Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Wie een elektrische fiets gaat kopen kan soms een beetje overdonderd worden door het grote en veelzijdige aanbod. Welke elektrische fiets is geschikt voor jou en wat voor soort motor en accu moet je bijvoorbeeld hebben? Wil je een middenmotor of voorwielmotor? En hoe groot moet de accu zijn voor jouw fietsritten? We zetten de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets of e-bike voor je op een rij.

De posities van een e-bike motor

Het hart van elke elektrische fiets is de motor. Er zijn twee verschillende soorten motoren. Je kunt een voorwiel aangedreven motor kiezen of een motor met aandrijving in de trapas: de middenmotor. Maar welke motor moet je kiezen? We bespreken de voor- en nadelen van elk type motor voor de elektrische fiets.

Elektrische fiets met een voorwielmotor

Elektrische fietsen met aandrijving in het voorwiel zie je steeds minder vaak terug. Dat betekent echter niet dat deze fietsen ook slecht zijn. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan een e-bike met een motor in het voorwiel. Ten eerste is een fiets met een wielmotor vaak goedkoper dan een elektrische fiets met een middenmotor. Hetzelfde geldt ook voor het onderhoud van de motor. Omdat er uitsluitend een gesloten systeem is rond de motor kan er minder makkelijk vuil naar binnen bij een wielmotor. En hoe schoner het blijft, hoe beter de e-bike blijft functioneren.

Elektrische fietsen met een voorwielaandrijving zie je steeds minder vaak terug.

Een elektrische fiets met een motor in het voorwiel kan wel een beetje onnatuurlijk aanvoelen. Je wordt als het ware naar voren getrokken door de motor. Dat is ook de reden dat sommige mensen juist wel de voorkeur geven aan een voorwiel gedreven motor. Je hoeft dus maar heel weinig kracht te zetten voor maximale ondersteuning. Fietsen met een motor in je voorwiel is wel even wennen. Het versnellen van de fiets kan onnatuurlijk aanvoelen. Bij natte omstandigheden is de kans dat een voorwiel met motor gaat slippen ook nog eens groter. Daarnaast kan het sturen zwaarder aanvoelen doordat het gewicht van de motor in het voorwiel zit.

Elektrische fiets met een middenmotor

Momenteel is de middenmotor erg populair. Ten eerste trapt een elektrische fiets met een middenmotor veel fijner en het hele fietsgevoel wordt over het algemeen als veel echter en meer ontspannen ervaren. Dankzij de positionering van de motor in het midden van de fiets voelt alles veel stabieler aan. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Bosch Performance line cx middenmotor.

De trapondersteuning zelf voelt natuurlijk aan en trapt veel lichter zonder dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Daarnaast ligt ook het zwaartepunt laag bij de grond, wat de stabiliteit ten goede komt. Het enige nadeel van een middenmotor is dat hij wel iets meer geluid maakt. Maar hoeveel geluid precies hangt weer sterk af van de fiets en welk merk motor.

Middenmotor Bosch
Door een middenmotor heeft een elektrische fiets de ideale gewichtsverdeling.

Tot voor kort waren elektrische fietsen met een middenmotor vaak wel wat duurder dan de andere motorvarianten. Maar dat prijsverschil is door een aantal populaire merken een heel stuk kleiner geworden. Tegenwoordig vind je de verschillende merken middenmotoren terug bij vrijwel alle grote producenten van fietsen zoals Gazelle, Batavus, Sparta, Trek, Cortina en Pegasus. Uiteraard heeft elk merk zo zijn sterke punten waarmee ze zich onderscheiden van de rest.

Hoe sterk is een elektrische middenmotor?

De kracht van een middenmotor wordt weergegeven in newtonmeters (Nm). De Nm geeft aan hoe groot het koppel is. Het koppel is de daadwerkelijke kracht die de middenmotor kan leveren. Voor af en toe een ritje in de stad kun je al volstaan met een Nm van 25. Hoe hoger je eisen, hoe hoger het koppel. Wil je wel eens een dagtochtje maken en kom je dan heuvelachtig terrein tegen, dan ben je beter af met een koppel tussen de 40 en 60 Nm.
Fiets je vaak tegen heuvels op en wil je op vakantie misschien ook nog eens een bergje bedwingen? Dan is een elektrische fiets met een koppel van boven de 60 NM aan te bevelen.

Welke accu moet ik hebben voor mijn elektrische fiets?

De keuze voor een accu is net zo belangrijk als de keuze voor de motor en de fiets zelf. Het belangrijkste is om te kijken hoe vaak en hoe ver je wilt fietsen. De meeste e-bikes worden met een standaard-accu geleverd waar je vaak meer dan genoeg aan hebt voor de dagelijkse boodschappen.

De standaard-accu heeft vaak geen astronomisch hoge capaciteit. Maar weinig mensen hebben namelijk zo’n grote capaciteit nodig en accu’s zijn een van de duurste onderdelen van je elektrische fiets.

Standaard heeft een fiets vaak een accu met een capaciteit van 300 Wh. Je kunt daarmee met gemak boodschappen doen en in het weekend een dagje fietsen lukt ook prima. Hoe hoger de Wh-waarde hoe langer de accu meegaat en hoe groter de actieradius. De actieradius geeft aan hoe ver je met een volle accu kunt fietsen.

accu onder bagagedrager
Wind, bandenspanning en de ondergrond waarover je fietst hebben onder andere invloed op de actieradius.

Wil je je fiets vaak gebruiken voor langere ritten of voor woon-werkverkeer? Dan is een upgrade van je accu vaak aan te raden. Tegenwoordig zijn er zelfs fietsen met een accu van 625 Wh. Wanneer je langere afstanden wilt afleggen op je elektrische fiets is een accu van 625 Wh een prima keuze. Je hoeft een accu met een hogere Wh-waarde namelijk minder vaak op te laden dan een accu met een lage Wh-waarde.

Twijfel je welke accu je nodig hebt? Dan kun je het beste jouw wensen voorleggen aan een van onze ebike-experts in de Superstores, omdat dit per elektrische fiets en accu sterk kan verschillen.

De posities van de accu op een e-bike

De positie van de accu heeft invloed op het rijcomfort van je elektrische fiets. De accu kan op verschillende plekken gepositioneerd zijn, namelijk onder de achterdrager, op het frame en intube.

op frame
Doordat de accu op het frame verwerkt is, zie je nauwelijks meer dat het om een e-bike gaat.

Accu onder bagagedrager

Bij e-bikes met een motor in het voorwiel zorgt een accu onder de bagagedrager voor de beste balans. Bij fietsen met een middenmotor of motor in het achterwiel ligt het zwaartepunt aan de achterzijde van de fiets. Daardoor ligt het zwaartepunt hoog, wat invloed kan hebben op de stabiliteit van de bagagedrager.

Intube accu/accu op het frame

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer e-bikes waarbij de accu in het frame verwerkt zit. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste heeft een fiets met een intube accu een extra stabiele wegligging, omdat het zwaartepunt in het midden van de fiets ligt. In combinatie met een middenmotor heeft de elektrische fiets dan ook een ideale gewichtsverdeling.

intube accu
Een nadeel aan een intube accu is dat deze soms niet uitneembaar is.

Een ander voordeel is dat je bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat. Een nadeel kan zijn dat de intube accu niet uitneembaar is, waardoor het onhandig kan zijn om de fiets op te laden. Het kan ook voorkomen dat de accu op het frame zit. In dit geval kan het voorkomen dat de accu in de weg zit.

E-bikes met beltdrive

Steeds meer e-bikes hebben een riemaandrijving. Een riemaandrijving wordt ook wel belt drive genoemd. Een belt drive is een kunststof riem met tanden die uit één geheel bestaat. Het gebruik van een riemaandrijving heeft naast veel voordelen ook een aantal nadelen ten opzichte van een normale fietsketting.

Voordelen beltdrive

Er zijn een aantal voordelen van een elektrische fiets met beltdrive ten opzichte van een traditionele fietsketting. Ten eerste is een riemaandrijving heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft de riem, in tegenstelling tot een traditionele fietsketting, niet te smeren met olie om soepel te kunnen fietsen. Ook zul je daardoor altijd met schone kleding op je bestemming aankomen. Ook de riem zelf is heel makkelijk schoon te houden. Je kunt namelijk heel gemakkelijk met een doekje het zand en vuil eraf halen.

Een beltdrive gaat ongeveer vier keer zo lang mee als een traditionele fietsketting, dus ook daar hoef je je geen zorgen om te maken. Daarnaast kun je nog eens heel snel en stil fietsen met een riemaandrijving. Een riemaandrijving geeft namelijk minder weerstand dan een traditionele ketting. Daardoor trap je een stuk soepeler.

beltdrive e-bike
Een e-bike met beltdrive wordt steeds populairder.

Nadelen beltdrive

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan een beltdrive. Ten eerste heb je een specifiek frame nodig voor een riemaandrijving. Je hebt namelijk voldoende ruimte nodig in het frame om de riem te kunnen (de)monteren. Omdat de riem uit één geheel bestaat kun je deze ook niet repareren. Als de riem stuk is zal je deze dan ook moeten vervangen. Ten tweede werkt een riem enkel met een versnellingsnaaf of versnellingsbak. Hierdoor heb je de beschikking over een beperkter aantal versnellingen dan bij een derailleurversnelling. Ten slotte is een fiets met een riemaandrijving over het algemeen iets duurder, maar deze kosten bespaar je later weer omdat je minder onderhoud hebt aan je riem.

E-bikes met rotatiesensor of krachtsensor

Ten slotte kun je bij een elektrische fiets nog kiezen voor een rotatiesensor of een krachtsensor. Bij een rotatiesensor wordt gekeken of de pedalen draaien. Het maakt dus niet uit hoeveel kracht je zet. De rotatiesensor reageert echter wel met een kleine vertraging. Op het moment dat je stopt met trappen zal de motor nog even werken. Ook moet je een aantal keer de trappers ronddraaien voordat de trapondersteuning ingeschakeld wordt. Het voordeel ten opzichte van een krachtsensor is dat je met heel weinig inspanning toch de maximale ondersteuning kunt krijgen.

Bij een krachtsensor wordt niet alleen gekeken of de pedalen bewegen, maar ook hoeveel kracht op de pedalen wordt gezet. Dat voelt natuurlijker aan. Met een krachtsensor lijkt het namelijk alsof je spieren sterker zijn. Een ander voordeel van de krachtsensor is dat er geen vertraging is in het starten en stoppen. Een krachtsensor reageert dus direct.

Advies bij kopen van een elektrische fiets

Zoals eigenlijk voor alle vragen over fietsen geldt dat je altijd welkom bent in een van onze superstores voor een advies op maat van onze experts. Zij vertellen je graag de voor- en nadelen van elke elektrische fiets. En je kunt natuurlijk ook meteen even proefrijden, zodat je het zelf kunt ervaren. Kijk je liever op de website? Maak dan gebruik van onze e-bike keuzehulp.

e-bikes testen
Je mag altijd even komen proefrijden in een van onze Superstores, zodat je zeker weet dat je nieuwe e-bike bij jou past
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 fietsers over “Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?”

 1. Nadeel van de middenmotor wat hier niet genoemd wordt is de verhoogde slijtage aan ketting en tandwielen. Dit is met deze krachtige motoren aanzienlijk, wat dus ook verhoogde onderhoudskosten met zich meebrengt. Daarnaast krijgt de versnellingsnaaf het hierdoor ook flink voor zijn kiezen. Zeker de nexus 7 naven willen hierdoor nogal eens sneuvelen. Slippen met een voorwielmotor? Dan moet het haast al ijzelen om dat voor elkaar te krijgen (en dan moet je dus met elke fiets goed uitkijken). Maar dat moet je gewoon eens uit proberen met een proefrit (lukt je waarschijnlijk nooit).
  Inderdaad, de middenmotor geeft wel meer kracht, maar alles is uiteindelijk begrenst op zo’n 25km/u. Dan merk je het verschil alleen als er flinke heuvels overwonnen moeten worden. O ja, en in de portemonnee ;-)

  1. Hoi Jelrik.

   Uit ervaring kunnen wij spreken dat een voorwielmotor het gevaar op slippen ernstig verhoogt. Daarnaast geeft het ook een onnatuurlijke fietservaring. Deze nadelen wegen bij lange na niet op tegen de door jou genoemde voordelen van het onderhoud bij een voorwielmotor. Daarom raden wij een elektrische fiets met een middenmotor dan ook ten zeerste aan.

   Groet,

   Hidde | Mantel

 2. Dankjewel voor dit artikel over het bestellen van elektrische fietsen. Ik denk dat inderdaad een astronomisch hoge capaciteit van de accu in de meeste gevallen niet nodig is. Ik vraag me wel af waarom de middenmotor zo geliefd is. Zijn er daar bepaalde voordelen die voor- of achterwielaandrijving niet hebben?

 3. Nadeel van de Bosch actjve line plus middenmotor is dat wanneer je stopt met trappen de pedalen verder willen en dat niet fijn aanvoelt, een soort “klap”. Daar is volgens de dealer niets aan te doen en moet je maar aan wennen.

  1. Klopt, aan deze ‘klap’ is niks te doen. Het voordeel van deze motor is wel dat hij heel stil is. Maar daarom kan iedereen komen proeffietsen en elke fiets zelf ervaren zodat ze een eigen keuze kunnen maken.

 4. Artikel is verschijnt op 18 Februari 2020 en reacties van 2018 ! Hoe krijg je dat voor elkaar ?
  Dat is ter zijde. Ik zie veel ongelukken gebeuren met e-bikes maar weinig kritiek hoor of lees ik. Vooral gebeurt bij het stoppen of boogt omdraaien.
  Dat wordt voor de rekening van ouderen genomen maar feitelijk even veel ook bij jongere leeftijden voorkomt, hoe vaak en hoe ernstig wordt ligt
  inderdaad wel aan hoe men flexibel omgaat en hoe er snel aan went. Jammer dat in deze artikel zie ik er ook niets over geschreven. Ik denk dat
  Meret wijst een belangrijke punt aan : “wanneer je stopt met trappen de pedalen verder willen en dat niet fijn aanvoelt, een soort “klap”…” Technisch gezien kan niet anders dan even groot gevaar als “slippen” omdat bij het stoppen wordt men vooruit geduwd als vroegtijdig niet heeft vertraagd !
  Grt.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen