Hoe krijg je je trainerband om je velg? [How-to]

Deel dit bericht

Het is weer tijd om de fietstrainer af te stoffen. Heb je een wheel-on fietstrainer? Dan is een doekje over de fietstrainer halen niet alles wat je moet doen. Je trainerband moet je namelijk ook regelmatig vervangen. De fabrikanten raden zelfs aan om dat elk jaar te doen. Een klusje van niets zou je denken. Maar trainerbanden voor de fietstrainer zijn vaak een bron van frustratie en wanhoop. Want trainerbanden zijn erg stug en zitten erg strak om de velg. Hoe krijg je een tegenstribbelende buitenband – zoals een trainerband – op je velg?

We hebben een aantal tips voor je om een trainerband makkelijker om je velg te krijgen. In slechts 5 stappen heb jij je nieuwe trainerband zo op je achterwiel liggen en kun je probleemloos uren gaan Zwiften. Krijg je een gewone fietsband niet om je velg? Dan kun je ook onderstaande tips toepassen.

1. Rek de trainerband eerst uit

Een trainerband is vaak te stevig of net te klein om hem makkelijk op je velg te krijgen. Dit kun je verhelpen door de band eerst even te stretchen.

Niks voorzichtig doen, gewoon brute kracht als je een Tacx trainerband om een velg wilt krijgen!
Niks voorzichtig doen, gewoon brute kracht! Zo krijg je een Tacx band wel om je velg

2. Pomp hem zachtjes op

Nadat je de eerste helft van de band op de velg hebt kun je de de binnenband monteren. Je maakt het jezelf makkelijker door wat talkpoeder te gebruiken en ook alvast een beetje lucht erin te gooien voor de stabiliteit.

Een, hooguit twee keer pompen is genoeg. De binnenband krijgt een beetje vorm en laat zich makkelijk in de trainerband drukken.
Een, hooguit twee keer pompen is genoeg. De binnenband krijgt zijn vorm en laat zich makkelijk in de trainerband drukken.

En dan ook echt een klein beetje. Een keer met de pomp is genoeg. Dat beetje lucht zorgt ervoor dat de binnenband zich goed in vorm in de buitenband laat leggen.

3. Gebruik afwasmiddel als smeermiddel

Nu gaat het harde werk beginnen. Wanneer het te zwaar is kun je een beetje afwasmiddel toevoegen tussen de buitenband en de velg. Dit zorgt ervoor dat de trainerband makkelijk op de velg glijdt.

Een beetje zeep doet wonderen.
Een beetje zeep doet wonderen.

4. Je fietshandschoenen geven extra grip

Je wilt veel kracht kunnen gebruiken, en dat is lastig voor je handen. Omdat fietshandschoenen veel grip hebben – en je die waarschijnlijk toch al thuis hebt liggen – zijn ze perfect voor deze klus.

Met een paar fietshandschoenen krijg je perfect grip op de trainerband.
Met een paar fietshandschoenen krijg je perfect grip op de trainerband.

5. Ventiel als laatste

De allerlaatste centimeters zijn ook de allerlastigste centimeters. Zorg ervoor dat het laatste stukje dat je nog moet doen zich ter hoogte van je ventiel bevindt. Je kunt dan de trainerband dan van onderaf optillen met het ventiel en de randjes van de band naar de binnenkant van de velg duwen.

Het ventiel is je vriend om wat extra speling te maken.
Het ventiel is je vriend om wat extra speling te maken.

6. Voor als het echt niet lukt; bandenhulp

Het is verleidelijk bandenlichters voor het monteren van een buitenband te gebruiken. maar helaas zijn bandenlichters vaak te dik. Sterker nog, er is een grote kans dat je door de binnenband heen steekt.

Waarschijnlijk heb je het dankzij de tips van Simon niet meer nodig, maar als het toch niet lukt kun je een speciaal gereedschap gebruiken.
Waarschijnlijk heb je het dankzij de tips van Simon niet meer nodig, maar als het toch niet lukt kun je een speciaal gereedschap gebruiken.

Maar er is wel een speciaal hulpmiddel waarmee je de allerstugste trainerbanden nog op je fiets krijgt. Maar dikke kans dat je je band na de eerste 5 stappen er al op hebt liggen… Kun je lekker weer kilometers maken op je fietstrainer.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Simon Galle

Simon Galle

Afgedankte profwielrenner. Als ik niet Mantels webshop aan het vertalen ben, coach ik andere wielrenners. Mijn favoriete wedstrijden zijn de voorjaarsklassiekers; precies de reden dat ik van de Nederlandse fietscultuur met haar kasseien en waaierkoersen houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen