Deel dit bericht

Techcenter: zelf een mountainbike opbouwen

In de Mantel Superstore is een ruim aanbod aan mountainbikes. Bij de aankoop van een volgende fiets is het belangrijk om je wensen naar boven te brengen, door de juiste vragen te stellen. Ben je op zoek naar meer comfort, performance of betere stuureigenschappen? Wat zijn je wensen qua wielen en aandrijflijn? Wanneer je de optelsom van wensen, adviezen en ambities niet kunt vinden in ons aanbod mountainbikes, dan hebben wij een tip voor je:

Ga zelf een mountainbike opbouwen!

Mountainbike opbouwen

De keuze is onbeperkt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het bouwen van je eigen frame is leuk, leerzaam en zorgt dat je de perfecte bike krijgt! Bij de bouw van je eigen mountainbike moet je rekening houden met een aantal punten. Deze punten lopen we stapsgewijs door:

Inhoudsopgave:

Frame
Voorvork
Schakelsysteem
Wielen
Remsysteem
Stuur, zadelpen en zadelpenklem
Pedalen, zadel en grips
Tips

Frame

Bij de aankoop van het frame moet je opletten welke framemaat je koopt. De goede maat kun je achterhalen door een reeds opgebouwd frame te passen in de showroom, of je door ons te laten opmeten. In de video hieronder wordt kort uitgelegd wat de belangrijke punten zijn van een goede houding op de mountainbike:

Bij de aankoop van je frame heb je een aantal vaste gegevens waarmee je rekening moet houden:
1. Wielmaat: Een frame is vormgeven en geconstrueerd op 1 wielmaat! Let dus op dat je een frame koopt met de juiste bandenmaat. Dit is namelijk zonder wielen bijna niet te zien! Kies bewust voor 26”, 27,5” of 29”.
2. Zadelpen maat: Het frame heeft 1 passing voor de zadelpen en zadelpenklem! Dit is per merk en model verschillend en terug te vinden in de specificaties van het frame.
3. Lagertype en maat van de lagercups. Dit geldt voor het trapas-lager en voor het balhoofd-lager.
4. As-type aan de achterzijde en de inbouwbreedte.
5. Lengte van de veerweg en offset van de voorvork.

Voorvork

Een mountainbike frame is vormgegeven voor een bepaalde veerweg. Dit betekent vaak  100mm veerweg voor een hardtail frame. Let ook bij de aankoop van de voorvork op de wielmaat! Kies ook  bewust voor een 26”, 27,5” of 29” voorvork. Sommige merken frames zijn geconstrueerd voor een bepaalde offset van de vork. Een voorbeeld uit ons assortiment zijn Trek En Cube. Deze 29er merken hebben een offset van 51mm. Normaal gesproken is een 29er voorvork 46mm.
Naast prijs- en imagoverschillen hebben de voorvorken ook andere veereigenschappen. Kies een vork die past bij je rijstijl, je lichaamsgewicht en welk terrein er vaak wordt gereden. Laat je hierover goed informeren om een juiste keus te maken. Bij ons kan je kiezen uit voorvorken van Rockshox, Magura, 3T, Import, Ritchey en Suntour.
De stuurbuis van de voorvork kent vandaag de dag een aantal standaarden. De meest voorkomende zijn de Tapered (maat 1 ⅛  bij  1 ½ ) of een rechte stuurbuis (maat 1 ⅛ ). Wanneer de frame bouw het toestaat, kies dan het liefst voor een tapered voorvork. Dit geeft een stijvere passing en dus een directer sturende fiets.

Schakelsysteem

Het hart van je fiets is het schakelsysteem. Er zijn wat dat betreft twee marktleiders: Sram en Shimano. Voordelen van Sram zijn de snelle schakelacties achterin. Ook heeft Sram een mooi assortiment 1x 11 groepen. Sram is vaak wel wat duurder in aanschaf. Voordeel van Shimano is de prijs/kwaliteit verhouding, zeker met de XT groep. Bepaal je keuze aan de hand van persoonlijke ervaring en voorkeur.
Kies een aandrijflijn die past bij het gebruik van de te bouwen bike. Hebben we het over een downhill bike dan is de behoefte voor een bergverzet klein. Zo kan je als toerrijder voor een 3×10 opzet kiezen en als wedstrijd rijder voor 1×11 kiezen. Houd dus rekening met gebruik, terrein en ambities.

Wielen

Wanneer je  gekozen hebt voor een bepaald frame en voorvork moet je rekening houden met de inbouw breedte en as-typen. Deze gegevens kun je vinden bij de specificaties van het frame en voorvork. Het gebruik van steekassen geeft de totale fiets meer stijfheid. Dat zorgt voor een sterkere constructie, directer stuurgedrag en voor de achterkant meer balans bij het remmen en accelereren. Bij sommige wielsets kun je middels adapters alle mogelijke as-typen gebruiken. De Hope Evo naven zijn hier een goed voorbeeld van. Net als de rest van de keuzes die je maakt, zijn de wielen natuurlijk erg bepalend voor de rijeigenschappen van de mountainbike. Het grootste verschil zit in prijs, het materiaalgebruik en het gewicht. Een laag gewicht zorgt voor snelle acceleratie en dat de fiets makkelijk stuurt. Zo kun je ook kiezen voor een bredere passing van de band. Dit geeft de velg meer balans en zorgt voor een mooie ronde passing van de band op de velg. Hierdoor krijgt je fiets een lagere rolweerstand en meer grip.

Neem voor je keuze de volgende punten in overweging:
1. Wielmaat: 26”, 27,5”of 29”
2. Inbouwbreedte en as-type
3. Rijdergewicht
4. Type fiets
5. Gebruik
6. Bandensoort
7. Cassette type: 10 speed of 11 speed

Remsysteem

Dit is een onderdeel waar je niet op wilt besparen! Goede remmen geven je controle en vertrouwen om de grenzen op te zoeken. Mooi is het om dezelfde klemband van je shifters te gebruiken voor je remmen. Dit is mogelijk door de Shimano i-spec passing of, bij Sram, de Matchmakers te gebruiken.Remsystemen van Hope en van Magura bieden mogelijkheden voor beide versnellingsfabrikanten.
De remgreep moet passen bij je handen. Staat de remgreep niet te ver? Passen er een of twee vingers op de greep?  Waar zit het rempunt in de hendel? Zit er genoeg vrije slag in? Vaak zijn er veel van deze maten instelbaar.
In de remklauw worden de remblokken op de schijf gedrukt. De grote van de zuigers en het oppervlak van de remblokken bepalen het remvermogen. Er zijn remsystemen die dubbele zuigers en remblokken hebben voor twee keer zoveel stop kracht. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Magura MT5MT7 en de Hope Tech 3 E4. Logisch is om de schijf te kiezen die bij het remsysteem past. Zo weet je zeker dat alles goed functioneert  en de adapters zullen passen.
De diameter van de schijf is erg belangrijk. Gangbaar aan de voorkant is een diameter van 180mm. Dit is vaak gecombineerd met een schijf met 160mm doorsnee. Wens je meer stopkracht, dan zal je grotere schijven moeten kiezen.
In onze Superstore hebben we de meeste remsystemen in een proefopstelling om tot een goede keuze te komen.

Stuur, zadelpen en zadelpenklem

Met deze onderdelen geef je smoel aan je project. Het mooiste is wanneer alle drie de onderdelen van het zelfde merk zijn.

Stuur

Het gebruik van de fiets (het waar en hoe) is bepalend voor het type stuur. Brede sturen (+/- 70cm) passen goed op een 29er. Dit vanwege de hogere balans in de wielen. Met het brede stuur kun je met een flinke hefboom je fiets de bochten in duwen. Sturen breder dan 70cm gaan richting trail en downhill. Dit geeft de fiets heel veel controle, zeker bij hoge snelheden.

Zadelpen

Met de zadelpen diameter ben je gedwongen om je te houden aan de maten van het frame. Nooit opvulbussen gebruiken! Dit is enkel te gebruiken voor stadsfietsen. Houd rekening met je binnenbeen lengte zodat je niet een te korte pen koopt. Vaak is er een keuze in setback (1cm tot 2cm setback). De waarde geeft aan hoever het montagepunt van het zadel achter het hart van de zadelpen ligt. Als je lange benen hebt is het vaak handig om verder naar achter te zitten.
Een mooie ontwikkeling zijn de dropperposts. Dit zijn zadelpennen die je kan laten wegzakken om extra bewegingsvrijheid te verkrijgen. Dit is handig bij het rijden van technische trails of hele steile afdalingen. De gewichtstoename van je fiets betaalt zich dubbel terug in fun!

Zadelpenklem

De klemband voor de zadelpen zit vaak bij de aankoop van het frame. De maat hiervan heeft te maken met de zadelpen diameter en de materiaaldikte van de zadelbuis. Wanneer je vaak de zadelhoogte wilt verstellen, kies dan een zadelpenklem met een quick release.

Pedalen, zadel en grips

Dit zijn de zogeheten contactpunten met de fiets. Hier is veel comfort te halen! Maar let wel, wanneer je gewicht bespaart beweegt je fiets het makkelijkst.

Pedalen

Het contactpunt van de schoenen met de fiets is natuurlijk het belangrijkste. Dit zorgt voor de overbrenging van de kracht. Wat je niet wilt is speling.
Als eerste moet de schoenzool strak tegen het pedaal aan zitten. Vervang daarom bij aankoop van nieuwe pedalen ook meteen de schoenplaten. Als tweede moet de lagering van de pedalen goed zijn. Ben je een sterke en zware rijder? Kies dan niet de goedkoopste pedalen. Hier zal dan sneller ruimte in de lager ontstaan, wat zorgt voor veel ergernis.
Wanneer je prijs-kwaliteit afweegt kan je niet om de SPD pedalen van Shimano heen. Grammenjagers zullen blij worden van de Look S tracks of de Atac pedalen van Time. De Eggbeaters van Crankbrothers hebben vier mogelijkheden om in te klikken en zijn ware design pedalen.

Zadel

Kies een zadel dat goed past. Natuurlijk zijn wij in de winkel bereidt je daar in te adviseren. Het advies wordt gebaseerd op een zitbot meting. Via deze meting wordt gekeken hoe lening je bent en in welke houding je gaat zitten.

Grips

Belangrijke verschillen tussen grips zijn de pasvorm en de demping. De Ergon grips onderscheiden zich door de perfecte pasvorm. De siliconen grips van Esi zijn zacht en vormvast en hebben hierdoor een sterke demping. Wanneer je gaat voor slijtvast, kies dan voor clipon grips.

mtb opbouwen mantel

Tips van Mantel

Tip: Nu je een prachtige custom bike gebouwd hebt is belangrijk om hem mooi te houden. Je doet er goed aan om beschermstickers te plakken. Dit zijn transparante stickers die je plakt op de plekken waar kabels langs het frame schuren. Ook kan je de onderbuis voorzien van een sticker die beschermt tegen steenslag. Met het Bikeshield vol pakket bescherm je jouw frame gemakkelijk tegen krassen.
Tip: Bij het opbouwen van een carbon frame is het raadzaam een momentsleutel te gebruiken. Zo voorkom  schade bij het monteren.
Tip: Essentieel is een goede montagepasta! Dit zorgt voor de juiste passing en afdichting zonder kraakjes!

Kom voor de juiste materialen en adviezen op maat naar onze Superstore. Onze vakmensen helpen je graag!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Ben Lucas

Ben Lucas

Boomlange mountainbiker met de kenmerken van een houthakker. Je ziet me in de bossen met onder mijn baard vol stof en modder een grijns die je er niet af kan rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 fietsers over “Techcenter: zelf een mountainbike opbouwen”

  1. He ik heb eigenlijk een vraag aan de blogger ;) van dit verhaal .

    Ik zie staan boomlange, nu ben ik ook tamelijk lang 2.00 mrt.
    Welke frame maat is goed en welk merk heeft deze maten . Voor een beginnende mtb-er .
    OF moet ik een op maat laten maken ,en wat zou dat evt kosten .
    Mvg f v Zundert

Gerelateerde berichten


Meest gelezen