Menu
Terug
Onderhoudsbeurten

Waarom is onderhoud aan je fiets belangrijk?

 • Slijtage blijft tot een minimum beperkt en je onderdelen blijven in goede conditie.
 • Zo blijft de garantie langer behouden.
 • Zie het als een auto: 1x per jaar een apk en met enige regelmaat een beurt.
 • Langer zonder problemen rond blijven rijden.

Waar kan ik het beste terecht?

 • Voor onderhoudsbeurten kun je altijd terecht bij een van onze vestigingen of natuurlijk je lokale fietsenmaker.
 • Voor sportfietsen raden wij aan om een dealer te bezoeken die zelf ook racefietsen en mountainbikes verkoopt.
 • Elektrische fietsen dienen ook een keer per jaar gecontroleerd te worden op software updates. In iedere elektrische fiets zit namelijk een boordcomputer en deze heeft ook wel eens updates nodig.
 • Het beste is om een dealer te zoeken die ook het fietsenmerk verkoopt dat je hebt gekocht bij ons. Deze heeft namelijk ervaring met het fietsenmerk, eventueel specialistisch gereedschap en ook de originele onderdelen op voorraad.

Eerste servicebeurt

De eerste servicebeurt dien je uit te laten voeren ongeveer na 500 km en binnen 6 maanden na aankoop. Veel voorkomend is dat de versnellingskabels iets rekken waardoor het allemaal net iets minder schakelt, of dat de spaken iets losser gaan zitten waardoor het wiel spanning verliest. Ook is het goed om dan nog even alle schroeven en bouten na te lopen, zodat deze nog goed vastzitten. Eventuele versnellingen en remmen kunnen dan nog bijgesteld worden voor optimale prestatie.

Jaarlijks onderhoud

Na de eerste service beurt is jaarlijks onderhoud ook absoluut een must om lang plezier te hebben van je fiets. Je fiets wordt namelijk door weer en wind gebruikt en daardoor ontstaat slijtage. Tijdig onderhoud kan zorgen dat deze slijtage tot een minimum wordt beperkt en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Techcenter

Op onze blog in het Techcenter verzamelen wij handleidingen om zelf onderhoud te verrichten aan je fiets. Ook de website van Parktool biedt een uitgebreid naslagwerk met foto's en video's voor allerlei reparaties. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen je op weghelpen en de juiste filmpjes en handleidingen aanbevelen.

Mountainbike

Een mountainbike wordt flink gebruikt in het bos. Modder, zand en nattigheid. Iedere keer hard aanzetten, mooie afdalingen, flinke putten en kuilen, het zorgt allemaal voor extra slijtage van je mooie fiets. Dit maakt het bij een mountainbike extra belangrijk om onderhoud te laten uitvoeren.

Wat kun je in de regel zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

 1. Spuit je fiets niet af met een hogedrukreiniger, maar was de fiets met een sopje. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je namelijk ook het vet uit de draaiende delen.
 2. Maak de ketting regelmatig schoon met een droge doek, zodat deze weer mooi schoon is. Smeer minimaal om de twee ritten je ketting met kettingolie. WD40 is niet voldoende weerbestendig om je ketting te smeren. De cassette hoeft niet gesmeerd te worden, alleen de ketting.
 3. Controleer je schijfrem- en/of v-brake blokken regelmatig. Maakt het een schurend geluid, ga dan langs de dichtstbijzijnde fietsenspecialist om de remblokken te laten vervangen. Of doe het natuurlijk zelf met behulp van de vele Youtube filmpjes.
 4. Controleer regelmatig de bandenspanning. De maximale bandenspanning vind je op de zijkant van de band. In de regel wordt een mountainbike band tussen de 2 en 2,5 bar opgepompt.
 5. Loop ook regelmatig bouten en moeren na. Door het vele trillen is het namelijk niet vreemd dat er af en toe wat los gaat zitten. Simpel vastdraaien is dan voldoende.
 6. Indien je pedalen, een zadelpen of stuurpen opnieuw wilt monteren, gebruik dan montagepasta of vet om ervoor te zorgen dat je deze later ook weer los krijgt.

Racefiets

Of je nu een mooi-weer-fietser bent of iemand die in alle weertypen op pad gaat, iedere racefiets heeft onderhoud nodig.

Wat kun je in de regel zelf om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

 1. Spuit je fiets niet af met een hogedrukreiniger, maar was de fiets met een sopje. Door de druk van de hogedrukreiniger spuit je namelijk ook het vet uit de draaiende delen.
 2. Maak de ketting regelmatig schoon met een droge doek, zodat deze weer mooi schoon is. Smeer minimaal om de twee ritten je ketting met kettingolie. WD40 is niet voldoende weerbestendig om je ketting te smeren. De cassette hoeft niet gesmeerd te worden, alleen de ketting.
 3. Controleer je remblokken regelmatig. Zie je de slijtage streepjes niet meer of zijn ze ongelijkmatig afgesleten, ga dan langs de dichtstbijzijnde fietsenspecialist om de remblokken te laten vervangen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf vervangen met behulp van de vele YouTube filmpjes.
 4. Controleer regelmatig de bandenspanning. De maximale bandenspanning vind je op de zijkant van de band. In de regel wordt een race band tussen de 7 en 8,5 bar opgepompt.
 5. Loop regelmatig bouten en moeren na. Door het vele trillen is het niet vreemd dat er af en toe wat los gaat zitten. Simpel vastdraaien is dan voldoende. Vast is vast, dus niet té vast draaien.
 6. Indien je pedalen, een zadelpen of stuurpen opnieuw wilt monteren, gebruik dan montagepasta of vet om ervoor te zorgen dat je deze later ook weer los krijgt.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is een mooi groen product dat je snel op bestemming brengt en je lekker helpt bij de zwaardere stukken, maar welke zeker een gebruiksaanwijzing heeft.

 1. Breng de fiets minimaal een keer per jaar naar een merkdealer om te laten controleren op software updates.
 2. Controleer de bandenspanning regelmatig. Verlaagde bandenspanning heeft namelijk tot gevolg dat de actieradius van je fiets minder groot wordt.
 3. Kou heeft een negatieve invloed op de accu. Indien de temperatuur onder de 10 graden wordt de actieradius ook aanmerkelijk lager. In de regel is dit 10 tot 15 procent. Dit geldt ook voor de laadtijd. Hoe lager de omgevingstemperatuur, de te langer de laadtijd. Laad indien mogelijk de batterij op bij kamertemperatuur.
 4. Controleer de remmen regelmatig. Een elektrische fiets rijdt nu eenmaal harder en het is dus van belang dat je op tijd stil kan staan.
 5. Geeft je display foutmeldingen? Neem dan contact op met een lokale fietsenmaker.

Stadsfiets

Een stadsfiets zegt het eigenlijk al, die wordt gebruikt in de stad en dus vaak voor woon en werkverkeer. En dan ga je natuurlijk niet altijd even zuinig om met je fiets, maar je gaat er wel vanuit dat hij je iedere dag op plaats van bestemming brengt.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft?

 1. Zorg dat je banden goed op spanning blijven. Door het vele buiten staan daalt de bandendruk relatief snel. Dus controleer dit regelmatig.
 2. Controleer ook regelmatig of je nog goed kunt remmen.
 3. Heb je een open kettingkast? Smeer dan met enige regelmaat je ketting met kettingolie, om ervoor te zorgen dat alles gesmeerd blijft lopen.
 4. Schakelt de fiets niet lekker of ratelt er iets in de kettingkast? Ga dan naar een fietsenmaker om het probleem te laten beoordelen. Het zou zonde zijn als er hierdoor iets stuk gaat.
Bosch Handleidingen algemeen
Handleiding Bosch Accu’s
Handleiding Bosch Opladers
Handleiding Bosch Active Line en Performance Line Algemeen
Handleiding Bosch Performance Cargo Line
Handleiding Bosch Intuvia Display
Handleiding Bosch Kiox Display
Handleiding Bosch Nion Display
Handleiding BoschPurion Display

Shimano Steps
Handleiding Shimano Steps Algemeen

Bafang
Handleiding Bafang M300 Middenmotor
Handleiding Bafang M420 Middenmotor
Handleiding Bafang Voorwielmotor

Gazelle
Handleiding Algemeen
Handleiding Bosch Systeem
Handleiding Shimano Systeem
Oud:
Handleiding Algemeen
Handleiding Innergy
Handleiding Pure Innergy
Handleiding Xtra Excellent Innergy
Handleiding Easyglider
Handleiding Cabby
Handleiding Bosch Systeem deel 1
Handleiding Bosch Systeem deel 2

Sparta
Handleiding Algemeen
Handleiding Sparta B-Line
Oud:
Handleiding Ion
Handleiding Ion Verkorte Laadinstructie
Handleiding E-motion X2
Handleiding E-Motion 24V
Handleiding E-motion 36V
Handleiding Original - Pickup Xtra - Country Tour en Amazone 4life Electric
Handleiding Fold-E
Handleiding Bosch Active motor - B-Special, B2 en B4

Batavus
Handleiding Algemeen
Handleiding Recreatief
Handleiding Sportief
Handleiding Hybride
Handleiding Kinderfietsen
Handleiding Elektrische Fiets
Handleiding Hybride
Oud:
Handleiding Nova
Handleiding Padova Easy
Handleiding LI-ION
Handleiding E-go
Handleiding E-go met Bosch
Handleiding E-go RemovE
Handleiding Monaco E-go 36V
Handleiding BUB Easy, PBE en E-GO

Koga
Handleiding Koga Algemeen

Pegasus
Handleiding Pegasus e-bike
Oud:
Handleiding Pegasus e-bike

Flyer
Handleiding Technische Data

Cortina
Handleiding Cortina Quick Start Guide
Handleiding Cortina SportDrive
Handleiding Veiligheidsvoorschriften en Garantievoorwaarden
Oud:
Gebruiksvoorwaarden Cortina

Alpina
Handleiding Alpina Quick Start Guide

Trek
Handleiding Fiets Algemeen
Handleiding Elektrische Fiets

Cannondale
Handleiding Fiets Algemeen
Handleiding Elektrische Fiets Engels
Handleiding Elektrische Fiets Nederlands

Cube
Handleiding Algemeen
Handleiding Mtb
Handleiding Race
Handleiding Trekking
Handleiding Kids
Handleiding Cube Cargo Hybrid Bakfiets
Oud:
Handleiding Algemeen

Giant
Handleiding Algemeen
Handleiding Twist
Handleiding Twist Go
Handleiding Twist Lite Power
Handleiding Halfway

Scott
Handleiding Algemeen
Handleiding Race Algemeen

Haibike
Handleiding Algemeen

Urban Arrow
Handleiding Algemeen

Dahon
Handleiding Algemeen

Nadat onze monteurs je fiets geheel hebben afgesteld in onze werkplaats en een testrondje hebben gereden, draaien zij het stuur en demonteren zij de pedalen. Dit doen we zodat de fiets schadevrij bij je bezorgd kan worden. Onze vervoerder monteert de pedalen en zet het stuur recht. Uiteraard is het niet verplicht om van deze service gebruik te maken, je kunt het ook zelf doen! Hieronder hebben we kort beschreven welk gereedschap je nodig hebt en wat de handelingen zijn.

Montagehandleiding mountainbikes & racefietsen.

In deze handleiding kun je vinden hoe je je stuur goed monteert bij een mountainbike of racefiets. Er wordt bij deze fietsen gebruik gemaakt van de zogenaamde ahead stuurpen. Klik hier voor een vergrote versie van de MTB en hier voor de racefiets. Stuur rechtzetten
 1. Draai de topcap bovenop je stuurpen een paar slagen los en draai de boutjes van je stuurpen ook een paar slagen los.
 2. Je kunt het stuur nu een kwartslag draaien. Zet het stuur recht, haaks op de band.
 3. Draai nu eerst de topcap handvast. De topcap zorgt ervoor dat je geen speling hebt. Als het stuur zwaar draait heb je de topcap te vast gedraaid. Voel je nog een tik in het balhoofd, dan moet de topcap een klein beetje strakker.
 4. Draai als laatste de boutjes van de stuurpen om en om vast. Vast is vast.
Pedaal monteren
 1. Let goed op bij het monteren van de pedalen. Het linker pedaal past alleen in de linker crank. En het rechter pedaal in de rechter crank. De rechter crank is de kant waar je kettingbladen zitten. Op het pedaal staat bij de schroefdraad een 'L' van links of een 'R' van rechts.
 2. Draai eerst de pedalen er zo ver mogelijk met de hand in. Kun je het pedaal er niet een aantal slagen met de hand indraaien, kijk dan nog eens goed naar de 'L' of de 'R'.
 3. Wanneer je niet meer verder kunt draaien met de hand, pak dan het gereedschap erbij. Sommige pedalen kun je met een pedaalsleutel van 15mm vastdraaien, andere pedalen alleen met een inbus.
 4. Draai het pedaal flink vast. Doe je dit niet, dan kan het pedaal er later uitlopen en de schroefdraad beschadigen.
Zadelhoogte afstellen
 1. Ga op het zadel zitten en strek je been. Let op dat je niet overstrekt. Wanneer het been gestrekt is moet je de hak op het pedaal kunnen zetten. Je fietst natuurlijk met de bal van je voet. Met deze meetmethode is je been licht gebogen in de normale fietspositie.
 2. Staat je zadel te hoog of juist te laag, draai dan de inbus een paar slagen los en schuif het zadel naar boven.
 3. Draai de zadelpenklem weer vast als het zadel op de goede hoogte staat. Ook hier geldt: vast is vast.

Montagehandleiding standaard stuurpen.

In deze handleiding kun je vinden hoe je je stuur goed monteert bij een standaard stuurpen. Dit type stuurpen is op de meeste stadsfietsen te vinden. Klik hier voor een vergrote versie. Stuur rechtzetten
 1. Draai met de inbussleutel de bout een paar slagen los. Een paar slagen is voldoende om het stuur te kunnen draaien.
 2. Draai nu het stuur een kwartslag totdat het haaks op de band staat. Eventueel kun je nu ook de hoogte van je stuur bepalen door de stuurpen wat omhoog te trekken. Draai daarna de bout weer goed vast.
Pedaal monteren
 1. Let goed op bij het monteren van de pedalen. Het linker pedaal past alleen in de linker crank. En het rechter pedaal in de rechter crank. De rechter crank is de kant waar je kettingbladen zitten. Op het pedaal staat bij de schroefdraad een 'L' van links of een 'R' van rechts.
 2. Draai eerst de pedalen er zo ver mogelijk met de hand in. Kun je het pedaal er niet een aantal slagen met de hand indraaien, kijk dan nog eens goed naar de 'L' of de 'R'.
 3. Wanneer je niet meer verder kunt draaien met de hand, pak dan het gereedschap erbij. Sommige pedalen kun je met een pedaalsleutel van 15mm vastdraaien, andere pedalen alleen met een inbus.
 4. Draai het pedaal flink vast. Doe je dit niet, dan kan het pedaal er later uitlopen en de schroefdraad beschadigen.
Zadelhoogte afstellen
 1. Ga op het zadel zitten en strek je been. Let op dat je niet overstrekt. Wanneer het been gestrekt is moet je de hak op het pedaal kunnen zetten. Je fietst natuurlijk met de bal van je voet. Met deze meetmethode is je been licht gebogen in de normale fietspositie.
 2. Staat je zadel te hoog of juist te laag, draai dan de inbus een paar slagen los en schuif het zadel naar boven.
 3. Draai de zadelpenklem weer vast als het zadel op de goede hoogte staat. Ook hier geldt: vast is vast.

Montagehandleiding handverstelbare stuurpen.

In deze handleiding kun je vinden hoe je je stuur goed monteert bij een handverstelbare stuurpen. Dit type stuurpen is op de meeste stadsfietsen te vinden. Klik hier voor een vergrote versie. Stuur rechtzetten
 1. Klap de handel open boven op de stuurpen.
 2. Draai nu met de inbussleutel de bout een paar slagen los. Een paar slagen is voldoende om het stuur te kunnen draaien.
 3. Draai nu het stuur een kwartslag totdat het haaks op de band staat. Eventueel kun je nu ook de hoogte van je stuur bepalen door de stuurpen wat omhoog te trekken. Draai daarna de bout weer goed vast.
 4. Als kun je het stuur in een comfortabele positie zwenken. Klap daarna de handel weer dicht en het stuur zit vast.
Pedaal monteren
 1. Let goed op bij het monteren van de pedalen. Het linker pedaal past alleen in de linker crank. En het rechter pedaal in de rechter crank. De rechter crank is de kant waar je kettingbladen zitten. Op het pedaal staat bij de schroefdraad een 'L' van links of een 'R' van rechts.
 2. Draai eerst de pedalen er zo ver mogelijk met de hand in. Kun je het pedaal er niet een aantal slagen met de hand indraaien, kijk dan nog eens goed naar de 'L' of de 'R'.
 3. Wanneer je niet meer verder kunt draaien met de hand, pak dan het gereedschap erbij. Sommige pedalen kun je met een pedaalsleutel van 15mm vastdraaien, andere pedalen alleen met een inbus.
 4. Draai het pedaal flink vast. Doe je dit niet, dan kan het pedaal er later uitlopen en de schroefdraad beschadigen.
Zadelhoogte afstellen
 1. Ga op het zadel zitten en strek je been. Let op dat je niet overstrekt. Wanneer het been gestrekt is moet je de hak op het pedaal kunnen zetten. Je fietst natuurlijk met de bal van je voet. Met deze meetmethode is je been licht gebogen in de normale fietspositie.
 2. Staat je zadel te hoog of juist te laag, draai dan de inbus een paar slagen los en schuif het zadel naar boven.
 3. Draai de zadelpenklem weer vast als het zadel op de goede hoogte staat. Ook hier geldt: vast is vast.

Montagehandleiding handverstelbare stuurpen A-head.

In deze handleiding kun je vinden hoe je je stuur goed monteert bij een handverstelbare a-head stuurpen. Dit type stuurpen vind je vaker terug op de duurdere elektrische fietsen.Klik hier voor een vergrote versie. Stuur rechtzetten
 1. Klap de handel open boven op de stuurpen.
 2. Draai nu de twee inbusbouten een paar slagen los.
 3. Draai nu het stuur een kwartslag totdat het haaks op de band staat. Eventueel kun je nu ook de hoogte van je stuur bepalen door de stuurpen wat omhoog te trekken. Let daarbij goed op de max streep. Draai daarna de bouten weer goed vast.
 4. Als kun je het stuur in een comfortabele positie zwenken. Klap daarna de handel weer dicht en het stuur zit vast.
Pedaal monteren
 1. Let goed op bij het monteren van de pedalen. Het linker pedaal past alleen in de linker crank. En het rechter pedaal in de rechter crank. De rechter crank is de kant waar je kettingbladen zitten. Op het pedaal staat bij de schroefdraad een 'L' van links of een 'R' van rechts.
 2. Draai eerst de pedalen er zo ver mogelijk met de hand in. Kun je het pedaal er niet een aantal slagen met de hand indraaien, kijk dan nog eens goed naar de 'L' of de 'R'.
 3. Wanneer je niet meer verder kunt draaien met de hand, pak dan het gereedschap erbij. Sommige pedalen kun je met een pedaalsleutel van 15mm vastdraaien, andere pedalen alleen met een inbus.
 4. Draai het pedaal flink vast. Doe je dit niet, dan kan het pedaal er later uitlopen en de schroefdraad beschadigen.
Zadelhoogte afstellen
 1. Ga op het zadel zitten en strek je been. Let op dat je niet overstrekt. Wanneer het been gestrekt is moet je de hak op het pedaal kunnen zetten. Je fietst natuurlijk met de bal van je voet. Met deze meetmethode is je been licht gebogen in de normale fietspositie.
 2. Staat je zadel te hoog of juist te laag, draai dan de inbus een paar slagen los en schuif het zadel naar boven.
 3. Draai de zadelpenklem weer vast als het zadel op de goede hoogte staat. Ook hier geldt: vast is vast.
Klantenservice
026-4450945
service.nl@mantel.com
Stuur een email