Aluminium of carbon racefiets – Wat past het beste bij mij?
Wanneer je een nieuwe racefiets uitzoekt, kun je kiezen tussen een aluminium of carbon racefiets. Tegenwoordig zijn aluminium en carbon namelijk de populairste materialen voor een racefiets frame. Maar wat zijn de verschillen precies tussen een aluminium en carbon racefiets? We zetten de voor- en nadelen van deze verschillende materialen voor je op een rij.
Het frame is de basis van je racefiets en daarom een belangrijk onderdeel. Waar we een aantal jaar geleden nog veel stalen racefiets frames zagen, kun je nu een keuze maken voor een aluminium of carbon racefiets. Maar welk materiaal past nou het beste bij jou?
Aluminium racefiets frame
Ten eerste kun je kiezen voor een racefiets frame van aluminium. Met de komst van aluminium fietsframes kwam er een relatief lichtgewicht frame op de markt. Naast dat een aluminium frame een stuk lichter is dan een stalen frame, is het ook nog eens stijf en sterk. Daarnaast is aluminium relatief goedkoop.
Nadelen van een aluminium frame op de racefiets
Maar er zitten ook wat nadelen aan een aluminium racefiets frame. Ten eerste heeft dat te maken met de stijfheid. Doordat aluminium zo stijf is, kan een fietsrit met een aluminium frame minder comfortabel aanvoelen dan met een carbon frame. Een tweede nadeel is dat de stijfheid van aluminium minder kan worden na een aantal jaar. Dit wordt ook wel metaalmoeheid genoemd. Toch hoef je je echt geen zorgen te maken dat je racefiets met aluminium fietsframe na een paar jaar niet meer bruikbaar is. Om een racefiets met een aluminium frame minder stijf te maken, wordt er vaak een carbon voorvork bevestigd op de fiets. Hierdoor fiets je comfortabeler.
Kwaliteitsverschil in aluminium fietsframes
Toch zit er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen racefietsen met een aluminium frame. Zo gebruiken sommige fietsmerken ontwikkelde legeringen om het aluminium sterker te maken. Misschien heb je de termen ´dubbel butted´ en ´triple butted´ ook wel eens voorbij zien komen. Dubbel butted houdt in dat een frame wordt gemaakt van twee verschillende buisdiktes. De plaatsen waar de buizen aan elkaar zijn gelast moeten steviger zijn dan bijvoorbeeld in het midden. Door de middenstukken dunner te maken wordt gewicht bespaard. Bij triple butted is sprake van drie verschillende buisdiktes. Hoe meer buisdiktes er worden gebruikt, hoe lichter en duurder de racefiets zal zijn.
Voordelen aluminium
-
Stijf en sterk
Duurzamer dan carbon
Meestal goedkoper dan carbon
Frame kan prettig aanvoelen in de bochten
Nadelen aluminium
-
Aluminium kan moe worden
Terugbuigen van aluminum is niet mogelijk
Over het algemeen zwaarder dan carbon
Veel verschillen tussen kwaliteit aluminium fietsframes
Heren racefietsen met aluminium frame
Dames racefietsen met aluminium frame
Carbon racefiets frame
Naast aluminium kun je ook kiezen voor een racefiets met een frame van carbon. Een groot voordeel van carbon is dat het materiaal (meestal) nog lichter en stijver is dan aluminium. Omdat carbon vroeger nog lastig en niet goedkoop was om te produceren, reden alleen de profs rond met een carbon fietsframe. Tegenwoordig is carbon het meest gebruikte materiaal op de racefiets. Daarnaast kan een carbon fietsframe meer comfort geven, omdat het materiaal de schokken opvangt. In tegenstelling tot aluminium kan carbon niet ´moe´ worden en ook zal je carbon racefiets frame niet gaan roesten.
Nadelen carbon fietsframe
Ondanks dat carbon tegenwoordig goedkoper geproduceerd kan worden dan vroeger is het materiaal nog altijd duurder dan aluminium. Voor een carbon racefiets frame betaal je over het algemeen dus een stuk meer dan voor een racefiets met een aluminium fietsframe. Een ander nadeel van carbon is dat het kan scheuren wanneer er te veel druk op komt te staan of het frame te veel schokken krijgt bij bijvoorbeeld een flinke valpartij.
Kwaliteitsverschil in carbon racefiets frames
Ook in carbon fietsframes zit kwaliteitsverschil. Bij de duurdere carbon frames is gebruikgemaakt van verschillende diktes en vezels carbon om een zo licht en stijf mogelijk frame te ontwerpen dat toch nog comfortabel is. Hoe sterker de carbonvezels en hoe kleiner de hoeveelheid hars, hoe beter de carbon fietsframes zijn. Ook wordt er bij deze frames een weefpatroon gebruikt, waarbij de vezels dicht bij elkaar liggen. Het kan zelfs voorkomen dat een fiets met een hoogwaardig aluminium frame lichter is dan een carbon instapmodel.
Voordelen carbon
-
Lichter en sterker dan aluminium
Mooier afgewerkt
Geen roest of metaalmoeheid
Stijf en stug
Nadelen carbon
-
Relatief duur
Frame kan niet fijn aanvoelen in de bochten
Verschillen in kwaliteit carbon
Heren racefietsen met carbon frame
Dames racefietsen met carbon frame
Kiezen tussen een aluminium of carbon racefiets
Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet waar je voor moet kiezen? Als beginnende wielrenner kun je het best kiezen voor een aluminium racefiets. Hetzelfde geldt voor de fietsers die weinig kilometers maken. Je kiest dan voor een degelijke, maar relatief goedkope racefiets. Wil je toch besparen in gewicht? Dan kun je natuurlijk ook kiezen om andere fietsonderdelen van je racefiets te vervangen, zoals je racefiets wielen. Meer over de verschillende racefiets wielen lees je in onze koopgids. Fiets je al jaren serieus en ben je erg gericht op snelheid en/of comfort? Dan raden we je wel aan om voor een carbon fietsframe te gaan! Of je nu voor een aluminium of carbon racefiets gaat, er is altijd wel een racefiets die goed bij je past!
Lees in het artikel geen vergelijk betreffende het gewicht van de rijder, heeft dit ook een invloed op het kiezen voor aluminiumen of Carbon en kader
Ik zelf weeg 95 kg rijd ongeveer 70km woon werk verkeer met rugzak
Mvg
Ivan
Hoi Ivan,
Dat is een goede vraag. Het is een beetje afhankelijk van de fiets. Carbon fietsen hebben vaak een maximum rijders gewicht, opgegeven door de fabrikant. Dit wisselt een beetje tussen de 100 Kilo en de 125 kilo. Er zijn dus genoeg carbon fietsen waar jouw gewicht geen probleem geeft, bij de aller lichtste klimmers fietsen zit je misschien op het randje. Het is handig om rekening mee te houden, maar het is geen reden om per definitie geen Carbon fiets aan te schaffen. Het is trouwens ook handig om even te dubbel checken wat het maximale rijders gewicht van de wielen in de fiets is.
Groeten,
Erik | mantel