Deel dit bericht

Shimano groepen overzicht – Alle Shimano racefiets groepsets op volgorde

Wie een nieuwe racefiets koopt moet naast de fiets zelf ook een keuze maken in de groepset die erop mag. En er is enorm veel keuze in verschillende soorten Shimano groepsets voor racefietsen. Het is lastig kiezen tussen Shimano groepsets, en dan vooral tussen de populaire Shimano Tiagra, Shimano 105 en Shimano Ultegra groepen. Hoe goed zijn al die Shimano groepsets eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen de Shimano groepen? We hebben alle Shimano groepen op een rij gezet, van Sora tot Dura Ace.

Allereerst is het handig om te weten welke onderdelen van je racefiets eigenlijk deel uitmaken van een groepset. En dat is niet zo ingewikkeld. Een complete groepset bevat alles wat met schakelen, remmen en de aandrijflijn te maken heeft.

Welke onderdelen horen bij een groepset?

Dat zijn dus natuurlijk allereerst de shifters en natuurlijk je voor- en achterderailleur. Daarnaast zijn je crankstel met de kettingbladen en je cassette en fietsketting ook een standaard onderdeel van een volledige groepset.

Alles wat bij de aandrijving van je racefiets hoort wordt gerekend onder de groepset. Behalve de remschijven bij racefietsen met schijfremmen.

En ten slotte horen ook je remmen bij de groep. Maar, verrassend genoeg, horen remschijven van disc racefietsen niet bij de groepset zelf. Die moet je altijd apart kopen.

Hoe weet ik hoe goed een groepset is?

Bij de fabrikanten van groepen gebruiken ze gelukkig vrij consequent dezelfde namen voor hun eigen groepsets. Hieronder een overzicht met alle Shimano groepen voor de racefiets, van de startersgroep Shimano Tourney tot en met de groepsets van de profs zoals Shimano Dura Ace.

Deze fiets van BMC met de Shimano Dura Ace Di2 12 speed groepset is een van de echte topmodellen. Maar wist je dat een Sora of Tiagra groep voor veel mensen al meer dan goed genoeg is?

Veel mensen denken dat ze echt niets meer dan het beste nodig hebben. Maar wist je dat ze bij Shimano altijd de technieken uit de duurdere groepen langzaam naar de goedkopere groepen laten gaan?

Wie nu op de goedkoopste groepset van Shimano fietst, rijdt bij wijze van spreken op vergelijkbare kwaliteit als waar de profs 10 of 15 jaar geleden nog op reden. Dus dan rijd je toch op een hele goede groepset, zonder dat je daar enorm veel voor betaalt.

Volgorde Shimano Race groepen overzicht

 

Shimano GroepsetNiveauPrijsGewichtDuurzaamheidSchakelsnelheid & Schakelen onder druk
Shimano Tourney 7-SpeedSportieve stadsfiets
Shimano Claris 8-SpeedBeginner
Shimano Sora 9-SpeedBeginner
Shimano Tiagra 10-SpeedBeginner/Ervaren
Shimano 105 11-SpeedErvaren
Shimano Ultegra 11-SpeedErvaren/Gevorderd
Shimano 105 Di2 12-SpeedErvaren/Gevorderd
Shimano Ultegra Di2 11-SpeedGevorderd/Expert
Shimano Dura Ace 11-SpeedExpert/Prof
Shimano Dura Ace Di2 11-SpeedExpert/Prof
Shimano Ultegra Di2 12-SpeedExpert/Prof
Shimano Dura Ace Di2 12-SpeedExpert/Prof

Het is een misverstand om te denken dat je met de goedkoopste groepset geen kwaliteit in huis haalt. Sterker nog, voor het gros van de mensen is een Shimano Claris, Shimano Sora of een Shimano Tiagra groep meer dan genoeg.

Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit van de gebruikte materialen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je het maakt, hoe slijtvaster het materiaal is en hoe lichter.

Shimano Tourney groep

De Shimano Tourney groep is een ideale groepset voor de eerste kilometers. Je ziet deze groep niet vaak terug op de beginners racefietsen, maar meer op de fitnessfietsen.

Van alle Shimano groepen is de Shimano Tourney groepset het instapmodel.
Van alle Shimano groepen is de Shimano Tourney groepset het instapmodel.

Volgens Shimano zelf is deze groepset ideaal voor gebruik voor sportieve ritjes of voor gebruik in de stad. Deze groep is te krijgen in een triple of een dubbel variant (2×7/8 of 3×7/8).

Shimano Claris groep

Shimano Claris is de eerste echte groepset voor racefietsen. Racefietsen met een Shimano Claris groepset zijn zeer geschikt voor beginners. De Claris groepset is ook geschikt voor langere ritten of voor woon-werkverkeer.

Shimano Claris zie je ook veel terug bij de instapmodellen van racefietsen

Je ziet de Shimano Claris groep terug bij de beginnersracefietsen. En dat is vrij logisch. Het is een vrij goedkope groep die toch erg duurzaam is en lekker schakelt. De Claris is te krijgen in een dubbel en een triple (2×8 of 3×8).

Shimano Sora groep

De Shimano Sora groep is de laatste van de beginners groepsets. Het design is hier al een heel stuk strakker.

Vanaf Shimano Sora worden de Shimano groepen steeds professioneler.

Ook kun je kiezen voor een heel groot schakelbereik dankzij de 9 speed triple of dubbel. Je kunt de Shimano Sora groepset krijgen in een 2×9 of een 3×9 variant.

Shimano Tiagra groep

Vanaf de Shimano Tiagra groep kom je bij de groepsets voor de wat meer geoefende wielrenners. Je kunt hier een grotere cassette monteren tot wel 10 kransjes. En dat is vooral bij wat uitdagender terrein wel handig.

Shimano Tiagra zie je veel terug op de wat duurdere racefietsen uit het middensegment. Toch topkwaliteit, maar toch betaalbaar.

Dit is ook de laatste groepset waar je nog kunt kiezen voor een dubbel of een triple waardoor je dus 20 of 30 versnellingen kunt hebben. En dit is de eerste groepset waar je ook kunt gaan voor hydraulische schijfremmen.

Shimano 105 groep

De Shimano 105 groep is de populairste groepset van Shimano. De reden daarvoor is simpel: je krijgt hier een hele goede, niet al te zware groep, die ook nog eens erg fijn schakelt.

Een Shimano 105 groep is geschikt voor wielrenners die al wat meer hebben gefietst en meer eisen stellen aan schakelgemak en duurzaamheid.

Een Shimano 105 groep kan achter 11 kransjes aan en voor krijg je twee kettingbladen. In totaal dus 22 versnellingen. Maar dat is meer dan genoeg voor de geoefende wielrenners voor wie deze groepset is gemaakt.

Verder heeft de Shimano 105 groep in 2018 een flinke update gehad. Nu kun je ook hier kiezen voor hydraulische schijfremmen. De Shimano 105 groep zie je veel terug op de middenklasse racefietsen.

Shimano 105 Di2 12 speed groep

De Shimano 105 Di2 12 speed groepset is het nieuwste snufje van Shimano. De 105 groepset van Shimano is nu ook beschikbaar in een elektronisch geschakelde variant. Met deze groepset schakel je dus als een ware prof, voor een iets vriendelijkere prijs dan de andere groepsets die hoger in de pikorde zitten.

Met de Shimano 105 Di2 12 speed groepset waan je jezelf een echte prof wielrenner. Wie wilt dat nou niet?

Het mooie aan deze groepset is dat de Shimano 105 Di2 schakelgroep er een extra versnelling bij heeft gekregen. De Shimano 105 Di2 is namelijk 12-speed, waardoor je schakelbereik nóg groter is. Op deze manier is geen berg te steil of te hoog meer. Wil je meer lezen over de Shimano 105 Di2 groepset? Lees dan onze blog!

Shimano Ultegra groep

Vanaf de Shimano Ultegra groepset krijg je een echte professionele groepset voor je racefiets. Alles is gemaakt van lichte en hele duurzame materialen. Het aantal kransjes achter is altijd 11.

Vanaf de Ultegra groepset kun je als professional goed uit de voeten.

Het schakelen gaat zoals je het mag verwachten, stilletjes en erg soepel. Je kunt hier ook niet meer kiezen voor triple. De Shimano Ultegra groep is alleen te krijgen in varianten met twee kettingbladen.

Natuurlijk kun je bij Shimano Ultegra ook een variant krijgen met hydraulische schijfremmen. Je kunt zelfs kiezen voor de speciale Shimano Ultegra remschijven die extra goed warmte af kunnen voeren.

Ben je op zoek naar onderdelen voor een Shimano Ultegra groep? Wij hebben alle Shimano Ultegra onderdelen op één pagina gezet zodat je gemakkelijk het juiste onderdeel kan vinden.

Shimano Ultegra Di2 11 speed groep

Een hele mooie optie is dat je vanaf Ultegra groepen kunt kiezen voor elektronisch schakelen. Het voordeel daarvan is dat je nooit meer last hebt van een aanlopende ketting. Echt elke klik is raak als je schakelt.

Met een Ultegra Di2 groep kun je elektronisch schakelen. Dat gaat natuurlijk erg soepel, maar daar betaal je wel voor.
Met een Ultegra Di2 groep kun je elektronisch schakelen. Dat gaat natuurlijk erg soepel, maar daar betaal je wel voor.

Elektronisch schakelen met een Shimano Ultegra Di2 11 speed groepset gaat niet draadloos. Je moet dus nog steeds door je fietsframe heen kleine elektronische draadjes leggen. En uiteraard heb je ook een Ultegra batterij nodig om al die elektronica van energie te voorzien. Maar gelukkig kun je die batterij probleemloos in je frame wegwerken.

Shimano Dura Ace groep

Shimano Dura Ace is de beste groepset van Shimano. Je krijgt hier echt het beste van het beste. Een zo laag mogelijk gewicht, maar wel oersterk.

Shimano Dura Ace is echt het beste van het beste. Hier rijden de profs ook mee rond.
Shimano Dura Ace is echt het beste van het beste. Hier rijden de profs ook mee rond.

De hele Dura Ace groep is zo geoptimaliseerd dat je echt elke beetje kracht dat je erin stopt wordt omgezet in snelheid. Zelfs de vorm van bijvoorbeeld de crankarm zorgt voor de beste krachtoverbrenging.

En natuurlijk is het schakelen erg precies en superbetrouwbaar. Kies je voor de versie met hydraulische schijfremmen? Haal er dan meteen de Dura Ace remschijven bij. Daarmee kun je zelfs de langste en uitdagendste afdalingen probleemloos door.

Shimano Dura Ace Di2 11 speed groep

Wil je nóg een stapje beter schakelen? Dan is Shimano Dura Ace Di2 11 speed de elektronische versie die je moet hebben. Dezelfde topkwaliteit als de gewone Dura Ace groepset, maar dan met elektronisch schakelen.

Als de gewone Dura Ace nog niet goed genoeg is kun je ook nog kiezen voor Shimano Dura Ace Di2. Elektronisch schakelen met de beste groepset van Shimano.
Als de gewone Dura Ace nog niet goed genoeg is kun je ook nog kiezen voor Shimano Dura Ace Di2. Elektronisch schakelen met de beste groepset van Shimano.

Het voordeel is dat je geen last meer hebt van verminderd schakelen door een uitgerekte kabel. En aanlopen van de ketting is ook verleden tijd omdat elk schakelmoment helemaal voorgeprogrammeerd is.

Shimano Ultegra & Dura Ace Di2 12 speed groepen

Wil je echt voor het beste van het beste gaan wat betreft het schakelmateriaal van Shimano? Dan kun je gaan voor de nieuwste en meest geavanceerde toevoegingen aan de Shimano groepets: De Shimano 12 speed Ultegra R8100 Di2 en de Shimano 12 speed Dura Ace R9200 Di2! Met deze twee recentste toevoegingen heeft Shimano het schakelen weer verder geperfectioneerd.

Als je echt op zoek bent naar het beste van het beste, dan is deze 12 speed Shimano Dura Ace Di2 groepset echt iets voor jou!

Naast dat deze groepsets 12 speed zijn in plaats van hun 11 speed voorgangers, is bij deze groepsets de schakelsnelheid en -kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Daardoor krijg je met deze groepsets een ongeëvenaarde schakelervaring onder welke belasting dan ook. Wil je weten wat er allemaal nog meer verbeterd is bij deze nieuwe Shimano groepsets? Lees dan onze blog!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 fietsers over “Shimano groepen overzicht – Alle Shimano racefiets groepsets op volgorde”

 1. Bij shimano Ultegra staat het volgende: “Het aantal kransjes achter is altijd 11.” Maar ik heb een tijdje terug mijn oude 105 (ik geloof 5700) cassette met 10 kransjes vervangen met een Ultegra 6700 met 10 kransjes. Is dit een fout aan mijn kant of zijn er wel Ultegra cassettes met 10 kransjes?

