Deel dit bericht

Alternatieven voor de Continental Grand Prix 4000S II

Bandenkeuze is altijd een heel persoonlijk onderwerp geweest. Elke band dient op een aantal gebieden te voldoen. Het probleem is dat excelleren op het ene gebied meestal ten koste gaat van een ander gebied. Een voorbeeld: banden met lage rolweerstand scoren bijna universeel slecht op lekbestendigheid. The Continental Grand Prix 4000s II is al vele jaren een band die het op magische wijze allemaal lijkt te kunnen. Het is dan ook niet voor niets een van de meest populaire banden onder wielrenners!

Net als elke andere band echter heeft ook de Continental Grand Prix 4000s II zijn nadelen. Dus wat zijn ze, en wat voor alternatieven zijn er beschikbaar voor wat de koning der banden lijkt?

Big five: vijf belangrijke factoren voor een band

We hebben het hier niet over dieren, maar de 5 eigenschappen waarop de meeste banden beoordeeld worden: grip, rolweerstand, duurzaamheid, lekbestendigheid en gewicht.

Vooralsnog is het verenigen van deze 5 eigenschappen een droom. Wel zijn banden tegenwoordig vaak in staat om op meerdere gebieden te excelleren. Maar het gaat altijd ten koste van andere zaken.

Een superlichte band met erg veel grip en weinig rolweerstand levert dan in op andere punten zoals bijvoorbeeld de levensduur. Dit dunnere, flexibele ontwerp betekent dus ook dat scherpe voorwerpen sneller hun weg naar binnen zullen vinden. De zachtere compound zal ook vaak sneller slijten, waardoor je al snel met “vierkante” banden zit… Kortom; een moeilijke keuze.

Op zoek naar een compromis

Daar tegenover staat misschien een band die enorm lang mee gaat en niet lek te krijgen is. Het hardere, dikkere rubber is echter minder in staat om zich te vormen naar de ondergrond, waardoor de band minder grip heeft en tevens meer weegt.

Je ziet inmiddels wel waar we heen willen; de perfecte band bestaat nog niet en er zal dus altijd een compromis gesloten moeten worden. Sommige banden vallen onder de noemer all-round banden. Die doen alles prima, maar ze blinken nergens in uit.

Michelin Power Competition bandenVeel van deze banden zijn behoorlijk populair aangezien ze lekker breed inzetbaar zijn. Vergelijkingen tussen banden zijn vaak gebaseerd op gevoel en ervaringen, en zijn dikwijls het slachtoffer van het “ik heb ze zelf al jaren”-argument. Dus waar staat de Continental Grand Prix 4000s II nu precies?

De GP heeft er geen moeite mee om zich te vormen naar het oppervlak door de zachtere rubber compound. Hij is echter wel wat gevoeliger voor lekrijden hierdoor. Ze zijn snel – maar met een verminderde weerstand tegen scherpe objecten dus.

Het is een van de meest populaire banden de afgelopen jaren, en het begon al met de Continental Grand Prix 4000s . De huidige Grand Prix 4000s II is behoorlijk all-round en scoort vaak als een van de beste banden in vergelijkingstests. Lees onze review.

Dit houdt echter niet in dat het automatisch ook absoluut de beste band is; dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt van een band! Veel grip, of misschien juist wel enorme duurzaamheid of lekbestendigheid? Mocht je specifieke wensen hebben, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat een andere band meer geschikt is voor je.

Alternatieven voor de Grand Prix 4000s II

Er zijn een aantal banden beschikbaar die de Conti verslaan op een of zelfs meerdere gebieden. We kunnen ze niet allemaal noemen, maar hieronder volgt een selectie van een paar alternatieven voor wat beschouwd kan worden als de huidige koning van de wegbanden.

Grip

Als het op grip aankomt scoort de Grand Prix 4000s II hoog, maar er zijn een paar banden die het nog beter doen. De gloednieuwe Michelin Power Competition helpt je aan het asfalt te kleven bijvoorbeeld!

De Vredestein Fortezza Superiore en Vittoria Corsa G+ mogen beiden zeker niet vergeten worden, aangezien beide banden wedstrijd-waardige performance bieden en je in staat stellen harder door elke bocht te blazen!

Rolweerstand

De Grand Prix 4000s II biedt weinig rolweerstand en is geliefd door zowel racers als recreanten. Het zijn echter niet de enige soepel rollende bandjes op de markt: de Veloflex Record is een extreem snelle band, maar helaas ook een die snel beschadigd is en hard slijt.

Andere banden die het goed doen als het aankomt op rolweerstand: de Michelin Power Competition, Vittoria Rubino Pro Speed, en laten we het snelle broertje van de GP’s niet vergeten, de Grand Prix TT. Hoewel deze extreem snel zijn, slijten ze hard en bieden ze nagenoeg geen lekbescherming.

Duurzaamheid

De Grand Prix 4000s II gaat lang mee, ondanks het feit dat het niet een specifiek duurzame band is. De standaard Continental Grand Prix banden doen het nog ietsje beter, maar echt duurzaam zijn de Schwalbe Durano en Vittoria Rubino Pro Endurance banden.

Een nieuwe naam in het groepje is de Michelin Power Endurance, die er veelbelovend uit zien als het op duurzaamheid aankomt.

Gewicht

De Grand Prix 4000s II is absoluut geen zwaargewicht met slechts 205 gram op de weegschaal voor een 23 mm band. Echte weight-weenies zullen hier echter nog wat grammen van af willen schaven.

Iets lichter dan de Grand Prix 4000s II is de Michelin Power Competition, net als de Vredestein Fortezza Superlite. Die laatste band weegt slechts 195 gram waardoor je de roterende massa van je fiets nog verder kan verlagen.

Lekbestendigheid

Hoewel de Grand Prix 4000s II niet overmatig gevoelig is voor lekrijden door het hardere loopvlak, zijn er banden die specifieker focussen op het voorkomen van lekrijden.

De Schwalbe Durano Double Defence heeft twee beschermende lagen bijvoorbeeld, waardoor je zelden met een platte band langs de kant van de weg zal staan. De Vredestein Fortezza Xtreme Weather en Michelin Pro Endurance scoren ook goed op dit gebied.

Breedte van de Band

Tegenwoordig wordt de 23 mm band steeds meer vervangen door de 25 mm versie. Niet alleen zijn bredere banden comfortabeler, ze bieden ook minder rolweerstand bij dezelfde druk als hun smallere tegenhangers.

Sterker nog, sommige pioniers gebruiken nu al 28 mm banden op hun fiets om het comfort nog verder te vergroten. Wielfabrikanten hebben deze trend inmiddels aardig in de gaten en bieden tegenwoordig steeds bredere velgen aan om mooi aan te sluiten bij de bredere banden in vergelijking met een paar jaar terug.

De huidige koning van de weg!

Hoewel we een goed aantal banden genoemd hebben die de Continental Grand Prix 4000s II op een of meerdere vlakken het vuur aan de schenen kunnen leggen, hebben we nog niet echt een band gevonden die de Conti van de troon kan stoten als het aankomt op pure all-round performance.

Ja, er zijn snellere banden voor als je een tijdrijder bent, of duurzamere banden die je in de winter kan gebruiken om mee te trainen. Maar als je op zoek bent naar echte alleskunners, kom je toch al snel weer uit bij de Grand Prix 4000s II. Het is niet geheel toevallig dat dit een van de meest verkochte banden is van de afgelopen jaren!

Dus waar rij je zelf op? De Grand Prix of toch iets anders. En gaat je voorkeur uit naar 23, 25, of zelfs 28 of 30 mm?

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Bart van Es

Bart van Es

Mijn liefde ligt nog altijd bij het water, hoewel ik steeds vaker op de weg te vinden ben. Ik spendeer het leeuwendeel van mijn tijd op of rond het Merwedekanaal in Utrecht waar ik zowel roei als coach. Toch haal ik ook met plezier mijn fiets uit de schuur om met mijn collega's een rondje te maken na het werk! Trotse eigenaar van een Giant TCR Composite en verslaafd aan het upgraden daarvan...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 fietsers over “Alternatieven voor de Continental Grand Prix 4000S II”

 1. GP 4000s is als nieuwe band prima. Na verloop van tijd alleen nog als trainingsband. De achterband wordt relatief snel ‘ vierkant’. Dit maakt de band in natte omstandigheden, criteriums of in de bergen met snel dalen niet/ nauwelijks meer verantwoord om te gebruiken.

  Topper qua grip is en blijft voor mij de continental sprinter gatorskin. Dit is echter een tube en minder praktisch als een draadband. Voor tijdritten is rolweerstand en grip van zowel draad als tubeversie van de CORSA’s van Vittoria fantastisch. Deze zijn echter iets minder lekbestendig (maar nog steeds prima m.i). Ze ‘ vreten’ na verloop van tijd wel steentjes en slijten supersnel.

  Voor wedstrijdgebruik (zowel droog als regen) geniet de Corsa SC de voorkeur bij mij en anders de conti sprinter gatorskins. Beiden blijven ook gewoon ‘ rond’ . Als trainingsband zijn diverse conti’s prima (GP, GP4000(s), 4 season, waarbij ze de eerste 1000/2000km ook voor serieus (wedstrijd) gebruik voldoen. Ik begrijp overigens de voorkeuren voor sommige andere banden. Let op in de bergen of heet weer; bij draadbanden geen binnenbandjes met plakkertjes er op gebruiken…. levensgevaarlijk! Succes.

 2. Dat (vrij) snelle vierkant worden kan ik beamen, echter moet gezegd worden dat de levensduur van de Conti’s wel goed is. Mijn vorige paar ging een dikke 4000km mee (waarbij ik aan het eind wel met vierkante banden reed). Ik heb eigenlijk nog geen band gevonden die daarbij in de buurt kan komen. Ook kwa lekbestendigheid troeven ze de andere banden af waarmee ik gereden heb (o.a. fortezza tricomp, vittoria type-onbekend).

 3. De Lithion 2 van Michelin is een hele goede betrouwbare en niet te dure band.
  Ik rijd er sinds juli van dit jaar mee tot grote tevredenheid tot op heden geen seconde spijt gehad van mijn keuze.

 4. Ik ben zeer tevreden met mijn Continental Grand Prix’ in 25 mm uitvoering. Naast de aantrekkelijke aanschafprijs, scoort met name lekbestendigheid erg hoog. Aangezien ik gewoon een wielertoerist ben, merk ik niets van de negatief genoemde rolweerstand.

 5. De Continental GP 4000 SII (25 mm) is inderdaad onovertroffen, maar rijd sinds een jaar met veel plezier op Vittoria Rubino Pro G+ buitenbanden. Rollen heerlijk licht met goede grip, al lijkt de duurzaamheid wel iets minder dan bij de Conti’s.

 6. Rij nu zo’n 1500 km met deze Continentals en ben echt niet tevreden. Al 3 keer lek. 1 keer een doorn er doorheen. Kan gebeuren, maar 2 keer omdat zowel buiten als binnen band fabricage fouten bevatten. Ze rijden verder prima. Maar ik denk dat het gewoon een slechte batch ofzo is.

  1. Hoi Arjan,

   Als je denkt dat jouw banden een fabricagefout bevatten valt dat gewoon onder de garantie. Of je in aanmerking komt voor garantie kan ik je ze niet zeggen. Je moet daarvoor zelf even contact opnemen met onze klantenservice

   groetjes, Olle

 7. Omdat ik in mijnbeleving toch wel te vaak lek reed ben ik overgestapt op de Continetals Grand Sport 25 mm. Ietwat stugger en stijver dan de Grand Prix 4000 Sll, maar wel geen enkele keer meer lek gereden in ruim 4000 km. Prima band en ook nog goedkoper. Ik wil niet meer anders, maar helaas is die band inmiddels uit productie. Gelukkig her en der nog via internet verkrijgbaar. Ik moet nog nagaan wat de opvolger is van die band.

  1. De Grand Sport vind ik nou een slechte band. Mijn nieuwe fiets was ermee afgemonteerd, maar ik heb ze na 2 ritten vervangen (na mijn eerste lekke band). De reden: weinig feedback/controle, oncomfortabel, zwaar rollend. Ik heb ze voor de gein op de weegschaal gelegd: 370 gram per 28 mm band! Vergelijk: Mijn huidige Rubino Pro 28 mm (ook niet de lichtste) weegt 255.

 8. Hierboven staat: ‘Je komt toch weer snel uit bij de Continental Grand Prix 400s II’.
  Waarom is daarvan dan alleen de 23 mm brede band nog leverbaar (‘zolang de voorraad strekt’…)? Terwijl de band van 25 mm, thans de populairste breedte, NIET LEVERBAAR blijkt. Zeer vreemd…

Gerelateerde berichten


Meest gelezen