Onderhoudsbeurt stadsfiets – Hoe onderhoud ik zelf mijn fiets? [How-to]
Als je regelmatig onderhoud pleegt aan je stadsfiets gaat je fiets langer mee. Niet alleen fiets je dan veel fijner, maar je hoeft ook minder vaak langs de fietsenmaker. Veel onderhoud aan je stadsfiets of een kleine controle kun je makkelijk zelf doen. We zetten de basis van een onderhoudsbeurt stadsfiets graag voor je op een rij. Zo kun je hopelijk langer en met meer plezier op je stadsfiets rond blijven rijden.
Het onderhoud van je stadsfiets begint met een goede wasbeurt. Als je jouw fiets goed schoonhoudt zal hij minder slijten. Vuil houdt namelijk vocht vast en dat is een van de grootste boosdoeners. Heb je een elektrische fiets? Dan zijn er nog wat extra punten die je na moet lopen, zoals de accu.
Wanneer moet je een stadsfiets onderhouden?
Het is verstandig om minstens twee keer per jaar je stadsfiets goed te onderhouden. Maar als je tijdens het fietsen gekke geluidjes hoort, of als je bijvoorbeeld merkt dat je remmen niet goed werken, moet je eerder aan de slag.
Was je stadsfiets!
Het onderhoud van je stadsfiets begint met een goede wasbeurt. Het lijkt erg makkelijk en snel, maar een hogedrukreiniger kun je beter niet gebruiken als je je fiets schoonmaakt. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je het vet uit de draaiende delen. Die kunnen dan juist harder slijten of gaan roesten.
De juiste bandenspanning voorkomt slijtage
Nu je stadsfiets schoon is kun je een aantal zaken controleren. Het begint met het kijken of je banden nog de juiste bandenspanning hebben. Met een te zachte band heb je namelijk veel meer kans op een lekke band. Daarnaast slijt je band ook nog eens harder en kun je je velg beschadigen. In deze blog lees je precies hoe je je fietsband moet oppompen.
Daarnaast is het goed om te kijken of je buitenband nog niet versleten is. Dit doe je door het loopvlak van de band goed te controleren op scheurtjes, steentjes en andere scherpe deeltjes en door te checken of je nog voldoende profiel hebt. Let ook op of er geen slijtageverschil is tussen je voor- en achterband. Je achterband slijt namelijk sneller. Twijfel je? Vervang dan tijdig je buitenband(en).
Doen je remmen het nog goed?
Een ander belangrijk punt zijn je remmen. Controleer of je nog goed kunt remmen en of je remblokjes – als je die hebt – niet versleten zijn. Het is verstandig om af en toe eens goed in je handremmen te knijpen. Raken ze je handvat aan? Dan moet je ze bijstellen. Is er nog veel ruimte? Dan kun je er prima mee doorfietsen.

Kijk ook altijd goed naar je remkabels of de isolatie- of beschermlaag om de kabels nog goed zit en of er geen knikken in de kabels zitten. Is dat het geval? Ga dan altijd even langs de fietsenmaker. Remmen zijn van levensbelang en moeten het echt altijd goed doen.
Controleer je fietsketting
Trapt je fiets wel eens door? Dan is er een kans dat je fietsketting te slap hangt of versleten is. Een fietsketting kun je, als je zelf een kettingpons hebt, best goed zelf vervangen. Vooral als jouw stadsfiets een derailleur heeft is het controleren van de ketting belangrijk. Je kunt met een kettingslijtagemeter gemakkelijk en heel precies controleren of je fietsketting aan vervanging toe is. Het enige wat je hoeft te doen is het tooltje op je ketting zetten en vervolgens kun je het resultaat aflezen.
Voer een laatste controle uit
Naast deze klusjes is het ook handig om je fiets goed te inspecteren. Zijn alle kabels nog heel? Zie je roestplekken? Zit er een slag in je wiel? Daarnaast is het verstandig om te checken of je fietsslot nog soepel opent. Een druppeltje kruipolie doet vaak wonderen. Allemaal zaken die relatief eenvoudig te verhelpen zijn en waarmee je een stuk langer van je mooie stadsfiets kunt genieten.
Onderhoudsbeurt stadsfiets bij onze fietsenmakers
We kunnen ons goed voorstellen dat je weinig zin hebt om onderhoud te plegen aan je stadsfiets en dat je liever een echte expert naar jouw fiets laat kijken. Je kunt bij ons makkelijk en snel zelf online een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt voor je stadsfiets.