Deel dit bericht

Shimano I-Spec A, B en II uitgelegd

3 Juli 2015

Shimano gebruikt al een aantal jaar de term I-spec wat staat voor de integratie van de shifters met de remmen. Dit ruimt je stuur mooi op en zorgt voor een goede ergonomie. Aangezien Shimano nu de derde generatie op de markt brengt binnen vijf jaar, ontstaat er veel onduidelijkheid wat er met elkaar te combineren is.

page?image_id=1572

I-spec A

De eerste versie kreeg de naam I-spec, maar nu staat deze beter bekend als I-spec A. Hij kwam op de markt met de BR-M985 XTR in 2011. Het was Shimano's antwoordt op de MatchMaker van Sram. Een systeem om het stuur op te ruimen en de combinatie rem-shifter lichter te maken. Je gebruikte nog maar één klem per kant.

De Shimano I-spec A shifter is makkelijk te identificeren omdat er een haakje aan de shifter zit. De Shimano I-spec A remmen zijn te gebruiken met de nieuwere I-spec B shifters door het gebruik van de bijgeleverde adapter. De I-spec A shifters zijn alleen te gebruiken met de I-spec A remmen. De instelmogelijkheden met de Shimano I-spec A zijn beperkt. Je kan de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen.

 

I-spec B

Een jaar later werd de I-spec B al geïntroduceerd vanwege zijn sterkere verbinding en de montage werd makkelijker. De grootste verandering is het weglaten van het haakje. Het vierkante moertje is vervangen door een busje met schroefdraad welke in de rem wordt gemonteerd. De I-spec B blijft een paar jaar in productie en de shifters zijn zowel met de I-spec A als I-spec B remmen te gebruiken. De I-spec B remmen zijn niet te gebruiken met de I-spec A shifters. De instelmogelijkheden met de I-spec B zijn beperkt. Ook kan je hier weer de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen.

I-Spec II

Met de nieuwe XTR M9000 en XT M8000 is de nieuwste generatie geïntroduceerd. Deze I-spec II laat zich het makkelijkst monteren en de instelmogelijkheden zijn ruimer geworden. De instelmogelijkheden met de I-spec II zijn ruimer dan voorheen. Je kan de afstand tussen de klem en de shifter over de transversale as aanpassen en je kan de shifter verder naar je toe halen.

Het is niet mogelijk om oude I-spec A en I-spec B shifters te gebruiken met de nieuwe remmen. Ook zijn de nieuwe shifters niet uitwisslebaar met de oude remmen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...