Deel dit bericht

Hoe kies je jouw ideale Fizik fietszadel? [How-To]

4 Februari 2018

Niet is zo persoonlijk als een fietszadel. Sommige mensen kunnen prima met het standaard fietszadel van zijn mountainbike of racefiets urenlang fietsen. En anderen zijn al jaren op zoek naar het ideale fietszadel en hebben er al meerdere fietszadels getest. Zoals alle fabrikanten van fietszadels heeft ook Fizik hun eigen systeem om je te helpen bij jouw ideale Fizik fietszadel uit te komen.

Bij Fizik delen ze de verschillende soorten wielrenners in drie types. Die worden gebaseerd op basis van de flexibiliteit van je rug en in hoeverre je je bekken kunt kantelen. Om die verschillen goed duidelijk te maken hebben ze gekozen om een indeling te maken op basis van drie verschillende dieren.

De schaal van alle Fizik fietszadels is gemaakt voor comfort. En dankzij de mount onderop kun je zonder gedoe een zadeltasje of lampje inklikken.
De schaal van alle Fizik fietszadels is gemaakt voor comfort. En dankzij de mount onderop kun je zonder gedoe een zadeltasje of lampje inklikken.

Allereerst heb je voor de meest flexibele rijders de slang. De kameleon is voor de iets minder flexibele fietsers en de stier tenslotte is voor de minst flexibele renners.

Hoe meer kracht, hoe kleiner het fietszadel?

Het tweede belangrijke punt bij Fizik fietszadels is de breedte van het zadel. Die wordt niet bepaald aan de hand van je zitbotten. Centraal staat hier bij Fizik je gewicht en je vermogen (watt/kg).

De subtiele kleurschakering maakt van elk fietszadel een plaatje. Het oog wil tenslotte ook wat.
De subtiele kleurschakering maakt van elk fietszadel een plaatje. Het oog wil tenslotte ook wat.

Hoe hoger dat vermogen en hoe lager je gewicht, hoe smaller het zadel dat bij je past. De reden daarvoor is dat je bij een groot vermogen en laag gewicht ook veel minder druk op het zadel zal ervaren.

Fiets je met een laag vermogen en/of met een hoger lichaamsgewicht? Dan is een breder fietszadel volgens Fizik de beste optie.

Hoe breed moet je fietszadel zijn?

Toch kijken wij liever naar de afstand tussen je zitbotten. Die geeft vaak een nauwkeuriger resultaat. Door gebruik te maken van de afstand tussen je zitbotten is het ook eenvoudiger en sneller te bepalen welke zadelbreedte bij je past. Het opmeten van de afstand tussen je zitbotten kun je zelf heel makkelijk doen.

De duidelijk herkenbare Fizik stijl, maar toch alle drie verschillend.
De duidelijk herkenbare Fizik stijl, maar toch alle drie verschillend.

Hoe je aan de hand van de dieren-indeling van Fizik kunt zien welke fietszadels het beste bij je passen leggen we hieronder uit met drie verschillende type fietszadels van Fizik.

Voor slangenmensen

Het Fizik Arione R3 fietszadel is gemaakt voor de meest flexibele fietsers, de slangen. Dit zijn de renners die met gemak en graag voorin de beugel hangen. Je kunt dan staand met gestrekte benen bijvoorbeeld ook makkelijk de grond aanraken.

De Fizik Arione R3 loopt opvallend spits naar achteren toe.
De Fizik Arione R3 loopt opvallend spits naar achteren toe.

Naar voren toe is de Fizik Arione R3 ook helemaal vlak. Daardoor heb je alle ruimte om lekker in de beugel te hangen. De vlakke achterkant van dit fietszadel is ideaal voor renners die weinig zijwaarts bewegen op de fiets. Je wordt dan optimaal ondersteund onder alle omstandigheden.

De Arione R3 is in een brede en smalle variant te krijgen.
De Arione R3 is in een brede en smalle variant te krijgen.

Of je een breed of smal zadel nodig hebt hangt af van met hoeveel gewicht je op het zadel zit. Dat hangt samen met je vermogen, want hoe hoger je vermogen, hoe minder je op het zadel steunt.

Fizik Arione R3

€ 109,95

Beetje stijf, beetje flexibel: Kameleon

Het Fizik Antares R3 Versus fietszadel is gemaakt voor de redelijk flexibele renners. Je kunt dan redelijk voorover hangen, maar de hele dag vol in de beugels doe je liever niet. Als je staat en voorover hangt hangen je handen ergens rond het midden van je schenen.

Een Fizik fietszadel voor de kameleon types; de redelijk flexibele renners.
Een Fizik fietszadel voor de kameleon types; de redelijk flexibele renners.

Een fietszadel voor een kameleon is flexibeler dan een fietszadel voor de slangen. Je kunt je lekker bewegen op het zadel voor een ideale balans tussen comfort en krachtoverbrenging.

Dit Fizik Antares R3 Versus heeft een semi-ronde achterkant. Deze is daarom ideaal voor renners die een beetje met de heupen schommelen tijdens het fietsen.

De verschillende vormen van de zadels kun je goed zien als je ze naast elkaar legt.
De verschillende vormen van de zadels kun je goed zien als je ze naast elkaar legt.

Aan de voorkant is het zadel plat, maar naar achter toe loopt het wel wat op. Daarmee is dit zadel een goed voorbeeld van een fietszadel voor het Kameleon-type. Als je rechtop zit krijg je een goede ondersteuning van je bekken. Zit je in de beugel? Dan heb je geen extra steun nodig.

De uitsparing bij de Fizik Antares R3 Versus is gemaakt om de druk op het perineum en het zitvlak weg te nemen.

Stugge stieren

Het Fizik Aliante R3 Open fietszadel is gemaakt voor de minst flexibele wielrenners. De Fizik Aliante R3 Open is daarmee een goed voorbeeld van een typisch fietszadel voor stieren. Dit fietszadel ondersteunt je optimaal en zorgt dat je, zelfs als je rechtop fietst, je kracht op de pedalen over kan brengen.

Voor het type stier raadt Fizik een ronder zadel aan voor het beste comfort.
Voor het type stier raadt Fizik een ronde achterkant van het zadel aan voor het beste comfort.

De ronde achterkant geeft voor de wielrenners die veel met de heupen wiegen bij het fietsen alle ruimte. Als je het zadel van de zijkant bekijkt zie je de duidelijke s-vorm. De achterkant is hoog en de voorkant loopt naar beneden af. In het midden is dit zadel plat.

Een rond zadel is optimaal voor als je veel beweegt tijdens het fietsen.
Een rond zadel is optimaal voor als je veel beweegt tijdens het fietsen.

Deze s-vorm is voor de stieren essentieel op comfortabel te kunnen blijven fietsen, zonder dat je aan prestaties in moet boeten. De uitsparing van de Fizik Aliante R3 Open geeft drukverlichting voor renners die last hebben van druk op het zitvlak.

Fietszadels voor elke renner

Het kiezen van het ideale zadel is een stuk makkelijker met de juiste informatie. Twijfel je wat voor type jij bent? Weet je niet of je veel of weinig schommelt met je heupen? Vraag het dan je fietsvrienden eens.

Bij het kiezen van het ideale zadel komt wat meer kijken dan looks alleen.
Bij het kiezen van het ideale zadel komt wat meer kijken dan looks alleen.

Door samen te kijken naar hoe jij op je zadel fietst krijg je vaak een heel goed en objectief oordeel. Waar jij denkt net je tenen te kunnen raken zien je vrienden misschien dat je maar net halverwege je schenen komt.

Zadel keuzehulp

Kun je niet kiezen uit alle fietszadels? Loop dan eens onze Fietszadel Keuzehulp door. Met de juiste informatie bij de hand weet je dan binnen een paar minuten welke fietszadels voor jou geschikt zijn.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...