Deel dit bericht

Koopgids Sporthorloges

Voor vrijwel elke sport is een sporthorloge beschikbaar. Mantel heeft een mooi assortiment horloges: niet alleen voor fietsers, maar ook voor bijvoorbeeld hardlopers en zwemmers. Waar let je nou op, welke functies zijn een grappige toevoeging, en welke zijn echt onmisbaar? Omdat iedereen een ander budget heeft, scheiden we de horloges in een drietal prijsklasses, resp tot 100 euro, 100 > 200 euro en 200 euro +. Deze Koopgids Sporthorloges geeft je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

koopgids sporthorloges

Prijsklasse tot 100 euro

De prijsklasse tot 100 euro is vooral populair bij beginnende sporters. In deze klasse vind je horloges die vooral voor hardlopers voldoen. De hartslagmeting staat centraal. Niet dat dit voor fietsers niet interessant is; echter willen fietsers vaak in eerste instantie snelheid en afstand kunnen zien, en kiezen in deze prijsklasse meestal voor een “gewone” fietscomputer. Een veel gekozen model is de Polar FT1. Een instapprijs, dus verwacht niet teveel mogelijkheden. Wel is de borstband gecodeerd, en kunnen de hartslagzones geprogrammeerd worden. De FT4 wordt geleverd met een comfortabele borstband in plaats van een hardstrap, en geeft inzicht in welke trainingsintensiteit je sport. Je kan je verbrande calorieën bekijken, en een trainingsbestand houdt tot 99 trainingen gegevens paraat. Daarnaast kan de FT4 op basis van je leeftijd de juiste zone’s voor je instellen. De Polar RS300X is eigenlijk een opgevoerde versie van de FT4, met nog meer inzicht in je training, een ingebouwde 5 minuten fitnesstest, en wederom geleverd met een comfortstrap.

Scherpste prijs is dus de FT1, maar een aantrekkelijke prijs gecombineerd met veel mogelijkheden is de FT4.

 

Prijsklasse 100 tot 200 euro

De horloges tot 200 euro gaan duidelijk een stap verder. De meeste merken komen met GPS om de hoek. De Polar M400 is echt een heel mooi horloge, met GPS, waarbij vooral de coach-functie opvalt (deze geeft handige tips en motivatie rondom je training). Daarnaast fungeert de M400 als activitytracker. De coach functie geeft na je training een samenvatting van je training en minstens zo belangrijk: hersteladvies. Een activitytracker meet 24/7 je leefpatroon, en geeft dus een veel breder zicht op je levensstijl, dan alleen je sportmoment. Want je rust en herstel is minstens zo belangrijk! De M400 is zowel mét als zonder hartslagband te verkrijgen. De TomTom Multi-Sport is een trendy horloge, die, zoals de naam al aangeeft, breed inzetbaar is. Van mountainbiken tot zwemmen of hardlopen: duidelijke instelbare schermen geven je de info die je wilt, en de bediening ervan is zoals we van TomTom kennen. GPS houdt je snelheid en afstand bij. Ben je in een binnenzwembad of sportschool, dan zijn het de bewegingssensoren die deze taak op zich nemen. Efficiëntie, aantal banen; de gegevens die jij belangrijk vind staan vooraan. In deze prijscategorie ook nog eens leverbaar met hartslagband, die, net als de Polar M400, gebruik  maakt van een bluetooth verbinding. Apps als Endomondo, Jawbone App, MapMyFitness, Nike+ app, Runkeeper, Strava en TrainingPeaks maken je sportbeleving compleet. TomTom MySports is de toevoeging die TomTom zelf biedt; we verwachten dat deze app nog verder uitgebreid gaat worden. Maar het begin is er… En dan is er in deze prijsklasse nog de VivoSmart HRM, geleverd met hartslagband. Een uitgebreide beschrijving hiervan vind je in onze review Vivosmart. Deze activitytracker draag je 24/7 bij je. GarminConnect app houdt de statistieken bij. Wat ons positief opviel: met hardlopen is de gemeten afstand van de VivoSmart behoorlijk accuraat, ondanks het ontbreken van GPS. Dan nog de motivatie om te bewegen en de Smartnotificaties bij inkomende berichten of telefoontjes; beide leuke en handige toevoegingen. In deze prijsklasse is de TomTom onze favoriet. Op de voet gevolgd door de Polar M400. Voor de wat lagere prijs van de M400 lever je helaas wel de trilfunctie in, maar heb je wel een 24/7 activitytracker.

200 euro en hoger

Vanaf 200 euro zien we de échte juweeltjes. In elk geval qua mogelijkheden dan, want over uiterlijk valt niet te twisten. Zo is er de Forerunner 220, een typisch hardloophorloge. Veel meetmogelijkheden, live-tracking, bluetooth koppeling met je smartphone, feedback en statistieken, lichtgewicht en trilfunctie; kortom bijna alles wat het hart van de hardloper begeert. Lees ook onze review Forerunner 220.

Voor de Multisporter is er in dezelfde prijsklasse ook de Garmin Vivoactive. De meetmogelijkheden per sport zijn wat beperkter dan bij bijvoorbeeld een specifiek zwem- of hardloophorloge, maar voor de gemiddelde amateur echt wel voldoende. Door de mooie looks en de 24/7 activitytracking heb je hier wel een prachtig én nuttig alledaags te gebruiken sporthorloge aan.

Toch zitten we nog steeds vast aan de hartslagband om ons middel. Behalve bij TomTom, want bij de TomTom Multi-Sport Cardio wordt gebruik gemaakt van de medische en optische kennis van Philips. Philips heeft namelijk een optische hartslagmeting ontwikkeld, die TomTom in hun Cardio horloge toepast. Is deze meting dan niet minder nauwkeurig? Nee. De enige voorwaarde is dat de horlogeband op de juiste manier om je pols zit. Hoe dan? Comfortabel stevig. Want te strak zorgt voor een slechtere doorbloeding, wat de meting moeilijk maakt. Te losse passing echter kan voor een verstoorde meting zorgen door lichtinval van buitenaf. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar de praktijk is dat dit vooral een bijzonder fijne ontwikkeling is, zonder problematische of slechte metingen. De TomTom Cardio hartslagmeting is minstens zo betrouwbaar als met een hartslagband. De Cardio is zowel voor fietsers, zwemmers als hardlopers een heerlijk horloge.

Een prijsklasse hoger zijn er 2 horloges die strijden om de eer: de Polar V800 en de Garmin Forerunner 920XT. Beide zijn breed, dus Multi-sport inzetbaar. De looks van de Garmin zijn wel wat plastic-fantastic. De V800 maakt gebruik van mooie RVS delen in de behuizing en oogt hiermee wat moderner. Het maakt hem overigens ook iets zwaarder. Een belangrijk verschil is dat Garmin ANT+ gebruikt en Polar ervoor kiest om Bluetooth toe te passen. Denk hierover na, als je al accessoires in bezit hebt en graag wilt hergebruiken. Overall biedt de Garmin toch meer mogelijkheden dan de Polar, zoals een VO2-max meting. Een mooie feature van de V800 is hartslagmeting in het water. Daar komt Garmin niet in mee. Onlangs aan de V800 toegevoegd is de mogelijkheid om Smart-notifications vanaf je smartphone te krijgen.

Zoek je iets in dit top-segment, dan is de TomTom Cardio vooral erg handig als je geen hartslagband om je middel wilt dragen. Daarnaast is het gebruiksgemak van TomTom op hoog niveau. De Garmin Forerunner is qua mogelijkheden eindeloos. Maar de looks van de V800 zijn toch wel flink beter: een stoer alledaags te gebruiken horloge. én activitytracker… Beauty or Brains: aan jou de keuze.

 

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Jelrik Garms

Jelrik Garms

Mountainbiken op vette trails is mijn passie. Ik rijd op een Stevens fully 29-er. Ook andere buitensporten, zoals Via Ferrata en skiën maken mijn dag helemaal goed. Frisse buitenlucht en een portie adrenaline zijn mijn dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen