Deel dit bericht

Windjack versus Regenjack

6 Mei 2013

Nu de zomer echt lijkt te zijn begonnen, zul je niet snel meer aan een wind- of regenjack denken. Maar niets is zo veranderlijk als het weer, en koude ochtenden of plotselinge regenbuien komen helaas nog maar al te vaak voor in de zomer. Een oplossing hiervoor is een wind- of regenjack. Het is echter niet voor iedereen duidelijk wat nou het verschil is tussen beide jacks, en waar je beide wel en het beste niet voor kunt gebruiken. Vandaar dat we kort uit willen leggen wat de argumenten voor en tegen beide jacks zijn. Ook willen we duidelijk maken waar je op moet letten bij de aanschaf.

Windjacks

Windjackszijn - zoals de naam al doet vermoeden - bedoeld als een winddichte buitenste kledinglaag. Doordat de wind nu niet direct door je stof van je kleding heen waait, geeft een windjack veel meer warmte dan een extra winddoorlatende zou geven. Het windjack is dus ideaal te gebruiken in de nog koude ochtenden of de dagen dat het door de wind toch nog flink koud is, ondank de zon. Waait het hard maar is het niet heel erg koud, dan kan de winddichte laag op de armen nog best benauwend zijn. Je kunt dan beter een windvestaandoen. Een windvest is enkel een winddichte bodywarmer, welke de wind op het lichaam weert. Een voordeel van een windjack of windvest is dat deze vaak heel klein op te vouwen is. Hierdoor kun je als het warmer wordt het jack makkelijk opbergen. Meenemen is dus ook geen probleem.

page?image_id=4548
De Sportful Hot Pack 4 als windjack (links) en als windvest (rechts).

Ook als je deze zomer op fietsvakantie naar de bergen gaat, is een windjack een niet te missen item in je kledinguitrusting. Op hoogte kan het nog flink koud zijn, terwijl het in het dal 20 graden in het zonnetje is. Een goed voorbeeld is de Galibier, waar bovenop vaak tot ver in de zomer nog sneeuw ligt. Tijdens het klimmen heb je door de inspanning geen last van de kou. Tijdens het afdalen zorgt de combinatie van een hoge snelheid, een laag inspanningsniveau en de kou er echter voor dat je extra snel afkoelt. Door de compactheid van een windjack kun je deze zoals gezegd makkelijk mee nemen en aandoen wanneer er afgedaald gaat worden. Weer terug in het dal kan je het jack weer uittrekken en wegstoppen.

Windjacks zijn er in verschillende modellen, kleuren en prijzen. Maar wat is het verschil in prakijk? Het eerste verschil is de pasvorm. Duurdere windjacks zijn vaak mooier getailleerd en sluiten beter aan. Het voordeel van de getailleerde pasvorm is dat je niet veranderd in een veredeld zeilschip, wat nou niet echt aerodynamisch is. Let er bij de aanschaf van een windjack daarom op dat je deze niet te groot koopt. Houdt tevens rekening met de hoeveelheid kleding die je er onder wilt kunnen dragen. Draag je er alleen een zomershirtje onder, dan zul je hoogstwaarschijnlijk een andere maat nodig hebben dan wanneer het jack over dikke winterkleding heen moet. Een tweede verschil zit hem in het ademend vermogen van een jack. Duurdere jacks zijn vaak gemaakt van een technisch hoogwaardigere stof, die het transpiratievocht beter af kan voeren. Ook zijn sommige jacks voorzien van ventilatiegaten onder de armen of op de rug, wat verder ten goede komt aan de ventilatie.

Een windjack wordt vaak gezien als een regenjack. Dit is niet helemaal terecht. De windjacks zijn in het beste geval waterafstotend en zullen je enigszins droog houden bij wat miezerregen, maar waterdicht kun je deze zeker niet noemen. Rij je langer in de regen, dan wordt je toch echt kletsnat. Het ontbreekt de jacks aan getapete naden en ook is de stof  vaak niet bestand tegen grotere hoeveelheid regen. Doordat de stof niet volledig waterdicht is, is het ademend vermogen wel beter dan bij regenjacks. Door een goed ademend vermogen  kan het transpiratievocht afgevoerd worden en rijdt dus niet in je eigen kleine privé-sauna.

Voordelen:

  • Winddicht, dus houdt je warm
  • Makkelijk weg te stoppen door kleine formaat
  • Redelijk goed ademende vermogen

Nadelen:

  • Niet waterdicht
  • Sommige jacks zijn niet erg aerodynamisch

Regenjacks

Je hebt je ingeschreven voor een toertocht en bent er helemaal klaar voor. De weerberichten voorspellen echter niets anders dan regen. Je kunt natuurlijk thuis  blijven, maar dat is natuurlijk niet de juiste instelling. Je stapt gewoon op de fiets, door regen en wind. Aan een windjack heb je in dit geval zeker niet meer genoeg. Je zult warmer blijven omdat de wind tegengehouden wordt, maar je wordt alsnog drijfnat. Een goed regenjack is in dit geval een uitkomst. Een regenjack is in tegenstelling tot een windjack gemaakt om water buiten te houden. De naden zijn getapet om het doorsijpelen van water tegen te gaan en de stof is bestand tegen grotere hoeveelheden vocht. Door de betere waterdichtheid in vergelijking met een windjack, is het zweten in een regenjack wel een groter probleem. Vocht kan minder goed zijn weg naar buiten vinden en bij zware inspanningen heb je al gauw het gevoel dat je alsnog nat wordt, maar dan van het zweet. De betere regenjacks zijn echter gemaakt van technisch hoogstaande materialen, die een membraan hebben die het vocht in een richting tegen houdt. Water komt niet naar binnen, maar transpiratievocht kan wel naar buiten. Ondanks dat blijft bij het gebrek aan ademend vermogen een nadeel.

page?image_id=4549
De Drop Jacket II van Vaude in een goed opvallende kleur!

Regenjacks zijn vaak ook net wat stugger en dikker dan de windjacks. Hierdoor kunnen ze net wat minder klein opgevouwen worden dan de meeste windjacks, hoewel ook enkele regenjacks nog goed in je achterzakje weggestopt kunnen worden. Het regenjack van Vaude, de Drop Jacket II, is bijvoorbeeld uitstekend waterdicht en toch klein op te vouwen!

Voordelen:

  • Waterdicht
  • Winddicht

Nadelen:

  • Vaak minder goed ademend vermogen
  • Stugger materiaal dus minder klein weg te stoppen

Welk jack is het meest geschikt?

Wil je een jack dat warmte biedt op de koude ochtenden of in de afdaling van een Alpencol? Kies dan voor een windjack of windvest. Wil je een jack dat je droog houdt tijdens regenbuien, neem dan geen genoegen met een windjack. Deze schieten echt te kort. Een goed regenjack is vaak net wat duurder dan een windjack, maar een droog lijf in de regen is die investering zeker waard! Kies voor een opvallende kleur, zo ben je beter zichtbaar.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Laurens van Outheusden

Ik combineer het vaderschap met triathlon, waarbij de focus ligt op afstanden tot en met de halve triathlonafstand. Op de weg rijd ik op een Giant Propel Advanced of een Cortina met Yepp voorzitje ;-) en in het bos op een Trek X-Caliber 9. Bij Mantel ben ik werkzaam als projectmanager.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...