Deel dit bericht

Uitgelicht: Fulcrum Racing Quattro CX

15 Juni 2014

De Fulcrum Racing Quattro CX heeft met zijn 35 mm hoge velgen sterke concurrentie van de Mavic Cosmic Elite S (30 mm) en de 3T Accelero (37 mm) maar een aantal unieke eigenschappen maken het een populaire wielset. Graag nemen we deze set voor je onder de loep en zullen we de sterke en zwakke punten benoemen en uitleggen.

De Fulcrum Racing Quattro CX werd geïntroduceerd in eind 2012 en won zeer snel terrein in de klasse tot € 300. De set is qua techniek een mix van de Fulcrum Racing 5 en de Fulcrum Racing 1/Zero. De oversized as en body uit de Racing 1 en Zero woden gecombineerd met de industrielagers zoals je die tegenkomt in de Racing 5/7. Dit maakt samen een makkelijk te onderhouden set; je hoeft de lagers nauwelijks te onderhouden en vervanging gaat makkelijk.

Fulcrum_1_DSC_0299

Alle hierboven beschreven eigenschappen zijn gelijk aan de standaard Fulcrum Racing Quattro. Er is één groot verschil met de CX en dat is de afdichting van de lagers. Fulcrum heeft tussen de naaf en de as een extra rubberring geplaatst, welke het lager beter beschermt tegen de omstandigheden bij het veldrijden en rijden in natte omstandigheden.

fulcrum_R-Quattro-CX-2013-comp[1]

De spaken zijn dubbel butted en aerodynamisch gevormd. Het voorwiel is radiaal gespaakt met 16 spaken en het achterwiel heeft 21 spaken, waarvan er 14 aan de aandrijfzijde zitten en 7 aan de non-driveside. Alle spaken zijn straightpull wat betekent dat ze een rechte kop hebben. Dit geeft een stijver wiel dan J-bend spaken (traditionele spaken met een gebogen kopje). De nippels zijn aluminium en rood van kleur. Mocht je in de toekomst een spaak beschadigen of breken, dan heeft Fulcrum een spakenkit beschikbaar met 4 spaken en nippels.

Fulcrum_3_DSC_0305

De velgen zijn 35mm hoog en voorzien van flinke stickers. We vinden dat de stickers goed bij de set passen, maar als je ze liever verwijdert dat is dat makkelijk te doen. Door de hoogte geeft de Fulcrum Racing Quattro CX je fiets een stoer uiterlijk. Het aerodynamisch voordeel van de wielen is goed merkbaar (ten opzichte van een standaard lage wielset) en de zijwindgevoeligheid is minimaal. Ook is de velg voorzien van een contragewichtje tegenover het ventielgat, dat ervoor zorgt dat het wiel perfect in balans is als de banden gemonteerd zijn. Let er wel op dat dit alleen is als de banden gemonteerd zijn. Zonder banden zal je een kleine onbalans voelen.
De set heeft een opgegeven gewicht van 1725 gram, maar zoals welk vaker stelt de fabrikant het gewicht wat rooskleuriger voor dan het in werkelijkheid is. Wij hebben uiteraard de set nagewogen. Het voorwiel weegt 822 gram en het achterwiel komt op 988 gram. Het totaalgewicht van 1810 gram is inclusief velglinten die 18 gram per stuk wegen.

Conclusie Fulcrum Racing Quattro CX

Fulcrum_DSC_0297

Om je crosser er goed uit te laten zien met een semi-hoge wielset hoef je dus niet diep in de buidel te tasten. Het plaatje is compleet bij de Fulcrum Racing Quattro CX en dat maakt het zo'n populaire wielset. Een zeer schappelijk gewicht, goede kwaliteit en afdichting, goede beschikbaarheid van spareparts en een verkoopprijs van € 279 maakt het de meest verkochte cyclocrosswielset in zijn klasse. Of je nu regelmatig traint of een winterse veldtoertocht gaat rijden op de crossfiets, de Fulcrum Racing Quattro CX zal je niet teleurstellen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...