Deel dit bericht

Alternatieven voor de Continental Grand Prix 4000S II

15 Maart 2017

Bandenkeuze is altijd een heel persoonlijk onderwerp geweest. Elke band dient op een aantal gebieden te voldoen. Het probleem is dat excelleren op het ene gebied meestal ten koste gaat van een ander gebied. Een voorbeeld: banden met lage rolweerstand scoren bijna universeel slecht op lekbestendigheid. The Continental Grand Prix 4000s II is al vele jaren een band die het op magische wijze allemaal lijkt te kunnen. Het is dan ook niet voor niets een van de meest populaire banden onder wielrenners!

Net als elke andere band echter heeft ook de Continental Grand Prix 4000s II zijn nadelen. Dus wat zijn ze, en wat voor alternatieven zijn er beschikbaar voor wat de koning der banden lijkt?

Big five: vijf belangrijke factoren voor een band

We hebben het hier niet over dieren, maar de 5 eigenschappen waarop de meeste banden beoordeeld worden: grip, rolweerstand, duurzaamheid, lekbestendigheid en gewicht.

Vooralsnog is het verenigen van deze 5 eigenschappen een droom. Wel zijn banden tegenwoordig vaak in staat om op meerdere gebieden te excelleren. Maar het gaat altijd ten koste van andere zaken.

page?image_id=12

Een superlichte band met erg veel grip en weinig rolweerstand levert dan in op andere punten zoals bijvoorbeeld de levensduur. Dit dunnere, flexibele ontwerp betekent dus ook dat scherpe voorwerpen sneller hun weg naar binnen zullen vinden. De zachtere compound zal ook vaak sneller slijten, waardoor je al snel met “vierkante” banden zit... Kortom; een moeilijke keuze.

Op zoek naar een compromis

Daar tegenover staat misschien een band die enorm lang mee gaat en niet lek te krijgen is. Het hardere, dikkere rubber is echter minder in staat om zich te vormen naar de ondergrond, waardoor de band minder grip heeft en tevens meer weegt.

Je ziet inmiddels wel waar we heen willen; de perfecte band bestaat nog niet en er zal dus altijd een compromis gesloten moeten worden. Sommige banden vallen onder de noemer all-round banden. Die doen alles prima, maar ze blinken nergens in uit.

Michelin Power Competition banden

Veel van deze banden zijn behoorlijk populair aangezien ze lekker breed inzetbaar zijn. Vergelijkingen tussen banden zijn vaak gebaseerd op gevoel en ervaringen, en zijn dikwijls het slachtoffer van het “ik heb ze zelf al jaren”-argument. Dus waar staat de Continental Grand Prix 4000s II nu precies?

De GP heeft er geen moeite mee om zich te vormen naar het oppervlak door de zachtere rubber compound. Hij is echter wel wat gevoeliger voor lekrijden hierdoor. Ze zijn snel - maar met een verminderde weerstand tegen scherpe objecten dus.

page?image_id=685

Het is een van de meest populaire banden de afgelopen jaren, en het begon al met de Continental Grand Prix 4000s . De huidige Grand Prix 4000s II is behoorlijk all-round en scoort vaak als een van de beste banden in vergelijkingstests. Lees onze review.

Dit houdt echter niet in dat het automatisch ook absoluut de beste band is; dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt van een band! Veel grip, of misschien juist wel enorme duurzaamheid of lekbestendigheid? Mocht je specifieke wensen hebben, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat een andere band meer geschikt is voor je.

Alternatieven voor de Grand Prix 4000s II

Er zijn een aantal banden beschikbaar die de Conti verslaan op een of zelfs meerdere gebieden. We kunnen ze niet allemaal noemen, maar hieronder volgt een selectie van een paar alternatieven voor wat beschouwd kan worden als de huidige koning van de wegbanden.

Grip

Als het op grip aankomt scoort de Grand Prix 4000s II hoog, maar er zijn een paar banden die het nog beter doen. De gloednieuwe Michelin Power Competition helpt je aan het asfalt te kleven bijvoorbeeld!

De Vredestein Fortezza Superiore en Vittoria Corsa G+ mogen beiden zeker niet vergeten worden, aangezien beide banden wedstrijd-waardige performance bieden en je in staat stellen harder door elke bocht te blazen!

Vredestein Fortezza Senso Superiore

Vanaf € 42,95

Rolweerstand

De Grand Prix 4000s II biedt weinig rolweerstand en is geliefd door zowel racers als recreanten. Het zijn echter niet de enige soepel rollende bandjes op de markt: de Veloflex Record is een extreem snelle band, maar helaas ook een die snel beschadigd is en hard slijt.

Andere banden die het goed doen als het aankomt op rolweerstand: de Michelin Power Competition, Vittoria Rubino Pro Speed, en laten we het snelle broertje van de GP’s niet vergeten, de Grand Prix TT. Hoewel deze extreem snel zijn, slijten ze hard en bieden ze nagenoeg geen lekbescherming.

Duurzaamheid

De Grand Prix 4000s II gaat lang mee, ondanks het feit dat het niet een specifiek duurzame band is. De standaard Continental Grand Prix banden doen het nog ietsje beter, maar echt duurzaam zijn de Schwalbe Durano en Vittoria Rubino Pro Endurance banden.

Een nieuwe naam in het groepje is de Michelin Power Endurance, die er veelbelovend uit zien als het op duurzaamheid aankomt.

Gewicht

De Grand Prix 4000s II is absoluut geen zwaargewicht met slechts 205 gram op de weegschaal voor een 23 mm band. Echte weight-weenies zullen hier echter nog wat grammen van af willen schaven.

Iets lichter dan de Grand Prix 4000s II is de Michelin Power Competition, net als de Vredestein Fortezza Superlite. Die laatste band weegt slechts 195 gram waardoor je de roterende massa van je fiets nog verder kan verlagen.

Lekbestendigheid

Hoewel de Grand Prix 4000s II niet overmatig gevoelig is voor lekrijden door het hardere loopvlak, zijn er banden die specifieker focussen op het voorkomen van lekrijden.

De Schwalbe Durano Double Defence heeft twee beschermende lagen bijvoorbeeld, waardoor je zelden met een platte band langs de kant van de weg zal staan. De Vredestein Fortezza Xtreme Weather en Michelin Pro Endurance scoren ook goed op dit gebied.

Vredestein Fortezza Senso Xtreme Weather

€ 39,95

Breedte van de Band

Tegenwoordig wordt de 23 mm band steeds meer vervangen door de 25 mm versie. Niet alleen zijn bredere banden comfortabeler, ze bieden ook minder rolweerstand bij dezelfde druk als hun smallere tegenhangers.

Sterker nog, sommige pioniers gebruiken nu al 28 mm banden op hun fiets om het comfort nog verder te vergroten. Wielfabrikanten hebben deze trend inmiddels aardig in de gaten en bieden tegenwoordig steeds bredere velgen aan om mooi aan te sluiten bij de bredere banden in vergelijking met een paar jaar terug.

De huidige koning van de weg!

Hoewel we een goed aantal banden genoemd hebben die de Continental Grand Prix 4000s II op een of meerdere vlakken het vuur aan de schenen kunnen leggen, hebben we nog niet echt een band gevonden die de Conti van de troon kan stoten als het aankomt op pure all-round performance.

Ja, er zijn snellere banden voor als je een tijdrijder bent, of duurzamere banden die je in de winter kan gebruiken om mee te trainen. Maar als je op zoek bent naar echte alleskunners, kom je toch al snel weer uit bij de Grand Prix 4000s II. Het is niet geheel toevallig dat dit een van de meest verkochte banden is van de afgelopen jaren!

Dus waar rij je zelf op? De Grand Prix of toch iets anders. En gaat je voorkeur uit naar 23, 25, of zelfs 28 of 30 mm?

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Bart van Es

Bart van Es

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...