Deel dit bericht

Welke Oakley lens voor welk weer?

12 September 2016

Oakley is al jaren niet meer weg te denken in de fietswereld. Doordat ze innovatief zijn en met de beste materialen werken is er bijna geen betere. Ze hebben voor elk type rijder de juiste bril en lens. Maar door dat grote aanbod wil het wel eens lastig zijn om de juiste lens te kiezen voor je mooie Jawbreaker of EV Zero. Want met welke lens rijd je met welke weersomstandigheden?

De volgende categorieën komen naar voren in dit blog

 • De voordelen van de Oakley lens ten opzichte van de ‘normale’ brillenlens
 • De verschillende type lenzen
 • Categorie indeling
 • De vorm van de lens

De voordelen van de Oakley lens

De lenzen van Oakley hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere lenzen. Oakley is al jarenlang marktleider op het gebied van brillen en lenzen. Is dit met een reden of niet? Ze hebben verschillende patenten afgesloten om dit zo te houden. Een van die patenten is het HDO patent. HDO staat voor High Definition Optics. HDO houdt in dat bolling van de lens gelijk is aan de bolling van het oog. Zo zie je altijd scherp en heb je nooit een bedrogen/vervormd beeld. Een tweede voordeel is dat de Oakley lenzen gemaakt zijn van een enkele laag puur Plutonite. Dit materiaal is zo sterk dat de lens in de bril niet zal breken of versplinteren. Oakley heeft dit onder andere getest door een stalen kogeltje met 164 km/h op de lens af te vuren. De lens kon die impact aan zonder te breken. De testen zijn op Youtube te zien.

Hydrofoob

Over elke Oakley sportlens zit nog een speciale Hydrophobic coating. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld regendruppels meteen van de lens afglijden. Het resultaat is een altijd schone lens en goed zicht! Maar ook als de zon schijnt ben je volledig beschermd. Alle lenzen van Oakley houden 100% UV-straling (zowel UV-A, -B als -C) tegen zodat je ook op de meest zonnige dagen complete bescherming voor je ogen hebt.

De verschillende type lenzen

Oakley heeft veel verschillende type lenzen. Hieronder een overzicht van de type lenzen waar je uit kunt kiezen.

Iridium lens

Naast de standaard lens heeft Oakley de Iridiumlens. Deze lens heeft een spiegelende Iridium coating. De spiegelende Iridium coating vermindert de schittering van bijvoorbeeld de zee. Hierdoor wordt het zicht verbeterd. Een andere optie is de Polarized lens. De Polarized lenzen bieden bescherming tegen reflecterende oppervlaktes. Daarnaast zorgt de lens ook nog eens voor  beter onderscheid van kleuren, zodat je minder snel vermoeide ogen krijgt. Kwalitatief gezien is de Polarized lens de overtreffende stap van de Iridium lens. De derde optie is de Photochromatische lens. Deze lens is geschikt voor bijna alle omstandigheden. De kleur van de lens past zich namelijk aan aan de omstandigheden, doordat de lens reageert op de hoeveelheid UV-straling. Als het buiten bewolkt wordt, zal deze lens lichter van kleur worden. Wanneer vervolgens de zon doorbreekt kleurt de lens weer donkerder.

Prizm Polarized

Als laatste is Oakley gekomen met de Prizm lens. Deze lens heeft de eigenschap dat hij alle kleuren kan ‘wijzigingen’. De goede kleuren worden als het ware aan gezet en de slechte kleuren uit. Zo wordt bij de Road lens het asfalt en de strepen op de weg geaccentueerd en in het bos wordt het bruine pad en het groene gras waar je op rijdt uitgelicht. Hierdoor wordt het beeld rustiger en zie je de belangrijkste details onderweg. De Prizm lens is er ook nog in Prizm Polarized zodat je het beste hebt van beide werelden. Hoe Prizm precies werkt is het beste te zien op de voorbeelden hieronder.

Prizm Road4
De Prizm Road4 vergelijking
Prizm trail
Prizm trail vergelijking
Prizm Daily
Prizm Daily vergelijking

De meest gestelde vraag is welke lens je het beste kunt gebruiken bij bepaalde omstandigheden. Om dit wat makkelijker te maken hebben wij een categorieverdeling gemaakt van de verschillende lenzen. Dit is gebaseerd op het lichtdoorlatend vermogen van de verschillende lenzen. Daarnaast is er nog de Clear Black Iridium Photochromic lens. Deze lens past zich aan het licht aan en valt daardoor in iedere categorie.

Categorie 1

Dit zijn de meest lichtdoorlaatbare lenzen. Dit zijn dus de beste lenzen in de wat donkere omstandigheden. Deze lenzen hebben een lichtdoorlatingsheid van 50-96%. (Voorbeeld is van een Yellow lens) De volgende lenzen uit ons assortiment vallen in deze categorie:

 • Clear
 • Yellow
 • Persimmon
 • Clear Black Photochromic
Cat1

Categorie 2

Dit zijn de lenzen die ideaal geschikt zijn voor de Nederlandse dagen. Aangezien het in Nederland niet al te vaak heel zonnig is en zonnige periodes vaak afgewisseld worden met bewolkte periodes. Dit zijn dus lenzen voor medium tot licht zonnige dagen. Ze hebben een lichtdoorlatingsheid van 25 t/m 50% (voorbeeld is van de Prizm Trail lens)

 • G40
 • G30
 • Prizm Trail
 • Prizm Golf
 • Clear Black Photochromic
Cat2

Categorie 3

Dit zijn lenzen die geschikt zijn voor licht zonnige dagen tot zonnige dagen geschikt.  Ze hebben een lichtdoorlatingsheid van 15 t/m 25% (voorbeeld is van de Prizm Road)

 • G20
 • Fire Iridium
 • Sapphire Iridium
 • Jade Iridium
 • Positive Red Iridium
 • Red Iridium Polarized
 • Prizm Road
 • Prizm Baseball Infield / Outfield
 • Clear Black Photochromic
Cat3

Categorie 4

Dit zijn de donkerste lenzen. Ze hebben een lichtdoorlatingsheid van 8 t/m 15% (voorbeeld is van Prizm Daily lens)

 • Black Iridium
 • Prizm Deep Water Polarized
 • Prizm Daily Polarized
 • Ice Iridium
 • Gold Iridium
 • Clear Black Photochromic
Cat4

Vorm van de lens

Uiteraard is er voor elk type bril een andere lens beschikbaar. Maar voor de Radar EV & Radarlock zijn er nog verschillende type lenzen beschikbaar. Wij hebben hiervan de Path en Pitch lens opgenomen. De Path lens is de meest voorkomende lens. Deze lens is wat uitgesneden en hierdoor ideaal als je wat hogere jukbeenderen hebt. De Pitch lens is ideaal voor degene met wat lagere of normale jukbeenderen doordat de lens iets boller is dan de Path lens.

Oakley Radar Pitch en Path
Oakley Rader Pitch (links) en Path (rechts)

Daarnaast is er ook bij de EV Zero keuze uit twee vormen lenzen. De Path en de Range. Hierbij loopt de Path lens wat smaller af naar achter. De Range heeft een grotere lens die wat verder naar beneden loopt naar achter.

Oakley EV Zero
Oakley EV Zero Range (links) en de Path (rechts)

Mocht je nog vragen, of opmerkingen hebben, dan plaats deze gerust als reactie op ons blog. Of kijk op ons Youtube-kanaal voor meer video’s.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...