Deel dit bericht

Aluminium of carbon koersfiets - Wat past het beste bij mij?

31 Januari 2021

Wanneer je een nieuwe koersfiets uitzoekt, kun je kiezen tussen een aluminium of carbon racefiets. Tegenwoordig zijn aluminium en carbon namelijk de populairste materialen voor een racefiets frame. Maar wat zijn de verschillen precies tussen een aluminium en carbon koersfiets? We zetten de voor- en nadelen van deze verschillende materialen voor je op een rij.

Het frame is de basis van je racefiets en daarom een belangrijk onderdeel. Waar we een aantal jaar geleden nog veel stalen racefiets frames zagen, kun je nu een keuze maken voor een aluminium of carbon koersfiets. Maar welk materiaal past nou het beste bij jou?

Aluminium koersfiets frame

Ten eerste kun je kiezen voor een racefiets frame van aluminium. Met de komst van aluminium fietsframes kwam er een relatief lichtgewicht frame op de markt. Naast dat een aluminium frame een stuk lichter is dan een stalen frame, is het ook nog eens stijf en sterk. Daarnaast is aluminium relatief goedkoop.

aluminium racefiets
Ook met een aluminium racefiets kun je de show stelen op de weg!

Voor een beginnende wielrenner of als je af en toe eens een rondje fietst, is een aluminium fietsframe dan ook een prima keuze. Zeker beginnende wielrenners kunnen het fijn vinden om op een wat zwaardere koersfiets te rijden in bijvoorbeeld de bochten. Ten slotte is aluminium duurzamer en gaat het dus over het algemeen langer mee dan carbon. Een aluminium racefiets frame kan namelijk wel tegen een stootje!

Nadelen van een aluminium frame op de koersfiets

Maar er zitten ook wat nadelen aan een aluminium racefiets frame. Ten eerste heeft dat te maken met de stijfheid. Doordat aluminium zo stijf is, kan een fietsrit met een aluminium frame minder comfortabel aanvoelen dan met een carbon frame. Een tweede nadeel is dat de stijfheid van aluminium minder kan worden na een aantal jaar. Dit wordt ook wel metaalmoeheid genoemd. Toch hoef je je echt geen zorgen te maken dat je racefiets met aluminium fietsframe na een paar jaar niet meer bruikbaar is. Om een koersfiets met een aluminium frame minder stijf te maken, wordt er vaak een carbon voorvork bevestigd op de fiets. Hierdoor fiets je comfortabeler.

carbon voorvork op aluminium racefiets
Op veel aluminium racefietsen vind je een carbon voorvork, waardoor je comfortabeler fietst.

Een ander nadeel van een racefiets frame van aluminium is dat je dit materiaal niet recht kan buigen. Heb je dus ernstige schade aan je fietsframe na een valpartij? Dan kun je helaas beter een nieuw aluminium frame kopen. Wanneer aluminium wordt gebogen is de kans namelijk groot dat er scheurtjes in je frame komen.Ten slotte is er ook nog een nadeel dat met het uiterlijk te maken heeft. De lasnaden van een aluminium fietsframe zijn namelijk wat grover en dus minder mooi afgewerkt. Maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak!

Kwaliteitsverschil in aluminium fietsframes

Toch zit er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen koersfietsen met een aluminium frame. Zo gebruiken sommige fietsmerken ontwikkelde legeringen om het aluminium sterker te maken. Misschien heb je de termen ´dubbel butted´ en ´triple butted´ ook wel eens voorbij zien komen. Dubbel butted houdt in dat een frame wordt gemaakt van twee verschillende buisdiktes. De plaatsen waar de buizen aan elkaar zijn gelast moeten steviger zijn dan bijvoorbeeld in het midden. Door de middenstukken dunner te maken wordt gewicht bespaard. Bij triple butted is sprake van drie verschillende buisdiktes. Hoe meer buisdiktes er worden gebruikt, hoe lichter en duurder de racefiets zal zijn.

aluminium racefiets frame
Doordat dit racefiets frame dubbel butted is, is de racefiets een stuk lichter

Voordelen aluminium

 • Stijf en sterk

 

 • Duurzamer dan carbon

 

 • Meestal goedkoper dan carbon

 

Frame kan prettig aanvoelen in de bochten

Nadelen aluminium

 • Aluminium kan moe worden

 

 • Terugbuigen van aluminum is niet mogelijk

 

 • Over het algemeen zwaarder dan carbon

 

Veel verschillen tussen kwaliteit aluminium fietsframes

Heren koersfietsen met aluminium frame

Trek Domane AL 2

€ 799,-

Dames koersfietsen met aluminium frame

Carbon koersfiets frame

Naast aluminium kun je ook kiezen voor een racefiets met een frame van carbon. Een groot voordeel van carbon is dat het materiaal (meestal) nog lichter en stijver is dan aluminium. Omdat carbon vroeger nog lastig en niet goedkoop was om te produceren, reden alleen de profs rond met een carbon fietsframe. Tegenwoordig is carbon het meest gebruikte materiaal op de racefiets. Daarnaast kan een carbon fietsframe meer comfort geven, omdat het materiaal de schokken opvangt. In tegenstelling tot aluminium kan carbon niet ´moe´ worden en ook zal je carbon racefiets frame niet gaan roesten.

carbon racefiets
Ook het ontbreken van lasnaden op een carbon racefiets is voor veel wielrenners een groot pluspunt!

Nadelen carbon fietsframe

Ondanks dat carbon tegenwoordig goedkoper geproduceerd kan worden dan vroeger is het materiaal nog altijd duurder dan aluminium. Voor een carbon racefiets frame betaal je over het algemeen dus een stuk meer dan voor een racefiets met een aluminium fietsframe. Een ander nadeel van carbon is dat het kan scheuren wanneer er te veel druk op komt te staan of het frame te veel schokken krijgt bij bijvoorbeeld een flinke valpartij.

Kwaliteitsverschil in carbon koersfiets frames

Ook in carbon fietsframes zit kwaliteitsverschil. Bij de duurdere carbon frames is gebruikgemaakt van verschillende diktes en vezels carbon om een zo licht en stijf mogelijk frame te ontwerpen dat toch nog comfortabel is. Hoe sterker de carbonvezels en hoe kleiner de hoeveelheid hars, hoe beter de carbon fietsframes zijn. Ook wordt er bij deze frames een weefpatroon gebruikt, waarbij de vezels dicht bij elkaar liggen. Het kan zelfs voorkomen dat een fiets met een hoogwaardig aluminium frame lichter is dan een carbon instapmodel.

page?image_id=1871
De ene carbon racefiets is de andere niet!

Voordelen carbon

 • Lichter en sterker dan aluminium

 

 • Mooier afgewerkt

 

 • Geen roest of metaalmoeheid

 

Stijf en stug

Nadelen carbon

 • Relatief duur

 

 • Frame kan niet fijn aanvoelen in de bochten

 

Verschillen in kwaliteit carbon

Heren koersfietsen met carbon frame

Dames koersfietsen met carbon frame

Kiezen tussen een aluminium of carbon koersfiets

Weet je na het lezen van deze blog nog steeds niet waar je voor moet kiezen? Als beginnende wielrenner kun je het best kiezen voor een aluminium racefiets. Hetzelfde geldt voor de fietsers die weinig kilometers maken. Je kiest dan voor een degelijke, maar relatief goedkope koersfiets. Wil je toch besparen in gewicht? Dan kun je natuurlijk ook kiezen om andere fietsonderdelen van je racefiets te vervangen, zoals je racefiets wielen. Meer over de verschillende racefiets wielen lees je in onze koopgids. Fiets je al jaren serieus en ben je erg gericht op snelheid en/of comfort? Dan raden we je wel aan om voor een carbon fietsframe te gaan! Of je nu voor een aluminium of carbon racefiets gaat, er is altijd wel een racefiets die goed bij je past!

titel

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Tour de France 2024: Hoe werkt de grootste wielerkoers ter wereld?

21 Juni 2024

De Tour de France, of simpelweg 'de Tour', blijft de grootste en meest prestigieuze wielerkoers ter wereld ...

10 tips om het maximale uit Rebound te halen

10 Mei 2024

Op 1 juni 2024 vindt Rebound plaats, een wereldwijd self-supported gravelevenement en het grootste gravelevenement ter ...

Ken jij onze nieuwe collega?

8 April 2024

ONTVANG EEN CADEAUKAART TER WAARDE VAN €50Ken jij iemand in jouw omgeving die perfect zou passen binnen ons Mantel ...