Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager? [Koopgids 2020]

Het is weer vakantietijd en dat betekent dat we er weer massaal op uittrekken. Met de fiets natuurlijk. En als het kan eerst even een mooi fietsgebied opzoeken, dicht bij huis, of verder weg, ergens in Europa. Met een goede fietsendrager kun je, ook als je met de auto reist, probleemloos je stadsfiets, elektrische fiets, mountainbike of racefiets meenemen. Maar dan moet die fietsendrager wel bij je auto passen. Maar hoe weet je of een fietsendrager geschikt is voor jouw auto en je fietsen?

Bij het kopen van een nieuwe fietsendrager zijn er een aantal punten waar je op moet letten. De eerste is natuurlijk of je een fietsendrager zonder trekhaak wilt monteren of een fietsendrager mét trekhaak. Als je auto geen trekhaak heeft, dan kun je kiezen voor een dakdrager of voor een fietsendrager voor je achterklep.

Met de juiste fietsendrager kun je elke auto geschikt maken om fietsen mee te vervoeren.
Met de juiste fietsendrager kun je elke auto geschikt maken om fietsen mee te vervoeren.

Een tweede aandachtspunt is het type fiets dat je wilt vervoeren. Sportfietsen, zoals racefietsen en mountainbikes, zijn vaak relatief licht. Elektrische fietsen zijn juist erg zwaar en kunnen daarom niet op elke fietsendrager gebruikt worden. Afhankelijk van het aantal fietsen en het gewicht van de fietsen kun je bepalen welke fietsendrager het beste aansluit bij je behoefte.

Het type fietsendrager dat het beste bij je past hangt dus niet alleen af van de mogelijkheden van je auto, maar dus ook van de fietsen zelf. In eerste instantie moet je kijken naar wat jouw auto aan mogelijkheden heeft. Daarna is het van belang het type fiets dat je wilt vervoeren mee te nemen in je overwegingen.

Na een lekker lange fietsdag even de fietsen op de fietsdrager en naar huis...
Na een lekker lange fietsdag even de fietsen op de fietsdrager en naar huis…

En dan hebben we het nog niets eens gehad over de vele accessoires die je kunt krijgen. En de regels voor fietsendragers voor de verschillende Europese landen is ook iets om rekening mee te houden. We hebben het allemaal op een rijtje gezet in deze uitgebreide fietsendrager koopgids.

Alles over fietsendragers

Fietsendragers voor op je trekhaak

Een fietsendrager op je trekhaak is makkelijk te monteren en weer te demonteren. De meeste moderne fietsendragers hebben verlichting en ruimte om je (witte) kentekenplaat goed te monteren. Afhankelijk van het model dat je kiest kun je tussen de 1 en 4 fietsen meenemen.

Met sommige fietsendragers kun je tot wel 4 fietsen tegelijk meenemen.
Met sommige fietsendragers kun je tot wel 4 fietsen tegelijk meenemen.

Sommige trekhaak fietsendragers kun je zelfs uitbreiden. Door een paar extra stangen kun je van je standaard fietsendrager voor 2 fietsen in een handomdraai een fietsendrager voor 3 of zelfs een fietsendrager voor 4 fietsen maken. Een fietsendrager op je trekhaak is prima geschikt om elektrische fietsen mee te vervoeren.

Trekhaakdragers voor elektrische fietsen

Wie een elektrische fiets mee wilt nemen op de fietsendrager komt eigenlijk niet onder een trekhaakdrager uit. Een elektrische fiets weegt namelijk zo rond de 25 kilo. En die til je niet zomaar even op je dakdrager of bovenop een achterklepdrager.

Op de meeste trekhaakdragers kun je minstens 2 elektrische fietsen vervoeren.
Op de meeste trekhaakdragers kun je minstens 2 elektrische fietsen vervoeren.

Dakdragers en achterklepdragers zijn vaak ook niet sterk genoeg om meer dan één elektrische fiets te dragen. En bij een dakdrager moet je er ook zeker van zijn dat je autodak het gewicht wel aan kan.

Bij een e-bike is het dus altijd verstandig een trekhaakdrager te kiezen. Maar ook daar moet je wel letten op het gewichtslimiet. Houd altijd rekening dat je fietsendrager een draagkracht nodig heeft van 60 kilo als je twee elektrische fietsen mee wilt nemen.

Het voordeel van de meeste trekhaakdragers is dat ze standaard zijn voorzien van verlichting en een kentekenplaathouder. Bijna alle trekhaakdragers uit ons assortiment zijn geschikt voor het vervoeren van twee elektrische fietsen.

Trekhaak-schaardrager voor het gemak

Een trekhaak-schaardrager is een handzamere variant van de trekhaakdrager. Deze klem je met een schaarbeweging op je trekhaak. Ideaal als je je fietsendrager niet vaak nodig hebt. Maar dit type fietsendrager heeft wel een paar nadelen.

Allereerst is een trekhaak-schaardrager nooit geschikt voor het vervoeren van meer dan één elektrische fiets. En soms is zelfs dat een te zware belasting. En daarnaast moet je vaak een aparte lichtbalk en kentekenplaat kopen als je fietsen te veel voor je verlichting en/of kentekenplaat hangen. Sommige modellen hebben wel een geïntegreerde lichtbak en ruimte voor de kentekenplaat.

Als laatste is de schaardrager minder handig als je er mee naar het buitenland gaat. Je moet dan namelijk al verplicht een lichtbalk hebben. Verder moet je ook een kentekenplaat monteren. Een gewone trekhaak-fietsendrager, met geïntegreerde verlichting en kentekenplaathouder, is dan een voordelige keuze.

Fietsendragers met verlichting en kentekenplaat

Een trekhaak fietsendrager met ingebouwde verlichting en ruimte voor je kentekenplaat is erg handig. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken of je kentekenplaat of je autoverlichting nog wel zichtbaar zijn.

In elk Europees land gelden weer net andere regels voor het gebruik van een fietsendrager, maar een kentekenplaat is altijd en overal verplicht. Met een handgeschreven kentekenplaat kom je niet weg...
In elk Europees land gelden weer net andere regels voor het gebruik van een fietsendrager, maar een kentekenplaat is altijd en overal verplicht. Met een handgeschreven kentekenplaat kom je niet weg…

Fietsendragers met verlichting hebben een 7-polige óf 13-polige aansluiting. Een fietsendrager met een 7-polige aansluiting heeft alleen achterlichten, knipperlichten en remlicht. Een fietsendrager met 13-polige stekker heeft ook achteruitrijlichten en een mistlamp. Vooral die laatste twee zijn belangrijk als je naar het buitenland gaat.

Als je (regelmatig) met je auto incl. fietsendrager naar het buitenland gaat is het altijd aan te raden een fietsendrager met 13-polige stekker te kopen. In bijna alle buitenlanden is namelijk achteruitrijverlichting en mistverlichting verplicht*. (Over de regels voor fietsendragers in het buitenland later meer). Let wel op dat de aansluiting van je auto ook 13-polig moet zijn om de mistlampen en achteruitrijverlichting te kunnen gebruiken.

Heb je een zware fiets zoals een fatbike of elektrische fiets? Dan kun je een oprijgoot gebruiken zodat je niet hoeft te tillen.
Heb je een zware fiets zoals een fatbike of elektrische fiets? Dan kun je een oprijgoot gebruiken zodat je niet hoeft te tillen.

Moderne auto’s met trekhaak hebben vaak een aansluiting voor een 13-polige stekker. Bij oudere auto’s kan het per merk sterk verschillen of er een 7-polige of 13-polige aansluiting is. Je kunt makkelijk zelf zien welke aansluiting je hebt door simpelweg de aansluitpunten te tellen.

Voor beide versies is natuurlijk ook een verloopstekker te krijgen. Daarmee kun je van 7-polig naar 13-polig gaan of vice versa. De aansluiting van je auto hoeft dus niet leidend te zijn voor de fietsendrager die je koopt.

Erg handig, de kantelbare fietsdragers

Een ander belangrijk aandachtspunt bij een fietsendrager voor je trekhaak is een mogelijkheid om hem te kantelen. Sommige trekhaak fietsendragers kun je namelijk met een druk op de knop kantelen.

