Deel dit bericht

Buitenbanden voor de racefiets - Wat is de beste racefiets band voor jou? [Koopgids]

17 April 2020

Iedere wielrenner wil natuurlijk de beste racefiets band hebben. Een goede buitenband kan tijdens het rijden een wereld van verschil maken. Een nieuwe buitenband is ook een van de goedkoopste verbeteringen die je aan jouw racefiets kunt doen. Maar er is tegenwoordig zoveel aanbod dat je vaak met allerlei termen over de specificaties, rubbersamenstellingen en maten overspoeld wordt. Het is dus erg lastig om een goede keuze te maken voor de beste racefiets band voor jou. Hoe kies je een top buitenband die perfect bij jou past? In deze blog lichten wij de populairste en beste buitenbanden voor de racefiets uit, zodat jij door de bomen het bos weer kunt zien!

Bijna alle bekende bandenfabrikanten hebben een ‘vlaggenschip’. Dit is de meest prestatiegerichte band. Deze vlaggenschepen geven op allerlei vlakken echt een merkbaar verschil en maken het gevoel op de racefiets een stuk lekkerder. Verder denken mensen al gauw dat aan een topklasse racefiets band een flink prijskaartje hangt, maar in de meeste gevallen koop je voor rond de 75 euro twee nieuwe buitenbanden! Dat een flinke verbetering van jouw fietservaring dus niet duur hoeft te zijn laten we zien aan de hand van onze favoriete topklasse racefiets banden van Continental, Schwalbe, Pirelli, Vittoria, Michelin en Maxxis. In deze blog vertellen wij jou meer over deze zes buitenbanden voor de racefiets. Ook vergelijken we ze met elkaar, zodat jij met de juiste verwachting én met de beste racefiets banden kunt beginnen aan een mooi wielerseizoen!

racefiets Mantel
Hopelijk kun je met je nieuwe racefiets banden weer heel wat kilometers afleggen.

Continental Grand Prix 5000

Van alle topklasse racefiets banden is de Continental Grand Prix 5000 wel het populairst. De buitenband is de opvolger van de legendarische Grand Prix 4000 SII. De 4000 SII was zo populair dat je maar bij een willekeurige fietsclub hoefde aan te kloppen en het merendeel van de fietsers had deze buitenbanden op zijn of haar racefiets zitten. Het is dus duidelijk dat de Continental Grand Prix 5000 nogal een naam heeft hoog te houden!

De beste racefiets band - Continental Grand Prix 5000 buitenband
Door de legendarische Grand Prix 4000 SII heeft de Continental Grand Prix 5000 buitenband een naam hoog te houden.

Gelukkig staat de Grand Prix 5000 meer dan zijn mannetje! Met de nieuwste versie van Continental’s Black Chili Compound heb je de perfecte balans tussen rolweerstand en grip. Ook het karkas is nieuw, waardoor de constructie nog stijver is. Dit zorgt niet alleen voor goede stabiliteit en grip in de bochten, maar ook voor een schokabsorberende werking dankzij de toegevoegde Active-comfort laag. Dit alles doet de Continental Grand Prix 5000 zonder de rolweerstand negatief te beïnvloeden!

Continental Grand Prix 5000 buitenband
De Continental Grand Prix 5000 buitenband is snel en licht en daardoor een echte wedstrijdband.

Het enige waar de Grand Prix 5000 het laat liggen ten opzichte van zijn voorganger is de duurzaamheid. Dit is ook niet zo gek aangezien deze buitenband voor de racefiets razendsnel en licht is. Een snellere slijtage is daar nou eenmaal het gevolg van. Kortom, de Grand Prix 5000 is een echte wedstrijdband! Wil je meer weten van deze populaire buitenband? Lees dan onze review.

Continental Grand Prix 5000

Vanaf € 44,95

Schwalbe Pro One

De Schwalbe Pro One is de geheel nieuwe topband van Schwalbe. Schwalbe heeft deze band geïntroduceerd met het motto ‘creating souplesse’. En souplesse is ook het woord dat de Pro One definieert. De Schwalbe Pro One staat namelijk garant voor een soepele en lekkere rijervaring.

De beste racefiets band -Schwalbe Pro One buitenband
De Schwalbe Pro One buitenband geeft veel souplesse, snelheid en controle.

De Schwalbe Pro One maakt gebruik van de Addix Race compound in combinatie met de V-Guard anti-leklaag onder het loopvlak en de zijwanden. De Addix Race compound maakt gebruik van verschillende specifieke mengsels van rubber en siliconen voor respectievelijk het loopvlak en de zijwanden. Dit vergroot de grip in de bochten zonder de snelheid en rolweerstand negatief te beïnvloeden. De V-Guard lekbescherming maakt gebruik van hetzelfde materiaal dat ook wordt gebruikt in kogelvrije vesten. Ook biedt het een goede bescherming tegen insnijdingen.

Schwalbe Pro One buitenband
Met de Schwalbe Pro One ervaar je de rijeigenschappen van een tubeless band.

Door gebruik te maken van hoogstaande technologie heeft Schwalbe een buitenband voor de racefiets gecreëerd met de perfecte balans tussen grip, rolweerstand, duurzaamheid en lekbestendigheid. Oh, en de band rijdt ook nog eens heerlijk! In onze review lees je nog veel meer over de Schwalbe Pro One buitenband.

Schwalbe Pro One

Vanaf € 36,95

Vittoria Corsa G2

Het Italiaanse merk Vittoria is een vreemde eend in de bijt, maar zeker geen lelijk eendje! De Corsa G2 is uniek dankzij het katoenen karkas en de Graphene 2.0 compound. De Corsa G2 is namelijk een open tubular en wordt dus gereden als een clincher met binnenband.

De beste racefiets band - Vittoria Corsa G2
Het karkas van de Corsa G2 is gemaakt van katoen.

Het flexibele katoenen karkas van de Corsa G2 zorgt voor een optimaal contactoppervlak met het wegdek. Hierdoor wordt de rolweerstand verminderd en de grip verhoogd, zelfs op nat asfalt. Op dit katoenen karkas is het rubberen loopvlak met de Graphene 2.0 compound geplaatst. Deze compound maakt gebruik van vier verschillende rubbersamenstellingen, waardoor er een perfecte balans tussen rolweerstand, grip, remprestaties, duurzaamheid en lekbestendigheid ontstaat.

skinwall buitenband en zwarte buitenband
Bij de Vittoria Corsa G2 buitenband heb je de keuze tussen zwart of skinwall.

Kortom, de Corsa G2 is een echte allround buitenband voor je racefiets en zal door de constructie enorm soepel en gebalanceerd aanvoelen. Ook zul je met de skinwall variant veel bekijks hebben!

Vittoria Corsa G2

Vanaf € 42,95

Pirelli P Zero Velo

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli is vooral bekend van extreem snelle banden in de motorsport, en met name voor de Formule 1. Zelfs Max Verstappen heeft onder zijn F1-bolide banden van Pirelli zitten! En de ervaring van Pirelli om prestatiegericht rubber te ontwikkelen is zeker terug te zien bij de Pirelli P Zero Velo.

De beste racefiets band - Pirelli P Zero Velo buitenband width=
Pirelli heeft veel ervaring met het ontwikkelen van prestatiegericht rubber.

De P Zero Velo buitenbanden zijn ontwikkeld met Pirelli’s eigen SmartNET Silica compound. Dit is een zeer lichte compound met langgerekte nano-deeltjes waardoor de rolweerstand wordt verbeterd en het karkas moeilijk te doordringen is. Voor zo’n dunne en lichte buitenband scoort de Pirelli P Zero Velo daarom zeer hoog op lekbestendigheid. Ook combineert deze compound een perfecte grip in natte en droge omstandigheden en een goede duurzaamheid. Je merkt direct dat de P Zero Velo als een raceband aan het wegdek kleeft. Kortom, enorm veel grip voor enorm veel vertrouwen!

Pirelli P Zero Velo buitenband
Als je voor een clean look wilt gaan, dan is de Pirelli P Zero Velo de beste racefiets band voor jou!

De uitstraling van een racefiets buitenband is natuurlijk ondergeschikt aan de prestaties, maar het moet genoemd worden hoe ongelooflijk elegant de P Zero Velo er op de fiets uitziet. Zelfs de verpakking geeft een premium uitstraling. Als je voor een clean look gaat, dan is dit de beste racefiets band voor jou!

Michelin Power Road

De Michelin Power Road is de nieuwste topklasse racefietsband van het Franse Michelin. In plaats van het op pure snelheid gooien, heeft Michelin ervoor gekozen om een buitenband te ontwikkelen die zeer duurzaam is en onder nagenoeg alle typische fietsomstandigheden top presteert.

De beste racefiets band - Michelin Power Road buitenband
De Michelin Power Road buitenband heeft een brede anti-leklaag, waardoor de kans op lekrijden sterk afneemt.

Michelin maakt gebruik van de op siliconen gebaseerde X-Race Compound, dat in samenwerking met de Franse wielerploeg Cofidis is ontwikkeld. Hierdoor heb je een goede rolweerstand en hoge duurzaamheid. Echter, een hoge duurzaamheid gaat wel ten koste van grip, al heb je met de Power Road grip genoeg! Verder heeft de Power Road op het karkas een brede anti-leklaag om de kans op lekrijden enorm te verkleinen en de stabiliteit in de bochten te vergroten. Door deze anti-leklaag is de Power Road wel ietsje zwaarder dan andere racefiets buitenbanden, maar daardoor heb je ook minder zorgen!

Michelin Power Road buitenband
De Michelin Power Road is een uitstekende allround racefiets band.

Eigenlijk is de Power Road de ultieme fit and forget racefietsband. Dit betekent dat je ermee in elke weersomstandigheden uit de voeten kunt. Hierdoor fiets je zorgeloos vele kilometers zonder last te hebben van een hoge rolweerstand of lage lekbescherming. Met deze buitenbanden voor de racefiets is er dus nooit een excuus om niet te gaan fietsen!

Maxxis High Road

Bij Maxxis denk je niet meteen aan buitenbanden voor je racefiets. Dit merk staat namelijk bekend om de voortreffelijke MTB banden. Toch is de Maxxis High Road een echte topklasse buitenband voor de racefiets. We hebben er zelfs een uitgebreide review over geschreven!

Maxxis High Road buitenband
De rubberen compound geeft je een maximale controle in de bochten tijdens regenachtige dagen.

De Maxxis High Road is uitgerust met de HYPR Compound. Hiermee heb je de ultieme balans tussen een lage rolweerstand en grip in natte omstandigheden. En hieraan is niks gelogen! De High Road presteert zelfs zo goed in de regen dat het een uitstekende voor- en najaars racefietsband is. Je hoeft tijdens de zomer niet eens op een andere band over te stappen, aangezien deze band ongelooflijk lang meegaat. Verder is onder het loopvlak een K2-Breakerlaag aangebracht voor een bovengemiddelde lekbestendigheid.

Maxxis High Road buitenband
De Maxxis High Road buitenband is momenteel een van de meest veelzijdige racefiets buitenbanden van dit moment.

Kortom, de High Road is misschien niet de allersnelste racefietsband, maar zeker wel één van de meest veelzijdige. Ga er alleen niet het bos mee in, daarvoor heeft Maxxis speciale MTB banden!

De beste racefiets banden van 2020 op een rijtje

In onderstaande tabel zijn alle zes buitenbanden met elkaar vergeleken zodat jij de beste racefiets band voor jouw racefiets kunt kiezen. Het aantal sterren dat gegeven wordt is tot stand gekomen door de racefietsbanden met elkaar te vergelijken. Dat wil zeggen dat de Pirelli P Zero Velo en de Maxxis High Road van deze zes buitenbanden de hoogste rolweerstand hebben. Toch zijn deze racefiets banden allesbehalve langzaam en zullen ze op het asfalt nog steeds razendsnel aanvoelen. Geen van deze banden presteert matig tot slecht in elke eigenschap! In de tabel is ook duidelijk te zien waar de sterke en zwakke punten van iedere racefiets band liggen.

Continental Grand Prix 5000Schwalbe Pro OneVittoria Corsa G2Pirelli P Zero VeloMichelin Power RoadMaxxis High Road
Rolweerstand
Lekbestendigheid
Duurzaamheid
Grip

Wat is de beste racefiets band voor mij?

Het is natuurlijk niet aan ons om een buitenband aan te wijzen die perfect aansluit op jouw rijstijl. Je kunt het beste voor jezelf bepalen wat voor jou de belangrijkste eigenschap is die je in een racefietsband zoekt. Wees daarbij realistisch! Kies dan de band die het hoogst scoort op deze eigenschap. Ga vervolgens naar de eigenschap die daarna het belangrijkst voor jou is. Op deze wijze kun je snel en gemakkelijk filteren tussen de buitenbanden, zodat jij met een goed overwogen racefietsband kunt genieten van het wielerseizoen.

Skinwall banden

De klassieke uitstraling van skinwall racefiets buitenbanden wordt steeds populairder. Bij volledige skinwall banden is het rubber van het loopvlak niet doorgetrokken op de zijkant van de band, waardoor het katoenen of polyester karkas zichtbaar is. Ondanks dat er vaak nog wel een transparante beschermlaag over het karkas wordt geplaatst zijn skinwall banden een stuk gevoeliger voor vuil en hebben ze vaak minder bescherming tegen insnijdingen aan de zijwanden. Hierdoor maken veel fabrikanten de keuze voor een ‘skinwall-look’. De kleur van een skinwall wordt dan over het rubber op de zijkant van de band geplaatst. Van bovenstaande zes banden zijn van de Pirelli P Zero Velo en de Vittoria Corsa G2 skinwall varianten beschikbaar.

Een laatste tip!

Heb je de beste racefiets band voor jouw racefiets uitgekozen? Kies dan ook een goede binnenband voor je racefiets. Het is zonde om zulke mooie banden te verpesten met een zware en dikke binnenband. Met een latex binnenband komen deze buitenbanden echt veel beter tot hun recht.

Vittoria Latex

€ 11,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Vincent Rutten

Vincent Rutten

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...