Deel dit bericht

Wielset vergelijking - Mavic Aksium vs. Fulcrum Racing 7 LG

16 April 2017

Onze wielenspecialist Martin licht regelmatig twee wielsets uit die met elkaar vergeleken worden. Daarmee krijg je een kijkje wat er in welke prijsklasse per wielset eigenlijk aan verschillen zijn. In deze wielset vergelijking gaan we natuurlijk geen appels met peren vergelijken, dus we kiezen wel voor vergelijkbare wielen. In deze eerste 'sprint à deux' neemt Martin de instapmodellen van de racefietsenwielen van Mavic en Fulcrum onder de loep: de Mavic Aksium en de Fulcrum Racing 7 LG.

Met een prijs tussen de 100 en 200 euro zijn dit de twee instapmodellen van twee enorme wielgiganten. Mavic en Fulcrum maken al jaren wielen en zijn zelfs in het high-end segment terug te vinden met hun racewielen. Deze kennis en ervaring zie je zelfs in deze instapmodellen terug. Maar eerst even een vergelijking van de wielen op basis van de specificaties:

Wielset vergelijking - de specificaties

 EigenschapMavic AksiumFulcrum Racing 7 LG
Velghoogte21mm24mm voorwiel / 27,5mm achterwiel
Door Mantel gewogen gewicht1843 gram1853 gram
Type lagersIndustrieIndustrie
Velgbreedte22mm23mm
Interne velgbreedte17mm17mm
Aantal spaken20 voor / 20 achter18 voor / 20 achter
Soort spaakStraight pullJ-bend
Materiaal spaakRVSRVS
Materiaal nippelAluminiumAluminium

Wat betreft de specificaties valt op de wielen elkaar nauwelijks ontlopen. Het gewicht, de velgbreedte, de lagering en het materiaal van de velg, body, spaken en nippels zijn allemaal nagenoeg aan elkaar gelijk. Toch zijn er ook wel degelijk verschillen.

De verschillen

Meteen valt op dat de velgen van de Fulcrum 7 LG wielen hoger dan zijn die van de Mavic Aksium.

Wielset vergelijking

Samen met het mooie design van de Fulcrum wielen ogen deze in ieder geval beter dan de Mavic Aksiums.

Stabiliteit

De Fulcrum Racing 7 LG wielen zijn verbazend stabiel. Dat komt door twee technieken, namelijk een asymmetrische velg en een oversized naaf.

Wielset vergelijking

De asymmetrische velg wil zeggen dat de spaken niet in het midden van de velg staan maar meer naar links. De rechterkant van de velg is dus eigenlijk breder dan de linkerkant. Dit is gedaan om meer stabiliteit te geven. De cassette zit namelijk ook aan de rechterkant. Op deze kant van het wiel, de aandrijfzijde, wordt dus meer kracht uitgeoefend. De asymmetrische velg brengt dit verschil in krachten weer redelijk in balans.

Om dezelfde reden is ook de flens groter gemaakt. De flens is de plek waar de spaken aan de naaf vastzitten. Het hart van het wiel zeg maar. Door deze aan de kant van de body groter te maken, worden de spaken aan de kant korter. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Spaken

Een ander groot verschil tussen de wielen zit hem in de spaken. De Mavic Aksium wielen hebben namelijk straight-pull spaken terwijl de Fulcrum Racing 7 LG wielen J-bend spaken hebben.

Wielset vergelijking - De J-bend spaken op de Fulcrum Racing 7 LG zie je hier goed.
De J-bend spaken op de Fulcrum Racing 7 LG zie je hier goed.

Straight-pull spaken lopen in een rechte lijn van de flens naar de velg. J-bend spaken hebben een j bocht waarmee ze in de flens steken. De naam beschrijft dus hoe de spaak eruit ziet.

Maar wat is dan het verschil tussen straight pull spaken en J-bend spaken? Dat zit hem in de kracht van de spaken. Spaken die alleen recht lopen zijn sterker dan spaken die een bocht moeten maken.

Wielset vergelijking - Dankzij de straight-pull spaken op de Mavic wielset is dit wiel erg sterk
Dankzij de straight-pull spaken op de Mavic wielset is dit wiel erg sterk

De Aksium wielen zijn dus een stukje sterker en stijver dan de Fulcrum Racing 7 LG wielen. Tel daarbij op dat de Aksiums 20 spaken in het voorwiel hebben (tegenover 18 bij de Fulcrums) en je hebt een wielset die met recht ‘bombproof’ genoemd kan worden.

Verstelbare naaf

Fulcrum heeft met een verstelbare naaf echter nog wel een belangrijk voordeel ten opzichte van de Mavic Aksiums. De verstelbare naaf zorgt er namelijk voor dat een beetje speling op de lagers heel eenvoudig opgelost kan worden.

Wielset vergelijking

Let hierbij wel op dat dat het goed is om een klein beetje speling te houden als je niet op de fiets zit. Die speling is namelijk nodig om de extra druk op te vangen die er op de lagers komt als je op de fiets gaat zitten.

Wielset vergelijking - samengevat

Samenvattend kunnen we zeggen dat de twee wielen elkaar qua prestaties nauwelijks ontlopen. Op de meeste specificaties komen de wielen overeen. Daarbij zijn beide wielen wat prijs-kwaliteit betreft enorm goed. Als je op zoek bent naar een goed setje wielen, zonder dat je daar veel geld voor uit moet geven, dan kom je uiteindelijk bij deze twee wielen uit.

Wielset vergelijking

Maar welke van de twee moet je dan hebben? De Mavic Aksiums zijn perfect voor je als je op zoek bent naar een bombproof wielset. De straight-pull spaken, de twee extra spaken in het voorwiel en de stalen body maken dit een van de sterkste wielen die er zijn.

Wielset vergelijking

De Fulcrum Racing 7 LG’s moet je kopen als je op zoek bent naar een iets verfijndere techniek. De decals op de velg en de wat hogere achtervelg staan de wielen erg goed. De asymmetrische velg en oversized flens maken dit ook nog eens een erg comfortabele wielset.

Wielset vergelijking

Maar ondanks dat ze comfortabel zijn, voelen ze absoluut niet slap aan. Kudo’s voor Fulcrum wat dat betreft. De CX versie, met betere afgedichte lagers, is ook nog eens heel geschikt voor gebruik in de winter of in cyclocross wedstrijden.

EigenschapMavic AksiumFulcrum Racing 7 LG
Uiterlijk
Stijfheid
Rijcomfort
Duurzaamheid
Waar voor je geld

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Martin Luijk

Martin Luijk

Ik ben een liefhebber van het wielrennen en de koers. Ik fiets zelf voor de ontspanning en het plezier en ik ga daarbij een flinke uitdaging niet uit de weg. Een wedstrijd rijden of juist een lange duurtocht van 200km maken horen daar zeker bij. Bij Mantel ben ik actief als productmanager van onder andere de wielen.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...