Een fietsendrager die je kunt kantelen is handig als je ook nog je achterklep wilt kunnen gebruiken.
Een fietsendrager die je kunt kantelen is handig als je ook nog je achterklep wilt kunnen gebruiken.

Het voordeel hiervan is dat je dan wel gewoon je achterklep open kunt doen. Een kantelbare fietsendrager is wel iets duurder dan de niet-kantelbare versie. Maar het voordeel van een toegankelijke achterbak is dat meer dan waard.

Zet je fietsendrager en de fietsen op slot

Naast de mogelijkheid om je fietsendrager te kantelen is het ook de moeite waard om te kijken naar sloten. Bij sommige fietsendragers kun je bijvoorbeeld de aansluiting op je trekhaak op slot zetten. En weer andere dragers hebben de mogelijkheid om de klemmen waarmee je je frame vastklemt op slot te zetten.

Door je fietsen en de fietsendrager op slot te kunnen zetten kun je met een stuk geruster gevoel even je auto, met fietsen, achterlaten. Maar let wel op dat, als je bijvoorbeeld dure wielen in je racefiets hebt, je deze dan nog even met aan kabelslot vastzet.

Waar moet je op letten bij een fietsendrager op je trekhaak?

Bij een fietsendrager voor op je trekhaak is het als eerste erg belangrijk om de kogeldruk van je auto of camper te weten. De kogeldruk is de maximale verticale belasting die jouw trekhaak kan dragen. Voor kleine auto’s ligt die vaak rond de 50 kilo. Grotere auto’s zitten meestal op of boven de 75 kilo. Het gewicht van je fietsendrager moet je wel bij het gewicht van je fietsen optellen.

Bij een grote auto kun je vaak tot wel 75 kilo of meer dragen op je trekhaak. Wat je maximaal mag dragen staat in de autopapieren en bij de trekhaak zelf.
Bij een grote auto kun je vaak tot wel 75 kilo of meer dragen op je trekhaak. Wat je maximaal mag dragen staat in de autopapieren en bij de trekhaak zelf.

Je kunt altijd op de trekhaak van je auto zien hoeveel de kogeldruk mag zijn. Dat staat op een duidelijk plaatje, vaak van metaal. Dit plaatje zit op de trekhaak vast en mag je ook nooit verwijderen. Bij Maximum Vertical Load kun je zien wat de totale druk mag zijn op de kogel. Dat is dus het maximale gewicht van je fietsendrager en fietsen samen.

De kogeldruk is dus niet hetzelfde als het maximale laadvermogen dat je auto kan trekken. Bedenk dat je fietsen en fietsendrager vol op je trekhaak leunen. Een aanhanger of caravan sleep je achter je aan en geeft dus veel minder druk óp de kogel.

Hoe ver mogen je fietsen op de fietsendrager uitsteken?

Bij een fietsendrager voor je trekhaak moet je ook opletten dat je wielen niet te veel uitsteken. In Nederland mogen je wielen maximaal 20 centimeter aan de linker- en rechterkant van je auto of camper uitsteken.

Dat is niet heel erg veel, en het hangt dus van de breedte van je auto af of het past of niet. Twijfel je of het gaat lukken? Meet dan eerste de breedte van je fietsen op. Die is bepalend of je een fietsendrager voor je trekhaak kunt gebruiken met jouw fietsen of niet.

Heb je hele lang fietsen die ver uitsteken? Geen probleem zolang je niet meer dan 20 centimeter uitsteekt aan beide kanten.
Heb je hele lang fietsen die ver uitsteken? Geen probleem zolang je niet meer dan 20 centimeter uitsteekt aan beide kanten.

In het buitenland gelden soms strenge regels voor hoe ver je fietsen uit mogen steken. Dan moet je bijvoorbeeld markeringsborden en extra verlichting gebruiken. Over de regels voor fietsendragers in het buitenland lees je verderop meer.

Is je auto te smal of zijn je fietsen te breed? Of is je trekhaak misschien al bezet door een aanhanger of een caravan? Dan kun je kun je nog kiezen voor een fietsendrager voor op je achterklep of een dakdrager, een fietsendrager voor op je dak. Eerst nog even onze favoriete fietsendragers voor je trekhaak op een rij.

Onze favoriete fietsendragers voor je trekhaak

Achterklepdragers – fietsendrager zonder trekhaak

Een achterklepdrager is ideaal als je geen trekhaak hebt. Maar ook als je fietsen op een trekhaakdrager meer dan de maximale 20 centimeter uitsteken aan de zijkanten is een fietsendrager voor je achterklep een goede optie.

Met een achterklepdrager heb je soms geen speciale lichtbak of witte kentekenplaat nodig. Dat scheelt!
Met een achterklepdrager heb je soms geen speciale lichtbak of witte kentekenplaat nodig. Dat scheelt!

De meeste achterklepdragers houden de fiets namelijk aan het frame vast en laten de wielen vrij rondzweven. Je kunt dan dus één of beide wielen er even uithalen tijdens de rit. Een achterklepdrager is niet geschikt voor elektrische fietsen. De maximale belasting per fiets is namelijk 15 kilo. En de meeste e-bikes zitten daar ruim boven. En ook is het geen handige oplossing om alles minder breed te maken, een e-bike fietswiel haal je er niet even snel uit.

Alleen geschikt voor lichte sportfietsen

Een achterklepdrager is daarom uitstekend geschikt voor mountainbikes, racefietsen en andere lichte sportfietsen. Een leuk voordeel is dat een fietsdrager voor je achterklep vaak erg makkelijk en snel heel klein in te klappen is. Een belangrijk aandachtspunt is dat je wel een lichtbalk nodig kunt hebben, zeker als je ermee naar het buitenland gaat.

Als je je fietsen onbezorgd mee kunt nemen kun je ook eens wat verder van huis starten met een mooie rit.
Als je je fietsen onbezorgd mee kunt nemen kun je ook eens wat verder van huis starten met een mooie rit.

Afhankelijk van je auto kan het zijn dat je verlichting namelijk niet meer goed zichtbaar is. Ook heb je vaak een witte kentekenplaat nodig. Een lichtbalk is niet duur, maar moet je dus wel meenemen. En dan heeft je auto natuurlijk ook weer een aansluiting nodig voor de verlichting.

Helaas is niet elke achterklep geschikt voor een fietsendrager en ook is niet voor elke auto een passende fietsendrager voor je achterklep te krijgen. Als de trekhaak ook geen optie voor je was, dan blijft je dak over. Maar eerst onze favoriete achterklepdragers op een rij.

Onze favoriete fietsendragers voor je achterklep

Fietsendragers voor op je autodak

Het voordeel van een dakdrager is dat je fietsen nooit te veel uit zullen steken. Ook heb je geen lichtbalk of een witte kentekenplaat nodig. Bijna alle auto´s zijn geschikt om een dakdrager op te monteren.

Geen trekhaak? Geen geschikte achterklep voor een achterklepdrager? Monteer je fietsen dan op je dak!
Geen trekhaak? Geen geschikte achterklep voor een achterklepdrager? Monteer je fietsen dan op je dak!

Om een dakdrager voor fietsen te kunnen monteren heb je wel een basis nodig, de dakrails. Die bestaat uit twee dwarsbalken waar je de fietsendrager zelf weer op kunt monteren.

Naast dat je fietsen niet in de weg staan kun je veel meer fietsen kwijt op je dak. Het enige waar je op moet letten is het maximale gewicht dat jouw dak en dakrails mogen dragen. Zolang je onder het gewichtslimiet blijft kun je net zoveel fietsen op je dak vervoeren als dat er op passen.

Bij een fietsendrager voor op je dak is het wel zo fijn als je fietsen niet al te zwaar zijn.
Bij een fietsendrager voor op je dak is het wel zo fijn als je fietsen niet al te zwaar zijn.

Een dakdrager voor fietsen is niet of veel minder geschikt voor elektrische fietsen. Dat komt omdat deze vaak erg zwaar zijn. En een e-bike op je dak tillen, dat is niet iets dat je zomaar doet, ook al ben je een krachtpatser. Een trekhaakdrager is dan veel handiger.

Onze favoriete fietsendragers voor je dak

SeaSucker fietsendrager voor elk autodak

Als laatste hebben we nog een hele bijzondere dakdrager voor fietsen, de SeaSucker. Hier heb je geen dakrails of andere bevestigingspunten voor nodig. De Seasucker bevestig je namelijk met zuignappen op je dak.

Dat je fiets met een SeaSucker fietsdrager echt veilig blijft zitten zie je hier wel in onze superstore.
Dat je fiets met een SeaSucker fietsdrager echt veilig blijft zitten zie je hier wel in onze superstore.

Echt elk autodak is geschikt. De enige uitzondering is als je een auto hebt die gewrapt is. De SeaSucker blijft dan wel zitten, maar kan wel je wrap uit vorm trekken. Je wrap zou dan zelfs kunnen scheuren. En dat wil je natuurlijk niet.

Ook een zware elektrische mountainbike is geen probleem voor de SeaSucker.
Ook een zware elektrische mountainbike is geen probleem voor de SeaSucker.

En je hoeft niet bang te zijn dat de SeaSucker het niet goed houdt. Hij is zelfs getest met een rallyauto die de meest gekke manoeuvres uithaalt. En de Seasucker? Die blijft gewoon zitten!

Onze SeaSucker dakdragers

Handige accessoires voor fietsendragers

Nu je (hopelijk) weet welke fietsendrager bij jou past kun je ook kijken naar handige accessoires. Veel fietsendragers kun je namelijk met wat hulpstukken uitbreiden of voorzien van een handige oprijgoot of een achteruitrijsensor. Of wat dacht je van beschermingsmateriaal voor je fiets?

Wie een elektrische fiets op zijn trekhaakdrager wilt plaatsen kan een handige oprijgoot gebruiken. Die hang je makkelijk en snel aan de zijkant van de fietsendrager. Je kunt je e-bike dan snel op de fietsendrager rollen. Ideaal om die zware e-bike niet te hoeven tillen.

Met de speciale steekasadapter kun je ook fietsen met een steekas probleemloos meenemen.
Met de speciale steekasadapter voor een SeaSucker kun je ook fietsen met een steekas probleemloos meenemen.

Afhankelijk van welk type fiets kun je ook bredere wielhouders monteren. Dan past je MTB met brede banden of zelfs een fatbike probleemloos op de fietsendrager. Ook handig voor mountainbikes of racefietsen van carbon, de carbon beschermer. Een handig stuk soepel rubber waarmee je kunt voorkomen dat je schade veroorzaakt aan je fiets.

Onze favoriete fietsendrager accessoires


Tips voor het gebruik van jouw fietsdrager

We hebben onze favoriete tips voor het gebruik van een fietsendrager even voor je op een rij gezet. Ga je naar het buitenland met je fietsendrager? Dan hebben we hieronder per land de meest belangrijke regels ook even opgesomd.

 • Zit je op de rand van het gewichtslimiet met een e-bike? Haal dan de accu eraf, dat kan het verschil maken.
 • Carbon frame en onderdelen? Gebruik schuimplastic om alle contactpunten en klempunten te beschermen. Isolatieschuim voor verwarmingsbuizen werkt hiervoor perfect!
 • Haal kinderzitjes en fietstassen van je fiets. Dat scheelt gewicht, maar voorkomt vooral het losraken van onderdelen
 • Stuurbordje voor de toertocht monteren? Doe dat pas bij aankomst. Je zult niet de eerste zijn die op de snelweg zijn stuurbordje van de fiets af ziet waaien…
 • Maak je trekhaak even schoon voor je een trekhaakdrager monteert. Vuil en vet verminderen de grip op de trekhaak.
 • Maak de plekken waar een achterklepdrager mee aan je auto vastzit of steunt goed schoon. Dit voorkomt krasjes.
 • Je 7-polige of 13-polige aansluitstekker blijft langer goed als je de contactpunten regelmatig invet met zuurvrije vaseline.

Regels voor fietsendragers in het buitenland

Met een fietsendrager kun je zo de grens over met je fietsen. Handig voor vakanties of een dagje of weekendje weg. Maar helaas zijn er wel regels waar je aan moet voldoen. Van de maximale breedte die je fietsendrager met fietsen uit mag steken aan de zijkanten en achterkant, tot en met speciale markeringsborden.

Vooral als je naar het buitenland op vakantie gaat is een kantelbare fietsendrager erg handig. Je kunt dan altijd bij je kofferbak.
Vooral als je naar het buitenland op vakantie gaat is een kantelbare fietsendrager erg handig. Je kunt dan altijd bij je kofferbak.

We zetten de regelgeving voor fietsendragers voor een auto per land even voor je op een rij. Let op dat je ook als je alleen door een land heen rijdt naar je bestemming je je nog steeds aan de regels moet houden.

Overigens is het officieel zo dat als je met een Nederlandse auto aan de Nederlandse wet en eisen voldoet, je in de hele EU zou moeten mogen rijden. (Volgens het Verdrag van Wenen) Maar helaas krijg je in de praktijk gewoon een boete als je niet je aan de regels van een land houdt.

Een oprijgoot is niet alleen handig voor elektrische fietsen, ook full suspension fietsen of fatbikes krijg je zo een stuk makkelijker achterop je fietsendrager.
Een oprijgoot is niet alleen handig voor elektrische fietsen, ook full suspension fietsen of fatbikes krijg je zo een stuk makkelijker achterop je fietsendrager.

Dus wees voorbereid, of je moet zin hebben in een zinloze discussie met de politie. Om vervolgens gewoon te moeten betalen waarna je na je vakantie nog lekker in beroep mag gaan in de hoop je boete niet te hoeven betalen.

Allereerst zijn er een aantal, hele logische, regels voor fietsendragers die voor alle landen gelden. Sommige zaken klinken erg precies, maar de boetes kunnen flink oplopen per land, dus bereid je goed voor. Deze lijst dient ook slechts ter indicatie. Reis je naar of door een van deze landen, check dan zelf altijd de meest actuele gegevens.

Algemene internationale aandachtspunten en regels voor het gebruik van een fietsendrager

 • Een fietsendrager zelf heeft een maximum snelheid die je niet mag overschrijden. Let daar goed op!
 • Onderdelen die los kunnen raken zoals bidons, fietscomputers en fietspompen moeten verwijderd worden.
 • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
 • Zet de fietsen altijd goed vast en zeker ze met spanbanden.
 • Zijn al je achterlichten geheel of gedeeltelijk niet meer zichtbaar? Dan moet je een fietsendrager met verlichting gebruiken. Je kunt ook een verlichtingsbalk plaatsen.
 • Is je kenteken niet meer goed zichtbaar? Bij twijfel moet je altijd een fietsendrager met kenteken gebruiken of een witte kentekenplaat op de achterste fiets monteren.
 • Plak een landensticker (NL) achterop je fietsendrager.
 • De fietsendrager telt mee bij het bepalen van de totale lengte van je voertuig. Op een veerboot kan je auto bijvoorbeeld dus net in een duurdere categorie vallen. Ook kleine weggetjes op het platteland kunnen soms een lengtebeperking hebben, let daar op!
 • De fietsendrager telt ook mee bij het bepalen van de breedte van je voertuig. Dit is van belang op kleine smalle weggetjes, maar ook bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Vaak heeft de linker rijbaan een breedte-beperking.
 • Je mag alleen fietsen of rolstoelen vervoeren met een fietsendrager.

Regels fietsendrager Nederland

 • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter uitsteken aan elke zijkant, dus 40 centimeter in totaal.
 • Is het nummerbord van de auto niet goed meer te lezen? Dan moet je een witte kentekenplaat monteren.
 • Is je verlichting niet meer goed zichtbaar? Dan moet je een verlichtingsbalk gebruiken. Mistachterlicht of achteruitrijverlichting zijn niet verplicht.

Regels fietsendrager Duitsland

 • Fietsendrager met mistachterlicht en achteruitrijverlichting is verplicht. Je hebt dus een fietsendrager nodig met 13-polige aansluiting.
 • De fietsendrager en de auto samen mogen niet breder zijn dan 255 centimeter.
 • De fietsen mogen maximaal 40 centimeter uitsteken buiten de breedte van de auto

Regels fietsendrager Oostenrijk

 • Fietsendrager met mistachterlicht en achteruitrijverlichting verplicht. Je hebt dus een fietsendrager nodig met 13-polige aansluiting.
 • In Oostenrijk kan een rode kentekenplaat gebruikt worden achterop de fietsendrager, in plaats van de witte. Maar die is alleen in Oostenrijk geldig en is dus feitelijk nutteloos als je er niet woont.

Regels fietsendrager België

 • Fietsendrager met mistachterlicht en achteruitrijverlichting verplicht. Je hebt dus een fietsendrager nodig met 13-polige aansluiting.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat verplicht.

Regels fietsendrager Frankrijk

 • De maximale breedte van de fietsendrager en de daarop vastgezette fietsen mag maximaal 250 centimeter zijn.
 • Steekt de fietsendrager verder uit dan 40 centimeter aan de zijkanten? Dan moet je witte lampen monteren die naar voren schijnen. Naar achteren toe heb je rode reflectoren nodig. (Naast eventuele extra verlichting).
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Italië

 • De fietsen én de fietsendrager mogen niet breder zijn dan het voertuig.
 • Je moet altijd minstens één markeringsbord achterop de fietsendrager monteren
 • Is de fietsendrager net zo breed als je auto? Dan moet je twee markeringsborden monteren die samen een omgekeerde V vormen.
 • Het markeringsbord moet 5 diagonale rode strepen hebben. (Dit is een ander bord dan die voor Spanje!)
 • De markeringsborden moeten van aluminium of kunststof zijn en een afmeting hebben van 50×50 centimeter.
 • ’s nachts moet je lading voorzien zijn van een rood licht.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Spanje

 • Je moet altijd minstens één markeringsbord achterop de fietsendrager monteren.
 • Het markeringsbord moet 3 diagonale rode strepen hebben. (Dit is een ander bord dan die voor Italië!)
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.

Regels fietsendrager Portugal

 • Het heeft sterk de voorkeur in Portugal een dakdrager te gebruiken. Tot 2003 waren trekhaakdragers zelfs verboden. Daar is een stokje voor gestoken door de EU, maar de regels zijn erg streng voor alle type fietsendragers.
 • De fietsen en fietsendrager mogen niet breder zijn dan de auto.
 • De fietsendrager moet goedgekeurd zijn en aantoonbaar geschikt zijn voor de belasting. Neem dus de boekjes e.d. van de fietsendrager mee!
 • De fietsendrager mag maximaal 45 centimeter uitsteken aan de achterkant van de auto (!) Voor trekhaakdragers wordt dit gemeten vanaf de trekhaak, bij achterklepdragers vanaf de achterkant van de auto.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.
 • Gebruik je een dakdrager? Dan mag de combinatie van auto en fietsen in totaal maximaal 4 meter hoog zijn.

Regels fietsendrager Verenigd Koninkrijk*

 • Het wordt aangeraden niet in een eventuele derde (of vierde, etc.) rijbaan te rijden.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.

* Let op, na een Brexit kan sommige Europese regelgeving vervallen. Ook kan er onduidelijkheid zijn over de te volgen regels.

Regels fietsendrager Zweden

 • Je moet altijd een witte kentekenplaat achterop de fietsendrager of de fietsen monteren.
 • In Zweden zijn ze erg gericht op de NL-sticker die naast de witte kentekenplaat geplakt moet zijn.
 • Kenteken en verlichting van de auto moeten volledig zichtbaar zijn. Zo niet, dan is een aparte lichtbak en kentekenplaat nodig.
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten testen. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager? [Koopgids 2020]”

 1. Kleine aanvulling is misschien handig te vermelden dat er een aantal landen in Europa zijn waarbij een markeringsbord( zo’n een in t vierkant met rood-witte strepen) verplicht stellen als je een fietsendrager op de trekhaak monteert.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen