Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

19 Augustus 2022

Wil je een elektrische fiets of e bike kopen? Dan kun je soms een beetje overdonderd worden door het grote en veelzijdige aanbod aan elektrische fietsen. Wat voor soort motor en accu moet je bijvoorbeeld hebben? Wil je een middenmotor of voorwielmotor? En hoe groot moet de accu zijn voor jouw fietsritten? We zetten de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets voor je op een rijtje.

Wat is een elektrische fiets?

E bikes zijn fietsen met trapondersteuning. Hierdoor hoef je zelf minder hard te trappen en kun je snelheden behalen tot wel 25 km per uur. Elektrische fietsen worden steeds populairder en zijn er in verschillende soorten. Van de elektrische stadsfiets en elektrische bakfiets tot aan de elektrische mountainbike en elektrische transportfiets. Ook zijn er naast herenfietsen ook elektrische fietsen voor dames. Deze kennen een andere ergonomie en doorgaans een lage instap.

urban arrow
Elektrische fietsen zijn er voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld om je kinderen naar school te brengen!

Welke elektrische fiets merken zijn er?

In ons assortiment vind je de beste e bike merken, zoals Gazelle, Cortina, Batavus, Urban Arrow en Cannondale. Weet je al voor welk merk e-bike je wilt kiezen? Lees dan onze blog over de beste elektrische fietsen van 2022 eens! Ben je nieuwsgierig naar de beste ebikes van Trek, Cannondale, Flyer en Koga? Dat lees je in deze blog.

Wat verwacht ik van mijn nieuwe elektrische fiets?

Het is goed om eerst te bedenken waar je je e bike voor wilt gebruiken. Is dat voor korte boodschappenritjes of om elke dag naar je werk te fietsen? Als je dit hebt besloten kun je onder meer nadenken over de zitpositie: wil je rechtop zitten of voorovergebogen? Ook de kracht van de motor, de capaciteit van de accu en de soort aandrijving zijn belangrijke keuzes die je moet maken.

commuter ebike
Wanneer je met elektrische fiets naar je werk fietst, laat je alle auto's in de file achter je!

Daarnaast kun je tegenwoordig vaak kiezen voor een elektrische fiets met lage instap. Hierdoor wordt op- en afstappen erg makkelijk gemaakt.

De posities van een e-bike motor

Het hart van elke elektrische fiets is de motor. Er zijn verschillende soorten motoren. Je kunt een voorwiel aangedreven motor kiezen of een motor met aandrijving in de trapas: de middenmotor. Maar welke motor moet je kiezen? We bespreken de voor- en nadelen van elk type motor voor de elektrische fiets.

Elektrische fiets met voorwielmotor

Elektrische fietsen met aandrijving in het voorwiel zie je steeds minder vaak terug. Dat betekent echter niet dat deze fietsen ook slecht zijn. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan een elektrische fiets met een voorwielmotor. Ten eerste is een fiets met een wielmotor vaak goedkoper dan een elektrische fiets met een middenmotor. Hetzelfde geldt ook voor het onderhoud van de motor. Omdat er uitsluitend een gesloten systeem is rond de motor kan er minder makkelijk vuil naar binnen bij een wielmotor. En hoe schoner het blijft, hoe beter de e-bike blijft functioneren.

elektrische fiets met voorwielmotor
Door het gesloten systeem rond de voorwielmotor kan er weinig vuil in de motor komen.

Een elektrische fiets met een motor in het voorwiel kan wel een beetje onnatuurlijk aanvoelen. Je wordt als het ware naar voren getrokken door de motor. Dat is ook de reden dat sommige mensen juist wel de voorkeur geven aan een voorwiel gedreven motor. Je hoeft namelijk maar heel weinig kracht te zetten voor maximale ondersteuning. Een ander nadeel kan zijn dat het sturen wat zwaarder kan aanvoelen doordat het gewicht van de motor in het voorwiel zit.

Gazelle Esprit HFB

Vanaf € 1.679,-

Elektrische fiets met middenmotor

In ons huidige aanbod zien we voornamelijk nog de e bike met middenmotor terug. De middenmotor drijft niet de wielen aan, maar de trappers. Hierdoor krijg je een natuurlijke fietsbeleving. Omdat de motor van de elektrische fiets centraal en laag bij de grond zit, heb je tijdens het fietsen een goede balans.

e bike met middenmotor
Een elektrische fiets met middenmotor geeft de meest natuurlijke fietsbeleving!

Toch zitten er ook aan een elektrische fiets met middenmotor een paar nadelen. Ten eerste maakt een middenmotor over het algemeen wat meer geluid dan een voorwielmotor. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Hoeveel geluid de motor precies maakt, hangt weer sterk af van de fiets en het merk motor. Een ander nadeel van een middenmotor is dat de ketting en tandwielen van de e bike wat sneller kunnen slijten, waardoor de elektrische fiets eerder toe kan zijn aan een onderhoudsbeurt.

De bekendste e bike motor is nog altijd de Bosch middenmotor, maar je vindt nog veel meer merken in ons assortiment. Wat is de beste e bike middenmotor is voor jou, lees je in deze blog.

Hoe sterk is een elektrische fiets middenmotor of voorwielmotor?

De kracht van een e bike motor wordt weergegeven in newtonmeters (Nm). De Nm geeft aan hoe groot het koppel is. Het koppel is de daadwerkelijke kracht die de middenmotor kan leveren. Voor af en toe een ritje in de stad kun je al volstaan met een Nm van 25. Hoe hoger je eisen, hoe hoger het koppel. Wil je wel eens een dagtochtje maken en kom je dan heuvelachtig terrein tegen, dan ben je beter af met een koppel tussen de 40 en 60 Nm.

e bike actieradius
In de Limburgse heuvels is een groter koppel een absolute aanrader!

Fiets je vaak tegen heuvels op en wil je op vakantie misschien ook nog eens een bergje bedwingen? Dan is een elektrische fiets met een koppel van boven de 60 NM aan te bevelen.

Welke accu moet ik hebben voor mijn elektrische fiets?

De keuze voor een accu is net zo belangrijk als de keuze voor de motor en de e-bike zelf. De inhoud van de accu is belangrijk voor de afstand die je gemiddeld wilt fietsen. Hoe meer inhoud (gerekend in Wattuur of Wh), hoe groter de actieradius. Actieradius betekent de afstand die je kunt fietsen zonder je accu op te laden. Kijk dus goed naar de gemiddelde lengte van je meest gebruikelijke ritten. Met een standaard capaciteit van 300 Wh kun je met de Bosch Active line-Plus motor ongeveer 50 kilometer rijden zonder opladen. Heb je een e bike uitgezocht? Dan kun je vaak kiezen uit meerdere accu varianten.

elektrische fiets kopen - accu capaciteit ebike
Een standaard accu is prima voor wanneer je af en toe een ritje door de stad wilt maken.

Wil je je fiets vaak gebruiken voor langere ritten of voor woon-werkverkeer? Dan is een upgrade van je accu vaak aan te raden. Tegenwoordig zijn er zelfs fietsen met een accu van 750 Wh. Wanneer je langere afstanden wilt afleggen op je elektrische fiets is een accu van 625 Wh een prima keuze. Je hoeft een accu met een hogere Wh-waarde namelijk minder vaak op te laden dan een accu met een lage Wh-waarde.

De realistische actieradius

De actieradius van je nieuwe e bike geeft dus aan hoe lang je kunt fietsen met een volle accu. Deze afstanden zijn echter wel berekend op de ideale omstandigheden. Er zijn namelijk een aantal externe factoren die invloed kunnen hebben op de realistische actieradius. Wil je meer weten over hoe de accu van je elektrische fiets langer meegaat? Lees dan deze blog.

realistische actieradius elektrische fiets
Een zwaarder bepakte e-bike heeft een kortere actieradius dan een e-bike zonder gevulde fietstassen!

Twijfel je welke accu je nodig hebt? Dan kun je het beste jouw wensen voorleggen aan een van onze ebike experts in de Superstores, omdat dit per elektrische fiets en accu sterk kan verschillen.

De posities van de accu op een e-bike

De positie van de accu heeft invloed op het rijcomfort van je elektrische fiets. De accu kan op verschillende plekken gepositioneerd zijn, namelijk onder de achterdrager, op het frame en in het frame (intube).

intube accu - elektrische fiets kopen
Een elektrische fiets met een accu in het frame is erg populair!

Elektrische fiets met accu onder bagagedrager

Bij e-bikes met een motor in het voorwiel zorgt een accu onder de bagagedrager voor de beste balans. Bij fietsen met een middenmotor ligt het zwaartepunt aan de achterzijde van de fiets. Daardoor ligt het zwaartepunt hoog, wat invloed kan hebben op de stabiliteit van de bagagedrager. In sommige gevallen kan het plaatsen van fietstassen of een kinderzitje achterop daardoor lastig of zelfs niet mogelijk zijn. Of je gewenste elektrische fiets met kinderzitje mogelijk is, vind je bij onze filteropties.

Trek Verve+ 1

€ 2.179,-

Elektrische fiets met accu in frame /accu op het frame

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer e-bikes waarbij de accu in het frame verwerkt zit. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste heeft een fiets met een intube accu een extra stabiele wegligging, omdat het zwaartepunt in het midden van de fiets ligt. In combinatie met een middenmotor heeft de elektrische fiets dan ook een ideale gewichtsverdeling. Een ander voordeel is dat je bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat, waardoor je e bike minder snel gestolen wordt.

Een nadeel kan zijn dat de intube accu niet uitneembaar is, waardoor het onhandig kan zijn om de fiets op te laden. Maar bij de nieuwste ebike modellen is dit al niet meer het geval. Het kan ook voorkomen dat je accu op het frame zit. In dit geval kan het voorkomen dat de accu in de weg zit.

E bike met riemaandrijving

Ook kun je nog kiezen voor een e bike met riemaandrijving. Een riemaandrijving wordt ook wel belt drive genoemd. Een belt drive is een kunststof riem met tanden die uit één geheel bestaat. Een elektrische fiets met riemaandrijving heeft naast veel voordelen ook een aantal nadelen ten opzichte van een normale fietsketting. Hier lees je meer over in deze blog.

E bike met riemaandrijving
Een voordeel van een e bike met riemaandrijving is dat een belt onderhoudsvrij is.

Kom proefrijden in onze Superstores

Heb je online een mooie elektrische fiets gezien die aan jouw wensen voldoet? Dan kun je hem testen in een van de Mantel Superstores. We hebben speciale indoor testbanen, waar je zoveel rondjes kunt fietsen als je wilt. Zo weet je direct of je de e-bike in de goede maat hebt en of de fiets bij je past. Onze experts zijn er om al je vragen te beantwoorden. Kijk je liever op de website? Maak dan gebruik van onze e-bike keuzehulp.

elektrische fiets kopen? kom naar de testbaan in onze superstores
Op onze indoor testbaan kun je uitgebreid jouw droom ebike testen!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...