  1. Dag Klaas,

   De 105 5700 groep is net als de Ultegra 6700 groep nog 10sp. dus 10 kransjes. De nieuwste Ultegra groep, R8000, en zijn voorganger 6800 zijn 11sp. groepen, dus met 11 kransjes.
   10sp cassettes, kettingen en andere vervangingsdelen zijn nog gewoon prima verkrijgbaar.

  2. Ja zeker zijn er ultegra cassettes 10 of 11 kransjes lees 10 of 11 speed het bestaat allemaal maar een 11 speed past niet altijd op een 10 speed naaf

 2. Ik mis in dit artikel de max tandwielen. Ik dacht te hebben begrepen dat dit afhankelijk is van de kooi van de achterdiralleur.
  Ikben in de markt voor een fiets met Di2 ultegra met schijfremmen en carbon.
  Graag zou ik vernemen wat de max kransset is bij een dergelijke groep.

 3. Ik heb op mijn Cannondale synapse een ultegra groep zitten met achter 10 kransjes en voor een triple en U schrijft dat Ultegra voor alleen een compactversie mogelijk is. Hoe kan dat dan dat ik wel triple heb?

  1. Hoi Piet,

   Jij rijdt rond op een wat oudere Ultegra groep. Om het overzicht actueel te houden hebben we hier alleen de nieuwste versies van elke groepset opgenomen. Bij een 10-speed Ultegra is een triple voor inderdaad een mogelijkheid.

   groetjes, Olle

 4. Beste medewerker,

  Ik ben op zoek naar een Shimano 105/Ultegra groep met een triple en 9 speed. Is de volledige groep nog verkrijgbaar ?

  Met vriendelijke groeten,

  Ruud van Keulen

  1. Hallo Haico,

   De nummers die je opgeeft van de derailleurs zijn beide niet voor een 8 speed derailleur. De RD-4601 is een 10 speed derailleur en de RD-5500 is een 9 speed derailleur. Weet je zeker dat je een 8 speed nodig hebt?

   Via si.shimano.com kun je een compatibility chart vinden waarin de verschillende geschikte combinaties beschreven staan.

   Mocht je er niet uitkomen dan kun je ook altijd contact met onze klantenservice opnemen.

   Groet, Remi

 5. Ik zoek een vervanging voor Shimano RSX 7 speed shifters die op een oude Cannondale CAD3 R500 zitten. Ik heb al de Shimano Tourney ST-A073 gezien, maar zijn er ook nog alternatieven?

  1. Hoi Marcel,

   Als je op de Shimano Tourney shifters bent uitgekomen, dan heb je waarschijnlijk al een goede zoektocht achter de rug!
   Helaas zijn er geen andere alternatieven. Je zou nog op zoek kunnen gaan bij fietszaken die gespecialiseerd zijn in oudere fietsen, wie weet hebben ze daar nog een oude shifter voor je op voorraad.
   Groeten,

   Erik | Mantel

 6. Goedendag,
  Ik heb een Shimano Ultegra 6800 11S (achter derailleur) en nu wil ik vervangen voor een R8000.
  nu mijn vraag is moet ik de shifteer ook vervangen of is de huidige compatibel?

 7. Goedemorgen,

  Op dit moment heb ik een Shimano 105 set op mijn racefiets zitten met een triple voor een 10 cassette achter. Ik zie dat de onderdelen voor die 105 3*10 eigenlijk niet meer verkrijgbaar zijn. Kan ik dit gerust vervangen voor een 2*11 of wat raden jullie aan? Ben eeen beetje zoeken hoe nu verder, ik zie dat er nog wel ultergra materiaal verkrijgbaar is 3*10 maar kan ik dat zo toepassen of moet ik dan ook mijn shifters vervangen.

  Benieuwd wat jullie zien als opvolging

  1. Hallo Deborah, overstappen naar 11 speed betekend dat alles in balans moet zijn.
   Dit bekend dat ketting, kettingbladen, cassette en shifters allemaal 11 speed gerelateerd moeten zijn.
   Dan zit je dus aan een bijna complete groepset. Op dit moment hebben we helaas geen 10 speed Shimano cassettes op voorraad.
   Maar er zal elders vast nog een aanbieder zijn die jou aandrijving kan vernieuwen.

   Antoine I Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen