen of je die geavanceerde extra’s nodig hebt. Het is trouwens altijd voordeliger om een navigatie-apparaat te kopen met de sensoren gebundeld, dan dat je achteraf de sensoren los bijkoopt. Maar genoeg over accessoires, tijd voor het Garmin fietsnavigatie overzicht.

Garmin Edge 130

De Garmin Edge 130 is hét instapmodel bij de Garmin fietscomputers. Hij is makkelijk te koppelen met sensoren en registreert je ritten altijd erg nauwkeurig dankzij GPS, Glonass en of Galileo. Omdat je hiermee zelfs in een bos met dik bladerdek nog een juiste meting krijgt is de Garmin Edge 130 ook erg geschikt voor mountainbikers.

Koppel jouw Garmin Edge 130 met je smartphone en je kunt sms'jes op je scherm lezen.
Koppel jouw Garmin Edge 130 met je smartphone en je kunt sms’jes op je scherm lezen.

De navigatiefuncties zijn wel wat beperkt. Het is niet mogelijk om te navigeren met een kaart. Wel kun je een route inladen om vervolgens via eenvoudig pijlen een route te rijden. Ideaal als je niet per se met een fietskaart wilt fietsen, maar wel een idee wilt hebben of de route nog een beetje klopt.

Je kunt de Garmin Edge 130 eenvoudig koppelen met Strava om gebruik te maken van Strava Live Segments. En met de LiveTrack-functie kun je het thuisfront live laten zien waar je aan het fietsen bent. Als je hem koppelt met je smartphone zie je ook nog sms’jes binnenkomen op het scherm van je Garmin Edge 130 fietscomputer. Altijd handig!

Garmin Edge 520 Plus

De Garmin Edge 520 plus is de opvolger van de Garmin Edge 520. De belangrijkste en grootste upgrade is de toevoeging van fietsnavigatie mét kaart. Je kunt nu probleemloos jouw Garmin routes laten maken én volgen.

Met drie satellietsystemen om jouw locatie te bepalen ben je zelfs in de bergen verzekerd van een nauwkeurige registratie van jouw rit.
Met drie satellietsystemen om jouw locatie te bepalen ben je zelfs in de bergen verzekerd van een nauwkeurige registratie van jouw rit.

De integratie met Strava is ook een heel stuk beter. Je kunt de Strava app installeren om daarna altijd en overal direct toegang te hebben tot routes die je met Strava hebt gemaakt. Heb je Strava Premium? Dan zie je live welke segmenten je fietst en hoe jouw huidige poging zich verhoudt tot je eigen PR of de algemene KOM.

Garmin Edge Explore

De Garmin Edge Explore is een ideale fietscomputer voor de toerrijders. Hij heeft goede fietsnavigatie en uitgebreide mogelijkheden om je route te plannen. En dankzij het touchscreen kun je makkelijk en snel door de menu’s heen scrollen.

De Garmin Edge Explore is gemaakt voor de toerfietsers die minder waarde hechten aan grote hoeveelheden data.
De Garmin Edge Explore is gemaakt voor de toerfietsers die minder waarde hechten aan grote hoeveelheden data.

Natuurlijk kun je ook sensoren koppelen en kun je het grote display zo instellen dat alleen de gegevens te lezen zijn die jij wilt zien. Maar de Edge Explore is vooral gemaakt om lekker de hele dag onbezorgd op pad te kunnen.

Het koppelen met je smartphone is handig als je je mobiel in je tas wilt laten en op je scherm wilt zien als er een sms binnenkomt. Ook krijg je precies te zien wie je belt als je telefoon overgaat.

Ben je op zoek naar een meer geavanceerde fietscomputer die gemaakt is voor de prestatiegerichte fietsers? Dan is de Garmin Edge 530 misschien een betere keuze.

Garmin Edge 530

De Garmin Edge 530 is ideaal voor de fietsers die zichzelf elke dag weer willen verbeteren. Maar ook de fietsers die graag eindeloos hun gegevens achteraf willen analyseren kunnen hun hart ophalen met de Garmin Edge 530.

De Garmin Edge 530 heeft lekker degelijke knoppen voor de bediening.
De Garmin Edge 530 heeft lekker degelijke knoppen voor de bediening.

Dankzij de fysieke knoppen kun je onder alle omstandigheden alle functies van je fietsnavigatie blijven gebruiken. De veranderingen ten opzichte van de oudere modellen uit de Garmin 500 serie zijn behoorlijk indrukwekkend.

Natuurlijk kun je de 530 koppelen aan je telefoon, kun je gebruik maken van Strava en is het koppelen van sensoren een makkie. En je kunt ook kiezen uit GPS, Glonass of Galileo voor de de GPS-ontvangst.

Het beeldscherm is precies groot genoeg.
Het beeldscherm is precies groot genoeg.

Het beeldscherm is net een slagje groter. En dat is net wat de Garmin Edge 530 handig maakt voor zowel racefietsers als mountainbikers. Handzaam, maar groot genoeg voor overzichtelijke navigatie of het weergeven van gegevens.

Maar waar de Garmin Edge 530 zich echt onderscheidt zijn op de extra functies. Zo heb je met een vooraf ingeladen route perfecte fietsnavigatie. Verlies of vergeet je je Edge? Dan kun je hem makkelijk terug vinden met Find my Edge.

Beklimming in je route opgenomen? Bekijk live het stijgingspercentage!
Beklimming in je route opgenomen? Bekijk live het stijgingspercentage!

Wie graag en veel klimt, op de racefiets of de MTB, krijgt zelfs een mooi hoogteprofiel te zien als je van tevoren een route inlaadt. De functie ClimbPro laat je precies zien waar je bent op een klim en wat er nog komen gaat. Ideaal om je krachten goed te doseren en goed te zien welke stijgingspercentages je nog te wachten staan.

En ook de mountainbikers kunnen ook helemaal los, letterlijk. Je airtime wordt namelijk bijgehouden, net als een jump-counter. Kun je achteraf tegenover je vrienden opscheppen wie de meeste airtime had…

De Garmin Edge 530 heeft natuurlijk ook de incident-detectie, waarmee automatisch een of meerdere van je contacten gewaarschuwd worden als je een valpartij hebt. Geen nieuwigheid, maar erg fijn dat ze deze functie hebben behouden.

Zoals je gewend bent van Garmin kun je het scherm precies indelen zoals je zelf wilt.
Zoals je gewend bent van Garmin kun je het scherm precies indelen zoals je zelf wilt.

Ook handig is het bike-alarm. Daarmee kun je als je je fiets even parkeert een alarm aanzetten. Wordt je fiets bewogen? Dan gaat het alarm af, ook op je mobiel als je je Garmin via Garmin Connect gekoppeld hebt.

En, ook erg belangrijk, Garmin heeft een batterij met een flinke capaciteit in de Garmin Edge 530 weten te proppen. De batterij hangt het tot wel 20 uur uit. Is dat nog niet genoeg? Dan kun je makkelijk een Garmin power Pack koppelen, want de Edge 530 heeft daar de aansluitpunten voor.

Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 lijkt in veel punten erg op de Garmin Edge 530. De belangrijkste verschillen zitten hem in het scherm en in de mogelijkheden voor de fietsnavigatie.

Allereerst heeft de Garmin Edge 830 een touchscreen. Die werkt supersnel en van regen heb je natuurlijk ook geen last. Het scherm is net zo groot als van de Edge 530 en die schermmaat is ideaal voor zowel mountainbikers als wielrenners.

Het andere belangrijke verschil is de mogelijkheid om het apparaat zelf, zonder enige input, routes te laten maken. Je hoeft alleen maar een eindpunt te kiezen en de Garmin Edge 830 plant een route over de wegen van jouw voorkeur. Want je kunt natuurlijk wel aangeven of je superstrak asfalt zoekt of juist off-road weggetjes.

Verder heeft de Garmin Edge 830 dezelfde top-functies als de 530, met dezelfde lange levensduur van de batterij!

Garmin Edge 1030

De Garmin Edge 1030 (review) is de opvolger van de Garmin Edge 1000. Geen Edge Explorer-versie meer, maar een enkele versie die boordevol zit met de nieuwste technieken. Allereerst is de batterijduur opgerekt naar een indrukwekkende 20 uur.

De speciale Garmin Mount is niet alleen aerodynamisch, maar heeft onderop ruimte om de battery pack draadloos te koppelen.
De speciale Garmin Mount is niet alleen aerodynamisch, maar heeft onderop ruimte om de battery pack draadloos te koppelen.

Tel daarbij ook nog eens op dat je met de speciale mount een extra batterij draadloos kunt koppelen en dan kun je zelfs 40 uur de weg op. Dat is zelfs voor de meest lange fietstochten genoeg.

Het verbeterde menu op de Garmin Edge 1030 is een stuk gebruiksvriendelijker
Het verbeterde menu op de Garmin Edge 1030 is een stuk gebruiksvriendelijker.

Een van de leukste functies is trendline routing. Daarmee kun je jouw Garmin Edge 1030 een route laten creëren op basis van populaire weggetjes in de buurt. Niet alleen leuk en handig voor op vakantie, maar ideaal om thuis ook nog eens nieuwe weggetjes te ontdekken. Deze functie zie je ook terug bij de Edge 530 en Edge 830.

Het bedieningsmenu van de Edge 1030 is ook een stuk gebruiksvriendelijker geworden en het koppelen van al je sensoren is een eitje. Uiteraard kun je ook gebruik maken van Live Segments van Strava, zolang je wel Strava Premium abonnement hebt.

Verschillen tussen de verschillende Garmin Edge modellen

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien geldt bij Garmin dat hoe hoger het nummer, hoe geavanceerder het apparaat. Van de vrij eenvoudige fietscomputer, de Edge 130, tot en met de nieuwste high-tech fietsnavigatie apparaten, de 530 en 830. Of het topmodel uit 2018; de 1030.

Sommige Garmins lijken op qua uiterlijk exact op elkaar, maar er zijn intern behoorlijke verschillen in functionaliteit.
Sommige Garmins lijken op qua uiterlijk exact op elkaar, maar er zijn intern behoorlijke verschillen in functionaliteit.

De meeste fietsers kunnen prima uit de voeten met de basismodellen. Maar als je echt gaat voor veel data en heel veel gebruiksmogelijkheden, dan begint de pret vanaf de Edge 530 en de Edge 830. We hebben een mooi overzicht gemaakt met wat welke Garmin fietscomputers precies kunnen en wat je er van kan verwachten.

De verschillende Garmin Edge modellen op een rij

Eigenschap Garmin Edge 130 Garmin Edge 520 plus Garmin Edge Explore Garmin Edge 530 Garmin Edge 830 Garmin Edge 1030
Kleurenscherm
Touchscreen
Schermformaat 4,6 cm 5,8 cm 7,6 cm 6,6 cm 6,6 cm 9,1 cm
Bluetooth
Notificaties telefoon
Sensoren
Varia verlichting
ANT+ besturing fietstrainer
ClimbPro
Navigatie
Routes maken op apparaat
Live tracking
Prijsklasse

Garmin Edge accessoires

Naast de Garmin fietsnavigatie apparaten zelf heb je de keuze uit een hele reeks accessoires. Allereerst kun je kiezen uit verschillende steunen om je Garmin aan vast te maken. Standaard zit er een vast montagepunt in de doos bij je nieuwe Garmin.

Secondes winnen? Pak een aero-mount!
Secondes winnen? Pak een aero-mount!

Maar daarmee kun je niet heel veel instellen. Veel mensen kiezen voor een andere ‘mount’. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een out-front Garmin mount, waarmee je je Garmin eigenlijk een stukje voor je stuur kunt vastzetten. Ook zijn er mounts waarmee je een actiecamera zoals de Garmin Virb onder je je garmin stuurhouder kunt monteren.

Sensoren, slimme fietsverlichting en een afstandsbediening

Veel van de Garmin Edge modellen zijn compatibel. De Edge afstandsbediening is handig om je Garmin Edge te bedienen vanaf je stuur. Je kunt dan makkelijk en snel, zonder dat je het scherm hoeft te swipen, van pagina’s wisselen. Dat is vooral handig als je een touchscreen hebt of met fietshandschoenen met lange vingers fietst.

Garmin Edge Koopgids - Wat voor fietscomputer of fietsnavigatie je ook zoekt, Garmin heeft voor iedereen wel een geschikte model.
Wat voor fietscomputer of fietsnavigatie je ook zoekt, Garmin heeft voor iedereen wel een geschikte model.

Heb je al een Garmin en wil je alleen een hartslagsensor of een cadanssensor halen? Ook dat kan prima. Maar als je een Garmin overweegt te kopen, bedenk dan wel dat een bundel met de sensoren er al bij in goedkoper is dan achteraf de sensoren los bijkopen.

Het Varia achterlicht van Garmin kun je met je fietscomputer bedienen, erg praktisch!
Het Varia achterlicht van Garmin kun je met je fietscomputer bedienen, erg praktisch!

Het Garmin Varia voorlicht en achterlicht zijn het toppunt van high-tech. Dit achterlicht is speciaal gemaakt om fietsen nog veiliger te maken. De Garmin Varia waarschuwt jou voor achteropkomend verkeer. En hij gaat zelfs wat feller branden als er een auto nadert.

Je kunt de waarschuwing voor verkeer op je Garmin fietscomputer aflezen of op de speciale extra radar-indicator. Dan weet je dus altijd of er achteropkomend verkeer is of niet. Ideaal als je veel en intensief traint en zonder om te kijken wilt weten of het veilig is.

Garmin Vector powermeters en Garmin Virb actiecamera

De Garmin Vector Powermeters zijn echt iets voor de gevorderde fietser. De Vector 3S heeft een enkelzijdige powermeting en met de Garmin Vector 3 krijg je zelfs een tweezijdige powermeter.

Je spectaculaire ritten vastleggen? Geen probleem met een Garmin Virb actiecamera.
Je spectaculaire ritten vastleggen? Geen probleem met een Garmin Virb actiecamera.

Met een tweezijdige meting weet je precies hoeveel het vermogen per been is. Met die info kun je zelfs je schoenplaatjes beter en efficiënter afstellen en kijken of jij beter kan staan of zitten bij een bepaalde klim of sprint.

De Garmin Virb actiecamera is voor de echte avonturiers of social media verslaafden. Wil jij jouw al dan niet spectaculaire actiebeelden delen met je vrienden? Dan is de Garmin Virb jouw grote vriend.

Schokbestendig, makkelijk te bedienen en een grote opslag voor al het beeldmateriaal. En als bonus is hij ook nog eens waterdicht zodat je zelfs onder water kan filmen, alhoewel we ons wel afvragen wat je onder water doet met je fiets… ;)

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 fietsers over “Garmin Edge – Welke Garmin fietscomputer is geschikt voor mij? [Koopgids]”

 1. De edge 25 is niet geschikt voor live strava segmenten zoals hier wordt geschreven. Wel kun je zelf in garmin connect segmenten aanmaken, maar dit is vrij omslachtig.

 2. Welke Garmin is eigenlijk het beste voor tourfietsers? Ik hoef echt geen trainings gebeuren te hebben, wil alleen kunnen zien waar ik ben en waar ik heen moet.

 3. In tegenstelling tot wat in de vergelijkingstabel staat heeft de 520 Plus (net als de originele 520) gewoon ondersteuning voor het aansturen van een trainer via ANT+.

 4. Kan ik mijn edge 1000 bij jullie ook inruilen voor de 1030?
  Van mijn 1000 is de aan/uitknop ingescheurd (compleet los, en bekend probleem van de 1000)
  Garmin geeft niet thuis, garantie periode is natuurlijk al afgelopen en ondanks dat t een bekend euvel van de 1000 is kunnen ze alleen een refurbished 1000 aanbieden voor € 250,- waarbij ik het probleem binnenkort weer kan verwachten.

  deze inleveren en bijbetalen voor een 1030 doet Garmin niet, ben benieuwd of het bij jullie wel kan.

  hoor het graag

  Met sportieve groet
  Marcel

 5. Heeft de Explorer echt Ant+ besturing voor een fietstrainer ( Elite Direto x). Bijvoorbeeld om buiten gereden routes op de trainer na te fietsen. of
  In jullie overzicht staat dat die besturing wel kan, maar elders op het net staat van niet…

Gerelateerde berichten


Meest gelezen