Deel dit bericht

Garmin Edge 1030 Plus [REVIEW]: Het topmodel van de Garmin fietscomputers

De Garmin Edge 1030 Plus is het absolute topmodel van Garmin. Met deze fietscomputer richt Garmin zich op de fanatieke fietser die inzicht wil in al zijn of haar prestaties. Daarnaast is de Edge 1030 erg geschikt als fietsnavigatie. Daardoor komt deze fietscomputer ook goed van pas wanneer je een gravelroute gaat fietsen of gaat bikepacken. Omdat ik zelf als wielrenner met de Garmin Edge 830 rijd ben ik ook heel erg benieuwd naar de verschillen met de Garmin Edge 1030 Plus. Daarover later meer!

De Garmin Edge 1030 plus is het topmodel van de Garmin fietscomputers.

Garmin Edge 1030 Plus: Wat is er nieuw?

Er zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd aan de Garmin Edge 1030 Plus ten opzichte van de oudere Garmin Edge 1030.

Langere batterijduur

De batterijduur is met 4 uur verlengt naar 24 uur. Een fietsrit van 24 uur komt niet vaak voor, maar het is ook wel fijn als je jouw fietscomputer minder vaak hoeft op te laden. Is die 24 uur batterijduur nog niet genoeg voor je? Dan past er ook nog een Garmin Charge Power Pack onder je fietsnavigatie. Deze geeft je namelijk nog eens 20 uur extra batterij.

Aan de onderkant vind je de contactpunten voor de Garmin Charge Power Pack.

Synchroniseren van trainingsplannen

Maak je gebruik van Trainingpeaks, KNWU Fondo, Trainerroad of andere trainingsapps? Je kunt de trainingsprogramma’s gemakkelijk koppelen met je Garmin Connect profiel. Via de app Garmin Connect kun je al je trainingsprogramma’s gemakkelijk overzetten naar de Garmin Edge 1030 Plus.

Uitvoeren trainingsprogramma

Wat nieuw is bij de Garmin Edge 1030 Plus, is de intelligent training plan builder. Hiermee kun je een gepersonaliseerd trainingsplan maken voor het doel dat jij voor ogen hebt. Je voert in Garmin Connect je doel in, de sensoren die je wil gebruiken en beschikbare dagen om te trainen. Vervolgens wordt er door Garmin Connect automatisch een plan gemaakt die jij kunt uitvoeren om je doel te bereiken.

In dit menu kies je zelf hoe je jouw training gaat uitvoeren.

Dagelijkse workout suggesties

Wanneer je de Garmin Edge 1030 Plus fietsnavigatie aanzet haalt deze gegevens op over eerder afgeronde trainingen. Op basis van deze workouts geeft de fietscomputer je suggesties om nóg gerichter te kunnen trainen.

Alle Garmin Edge fietscomputers op een rij. Helemaal rechts de Garmin Edge 1030 plus, naast de oudere Edge 1030.

MTB dynamics

Wanneer je door de bossen gaat fietsen met je mountainbike, cyclocross fiets of gravelbike kun je MTB dynamics aanzetten. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoe ver je springt en hoe lang je in de lucht bent. Ook kun je met MTB dynamics zien hoe moeilijk de route is die je aan het rijden bent. Daarnaast kun je met de Grit en Flow functie zien hoe soepel de afdaling doet.

racefiets helm op mtb
De Garmin Edge 1030 Plus is ook zeer geschikt voor de fanatieke mountainbiker.

Snellere processor

Waar het bij de oudere 1030 nog wel even kon duren voordat je route geladen was. Gaat dit bij de Garmin Edge 1030 Plus dankzij een snellere processor ontzettend snel. Binnen enkele seconden heb jij je route klaarstaan en kan je op pad.

De Garmin Edge 1030 Plus heeft een nóg snellere processor, waardoor routes binnen een mum van tijd op je fietscomputer staan.

Op pad met de Garmin Edge 1030 Plus

Toen ik de Edge 1030 Plus opstartte werd eerst gevraagd naar de taal die ik wilde gebruiken op mijn fietscomputer. Vervolgens werd mij gevraagd of ik op mijn telefoon de Garmin Connect Mobile app wilde installeren. Deze kun je downloaden via de Play Store (Android) of App Store (IOS). Je maakt gemakkelijk een gebruikersprofiel aan bij Garmin waar je vervolgens al je persoonlijke fietsgegevens in kunt opslaan. Een must voor het gebruiken van je Garmin Edge fietsnavigatie.

Het opstartscherm, met deze batterijduur kan ik nog uren vooruit!

