Deel dit bericht

In 10 stappen een set nieuwe schijfremmen monteren op je MTB [How-To]

18 Februari 2018

Het monteren van een nieuwe schijfremset op je mountainbike lijkt een hele klus. Maar wist je dat een set nieuwe schijfremmen monteren een klus is die je prima zelf kunt doen? Om je te laten zien hoe je zelf een nieuwe schijfremset monteert hebben we de Enduro-fiets van Bram geupgrade met de Magura MT Trail Sport remset.

Ik heb gekozen voor de Magura MT Trail Sport remset omdat dit een ideale upgrade is om meer remkracht te krijgen voor steile afdalingen. Dankzij de Magura MT5 voorrem met dubbele pistons en de Magura MT4 achterrem met een enkele piston krijg je alle remkracht die je maar kunt wensen. Zelfs voor de steilste Alpen-afdalingen.

Hydraulische krachtpatser

Magura is voor veel mountainbikers bekend van de hydraulische remmen. Voor mij al sinds ik zelf op mijn eerste mountainbike met HS33 hydraulische velgremmen reed.

Het monteren van een nieuwe schijfremset kun je alleen doen, maar het kan handig zijn om een assistent erbij te hebben. Samen klussen is altijd gezellig.
Het monteren van een nieuwe schijfremset kun je alleen doen, maar het kan handig zijn om een assistent erbij te hebben. Samen klussen is altijd gezellig.

En natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil. In deze MT Trail Sport remset is Magura's eigen lichtgewicht Carbotecture verwerkt. De op-een-na sterkste ‘kunststof’ die er bestaat. Dat materiaal is zo goed dat ze zelfs bij BMW motoren er graag gebruik van maken.

Het makkelijkste klusje is natuurlijk het vervangen van de remschijven...
Het makkelijkste klusje is natuurlijk het vervangen van de remschijven...

Een ruige hydraulische MTB remset dus, met een schappelijk gewicht. Maar genoeg over deze schijfremset zelf, tijd om hem op een mountainbike te monteren. Voor het grootste deel is deze montagehandleiding ook van toepassing op de montage van andere hydraulische MTB schijfremmen.

Een nieuwe schijfremset op je MTB in 10 stappen

 1. Demonteer je oude remset

  Ook de shifters gaan van ons stuur af, aangezien deze met Shimano I-spec aan de rem bevestigd was. Gelukkig heeft Magura ook dezelfde montage voor je shifters: een SRAM en Shimano shiftmix. Dus de shifters kunnen er straks gewoon weer op.

 2. Haal je wielen uit het frame om de remschijven te monteren

  We beginnen met het monteren van de schijven. Voor de montage haal je uiteraard je wielset uit je frame. Omdat we de fiets ook in bikeparks inzetten, kiezen we voor een 203mm remschijf voor, en een 180mm remschijf achter. Je hebt niet altijd nieuwe remschijven nodig als je een nieuwe set hydraulische remmen monteert. Maar de Magura remschijven zijn net iets breder dan de oude remschijven.

 3. Monteer de nieuwe caliper en de remgreep

  Voor de montage van de remcaliper kun je het beste de wielset eerst weer monteren. Zorg als het nodig is voor de juiste adapter voor de grootte van je remschijf. We monteren eerst de caliper, daarna pas de remgreep op het stuur. Het inkorten van de remleiding doen we pas in stap 4. Je moet namelijk eerst weten hoeveel kabel je daadwerkelijk over hebt. En je wilt natuurlijk niet per ongeluk teveel inkorten. Draai je caliper ook niet muurvast. Hij moet nog kunnen bewegen om hem in stap 8 te kunnen centreren.

 4. Het inkorten van de hydraulische remleiding

  De remleidingen zijn standaard té lang. Om ze mooi langs je frame te laten lopen – zonder lange lussen bij je stuur – moet je ze wel inkorten. Erg belangrijk daarbij is dat je dat altijd doet met een remleidingsnijder. Alleen met dat handige fietsgereedschap druk je de ronding van de remleiding niet plat. Een platte remleiding is bij hydraulische schijfremmen nutteloos. In de afbeelding hierboven zie je een foto van een ingekorte leiding met remleidingsnijder (links) en een ingekorte leiding met een kniptang (rechts). Je kunt je voorstellen dat bij de leiding rechts op de foto er makkelijk een lek van hydraulische vloeistof kan ontstaan.

 5.  Sla een ‘insert’ in de remleiding

  Na het knippen van de kabel, tikken we met een kunststof hamer een nieuwe ‘insert’ in de leiding. Dit is een versteviging aan het einde van je remleiding. Deze zitten standaard in de verpakking bij de remset.

 6. Verbind de remleiding met de remgreep

  De leidinghuls en metalen sluiting (ferrule) schuif je nu om de remleiding heen. Steek daarna de ingekorte remleiding in de remgreep. Zorg dat de remgreep omhoog gericht staat. Zo kan de remolie die nog in de remgreep zit er niet uitlekken. De remolie uit de remleiding loopt er namelijk niet zomaar uit omdat die in een gesloten systeem zit. Als je dit goed doet hoef je waarschijnlijk niet eens de remset te bleeden na de montage.

 7. Draai de ferrule dicht

  De ferrule draai je met steeksleutel dicht. Denk eraan om deze écht goed dicht te draaien. Op een hydraulische remleiding komt namelijk een druk te staan tot wel 125 bar bij hard remmen. Je wil dus niet dat deze losschiet en je remolie verliest, of dat deze gaat ‘zweten’ omdat deze niet goed aangedraaid is.

 8. Draai de remgreep goed aan en centreer je caliper

  Nu de remleiding vast zit moet je de remgreep in de juiste houding zetten. Daarna kun je de remcaliper centreren. Controleer eerst of die vrij kan bewegen en niet te strak is aangedraaid. Knijp de rem in. De remcaliper zal zich nu zelf in de juiste lijn zetten ten opzichte van de remschijf. Houd de remgreep ingedrukt – of laat iemand dat even doen – terwijl je de bouten van de remcaliper vastdraait. Geef nog een slinger aan je wiel om te checken of hij vrij rond kan draaien. Hoor je niets en draait je wiel goed door? Mooi! Dan heb je het helemaal goed gedaan.

 9. Je remgrepen goed positioneren

  De remset is gemonteerd. De leidingen ingekort. Tijd om de remset af te stellen. De Magura MT Trail Sport remset heeft een enkelvinger remgreep, die precies achter het vingerkootje van je wijsvinger valt. Als vuistregel kun je hanteren dat je de remgreep twee duimdiktes afstand monteert van je grips. Als je een beetje wilt experimenteren kun je het beste op de eerste rit een inbussleutel meenemen.

 10. Nieuwe schijfremmen monteren: de afwerking

  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe hydraulische remkabels goed vastliggen op je frame. Je kunt hier het beste tyraps voor gebruiken. Trek ze niet te strak, vast is vast! Probeer nu nog even of je rem sponzig aanvoelt of niet goed terugveert. Is dat zo? Dan kun je het beste je remset bleeden. Wij konden gelukkig meteen na montage, zonder bleeden, het bos in.

Magura MT Trail Sport

€ 149,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Bram van Boekholt

Bram van Boekholt

Trail-addict. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe singletracks (liefst zo technisch mogelijk) en flink aangestoken door de 'enduro-koorts'. Ik heb twee mountainbikes in de schuur staan. Een Trek Remedy & Cube Reaction. Daarnaast staat natuurlijk ook een racefiets, in mijn geval een Cube Agree.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...