Deel dit bericht

Mountainbike wielen – Welke MTB wielen moet ik hebben? [Koopgids]

Iedere mountainbiker heeft zo zijn of haar eigen voorkeur op het gebied van MTB wielen. De een gebruikt de mountainbike voornamelijk om in de winter in vorm te blijven. De ander is het hele jaar door op de mountainbike te vinden. En zelfs bij die groep is er nog verschil tussen mensen die alleen in Nederland rijden of hun fiets gebruiken om hele marathons in de Alpen af te leggen. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in budget. Je begrijpt het wel, tijd om de verschillen in mountainbike wielen eens te beschrijven in een koopgids.

Bij de keuze van mountainbike wielen is het erg belangrijk om te bedenken waarvoor je de mountainbike gaat gebruiken. Een set mountainbike wielen past vaak bij een bepaald gebied waar je gaat fietsen. Wanneer je een rondje gaat mountainbiken over de Veluwe heb je een ander setje wielen nodig dan wanneer je in de Alpen in een uitdagender gebied gaat fietsen.

mountainbike wielen1
Wat voor mountainbike wielen je moet hebben hangt af van wat voor rijder jij bent en waar je gaat fietsen.

Veel fabrikanten hebben hun assortiment wielen zo samengesteld dat ze de mountainbikers in de drie belangrijkste disciplines bedienen. Deze drie disciplines zijn: cross-country, trail en all-mountain. In deze koopgids behandelen we wielen in de cross country en trail categorieën.

Cross country mountainbike wielen

Cross country is de meest voorkomende discipline in het mountainbiken. De naam zegt het al, cross country is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten ondergronden en paden waarop gereden wordt. Vooral de brede bospaden, maar in mindere mate ook singletracks vallen in de categorie cross country. In Nederland en België valt het meeste mountainbike-gebruik in deze categorie.

Cross country in Nederland, lekker door het bos scheuren!

Cross country fietsen zijn, in vergelijking tot de andere disciplines, vrij licht. Dit zie je ook terug in de wielen die geschikt zijn voor cross-country gebruik. Deze wielen zijn over het algemeen lichter en smaller dan wielen die gebruikt worden in andere disciplines van het mountainbiken. Bijbehorende banden zijn over het algemeen 2.00 tot 2.35 inch breed.

Cross-country mountainbikes zijn lichter dan mountainbikes in andere disciplines.

De wielen en de bijbehorende banden hebben over het algemeen een goede balans tussen gewicht en grip en comfort. Bredere wielen en banden hebben wel meer grip en een betere stabiliteit maar dat heb je bij cross-country gebruik eigenlijk niet nodig. Vooral niet omdat het de fiets zwaarder maakt en de rolweerstand vergroot.

Plus- en minpunten cross-country wielen

 • Laag gewicht
 • Lage rolweerstand
 • Breed inzetbaar
 • Hebben niet de beste stabiliteit
 • Hebben niet de stabiliteit van een bredere velg
 • Minder geschikt voor technische afdalingen in de bergen
Een cross-country wiel herken je gelijk aan een minder brede velg.

Trail mountainbike wielen

De Nederlandse vertaling van het Engelse woord ‘trail’ is spoor. Trail-rijden is dus eigenlijk het rijden op paden (sporen) in de breedste zin van het woord. Het verschil met cross-country rijden zit hem echter in de mate van technische uitdaging die trailpaden hebben. Doordat deze paden technisch uitdagender zijn, vraagt het ook om een ander soort wielen.

Rij je op trails? Dan kun je iets bredere velgen wel waarderen.

Mountainbike wielen die geschikt zijn voor trail-gebruik zijn breder dan wielen die geschikt zijn voor cross-country gebruik. Doordat de velg breder is, is het wiel sterker en geeft het meer stabiliteit en controle.

Dat is wel nodig ook. Mountainbiken in de Ardennen, de lastige afdalingen in Limburg of het enduro rijden in de Alpen vraagt bijvoorbeeld om wielen die breder en sterker zijn dan de cross-country wielen. Deze wielen zijn overigens ook zeer geschikt voor bepaalde technische singletracks in Midden-Nederland.

Met trail-wielen kun je ook prima een paar uitdagende afdalinkjes aan.

De interne velg breedte van trail wielen zit vaak rond de 25mm. Deze breedte vraagt om bredere banden. Banden van 2.25 – 2.50 inch zorgen voor de meeste grip en comfort in combinatie met deze wielen. Deze wielen tubeless rijden met een lage bandenspanning zorgt uiteraard voor nog meer grip.

Plus- en minpunten trail wielen

 • De brede velg maakt de wielen sterk
 • De brede velg geeft stabiliteit en daardoor veel controle
 • Het gebruik van brede banden geeft veel grip
 • De wielen zijn breed inzetbaar. Hoewel niet ideaal, zijn ze ook geschikt voor een uitstapje naar cross-country gebruik
 • Zwaarder dan cross-country wielen
 • Een hogere rolweerstand door het gebruik van bredere banden

Mountainbike wielen met boost

Mountainbike wielen met Boost zijn in recente jaren een begrip geworden, waar de achternaaf 148mm breed is in plaats van 142mm of 135mm. De voornaaf is 110mm breed in plaats van de 100mm die tot nog toe standaard was.

mountainbike wielen7
Met Boost naven kun je nog bredere banden erop leggen! Fatbikes!

Deze bredere naaf geeft meer ruimte voor schijfremmen en bijvoorbeeld 12 speed cassettes. Tegelijk zorgt het ervoor dat de flans van het wiel breder is geworden. De flans is de plek waar de spaken aan de naaf vast zitten. Hoe breder deze is, hoe wijder de paraplu van de spaken en dus hoe sterker het wiel is. Boost wielen zijn dus sterker en stabieler dan wielen met een standaard afmeting.

Betekent dit ook dat je de voordelen van deze Boost wielen in elke mountainbike kunt hebben? Nee, helaas niet. Het boost principe is namelijk ook van invloed op de plaatsing van de schijfremmen en de breedte van de crank.

In dit weer kun je wel wat bredere mountainbike banden gebruiken!

Om die reden moet een fiets specifiek voor boost ontwikkeld zijn om met boost wielen te kunnen rijden. Andersom geldt het ook, in een fiets die specifiek voor boost ontwikkeld is, kunnen geen 135mm of 142mm brede wielen. Ook niet met adapters. Hier vind je een overzicht van al onze mountainbike wielen met boost.

Conclusie

Los van de verschillen die er zijn tussen wielen in verschillende prijsklassen, zit het grootste verschil bij mountainbike wielen in de toepassing, namelijk cross-country of trail. Voor Nederland zijn de verschillen tussen deze twee niet zo duidelijk als in andere landen. Wij hebben immers geen bergen.

Toch is er wel een duidelijk verschil te maken tussen deze twee disciplines, ook als het aankomt op het gebruik in Nederland. De cross country wielen zijn namelijk vooral geschikt voor lange bospaden en op parcoursen waar met name gewicht en een lage rolweerstand belangrijk zijn. Voor het meeste mountainbike gebruik in Nederland zijn deze wielen het meest geschikt.

De bredere en sterkere, maar ook zwaardere trail wielen zijn juist heel erg geschikt voor mensen die in Nederland op uitdagende paden rijden, zoals bijvoorbeeld singletracks. Of juist voor de mountainbikers die regelmatig een uitstapje maken naar het buitenland.

Het soort wiel dat je in je mountainbike hangt is ook sterk afhankelijk van wat voor soort mountainbiker je bent.

Daarbij geldt over het algemeen, hoe duurder, hoe beter. Welk wiel voor jou het meest geschikt is wordt dus niet alleen bepaald door wat je er mee gaat doen, maar ook wat je budget is.

To slot: het vinden van de juiste wielen is heel belangrijk voor de optimale fietsbeleving maar wielen kunnen niet zonder de juiste banden. Lees hierom dan ook onze koopgids mountainbike banden.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen