Deel dit bericht

Tacx Bushido Smart review - Met plezier de hele winter binnen doorfietsen

7 November 2016

Regen, wind, hagel en sneeuw. Heel leuk allemaal. Zolang ik maar niet op de fiets hoef te zitten. Na een paar winters stug doorfietsen heb ik mezelf nu eindelijk een fietstrainer cadeau gedaan. Na een maandje voor- en nadelen afwegen heb ik er eindelijk een uitgekozen. Tijd dus om hem ook even te bespreken in deze uitgebreide Tacx Bushido Smart review!

Een paar jaar geleden had ik al de wens om een fietstrainer te kopen voor de winter. Lekker binnen trainen bij slecht weer en bovendien ook makkelijk om even snel tussendoor een uurtje fietsen mee te pakken. Zuinig als ik ben koos ik eerst voor een goedkope hometrainer. Best te doen, maar echt lekker fietsen werd het nooit.

Het zadel kon niet hoog genoeg en de maximale weerstand was niet echt uitdagend te noemen. En fietsen met alleen de tv aan is ook best saai. Een uitdaging was het niet, dus de lol was er al snel vanaf. Kortom, na een maand of twee stond het ding weer op Marktplaats.

Een echte fietstrainer

Met een lonkend oog keek ik nu naar de echte fietstrainers. Maar ja, die dingen zijn wel duur. Want ik wilde wel meteen voor een smart-trainer gaan. Lekker Zwiften! Het fietstrainer-plan ging in de ijskast. Tot ik een paar maanden geleden ineens bij Mantel aan de slag kon. Dat opende mogelijkheden.

Tacx Bushido - compleet
De Tacx Bushido Smart met fiets.

Na talloze adviezen van collega's - dank nog allemaal - en een hele boel inlezen viel de keuze uiteindelijk op de Tacx Bushido Smart T2780. Dit was de voordeligste fietstrainer waarmee je ook van alle functionaliteit van bijvoorbeeld Zwift gebruik kunt maken. Wat Zwift is en hoe je er gebruik van kunt maken hebben we ook uitgebreid besproken.

Het eisenpakket

Met de Bushido heb ik nu een behoorlijke high-end fietstrainer voor een heel schappelijk bedrag. En alle functies waar ik belang aan hecht zitten er op. Zoals interactief trainen met het eerdergenoemde Zwift. Ook heeft de Bushido een serieuze gesimuleerde hellingshoek. Met een maximum van maar liefst 15 graden is dat precies wat ik nodig heb.

Meer dan 15 graden kan ik wel aan, maar het moet wel leuk blijven. Het fietsen is en blijft tenslotte een uit de hand gelopen hobby. Maar de 7 procent die je krijgt bij de trainers uit de prijsklasse hier net onder is wat mij betreft niet uitdagend en realistisch genoeg.

Tacx Bushido - skyliner voorwielsteun
De Skyliner voorwielsteun houdt je voorwiel op zijn plek en zorgt voor iets meer stabiliteit. Ook voorkom je dat je fiets dan naar voren helt omdat je voorwiel gelijk komt te liggen met je achterwiel.

Een ander punt waarnaar ik heb gekeken is dat ik een motorrem wilde hebben en geen elektrorem. Dat hangt ook samen met mijn wens voor een realistisch hellingspercentage. De gemiddelde elektrorem maakt een hoger hellingspercentage namelijk fictief steiler door de afgelegde afstand te verminderen. Het wordt dus niet echt zwaarder.

Voordelen motorrem

Een motorrem zorgt er juist voor dat de snelheid blijft kloppen maar dat het steeds zwaarder wordt. En dus ook realistischer als je je trainer gaat gebruiken in combinatie met trainer software zoals Zwift, Kinomap, Trainerroad of de eigen software van Tacx.

Dat betekent trouwens niet dat elke trainer met motorrem voldoende is. De Bushido haalt maximaal 15 procent, maar er zijn trainers die veel minder halen en dan toch weer de afgelegde afstand gaan verkleinen. Je moet dus zelf bepalen hoe zwaar jij je trainingen wilt kunnen maken.

En ook belangrijk: hij neemt niet veel ruimte in. Uitgeklapt valt het al reuze mee, maar als je de poten inklapt kan het ding echt zo de kast in. Geen foeilelijke grote trainer dus, maar een kleine fietstrainer die er ook nog eens redelijk mooi uitziet en snel op te bergen is.

Uit de doos en in elkaar

Maar voor die eerste keuring moest ik hem natuurlijk wel eerst uit de doos halen. En daar begint voor mij vaak al de lol. Voorzichtig alles uit het piepschuim trekken en even de aankoop bewonderen. In de doos zit de Bushido elektrorem, een Skyliner voorwielsteun en uiteraard de beugel waar je de remrol aan ophangt. Ook vind je een tweetal moeren met bijpassende inbussleutel, een snelspanner en de beknopte gebruiksaanwijzing.

Na een korte uitstalling op tafel wil ik hem meteen in elkaar zetten. Nadat ik de steun heb uitgeklapt moet ik even goed kijken hoe de twee delen van de elektrorem gemonteerd moeten worden. Dat had wel iets preciezer gemogen in de handleiding met een mooi fotootje erbij.

tacx Bushido Smart - uitgeklapt

Na veel wikken en wegen viel mijn keuze op de Tacx Bushido Smart. Hij neemt niet veel ruimte in en ziet er best mooi uit.

Afhankelijk van de fiets die je gaat gebruiken moet je kiezen voor stand 1, 2 of 3. Voor de racefiets heb ik de middelste stand nodig. Dat betekent dat je de twee delen allebei met de inkeping op de steun moet schuiven.

Als die goed zitten moet je ze met de meegeleverde moeren vastzetten. Het lukte me wel in mijn eentje, maar een paar extra handen was misschien even handig geweest. Maar dat was het verrassend genoeg al, hij zit in elkaar. Dat ging eigenlijk best makkelijk.

Fietsen! Of toch niet?

En dan nu, fietsen! Ik had de trainerband er uiteraard ook meteen bij besteld. Ik wil namelijk niet mijn mooie net nieuwe Grand Prix-banden kapotrijden op de rol. Maar omdat ik ook geen geduld heb, gooi ik mijn fiets voor nu maar even zonder de trainerband erop. Ik wil testen!

Tacx Bushido - hendel
Zorg dat de hendel echt strak vast zit. Als de fiets goed in de stelschroef aan de rechterkant zit mag je maximaal bovenstaande speling hebben aan de hendelzijde.

Bij de eerste keer vastzetten van het achterwiel denk ik al snel dat hij goed zit. Het voelt tenminste wel stevig aan. Maar als ik opstap en even wat trappen geef schiet mijn achterwiel toch los. Gelukkig had ik nog mijn gewone schoenen aan en kan ik snel een voet aan de grond zetten. Het vastzetten van het achterwiel staat niet heel uitgebreid omschreven in de handleiding, dat had wel wat uitgebreider gemogen.

Ik heb uiteindelijk het wiel eerst vastgezet met de hendel. Daarna heb ik aan de andere kant de vergrendeling van de stelschroef losgedraaid en vervolgens de stelschroef helemaal aangedraaid tot hij niet strakker kon.

Tacx Bushido - vergrendeling
Draai de stelschroef en de vergrendeling goed vast.

Daarna weer de vergrendelschroef aandraaien zodat de stelschroef op zijn plek blijft zitten en je achterwiel gaat nergens meer heen. Dan kon ik nu eindelijk wel echt fietsen.

Helemaal draadloos

Een van de pluspunten van de Tacx Bushido Smart was voor mij het feit dat hij helemaal draadloos is. En dan ook echt helemaal. Je hoeft hem zelfs niet aan het stopcontact te hangen. De energie die hij nodig heeft voor alle functionaliteit haalt hij allemaal uit jouw eigen trapbeweging. Mooi toch! Hoef je niet per se naast een stopcontact te trainen.

Tacx Bushido review
Tijdens het fietsen gaat de verlichting in de Bushido geel branden

Maar dit pluspunt is ook wel een minpunt. Om ook maar iets in te stellen op je Bushido moet je namelijk trappen. Vooral als je hem voor het eerst opzet, is het even wennen dat je moet blijven trappen om de verbinding goed te houden. Om überhaupt verbinding te maken met je Bushido moet je telefoon of tablet wel de moderne variant van Bluetooth hebben: Bluetooth smart.

Updaten firmware

Heb je een modern a-merk toestel, dan zit dat er meestal wel gewoon in. Maar even controleren kan teleurstelling voorkomen. In mijn geval was mijn toestel goed genoeg en al snel had ik de Tacx trainer-app en de Tacx utility-app geïnstalleerd.

Tacx training
Met de Tacx Training, Cycling en Utility Apps kun je je Tacx voorzien van softwareupgrades en kun je je trainingsdata bijhouden.

Verstandig als ik mezelf vind, heb ik eerst een firmware upgrade gedaan van de Bushido. Via de Tacx utility-app op je telefoon update de Bushido zichzelf zonder problemen. Het voelt gek dat je wel moet blijven fietsen tijdens de update, maar het heeft ook wel iets grappigs.

Na een minuut is de upgrade klaar en moet ik volgens de instructies minstens 5 minuten het apparaat met rust laten zodat hij zich kan resetten. Koffietijd!

Iemand thuis?

Nu kon het echte werk beginnen, dacht ik. Ik startte de Tacx app op en begon te trappen. Ik kreeg wel het signaal dat er verbinding was, maar er werd door de Bushido geen feedback geleverd. Ik kreeg dus geen snelheid, cadans of wattage door.

Na een uur aanmodderen met apps opnieuw installeren en meerdere keren wachten op een reset gaf ik er de brui aan. Op de site van Tacx kon ik hier niets over vinden. Dan maar even Tacx mailen, want dit leek me niet normaal.

Gelukkig had ik de volgende ochtend al het antwoord en de mogelijke oplossing in huis. Tacx reageert gelukkig wel snel op mailtjes. Helaas moest ik dan wel weer een hele dag wachten voor ik 's avonds aan de slag kon. Bijkomend voordeel was wel dat ik meteen even een ANT+dongle kon halen. Die zat namelijk niet in de doos.

Tacx Bushido - ANT dongle
De ANT+ dongle van Bkool is erg klein en kun je gewoon in je computer laten zitten

En als je je Bushido met de computer wil verbinden, kan dat alleen met ANT+. Wat mij betreft hadden ze die wel in de doos erbij mogen stoppen. Ik had er namelijk niet zo bij stilgestaan dat het zonder dongle niet mogelijk was een verbinding met de computer tot stand te brengen. Ik ging er vanuit dat Bluetooth wel genoeg zou zijn aangezien mijn telefoon dat ook kon.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de dongle van Bkool. Die was een stuk goedkoper en is bovendien een heel stuk kleiner van formaat. De officiële Tacx-Dongle is namelijk een behoorlijk onding. Die van Bkool is echt minuscuul en is maar net groter dan de aansluiting van een USB-stick.

Daar gaan we dan!

Gewapend met dongle en het antwoord van Tacx kwam ik thuis. Tussen het koken door ging ik natuurlijk meteen weer aan de slag. Hopelijk zou de oplossing van Tacx mijn Bushido echt tot leven wekken.

Volgens de instructie zou de zijkant van de remrol van de Bushido niet goed in de hele weerstandsunit gedrukt zijn. Dat bleek gelukkig ook het geval.

Kwestie van hem even op zijn zijkant zetten en even een harde klap geven met vlakke hand. Met een flinke klik leek het leed geleden. Snel de Bushido weer rechtop gezet en de fiets er weer op gemonteerd. Deze keer trouwens wel met trainerband, aangezien ik die in de tussentijd wel op mijn achterwiel had gezet.

Tacx Cycling app
Met de Tacx Cycling app kun je meefietsen met echte videobeelden. Die moet je wel los kopen.

Al bij de eerste trap merkte ik dat hij het nu wel goed deed. De rechterkant blijkt namelijk op te lichten als hij iets detecteert. Tijd voor actie!

De software voor real-life fietservaringen van Tacx zelf werkt alleen op een tablet via de Tacx Cycling App. En aangezien ik alleen een antieke tablet heb was dat voor mij geen optie. Bovendien moet je die software apart aanschaffen.

In totaal ben je dan zo'n 150 euro extra kwijt. Bovenop de kosten van de trainer zelf loopt dit dus aardig in de papieren.

Zwift!

Ik plugde de ANT+-dongle snel in de computer en Zwift herkende direct de Bushido. Ik was verrast dat de dongle zelfs mijn Garmin snelheids- en cadanssensor koppelde. Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht. Handig!

Ik klikte op de eerste de beste route en plots stond ik in downtown Londen. En vanaf dat moment was ik verkocht. Al bij mijn eerste meters voelde ik de weerstand van de trainer veranderen. Het weergegeven hellingspercentage kwam heel natuurlijk over omdat de Bushido staploos de weerstand instelt.

Tacx Bushido smart review london
En dan sta je ineens midden in virtueel London...

De 10 procent hellingspercentage van Box Hill voelde ook echt als 10 procent. En als de heuvel dan even wat afvlakte voelde dat meteen lichter aan. Opschakelen en door!

Het inhalen - en helaas ook ingehaald worden - van andere mensen van over de hele wereld voelt erg leuk. Je kunt zelfs zien hoe ver mensen in tijd van je verwijderd zijn. Die ene Spanjaard die 20 seconden voorligt, die moet je natuurlijk wel kunnen bijhalen.

Even aanzetten en in de slipstream van je Spaanse voorganger rustig bijkomen is nog een mogelijkheid ook. Het rijden in de slipstream wordt namelijk meegerekend door Zwift. Veel realistischer wordt het niet.

Tacx Bushido smart review - De Conclusie

Ondanks wat opstartproblemen is de Tacx Bushido Smart een heerlijke fietstrainer. Een klein en compact apparaat dat toch echt de prestaties levert die je bij de veel duurdere trainers krijgt.

Twee minpuntjes zijn dat mijn trainer kennelijk in de fabriek niet goed in elkaar was gezet en de oplossing niet op de site van Tacx terug te vinden was. Ondanks dat ik binnen een halve dag na mijn mailtje een pdf met de oplossing kreeg. Dat probleem was dus blijkbaar niet nieuw.

Tacx Bushido met Zwift
Als jij de winter door wilt fietsen dan is een smarttrainer zoals de Tacx Bushido in combinatie met Zwift ideaal!

Daarnaast is het jammer dat er geen ANT+dongle bijgeleverd wordt. Voor de echte interactiviteit heb je die echt nodig. Als je dan weer terug moet naar de winkel is dat een beetje een domper.

Maar ik ben vooral erg blij met mijn Bushido. Daar ga ik nog heel veel lol mee beleven. Wil jij wat meer lezen over de verschillende trainers van Tacx? Bekijk dan eens onze speciale Tacx Koopgids.

De komende tijd ga ik denk ik maar eens kijken welke interactieve software er allemaal te krijgen is en hoe die zich onderling verhoudt. Heb je nog een tip over wat ik echt moet proberen? Laat het weten in de reacties!

Plus- en minpunten Tacx Bushido Smart

  • Interactief
  • Werkt met veel verschillende trainer-software (zoals Zwift)
  • Hellingspercentage tot 15%
  • Mooi klein formaat
  • Snel opgezet
  • Geen elektriciteit nodig, wekt de trainer zelf op
  • Draadloos dankzij ANT+ en Bluetooth
  • Geen ANT+ dongle in de doos, moet je los kopen
  • Interactieve software van Tacx zelf is duur

Tacx T1390 Race 28"

€ 38,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...