Deel dit bericht

Cortina E-Mozzo (Pro) [REVIEW]: Een moderne en betrouwbare elektrische fiets

Een elektrische fiets, ook wel e-bike, is steeds meer ingeburgerd. Waar het tot een tijd geleden alleen voor oudere mensen was bedoeld, wordt het nu steeds populairder. Want ook scholieren kiezen steeds vaker voor een e-bike. Het is een goede investering want je kan de auto vaker laten staan, je bent actief bezig, beter voor het milieu en portemonnee. Dit moet Cortina ook gedacht hebben toen zij dit jaar een nieuw model introduceerde: de Cortina E-Mozzo (Pro). Strak uiterlijk, extra grote actieradius en het sterke Shimano STePS-systeem.

Het eerste rondje op de Cortina E-Mozzo

Iedere ochtend kom ik met een lichte nieuwsgierigheid naar kantoor. Elke keer weer met de hoop dat er iets nieuws klaar ligt om getest te worden. Vandaag staat er niets klaar, alleen een hoopvol mailtje in mijn mailbox. De strekking van de mail is duidelijk, er staat een nieuwe Cortina E-Mozzo (Pro) e-bike voor mij klaar. Als copywriter die elke keer de nieuwste producten kan testen zoals wielen, fietscomputers, fietsen, etc, is een elektrische fiets niet het meest spannende product.

Een strakke en moderne elektrische fiets, de Cortina E-Mozzo.
Een strakke en moderne elektrische fiets, de Cortina E-Mozzo.

Stadsfiets of elektrische fiets?

Totdat ik op de plek aankom waar de Cortina E-Mozzo voor mij klaar staat. Daar staat een opvallende blauwe stadsfiets klaar. Of nee het is toch een e-bike. De opvallende onderdelen van deze elektrische fiets, zoals een accu en motor, zijn dusdanig weggewerkt dat het in eerste instantie een doodgewone stadsfiets lijkt. Oké, het schermpje op het stuur verraadt natuurlijk wel dat het een e-bike is.

Dit is niet de opvallende blauwe kleur, maar een mooie neutrale kleur.
Dit is niet de opvallende blauwe kleur, maar een mooie neutrale kleur.

Ik ben zelf een sportieve fietser, het liefst doe ik zo min mogelijk op een stadsfiets. Laat staan op een elektrische fiets! Daarom zie ik mijzelf als een perfect testpersoon. Als Cortina mij weet te overtuigen over te stappen op een e-bike dan moet de Cortina E-Mozzo (Pro) wel goed zijn. De opvallende kleur helpt in ieder geval erg mee.

Het is belangrijk om op een aantal punten goed te letten bij de aanschaf van een e-bike. In dit blog lees je waar je op moet letten.

De e-bike om kilometers te maken

De beste manier om een e-bike te testen is door er daadwerkelijk veel kilometers op te maken. Op zijn minst één keer de accu volledig leeg fietsen. Dat ging verbazingwekkend sneller dan gedacht.

De Cortina E-Mozzo is verkrijgbaar in 7 en 8 versnellingen.
De Cortina E-Mozzo is verkrijgbaar in 7 en 8 versnellingen.

De Cortina E-Mozzo heeft drie standen. Een voor de fietsers die veel ondersteuning wensen, eentje voor de mensen die niet te snel willen en een middenweg. De eerste volle accu reed ik binnen een paar dagen leeg. Dit kwam niet omdat de accu geen grote actieradius heeft. Maar puur omdat, zonder dat ik er erg in had, in de hoogste stand al ruim 85 kilometer had afgelegd.

Drie verschillende standen, makkelijk te kiezen door de up en down knopjes.
Drie verschillende standen, makkelijk te kiezen door de up en down knopjes.

Verbazingwekkend comfortabel

Hoewel ik het liever niet toegeef, maar het fietst verbazingwekkend fijn en comfortabel. Mijn langste tocht op de Cortina E-Mozzo was een kleine 40 kilometer achter elkaar. Achteraf merkte ik geen vermoeidheid, spierpijn of andere pijntjes. Ondanks het feit dat ik over de Posbank ben gereden en een stukje kasseien heb meegenomen.

De stuur van de Cortina E-Mozzo ziet er strak en modern uit met het Shimano display.
De stuur van de Cortina E-Mozzo ziet er strak en modern uit met het Shimano display.

Dat het comfortabel aanvoelt en ook daadwerkelijk is, is eigenlijk ook niet zo gek. De Cortina E-Mozzo is een elektrische fiets met 8 versnellingen. Daarnaast beschikt het over een verende zadelpen. Hoewel ik daar in eerste instantie mijn vraagtekens bij had, vangt het zeker de klappen goed op.

De Cortina E-Mozzo laadt snel

Aangezien ik de eerste volle accu voor mijn gevoel vrij snel leeg had gefietst. Heb ik ervoor gekozen om de accu op te laden en nogmaals een rondje te maken. De accu is binnen vier uur vol en dat is een groot voordeel. Je hoeft niet lang te wachten voordat er weer gefietst kan worden.

Een sterke Shimano accu voor de beste prestaties.
Een sterke Shimano accu voor de beste prestaties.

De tweede testronde kies ik voor een rustiger rondje om zo te kijken of ik meer kilometers kan maken dan bij de hoogste ondersteuning. Dat lukt glansrijk. Na 115 kilometer is de accu nog steeds niet leeg, maar mijn energie raakt wel op!

Het beste van het beste

Dat de accu lang mee gaat heeft mede te maken met het feit dat er gebruikt is gemaakt van verschillende technieken. De accu heeft een capaciteit van 500 Wh. Daarnaast heeft Cortina haar befaamde design voor sportieve stadsfietsen gecombineerd met de techniek die Shimano toepast bij hun elektrische mtb’s.

De Cortina E-Mozzo gaat voor gemak en gebruiksvriendelijkheid.
De Cortina E-Mozzo gaat voor gemak en gebruiksvriendelijkheid.

Naast dat dit zorgt voor een perfect werkende elektrische fiets, is het design van de Cortina E-Mozzo erg fraai. Zoals ik al eerder aangaf lijkt het een normale stadsfiets van veraf. Kijk je naar de details dan valt het op dat het een e-bike is. Maar het is netjes en zorgvuldig verwerkt. De Shimano middenmotor is dusdanig weggewerkt bij de trappers van de Cortina E-Mozzo, dat het niet meer opvalt.

De Shimano-STePS middenmotor zorgt voor een goede kracht overbrenging.
De Shimano-STePS middenmotor zorgt voor een goede kracht overbrenging.

Het geen wat mij als sportieve fietser natuurlijk direct opvalt zijn de schijfremmen. Naast dat het er mooi uitziet, is het ook uiterst effectief. Zeker als je met een elektrische fiets rond de 26 km/u fietst. Dan moet je snel en adequaat kunnen handelen. De remmen reageren goed. Ze staan niet te strak, maar toch sta je snel genoeg stil. Dat is een fijn en veilig gevoel!

De glimmende schijfremmen maken de Cortina E-Mozzo helemaal af.
De glimmende schijfremmen maken de Cortina E-Mozzo helemaal af.

Cortina E-Mozzo + Shimano StePS

De Cortina E-Mozzo wordt ondersteund door het Shimano STePS-systeem. Een erg betrouwbaar en veilig systeem. Waar je bij sommige e-bikes bij de eerste pedaalslag wegvliegt, geeft het Shimano STePS-systeem een heel natuurlijk gevoel af. Dit komt door een combinatie van de trapkrachtsensor en rotatiesensor.

Een krachtige 500 Wh Shimano STePS motor.
Een krachtige 500 Wh Shimano STePS motor.

Omdat het STePS-systeem in het midden van de e-bike is geplaatst zorgt het voor de ideale gewichtsverdeling. Aangezien dit bij de trapas zit is de overbrenging van de kracht optimaal. Hierdoor is de Cortina E-Mozzo continu in evenwicht en verlies je nooit de controle over de fiets.

Shimano display

En dan het belangrijkste van een elektrische fiets, het display. Het op een na belangrijkste natuurlijk, de middenmotor is toch ook erg belangrijk. Het display van Shimano is makkelijk te bedienen. Het neemt weinig ruimte in beslag op het stuur, maar het is groot genoeg om alles goed te overzien. Daarnaast zit het display mooi in het midden van het stuur. Op elk detail is gelet.

Een overzichtelijk Shimano display met handig te bedienen knoppen.
Een overzichtelijk Shimano display met handig te bedienen knoppen.

Het is natuurlijk prettig dat je tijdens het fietsen niet lang op het display hoeft te kijken om de verschillende waardes af te lezen. Alle waardes kan je aflezen, snelheid, dagafstand, totale afstand, etc.

Er zitten drie knoppen op het display. Aan/uit, een lichtknop en de loophulp. Geen dynamo meer, maar een lamp die werkt op de accu.

De loophulp

Andere handige optie die je kan bedienen vanaf het display is de loophulp. Loop je naast de Cortina E-Mozzo en wil je niet te veel kracht zetten om de fiets mee te nemen. Dan druk je eenvoudig de loophulp aan en loop je een stuk lichter rond met de elektrische fiets. Een fijne functie want een e-bike is niet licht.

De details zijn subtiel maar erg mooi bij de Cortina E-Mozzo.
De details zijn subtiel maar erg mooi bij de Cortina E-Mozzo.

Cortina E-Mozzo: De perfecte elektrische fiets?

Zoals ik al eerder aangaf ben ik geen e-bike gewend. Weinig vergelijkingsmateriaal, daardoor wel een open en kritische blik. Cortina heeft mij met de E-Mozzo overtuigd van het gemak van een elektrische fiets. In alle omstandigheden helpt de fiets je. Bergop, wind tegen, niet is een probleem voor de Cortina E-Mozzo.

Daarnaast ziet de elektrische fiets er sportief uit en zijn alle details perfect uitgevoerd. Het scherm oogt wat groot, maar dit zorgt ervoor dat je veilig tijdens het fietsen op het scherm alles kan aflezen. De kleuren zijn opvallend of juist mooi grijs en dat maakt de Cortina E-Mozzo compleet.

Hoewel €2999,- veel geld is voor een e-bike is deze fiets het meer dan waard.

Ik ben om, al wacht ik nog wel een paar jaar voordat ik een elektrische fiets ga kopen.

Pluspunten Cortina E-Mozzo

Sterke Shimano STePS systeem
500Wh accu
Hydraulische schijfremmen

Minpunten Cortina E-Mozzo

Geen bagagedrager

 Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen