Deel dit bericht

Toch weer tubeless op de racefiets met de Schwalbe Pro One [Review]

Dat tubeless racefietsbanden een blijvertje zijn is afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Steeds meer fabrikanten leveren hun fietsen met tubeless ready velgen. En sommige fabrikanten maken je fiets zelfs al tubeless voor aflevering. En elke grote bandenfabrikant heeft één of meerdere tubeless racefiets banden in het assortiment. Schwalbe was een van de eersten die begon met een speciale tubeless racefiets band. De Schwalbe Pro One tubeless is favoriet bij veel wielrenners, maar waarom? Tijd voor een review!

Ik moet bekennen, mijn allereerste ervaring met de Schwalbe Pro One was geen feestje. Ongeveer een jaar geleden kocht ik een setje om te proberen. Maar helaas reed ik daar na een kleine 200 kilometer een gat in dat niet meer dicht wilde blijven.

De Schwalbe Pro One racefietsbanden sluiten perfect aan op deze Scope R4D voor een optimale tubeless ervaring.
De Schwalbe Pro One racefietsbanden sluiten perfect aan op deze Scope R4D voor een optimale tubeless ervaring.

Het lek sealde wel, maar ging bij het minste of geringste weer open om vervolgens weer tijdelijk opnieuw te sealen. De druk was simpelweg te groot voor een duurzame dichting van het gat. Gevolg was dat ik ongeveer een week lang na elke rit weer latex van mijn fiets en benen kon halen.

Tubeless in de herkansing

Ik had toen wel even genoeg van tubeless rijden met de racefiets. Maar het afgelopen jaar heb ik meerdere keren op andere racefietsen gereden die al tubeless waren. En toen ik een maand of twee geleden een paar gloednieuwe 28 mm Schwalbe Pro One racefietsbanden kreeg, besloot ik het nog een keer te proberen.

De tubeless Schwalbe Pro One kun je met erg lage bandenspanning rijden.
De tubeless Schwalbe Pro One kun je met erg lage bandenspanning rijden.

Ik had namelijk een mooi setje Scope wielen gekregen om te reviewen, en daar konden die Schwalbe’s perfect op. Het tubeless maken zelf was een makkie. Met een comfortabele 4,5 bar achter en 4 bar in de voorband kon ik gaan. Met goede moed – en licht gekruiste vingers – ging ik de weg op.

De wegligging was erg goed, strak en hard door de bochten was geen probleem.
De wegligging was erg goed, strak en hard door de bochten was geen probleem.

En dan merk je meteen hoe belangrijk goede racefietsbanden eigenlijk zijn. Het voelt meteen goed aan. Dat was ook geen verrassing aangezien ik bij mijn allereerste ervaring met de Pro One ook erg tevreden was met de wegligging.

Altijd grip dankzij lage bandenspanning

Door de lekker lage bandendruk is de grip echt perfect, ook in natte omstandigheden. Want ondanks een gortdroog voorjaar regende het net die ene eerste rit op de Schwalbe’s keihard. Het was behoorlijk glad, maar toch kon ik lekker doorfietsen, ook de bochten. De Pro One geeft wat dat betreft een erg zeker weggevoel.

Erg handig voor wie supergesoigneerd op stap wilt gaan, het 'eentje' van de Pro One kun je precies mooi uitlijnen met je ventiel.
Erg handig voor wie supergesoigneerd op stap wilt gaan, het ‘eentje’ van de Pro One kun je precies mooi uitlijnen met je ventiel.

Na een vrij korte en zeiknatte rit werd het tijd voor een paar langere ritten. Wel met een paar binnenbandjes in mijn fietsshirt – met mijn eerste ervaring nog in mijn achterhoofd – reed ik de weken daarna veel woon-werkritjes over superstrak asfalt. Daar hadden de Schwalbe’s zoals verwacht echt geen moeite mee.

De 28 mm Schwalbe Pro One bolt erg mooi op deze Scopes.
De 28 mm Schwalbe Pro One bolt erg mooi op deze Scopes.

De bandendruk bleef er goed. Ik heb ze minder dan één keer per week opgepompt tijdens de twee maanden dat ik ze heb gereden. En dan hoefde er telkens ook echt maar een halve bar bij. Ideaal!

Tijd voor gravel…

Maar niet lek rijden op mooi asfalt is één ding, minder mooie weggetjes moeten juist met tubeless ook beter gaan. Met wederom mijn vingers gekruist, en voor de zekerheid ook een schietgebedje, ging ik het gravel op.

Strak asfalt was er genoeg, tijd voor wat uitdagender terrein...
Strak asfalt was er genoeg, tijd voor wat uitdagender terrein…

Hier merkte ik eigenlijk pas echt hoe goed de Schwalbe Pro One eigenlijk is. Hij is namelijk helemaal niet gemaakt als gravel band, maar hij deed zijn werk prima. Door de lage bandenspanning voelde het vrij comfortabel en hield ik goed de grip.

Minimaal 4 bar volgens Schwalbe, meer met 3,5 deed hij het ook prima.
Minimaal 4 bar volgens Schwalbe, meer met 3,5 deed hij het ook prima.

Alleen bij de wat scherpere bochtjes voelde ik mijn voorwiel een heel klein beetje slippen. Maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Met dik 30 een vrij scherpe bocht aansnijden op niet-gravel banden, dat is eigenlijk vragen om problemen.

Was het dan toch pech?

Ondanks dat ik wel het uiterste vroeg van de racefietsbanden hielden ze het ook nog eens perfect. Op een weggetje waar ik in het verleden wel eens lek heb gereden door de scherpe steentjes bleef ik nu lekvrij.

Na meerdere keren over een slechte weg te zijn gereden hielden de Pro One's het nog steeds goed. Geen lek en nog steeds goed op druk.
Na meerdere keren over een slechte weg te zijn gereden hielden de Pro One’s het nog steeds goed. Geen lek en nog steeds goed op druk.

Zelfs na drie keer hetzelfde weggetje te hebben gepakt was er nog steeds niets aan de hand. Tijdens een wasbeurt achteraf ging ik minutieus op zoek naar eventuele druppeltjes latex. Maar niets daarvan, geen lek en dus ook niets dat door de latex gedacht had moeten worden.

Ik was er inmiddels wel van overtuigd dat mijn eerste – minder goede – ervaring echt pure pech was. Zelfs met een gloednieuwe band kun je net die pech hebben een groot stuk glas te treffen. En dat was zo achteraf gezien waarschijnlijk het geval.

Lage rolweerstand

Met de lekbestendigheid zit het dus zeker goed. En ook de grip is echt perfect. Dan blijft er voor mij nog één puntje over, en dat is de rolweerstand. En het zal je niet verbazen dat die ook prima is.

Een erg bescheiden profiel doet niets af aan de lekker lage rolweerstand.
Een erg bescheiden profiel doet niets af aan de lekker lage rolweerstand.

De band voelt niet alleen snel, maar is dat ook. Uit de test van Bicycle Rolling Resistance.com blijkt dat met een weerstand van slechts 11 Watt de Pro One bij de echte toppers staat. Is de Schwalbe Pro One dan mijn nieuwe favoriete band?

Zo zagen de banden er na twee maanden intensief gebruik uit. Een beetje opgepoetst voor de foto, maar toch echt zo goed als nieuw.
Zo zagen de banden er na twee maanden intensief gebruik uit. Een beetje opgepoetst voor de foto, maar toch echt zo goed als nieuw.

Na twee maanden testen in de meest verschillende omstandigheden, tot hagelbuien aan toe wordt het tijd om de balans op te maken. Bij het loshalen van de banden controleer ik de banden van binnen en van buiten.

1.700 probleemloze kilometers

Nergens kan ik ook maar enig bewijs vinden van een lek. Toch lovenswaardig na 1.700 kilometer door weer&wind, gravel, glas en doorns. De buitenkant van beide banden ziet er ook prima uit. Bij de achterband zie ik wel een paar kleine sneetjes en putjes, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Helaas moest ik an de review zowel de banden als de wielen weer inleveren.
Helaas moest ik an de review zowel de banden als de wielen weer inleveren.

Voor mijn gevoel kan ik op de Schwalbe Pro One dus met gemak een vol seizoen rijden, want ook met de slijtage zit het wel goed. Tel daar nog de lage rolweerstand bij op, de erg goede wegligging en het feit dat ik lekvrij ben gebleven en dan weet je wel welke banden er op dit moment op mijn verlanglijstje staan.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 fietsers over “Toch weer tubeless op de racefiets met de Schwalbe Pro One [Review]”

 1. Wat is de dikte en breedte van de band bij 7 bar? Ik rij met 28mm gp4000s2 en die worden 30 a 31 mm breed/hoog. Da gaat maar net.

  1. Hoi Hans,
   Hier zijn nog geen onderzoeken naar gedaan door BicycleRR met een 28mm, Daar zijn ze niet verder gegaan helaas als 25mm (26mm breed/ 24mm hoog). Voor ons is het ook moeilijk meten, want het is afhankelijk van je velgbreedte. Maar we helpen je graag meten met je wiel & band in de winkel.
   Groet,Gijs

 2. Beste Mantel medewerker,

  Ik vroeg mij af of iedere racefietsvelg gebruikt kan worden om tubless te gaan rijden. Ik rij nu met Mavic Aksium velgen en ben een beetje klaar met steeds binnenbandjes te moeten leggen. Op de MTB ben ik al ruime tijd tevreden tubless rijdend, graag zou ik dit comfort dus ook op de racefiets willen.

  Ik ben benieuwd naar jullie antwoord.

  Groeten,

  Werner

  1. Hoi Werner,

   Ik heb het even bij onze productmanager fietswielen voorgelegd: Niet iedere velg is tubeless te rijden. Er zijn kits om een normaal racefietswiel om te bouwen naar tubeless. Maar dat is niet de beste optie. Misschien is het een idee om je wielen meteen te upgraden. Voor de racefiets heb je al tubeless wielen vanaf 399 euro.

   1. Met schwalbe tubeless velglint heb ik twee paar dertig jaar oude alu-velgen dicht gemaakt, werkt prima. Leuk voor mijn zoon tot hij een nieuwe fiets krijgt. Tubeless (pro One) gemonteerd na enkele lekke banden met binnenband. Werkt goed. Nooit meer anders voor mij.

 3. Prima review.
  Ik heb zelf sinds dit voorjaar de 25mm versie en rij met ca. 6 bar. Helaas lukt het op die druk niet om kleine gaatjes voldoende te dichten (Schalbe latex). Je kunt wel doorfietsen maar het gaatje blijft zweten tot de druk gezakt is naar ongeveer 4,5 bar. Op lage druk werkt het dus prima, bij 6 bar of hoger blaas je de latex simpelweg het gaatje uit. Kortom, je kunt er altijd mee thuis komen, maar de voordelen zijn niet zo groot als bij MTB.
  Zelfs een tubeless prop geprobeerd, maar ook die blaas je er binnen een minuut uit. Band was daarmee wel vernield, jammer voor een band die er amper twee weken op zat.
  De band van binnen plakken lijkt dus de enige goede oplossing. Ben nog wel op zoek naar een goed plaksetje hiervoor.
  Over de rijkwaliteiten geen twijfel, ze rollen soepel en relatief comfortabel. Perfecte zomerbandjes dus.

  1. Ik heb precies hetzelfde probleem gehad als hierboven. Te hoge druk laat de latex-‘prop’ er weer uitschieten. Met dezelfde gevolgen als hierboven en in het artikel omschreven. Bij een ander gaatje heb ik dat gedicht met kleine reguliere bandenplakkers. Neem de ouderwetse, met zo’n oranje randje, en dan heel secuur erop zetten (goed schuren, ontvetten e.d.) want de hechting aan de binnenkant is niet geweldig. De zelfklevende bandenplakkers werkte om die reden niet. Dat werkte prima.

   Inmiddels zijn mijn wegbanden (25mm) weer ouderwets voorzien van latex binnenbandjes. Zoals hierboven kwam ook ik tot de conclusie dat het heerlijk rijd zolang het werkt, maar ik vond het de extra rompslomp niet waard t.o.v. het rijgedrag met een latex-biba. Op asfalt ben ik niet zo bang voor lekrijden. Met bredere banden (Gravel/Cross) met een relatief lage druk (idd, ong 4-5 bar) zou ik geen moment twijfelen en direct weer tubeless monteren.

  2. Ik had met de Pro One’s precies hetzelfde probleem. De gaatje bléven maar open gaan, superirritant. Bovendien was ik soms tweemaal per dag m’n achterband aan het bijpompen. Toen kreeg ik het advies andere sealant te proberen. Eerder probeerde ik Schwalbe en Continental, beide zonder succes.
   Ik heb er geen nieuwe banden op gelegd, maar de sealant nu vervangen door Stans NoTubes, en dat is echt een wereld van verschil. Ik krijg de band op veel hogere druk en heb van gaatjes of drukverlies onderweg geen last meer. Op deze manier vind ik de Pro One’s ineens wél de moeite waard…

   1. Vreemd zo’n verschil, vooral omdat die van Schwalbe ook van Stans NoTubes is. Ik zal het de volgende keer eens proberen. Dank voor de tip.

 4. Bevestigt mijn ervaringen. Paar jaar terug ook veel lekrijden met de Pro Ones en zelfs gat in band bij noodstop. Gestopt met tubeless rijden op de racefiets. Tijdje terug toch weer eens geprobeerd en nu qua lekbestendigheid veel beter. Wel blijft het bij tubeless rijden na een lekje onmogelijk nog 8 bar in mijn (23 mm) bandjes te pompen. Een dergelijke hoge druk blaast de sealant uit het gaatje. Ook een zogenaamde prop bij een wat groter gat blaas je er uiteindelijk uit. Rij sindsdien met max 6 bar en dat is wel zo comfortabel. Begrijp eigenlijk niet waarom ik steeds met die hoge druk reed.
  Overigens na test in blad Fiets overgestapt op Squirt sealant, dat tot 8 bar zou afdichten. Nog geen ervaringen daarmee qua lekrijden. Wel qua aanbrengen, want ivm vulmiddel in sealant kun je band niet via ventiel met sealant vullen. Dus meer gedoe.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42310

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …

14 Oktober 2013 35060

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al …