Instellen dataschermen

Je kunt op de Garmin Edge 1030 Plus verschillende activiteitenprofielen aanmaken. Als je bijvoorbeeld een mountainbike en racefiets hebt kun je hier twee verschillende profielen voor aanmaken.

Onder instellingen vind je de knop ‘activiteitenprofielen’ direct bovenaan. Er staan al standaard sjablonen om te kiezen voor wielrennen, mountainbiken, gravelfietsen, veldrijden en meer. Vervolgens kun je zelf de dataschermen volledig personaliseren. Je kunt maximaal 10 gegevensvelden op 1 scherm weergeven.

Wanneer je de fietsnavigatie instelt is het handig om eerst te bedenken welke data je graag wil zien. Heb je een powermeter? Dan is het fijn om dit op je scherm weer te geven. Natuurlijk kun je ook zonder sensoren al een aantal basisgegevens zien zoals snelheid, tijd, stijgingspercentage en afstand.

Een voorbeeld van hoe je één van de dataschermen kan indelen.

Koppelen van de sensoren

Als je rijdt met een Garmin Edge 1030 Plus, dan heb je vast ook een aantal sensoren die je wilt koppelen aan de fietscomputer. Je kunt de fietsnavigatie automatisch laten zoeken naar de sensoren in de buurt. Dit gaat via bluetooth en ant+. Vervolgens krijg je een overzicht van alle sensoren die bij jou in de buurt zijn. In mijn geval een snelheids- en cadanssensor, vermogensmeter en hartslagmeter. Met een druk op de knop waren mijn sensoren gekoppeld, eitje dus!

Te koppelen sensoren:

Het scherm

Wat mij opviel bij het instellen van de fietscomputer is de helderheid van het kleurenscherm. Je kunt deze handmatig aanpassen, maar ook op automatisch aanpassen instellen. Persoonlijk vind ik automatisch wel prettig, zodat ik altijd de juiste helderheid heb bij zonlicht of donkere wolken. Tijdens een testrit op een zonnige dag met 31 graden en volle zon kon ik altijd mijn scherm goed aflezen.

Daarnaast is het scherm voorzien van een touchscreen, wat de Garmin Edge 1030 Plus heel gebruikersvriendelijk maakt. Als het regent gaat dit niet ten koste van de prestatie van het touchscreen. Met de 1030 Plus lukte het zelfs om tijdens een keiharde stortbui het scherm gewoon met mijn vingers te bedienen.

Een duidelijk en goed afleesbaar scherm in alle weersomstandigheden. 

Navigeren

Mijn eerste testrit was gelijk een rit van 90 km. Een mooi moment om de navigatie opties te testen. De route die ik met Strava had gemaakt kon ik uploaden naar de Garmin Edge 1030 Plus.

Toen ik de deur uitstapte kreeg ik direct een melding dat de GPS gereed was. In een paar seconden was de hele route klaar om gefietst te worden. Het toestel vroeg of ik wilde navigeren naar het beginpunt, omdat ik het startpunt iets van mijn huis af had gepland. Dit ging erg makkelijk.

Met Strava kan je makkelijk een mooie route bouwen en vervolgens naar de Garmin Edge 1030 Plus sturen.

De Turn-By-Turn aanwijzingen kwamen op tijd voor een afslag op mijn scherm met een luide piep. Voor een scherpe bocht kreeg ik een waarschuwing. Wel fijn als je de route niet kent dat je hiervoor op tijd wordt gewaarschuwd.

Ik was tijdens mijn testrit druk aan het kletsen met mijn fietsmaatjes toen de Garmin Edge 1030 Plus aangaf dat wij van de route afgeweken waren. Ik kon vervolgens kiezen: de route vervolgen op de plek waar we uit koers raakten of de route herberekenen. Selecteer je niets? Dan wordt na een tijd de route herberekend en kiest je Garmin ervoor om via de kortste weg weer op je route te komen.

Met de Garmin Edge 1030 Plus hoef je niet bang te zijn om te verdwalen. Je wordt altijd weer terug geleid naar de gemaakte route.

ClimbPro

Voorafgaand aan de rit kon ik al zien dat er wat klimmetjes op het programma stonden. Ik kende deze klimmetjes nog niet dus het was fijn om te zien waar de klimmetjes iets steiler werden. Je zag tijdens het klimmen hoe lang de klim nog was, hoeveel hoogtemeters je nog moest afleggen, welk stijgingspercentage de rest van de klim gemiddeld was en waar je je op dat moment op de klim bevond.

Met de ClimbPro functie hoef je niet meer te verzuren tijdens je klim. Zo kun je met een glimlach op je gezicht de klimmetjes blijven bedwingen!

De ClimbPro funcite lijkt mij helemaal geweldig  wanneer ik bijvoorbeeld in de Alpen ga fietsen of op de langere klimmen in Limburg en de Ardennen. Zo kun je veel beter je krachten indelen als je de klim nog helemaal niet kent.

Gegevens uitlezen in Garmin Connect

Toen ik mijn rit stopte kreeg ik te zien hoe lang ik moest herstellen van de rit, maar liefst 38 uur. Dat kon goed kloppen, gezien ik aardig kapot was na die lange rit in de hitte. Op het moment dat ik ging zitten en op mijn telefoon keek, was de rit al geüpload naar Garmin Connect en Strava. Zo waren mijn fietsvrienden ook meteen weer op de hoogte van deze rit!

Het verschil met de Garmin Edge 830

Er werd mij al door een aantal collega’s en fietsvrienden gevraagd wat nou de verschillen zijn tussen de Garmin Edge 1030 Plus en de Edge 830. Om eerlijk te zijn moet ik zeggen dat beide modellen vrij veel overeen komen, maar er zijn ook een aantal verschillen.

Qua uiterlijk is de Garmin Edge 830 een stuk kleiner.

De Garmin Edge 1030 Plus heeft een groter scherm dan de Edge 830. Ik merk dat dit vooral handig is bij het navigeren, maar ook bij een ondergrond die niet helemaal vlak is. Doordat alles trilt zie je bij de 830 de cijfers op je datascherm een stuk minder goed. Ik vond het in het begin even wennen toen ik met de Edge 1030 Plus reed vanwege het grote scherm. Maar toen ik weer terug ging naar het gebruiken van mijn Edge 830 vond ik deze ineens weer vrij klein. Het is maar net wat je gewend bent.

Daarnaast is de batterijduur van de Garmin Edge 1030 1030 Plus met 24 uur, 4 uur langer dan die van de 830 met 20 uur aan batterij. Een klein verschil dus.

Wanneer ik de Garmin Edge 1030 Plus en de 830 naast elkaar gebruik is de 1030 Plus soms net iets sneller. Bijvoorbeeld bij het berekenen van de route. Bij de turn-by-turn navigatie was mijn 830 weer sneller met de pop-ups. Maar omdat beide computers zo snel zijn vind ik dit verschil te verwaarlozen.

Het einde van een kort ritje. Een duidelijke samenvatting!

Conclusie

Ze zeggen wel eens: groter is niet altijd beter. Bij Garmin is dit zeker wel het geval! Wanneer je op zoek bent naar de beste fietsnavigatie die Garmin te bieden heeft, dan is de Garmin Edge 1030 Plus perfect voor jou! Deze fietscomputer geeft je een uitgebreid inzicht in al je prestaties en maakt jou met de trainingsfuncties een betere wielrenner. Perfect voor de fanatiekste fietsers onder ons. Hieronder vind je de plus- en minpunten van de Garmin Edge 1030 Plus.

Pluspunten

  • De Garmin Edge 1030 Plus heeft in vergelijking tot de oude Garmin Edge 1030 een snellere processor met een beter touchscreen, trainingsplannen en work-out suggesties.
  • Deze fietsnavigatie heeft een indrukwekkende batterijduur tot wel 24 uur onder normale omstandigheden, waardoor je heel wat ritten kunt vastleggen voordat deze weer aan de lader moet.
  • Dankzij de Climb Pro functie zie je op voorhand welke klimmen er aan zitten te komen met informatie over lengte, stijgingspercentages en duur.
  • De Garmin Edge 1030 Plus geeft je inzicht in je VO2 max, hersteltijd, trainingsbelasting en leer hoe je lichaam reageert op training.
  • Bekijk statistieken voor mountainbiken, zoals aantal sprongen, sprongafstand, airtime en hoe soepel je afdaalt dankzij de Grit and Flow-statistieken.

Minpunten

  • Ondanks de goede afleesbaarheid, is de Edge 1030 Plus aan de grote kant voor een fietsnavigatie. Voor een compacter model kun je kijken naar een Garmin Edge 830.
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dennis

Dennis

In de zomer ben ik veel op de racefiets te vinden. In de winter stap ik over naar mijn cyclocross fiets. Gekoerst op de weg bij de nieuwelingen, junioren en amateurs. Daarna ben ik in een rustiger tempo gaan genieten van het fietsen. Mijn mooiste ervaring tot nu toe? Het rijden van la Marmotte in de Franse Alpen. Je vindt mij vooral in de heuvels bij het Rijk van Nijmegen of tijdens mijn woon-werk ritten tussen Brabant en ons kantoor in Arnhem. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen