Deel dit bericht

Fietscomputer koopgids - Welke fietscomputer past het beste bij mij?

28 Juli 2021

Fietscomputers zijn er in vele soorten en maten. Van eenvoudige kilometerteller tot geavanceerde fietscomputer met navigatie. Iedere fietser heeft weer zo zijn of haar eigen voorkeur. Welke fietscomputer bij jou past ligt aan wat je uit je training wilt halen en welk budget je te besteden hebt. In deze blog zetten we daarom de belangrijkste kenmerken van alle soorten fietscomputers voor je op een rij. Zo maak je de juiste keuze!

Navigeren met je smartphone

Het is iets wat veel beginnende fietsers zich afvragen: heb je een fietscomputer nodig als je ook met een smartphone kunt navigeren? Met een telefoonhouder voor op de fiets, kun je je smartphone gemakkelijk meenemen. Je mobiel op je stuur monteren heeft wel een aantal nadelen. Ten eerste zijn sommige smartphones niet waterdicht, dus bij een onverwachte regenbui is dit niet ideaal. Daarnaast is de accuduur van een fietscomputer significant beter, zodat je hiermee ook lange ritten volledig kan opnemen en delen. En niet onbelangrijk: in het verkeer wil je niet afgeleid raken door whatsapp of instagram. Tenslotte is een fietscomputer beter bestand tegen trillingen en de impact van een val. Kortom, genoeg redenen om een fietscomputer te kopen.

telefoonhouder fiets
Een telefoon gebruiken als fietscomputer lijkt perfect, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Voor- en nadelen van een smartphone met telefoonhouder

 • Relatief goedkoop
 • Gemakkelijk je fietsactiviteiten meten met een app
 • Sommige smartphones zijn niet waterdicht
 • De accuduur is minder goed dan die van een fietscomputer
 • Slecht bestand tegen de impact van een val

BBB Cycling Guardian

Vanaf € 34,95

Kilometerteller

Ga je liever niet met je telefoon op pad, maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan kun je kiezen voor een simpele fietscomputer, namelijk een kilometerteller. Een kilometerteller telt, zoals de naam al zegt, je afgelegde kilometers. Daarnaast geven ze je snelheid aan. Duurdere varianten zijn vaak draadloos en hebben wat extra functies. Denk bijvoorbeeld aan het hellingspercentage, de temperatuur en een automatische start-stop functie. Vooral de Sigma kilometertellers zijn erg populair. Deze fietscomputers zijn ideaal voor scholieren, forenzen of de beginnende wielrenner. Het grote nadeel: je routes worden niet opgenomen en gesynchroniseerd met een fietsapp.

Met sommige kilometertellers zie je wat voor stijgingspercentage je fietst.
Met sommige kilometertellers zie je wat voor stijgingspercentage je fietst.

Voor- en nadelen van een kilometerteller

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Relatief goedkoop
 • Weinig functies in tegenstelling tot een fietscomputer
 • Routes kunnen niet gesynchroniseerd worden met fietsapp

Sigma Pure 1 ATS

€ 33,95

CatEye Quick

€ 38,95

Fietscomputer met GPS

Als je een fietscomputer gaat kopen is de eerste vraag die je jezelf moet stellen of je gebruik wil maken van kaartnavigatie. Bij Mantel maken we onderscheid tussen ‘fietscomputers met GPS’ en ‘fietsnavigatie’. Het grote verschil tussen deze categorieën is dat een ‘fietscomputer GPS’ geen kaartnavigatie heeft, maar de gereden afstand meet op basis van satellieten. Je kunt je rit wel achteraf bekijken met bijvoorbeeld Strava of een trainingsapp.

fietscomputer GPS
Met een fietscomputer met GPS kun je achteraf en onderweg altijd de data van je rit zien.

Met sommige fietscomputers met GPS kun je wel navigeren. Je navigeert op dit soort fietscomputers met een simpele pijl die je moet volgen. Het is niet de meest uitgebreide navigatie, maar als je echt ergens de weg kwijt bent, dan weet je tenminste wel welke kant je op moet. Een voorbeeld van zo'n fietscomputer vind je hier:

Sigma ROX 4.0

€ 69,95

Voor- en nadelen fietscomputer GPS

 • Achteraf je rit bekijken via Strava of een app
 • Je kunt je fietscomputer koppelen aan verschillende sensoren
 • Lange accuduur
 • Beschikt niet over kaartnavigatie


Wil je toch graag kunnen navigeren met je fietscomputer? Dan kun je ook kiezen voor een fietscomputer met navigatie via een kruimelspoor.

Kruimelspoor

Een aantal fietscomputers laten je navigeren aan de hand van een kruimelspoor. Je volgt dan het zwarte lijntje (kruimelspoor) op het scherm, maar je ziet geen kaart. Bij andere fietscomputers zie je alleen een pijltje. Deze manier van navigeren is iets uitdagender dan de kaartnavigatie, omdat het toestel zijweggetjes bijvoorbeeld niet laat zien. Zo wordt het lastiger om de route goed te volgen. Wil je slechts af en toe gebruik maken van een navigatiefunctie en woon je in een rustige omgeving? Dan is een fietsnavigatie met kruimelspoor prima voor jou. Woon je in een drukker gebied, zoals in de stad? Dan is een kruimelspoor niet altijd even praktisch.

page?image_id=1675
Met een kruimelspoor kun je alsnog navigeren met je fietscomputer met GPS.

Fietscomputer met kaartnavigatie

Wil je leuke routes uitstippelen en van te voren bepalen hoe je gaat fietsen? Dan heb je een fietsnavigatie zoals een Garmin Edge of Wahoo ELEMNT nodig. Deze geven tijdens het fietsen duidelijke navigatieaanwijzingen en hebben vaak tal van mogelijkheden om te trainen als een prof! Met up-to-date kaarten op jouw fietsnavigatie kom je altijd aan op de juiste bestemming.

fietscomputer en telefoon
Met deze kaartnavigatie kun je de mooiste routes gemakkelijk fietsen!

Voor- en nadelen fietsnavigatie

 • Geeft navigatieaanwijzingen weer tijdens het fietsen
 • Je kunt je fietsnavigatie koppelen aan verschillende sensoren
 • Lange accuduur
 • Nooit meer verdwalen
 • Relatief duur

Wahoo ELEMNT ROAM v2

Vanaf € 329,-

Garmin Edge 1040 Solar

Vanaf € 649,-

Route aanmaken op je fietsnavigatie of smartphone

Vervolgens kun je kiezen of je gaat voor een fietsnavigatie waarop je zelf routes aan kunt maken of dat je dit doet op je smartphone. Een fietsnavigatie waarop je routes kunt aanmaken, werkt in principe net als een autonavigatie. Je voert een eindbestemming in op je fietsnavigatiesysteem en vervolgens wordt de kortste of snelste route voor je berekent. Ook zijn er fietscomputers met navigatie, waarbij je alleen maar routes via een app op je smartphone naar je navigatiesysteem kunt sturen. Het voordeel van deze fietsnavigatiesystemen is dat ze wat goedkoper zijn.

route aanmaken fietsnavigatie
Een route aanmaken via je smartphone is zo gebeurd!

Surprise me functie

Wil je je graag laten verrassen en zo de mooiste routes fietsen? Kies dan voor een fietsnavigatie met surprise me functie. Met de surprise me functie kun je jouw fietsrit plannen aan de hand van een zelf ingevoerd aantal kilometers. Vervolgens maakt je fietsnavigatie een aantal routes voor je waaruit je kunt kiezen. Omdat deze routes steeds anders zijn, kun je zo veel nieuwe plekken ontdekken in zowel binnen- als buitenland. Plan je liever zelf je ritten met bijvoorbeeld Komoot of Strava? Dan heb je de surprise me functie niet nodig.

Koppel je GPS fietscomputer of fietsnavigatie met sensoren

Ben je een prestatiegerichte wielrenner die zo effectief mogelijk wil trainen? Dan kun je jouw trainingen naar een hoger plan tillen door verschillende sensoren te koppelen aan je GPS fietscomputer of je fietsnavigatie. Veel moderne fietscomputers koppel je aan je powermeter, hartslagmeter of cadanssensor. Gegevens over je prestaties worden dan continu bijgehouden en aan je doorgegeven. Achteraf kun je de gegevens op je smartphone of computer analyseren.

fietscomputer
Koppel je sensoren gemakkelijk aan je fietscomputer voor een nog effectievere training.

In de categorie fietsnavigatie beschikken de fietscomputers allemaal over bluetooth en ANT+ connectiviteit. Veel fietscomputers zonder navigatie kunnen ook gekoppeld worden met sensoren. Zo wordt de Bryton Rider 420 T bijvoorbeeld geleverd inclusief hartslagband en cadanssensor.

Garmin Edge 1040 Performance bundel

€ 629,-

Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf van een fietscomputer?

Accuduur

Voor meerdaagse ritten is een lange accuduur een vereiste. Je volgende epic ride moet wel op Strava staan, want wat niet op Strava staat is niet gebeurd. De Bryton Rider 420 T scoort bijvoorbeeld goed met een accuduur van 35 uur. Een aantal fietscomputers kun je met een powerbank opladen tijdens het fietsen.

Schermgrootte

Een groot scherm is overzichtelijker en beter leesbaar dan een klein scherm. Vaak vind je grote schermen in de hoogste prijscategorie. De Garmin Edge 1030 Plus heeft bijvoorbeeld een fraai scherm met 3,5 inch schermdiagonaal.

fietscomputer verschillende maten
Bij een groter touchscreen kun je je beter focussen op de weg in plaats van op je fietscomputer.

Strava Live Segments

PR verbeteren of de KOM pakken? Met Strava Live Segments ontvang je een melding op je fietscomputer wanneer je je favoriete segment nadert. Op het segment zie je hoe je presteert ten opzichte van je PR of de KOM.

Touchscreen

Fietscomputers met een touchscreen zijn het makkelijkst om te bedienen. Hiermee scrol je het snelst door alle menu’s heen. Alleen met handschoenen aan en in de stromende regen zijn knopjes weer prettiger.

fietscomputer touchscreen
Het nadeel van touchscreen is dat het minder goed kan werken in de regen.

Hoogtemeting

Er zijn twee technieken om hoogtemeters te bepalen. De eerste is met behulp van GPS. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de bepaling van je positie, de nauwkeurigheid varieert enorm. Daarnaast heb je ook een barometrische hoogtemeter. Deze gebruikt het verschil in de luchtdruk om hoogteverschillen te bepalen. Deze methode heeft een afwijking van ongeveer 6 meter en is veel nauwkeuriger dan de hoogtemeting met GPS.

Fietscomputer accessoires

Om alles uit je fietsrit met fietscomputer te halen is er ook fietscomputer accessoires, zoals stuurhouders en beschermhoezen.

stuurhouder fietscomputer
Met een stuurhouder heb je altijd goed zicht op het scherm van je fietscomputer.

Met welke fietscomputer maak jij het liefst je ritjes? Een fietscomputer met navigatie, GPS of toch een kilometerteller? Laat het ons weten in de reacties!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Constantijn Karels

Constantijn Karels

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...