Deel dit bericht

De voor- en nadelen van een carbon wielset

29 Maart 2017

Er is niets mooiers dan een setje Full Carbon Clincher wielen in je racefiets. Door hun hoge stijfheid rijden deze wielen ook nog eens geweldig. Maar er zijn ook nadelen aan carbon wielen. Zo remmen de meeste wielen met een carbon remrand nog altijd niet zo goed als wielen met een aluminium remrand, vooral niet in de regen. Daarbij kosten ze een behoorlijke duit. Zijn ze dat wel waard? 

De tijden dat de ene prof veel sneller was dan andere omdat hij een setje carbon wielen in zijn fiets had, zijn al lang voorbij. Tegenwoordig hebben alle profs de beschikking over het beste materiaal en kiezen ze allemaal voor de beste full carbon wielen.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Carbon wielen zijn met de jaren ook veel beter geworden. De gebreken van de eerste carbon wielen kom je bijna niet meer tegen en de remprestaties zijn ook veel beter geworden. Daarbij zijn de wielen een stuk goedkoper dan vroeger en daardoor veel toegankelijker voor de normale wielrenner.

Hoog tijd om de voor- en nadelen van deze gewilde wielen op een rijtje te zetten. Hieronder een kort overzicht. Lees hieronder verder voor meer uitleg over de voor- en nadelen van carbon wielen.

Voordelen

  • Stijfheid
  • Gewicht
  • Aerodynamica
  • Looks

Nadelen

  • Remgedrag
  • Niet goed bestand tegen veel warmte (die vrijkomt bij veel remmen)
  • Duurzaamheid
  • Prijs

De voordelen van carbon wielen

Stijfheid

Carbon wielen zijn stijver dan aluminium wielen. Vooral tijdens het sprinten en in de bochten komt deze stijfheid goed van pas. Tijdens een sprint geven carbon wielen heel erg het gevoel dat elke trap raak is.

Carbon wielen voordelen en nadelen

In bochten is de stijfheid goed te merken doordat carbon wielen heel precies sturen en je met carbon wielen heel makkelijk weer op snelheid komt.

Gewicht

Carbon fiber is een heel licht materiaal. In de praktijk zorgt dit ervoor dat veel carbon wielen met een middelhoge velg van rond de 45mm hoog hetzelfde gewicht hebben als een laag aluminium wiel van rond de 20mm hoog.

Aerodynamica

Is carbon een meer aerodynamisch materiaal dan aluminium? Waarschijnlijk niet. Toch zorgt het gebruik van carbon in wielen ervoor dat de aerodynamica van wielen stukken beter is geworden.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Het is door het gebruik van carbon namelijk mogelijk om hogere velgen te maken zonder dat wielen hierdoor heel erg zwaar worden. Deze hoge velgen geleiden de luchtstroom beter en zorgen er daardoor voor dat de luchtweerstand van wielen minder wordt.

De 'looks'

Carbon wielen met een hoge velg staan gewoon erg mooi in een fiets, daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste eigenschappen van een volledig carbon wiel. Een setje hoge carbon wielen laten elke fiets er mooier uitzien.

De nadelen van carbon wielen

Remgedrag

Ondanks dat er door de fabrikanten alles aan gedaan is om de remprestaties van carbon zo goed mogelijk te maken, remmen de meeste carbon wielen nog altijd niet zo goed als wielen met een aluminium remrand.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Vooral niet in de regen. Dit wil overigens niet zeggen dat carbon wielen slecht remmen. De remprestaties van de meeste carbon wielen zijn tegenwoordig bijna net zo goed als die van aluminium wielen. Het is pas in de regen dat het verschil tussen een aluminium remrand en een carbon remrand merkbaar is.

Duurzaamheid

Carbon is een heel sterk materiaal en carbon wielen gaan vaak lang mee. De hoge stijfheid van carbon wielen heeft echter ook een nadeel.

Waar aluminium met een crash vaak alleen verbuigt of een deukje krijgt, zijn de gevolgen bij een crash met carbon producten vaak groter. Als carbon te maken krijgt met krachten waar het niet voor gemaakt is, dan is het vaak onherstelbaar beschadigd.

Niet goed bestand tegen veel warmte (die vrij komt bij veel remmen)

Een carbon wiel bestaat uit lagen carbon fiber die op elkaar geplakt worden met hars ertussen, 'resin' genoemd in het Engels. Dit geheel wordt vervolgens verhit in een mal waar het de juiste vorm krijgt. Hieruit ontstaat een heel erg sterk materiaal.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Het nadeel van deze hars is echter dat het door hitte zijn stijfheid verliest. Dit is de reden dat sommige mensen problemen ondervinden met carbon wielen bij lange afdalingen.

Boven een bepaalde temperatuur (over het algemeen tussen de 180 en 280 graden, afhankelijk van de fabrikant) wordt de hars wat slapper wat ervoor zorgt dat de remrand van de velg minder stijf wordt. Het is vervolgens de hoge druk van de binnenband die de velg doet vervormen of zelfs kan leiden tot een klapband.

Remkracht en temperatuur

Er is veel remkracht nodig om die hoge temperatuur te bereiken en het wil dus ook niet zeggen dat carbon clinchers helemaal niet geschikt zijn om te gebruiken in de bergen.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Of ze wel of niet verantwoord zijn om te gebruiken in een afdaling heeft alles te maken met de rijstijl van de gebruiker. Iemand die gewend is om veel te remmen kan beter een wielset gebruiken met een aluminium remrand.

Iemand die weinig remt tijdens een afdaling zal juist veel voordeel hebben van de hoge stijfheid en het aerodynamisch voordeel van carbon wielen.

Prijs

Carbon wielen zijn prijzig. De meeste carbon wielen kosten nog altijd 1.500 euro of meer. Daarbij moet wel gelijk gezegd worden dat carbon clinchers de afgelopen jaren een stuk betaalbaarder zijn geworden.

Onze eigen Mantel carbon wielen laten zien dat het zelfs mogelijk is om voor onder de 1.000 euro een wiel aan te bieden dat gebouwd is door professionals.

Schijfrem wielen

De enorme vooruitgang die het gebruik van schrijfremmen brengt in het wielrennen, blijkt eigenlijk pas echt als de nadelen van carbon wielen op een rijtje worden gezet. Bijna al deze nadelen vallen namelijk weg als carbon wielen van schijfremmen worden voorzien.

Carbon wielen voordelen en nadelen

Een schijfrem is primair ontwikkeld om te remmen en dat is een carbon velg gewoon niet. Daarom zal een schijfrem dit in alle gevallen ook beter doen dan een (carbon) velgrand.

Tel daarbij op dat je bij slijtage alleen de schijf en remblokken hoeft te vervangen en niet meer het hele wiel en je kunt eigenlijk niet meer om de opkomst van schrijfremmen in het wielrennen heen.

Conclusie

Carbon wielen hebben enorme voordelen ten opzichte van standaard aluminium wielen. Ze zijn stijver en daardoor heel responsief en hebben een heel direct stuurgedrag.

Daarnaast maakt het lichte materiaal het mogelijk om hoge velgen te maken wat het materiaal ideaal maakt voor aerodynamische wielen. Daarbij zien hoge carbon wielen er ook nog eens heel erg goed uit!

page?image_id=571

Carbon clinchers hebben echter ook nadelen. De remprestaties en kans op vervorming van de velg bij lange afdalingen maken ze niet zo allround inzetbaar als aluminium wielen.

Voor fietsen met schijfremmen vallen deze nadelen echter allemaal weg en is er eigenlijk niets dat beter rijdt dan een setje full carbon clinchers.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Martin Luijk

Martin Luijk

Ik ben een liefhebber van het wielrennen en de koers. Ik fiets zelf voor de ontspanning en het plezier en ik ga daarbij een flinke uitdaging niet uit de weg. Een wedstrijd rijden of juist een lange duurtocht van 200km maken horen daar zeker bij. Bij Mantel ben ik actief als productmanager van onder andere de wielen.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...