Deel dit bericht

Wat is het beste fietsslot voor jouw fiets? [Koopgids]

28 Februari 2020

Een goed fietsslot is van belang om je fiets te beschermen tegen diefstal. Maar welk fietsslot is het best voor jouw fiets? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fietsslot? In deze blog hebben we de verschillende fietssloten met de bijbehorende plus- en minpunten voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je nog wat tips om te zorgen dat jouw stalen ros niet gestolen wordt.

Welk fietsslot moet ik hebben?

Een fietsslot is er in allerlei soorten en maten. Maar welk fietsslot is nou geschikt voor jouw fiets? Dan hangt van een aantal factoren af. Zoek je bijvoorbeeld een slot voor je nieuwe, dure e-bike en heb je geen schuur? Dan is de kans groot dat je kiest voor een zwaar fietsslot dat niet zomaar doorgeknipt kan worden. Als je een fanatiek wielrenner bent die af en toe even een terrasje wil pakken tijdens het fietsen kun je beter een klein, lichtgewicht fietsslot meenemen. Wil je zeker weten dat je een goed fietsslot hebt, kies dan voor een slot met een ART-keurmerk.

een fietsslot is er in allerlei vormen en maten
Een fietsslot kun je krijgen in allerlei soorten en maten.

Wat houdt het ART-keurmerk op een fietsslot in?

Het ART-keurmerk is een samenwerking van ANWB, BOVAG, RAI en verzekeraars met als doel om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen. Samen bepalen ze precies aan welke eisen een goed fietsslot moet voldoen om het ART-keurmerk te krijgen. Als fietser weet je zo of een veilig genoeg is. Hoe veilig een slot is kun je zien aan het aantal sterren een dat een fietsslot van het ART-keurmerk krijgt.

ART logo fietsslot
Een fietsslot met een ART-keurmerk met twee sterren is geschikt voor fietsen.

Wanneer een slot voldoet aan de gestelde eisen, wordt het allereerst ingedeeld in soorten fietssloten. Sloten met een ART-keurmerk zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zoals kettingsloten en ringsloten. Ook krijgt een slot een aantal sterren toegewezen. Hoe meer sterren een fietsslot heeft, hoe hoger de beveiliging is van je (brom)fiets of motor. Een fietsslot met vijf sterren heeft het hoogste beveiligingsniveau wat Stichting ART uitgeeft.

Aantal sterrenBeveiligingsniveau ART
Minimale beveiliging (meeneembeveiliging)
Geschikt voor fietsen
Geschikt voor brom- en snorfietsen
Geschikt voor motorfietsen (onderweg)
Geschikt voor motorfietsen (thuis gestald)

Diefstalverzekering en ART-certificering

Wanneer je een fiets wilt verzekeren tegen diefstal zitten daar vaak eisen aan vast. Een slot met een ART-keurmerk is vaak noodzakelijk om een diefstalverzekering af te sluiten. Bij diefstal moet je altijd de twee originele sleutels die bij het fietsslot geleverd worden kunnen laten zien. Verzekeraars accepteren duplicaatsleutels vaak niet. Het is dus verstandig om altijd kopietjes te maken en te gebruiken en de twee originele sleutels thuis te bewaren.

fietsslot met ART-keuring
Aan het aantal sterren op een fietsslot met ART-keurmerk kun je zien hoe veilig het slot is.

Je kunt in de polisvoorwaarden van jouw verzekering lezen welke ART-certificering voor die verzekeraar voldoende is. Het kan zelfs zijn dat je meerdere maatregelen moet nemen om volledig verzekerd te zijn. Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat je een insteekketting gebruikt om je fiets vast te zetten aan een object zoals een fietsenrek om volledig verzekerd te zijn. Helaas staat je fiets ook niet altijd veilig in je garage of schuur. Zet daarom altijd je fiets op slot wanneer je deze hier stalt. Op die manier ontmoedig je fietsendieven gelijk.

Het ringslot

Het ringslot is in Nederland toch wel het bekendste en meest voorkomende fietsslot. Dat komt ook omdat dit slot standaard op (bijna alle) stadsfietsen al gemonteerd is. Het ringslot zit vast aan het frame, waardoor je het slot altijd bij je hebt als je je fiets op slot wilt zetten. Ook is het slot gemakkelijk in gebruik en gaat het jaren mee als je het regelmatig smeert. Omdat het fietsslot vastzit op het frame maakt het geen rammelend geluid en beschadigt het de fietslak niet.

ringslot
Een ringslot is standaard op (bijna) iedere stadsfiets gemonteerd.

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het ringslot. Ten eerste is alleen een fietsslot vaak niet voldoende tegen diefstal. Een dief kan namelijk een fiets met een ringslot gemakkelijk optillen en in een busje zetten. Daarom wordt een tweede fietsslot dan ook aangeraden. Omdat we het ringslot al zo lang kennen, hebben dieven ook al jarenlange ervaring met hoe ze het slot open moeten krijgen. Daar is wel wat op bedacht. De behuizing van de recentere modellen ringsloten zijn gemaakt van plastic in plaats van metaal, waardoor ze lastiger open zijn te krijgen. Een metalen behuizing kan een dief slechts met een nijptang openmaken. Terwijl een dief voor het openmaken van een plastic behuizing meer gereedschap en tijd nodig heeft.

AXA Defender

Vanaf € 28,95

Het insteekslot

Het insteekslot is speciaal gemaakt als extra slot bij het ringslot. Er zijn twee soorten insteeksloten, namelijk de insteekketting en de insteekkabel. Het slot kan echter alleen gebruikt worden in combinatie met het juiste ringslot. Het insteekslot is dus een verlenging van het ringslot en bevat zelf geen slot.

Er zitten zowel een aantal voor- als nadelen aan een insteekslot. Een voordeel is dat je je fiets gemakkelijk aan een object kunt vastmaken. Ook wordt het door een insteekslot een stuk lastiger voor een fietsendief om je fiets mee te nemen, omdat hij nu 2 sloten moet kraken. Je hoeft het insteekslot natuurlijk niet altijd mee te nemen. Als je bijvoorbeeld eventjes een boodschap moet halen bij de supermarkt heb je je ringslot als veilige basis. Als je een insteekslot wilt aanschaffen, kijk dan goed naar welke sloten passen bij jouw ringslot. Niet alle insteeksloten passen namelijk op alle ringsloten.

AXA Newton

€ 20,95

Het kettingslot

Het kettingslot wordt gezien als het meeste veilige fietsslot. Het slot bestaat uit een ketting en een sluiting. Deze sluiting kan zowel een los slot als een vaste sluiting zijn. De schakels van een kettingslot zijn gemaakt van gehard staal. Kettingsloten zijn er in allerlei verschillende lengtes. Doordat ze vrij lang zijn kun je je fiets aan verschillende objecten op straat vastmaken. Een kettingslot kun je vervoeren door ze om je stuur, bagagedrager of zadelpen te draaien. Het nadeel van kettingsloten is wel dat ze redelijk zwaar zijn. Tegenwoordig zijn er ook kettingsloten met een cijfercode. Het voordeel is dat je dan geen extra sleutel hoeft mee te nemen.

Het kettingslot wordt toch wel gezien als het meest veilige fietsslot.
Het kettingslot wordt toch wel gezien als het meest veilige fietsslot.

Abus Ionus 8900

Vanaf € 46,95

Het kabelslot

Het kabelslot is een alternatief voor het kettingslot. Dit fietsslot bestaat uit losgeweven staaldraad dat omhuld is met plastic. Het nadeel van kabelsloten is dat ze ten opzichte van kettingsloten relatief eenvoudig doorgeknipt kunnen worden. Een kabelslot heeft daarom dan ook vaak geen ART-keurmerk. Toch zijn er ook kabelsloten van gehard staal, die al een stuk lastiger zijn om door midden te krijgen. Kabelsloten zijn ten opzichte van kettingsloten flexibeler en minder zwaar en daarom makkelijker om mee te nemen. Ook is het mogelijk om een kabelslot met een cijfercode te kopen.

Een kabelslot is een erg flexibel fietsslot
kabelsloten zijn erg flexibel en zijn daardoor ook makkelijk om mee te nemen.

Het vouwslot

Een vouwslot is gemaakt van lange schakels en kun je gemakkelijk inklappen of opvouwen. Een voordeel van het vouwslot is dat dit fietsslot erg licht is en dat je het slot eenvoudig kunt vervoeren. Vaak wordt er namelijk een houder bij het slot geleverd zodat je het vouwslot kunt bevestigen op je fiets. Zorg er wel voor dat je het vouwslot met het frame kunt vastzetten aan een object. Zo verklein je de kans op diefstal. Je kunt ook kiezen voor een iets langer vouwslot. Houd er dan wel rekening mee dat het slot dan wat zwaarder is.

vouwslot
Een vouwslot kun je eenvoudig opvouwen of inklappen en weegt weinig.

Abus Bordo Granit XPlus 6500K

€ 109,95

Het beugelslot

Een beugelslot is gemaakt van gehard staal en bestaat uit twee delen: het U-vormige en het staafvormige gedeelte. Je fiets op slot zetten met een beugelslot gaat erg gemakkelijk en tevens biedt het fietsslot een sterke diefstalbescherming. Een beugelslot is daarentegen wel erg groot, zwaar en onhandig voor onderweg. Soms krijg je een houder bij een beugelslot voor op het frame. Een nadeel van dit fietsslot is dat je je fiets er niet mee kunt vastzetten aan bredere objecten, zoals een boom.

beugelslot
Een beugelslot kun je alleen aan relatief smalle objecten vastmaken, zoals een lantaarnpaal.

Abus Granit XPlus 540

€ 89,95

AXA Newton Pro

€ 42,95

5 tips tegen diefstal van je fiets

1. Bereid je thuis al voor op eventuele diefstal!

Bij de aanschaf van een fiets is het belangrijk dat je framenummers noteert en je aankoopbon of factuur goed bewaart. Ook ben je slim bezig als je af en toe wat foto’s van je fiets maakt en de unieke kenmerken ervan, zoals accessoires, beschadigingen of eventuele stickers. Zo kan jouw fiets makkelijker opgespoord worden als deze gestolen is.

opvallende fietsen worden minder snel gestolen
Zorg ervoor dat jouw fiets iets unieks bevat, waardoor je fiets sneller herkent.

2. Zet je fiets in het zicht

Zorg dat je je fiets op een plek zet waar deze goed zichtbaar is, zoals op een openbare plek. Langs een bus- of tramhalte lopen bijvoorbeeld veel mensen. Een plek met veel voorbijgangers kan daarentegen ook averechts werken, doordat voorbijgangers vaak niet goed opletten en ze zelfs de dief kunnen maskeren. Probeer ook altijd om je fiets in een lichte omgeving te parkeren. Bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal en dus niet in dat donkere steegje.

Zet je fiets in een lichte omgeving.
Een fietsendief zal een fiets die geparkeerd staat in een lichte omgeving sneller laten staan.

3. Gebruik zo veel mogelijk bewaakte fietsenstallingen

Als je fiets voor lange tijd gestald moet worden, is een bewaakte fietsenstalling meestal de veiligste oplossing. De kans op diefstal is hier verreweg het kleinst.

Bewaakte fietsenstalling
Wanneer je je fiets in een bewaakte fietsenstalling zet, hoef je je geen zorgen te maken dat je fiets verdwenen is als je terugkomt.

4. Gebruik meer dan één fietsslot

Is er geen mogelijkheid tot een bewaakte fietsenstalling de buurt? Zorg dan dat je twee fietssloten gebruikt. Zorg dan wel dat je het fietsslot vastmaakt aan het frame en niet aan het wiel. Een fietsendief kan een spaak namelijk gemakkelijk losmaken of zelfs het hele wiel laten staan. Maak je fiets dus vast aan bijvoorbeeld een paal via het frame. Maak je fietsslot dan zo hoog mogelijk op het frame vast. Dan kan de dief zijn of haar voet of de grond niet gebruiken met een betonschaar voor extra kracht tijdens het doorknippen van het slot. Als het slot hoog en los hangt is het doorzagen ervan ook lastiger.

hoe meer fietssloten, hoe veiliger
Een fietsendief slaat jouw fiets waarschijnlijk snel over als je meerdere sloten gebruikt.

Wat betreft je ringslot: zet je fiets op slot met het ventiel bij het slot. Een fietsendief moet vaak het slot forceren om het open te krijgen. Wanneer het ventiel tegen het slot aanzit is de kans groter dat de band lek raakt door het forceren van het slot. Daardoor slaat een dief jouw fiets waarschijnlijk eerder over.

5. Zet je fiets met een fietsslot vast aan de ‘vaste wereld’

Maak je fiets altijd vast aan voorwerpen die vast staan in de grond. Bij tip 4 vertelden we al dat het handig is als je je fiets met een los slot vastzet aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Doe je dit niet, dan kan een dief je fiets gemakkelijk optillen en in een busje zetten. Je fiets met een slot aan een andere fiets vastmaken heeft in dan ook geen zin. Sterker nog, hij heeft dan 2 fietsen in een klap.

maak je fiets vast aan de 'vaste wereld'
Wanneer je je fietsslot niet vastmaakt aan een ander object in de omgeving kan een dief je fiets gemakkelijk in een busje tillen.

Is je fiets toch gestolen?

Staat je fiets niet op de plek waar je deze hebt achtergelaten? Bedenk dan dat een fiets niet altijd gestolen hoeft te zijn als deze weg is. Ook de gemeente haalt fietsen weg die gevaarlijk staan, op een verboden plek staan of te lang geparkeerd zijn. Kijk dus altijd in het fietsendepot van de gemeente. Dieven verplaatsen soms ook een fiets om te zien of het geen lokfiets van de politie is. Loop dus altijd nog even een rondje om zeker te zijn dat je fiets wel of niet weg is.

Fietsen die op verboden plekken zijn geparkeerd, kunnen weggehaald worden door de gemeente.
Je fiets kan ook meegenomen worden door bijvoorbeeld de gemeente als je deze buiten de daarvoor bedoelde vakken parkeert.

Is je fiets toch gestolen? Vergeet dan zeker niet om aangifte te doen. Vaak stelen dieven meerdere fietsen. De kans dat je fiets gevonden wordt is groter als je aangifte doet. Door de aangiftes wordt namelijk inzicht verkregen in locaties waar fietsen regelmatig gestolen worden, maar ook in diefstalcijfers. Daardoor kunnen er eventuele maatregelen genomen worden door de gemeente of politie.

Vergeet ook zeker niet om de social media-accounts van de plaatselijke politie te checken. Vaak plaatsen ze foto’s van gevonden fietsen online. Ook kun je eens kijken op een aantal advertentiewebsites. Grote kans dat je je eigen fiets te koop ziet staan.

Fietssloten voor fatbikes en elektrische bakfietsen

Fietssloten voor fatbikes bieden robuuste beveiliging voor de populaire nieuwe ebikes. Ze zijn speciaal ontworpen om te passen bij de dikke banden van fatbikes en bieden bescherming tegen diefstal. Vaak voorzien van stevige kabels of beugels, zorgen deze sloten ervoor dat je je fatbike met gemoedsrust kunt achterlaten, wetende dat hij veilig is. Met verschillende vergrendelingsopties en duurzame materialen zijn fatbike-fietssloten essentieel voor iedereen die zijn fatbike met een gerust hart achter wil kunnen laten.

Ook voor elektrische bakfietsen zijn er speciale fietssloten. Ze bieden vaak extra lengte en kracht om te zorgen voor een goede beveiliging. De fietssloten voor elektrische bakfietsen zijn vaak wel aan de zware kant, maar dit zorgt logischerwijs wel voor de allerbeste beveiliging.

Fietssloten keuzehulp

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet welk fietsslot het best bij jou past? Maak dan gebruik van de keuzehulp fietssloten op onze website.
Je bent natuurlijk ook altijd welkom in een van onze Superstores, waar onze medewerkers je alles kunnen vertellen over de verschillende soorten fietssloten.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...